Χρηματιστήριο: Βρήκε τζίρο και ορμή στο τέλος

Κλείσιμο στις 1.450 μονάδες με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 114 εκατ. ευρώ. Μεικτή εικόνα στις τράπεζες, ποια blue chips κινήθηκαν ανοδικά. Πού καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις.

Δημοσιεύθηκε: 8 Ιουλίου 2024 - 17:47

Τελ. Ενημ.: 8 Ιουλίου 2024 - 20:20

Load more

Με μικτά πρόσημα, μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αξιολογούν το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που προμηνύει ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία στη νέα Εθνοσυνέλευση και με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν πως “η απομάκρυνση της ακροδεξιάς από την εξουσία, αποτιμάται θετικότερα από το ρίσκο δυσκυβερνησίας που προκύπτει από την επιβεβλημένη συνεργασία της αριστεράς με το κόμμα του Μακρόν”.

Την κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια πτωτικά, αλλά σχετικά γρήγορα γύρισε σε θετικό βηματισμό, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, ενώ επιβεβαίωσε την μείωση συναλλαγών και ενδιαφέροντος.

Σημαντικές βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 11 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έδειξε τις διαθέσεις της από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με μόλις 3,3 εκατ. τζίρο και η πρώτη ώρα με μικτή αξία 9,4 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΠΙΣΛ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ).

Σε κάθε περίπτωση με “tsoukou tsoukou ball” και με καθαρό τζίρο θερινών διακοπών, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/6 (1451,24 μονάδες).

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και σύμφωνα με το Reuters, “το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών, θα αφήσει το Κοινοβούλιο διαιρεμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες, με εξαιρετικά διαφορετικές πλατφόρμες και χωρίς παράδοση συνεργασίας”.

Αυτή η ασταθής κατάσταση θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα μέχρι το Καλοκαίρι του 2025, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει στον Γάλλο Πρόεδρο να διαλύσει ξανά το Κοινοβούλιο πριν περάσει ένας χρόνος.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να επικρατήσουν κάπως υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα Γαλλικά Περιουσιακά Στοιχεία, μετά την αρχική αντίδραση των Αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργοί επενδυτές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αισιοδοξία για την ήττα της Εθνικής Συσπείρωσης και τις ανησυχίες για την πρώτη θέση της Αριστεράς, αφήνοντας το Ευρώ περίπου αμετάβλητο, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η Γαλλία οδεύει προς μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και πιθανότατα, σε δημοσιονομικά προβλήματα και κάποια ανατροπή των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης του Προέδρου Μακρόν, τα οποία θα τιμολογηθούν σε δεύτερη φάση από τις Αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, “μία πιθανή έκβαση σε αυτό το στάδιο, είναι ότι ο σχηματισμός Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μια λεγόμενη συγκατοίκηση’, με τον Πρωθυπουργό να προέρχεται από διαφορετικό κόμμα από τον Πρόεδρο. Η πρώτη Σύνοδος του νέου Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 18 - 20 Ιουλίου με την εκλογή του νέου Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης (απόλυτη πλειοψηφία στους δύο πρώτους γύρους ψηφοφορίας, σχετική πλειοψηφία στον 3ο γύρο)”.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι αυξάνει την αβεβαιότητα, αντί να την μειώνει. Ένα αδιέξοδο Κοινοβούλιο, χωρίς προφανή σταθερό συνασπισμό και επομένως μια πιθανή παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και πολιτικής αδιαφάνειας”, σημειώνει η Citigroup.

Να σημειωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Γκαμπριέλ Αττάλ, “να παραμείνει επικεφαλής της Γαλλικής Κυβέρνησης, προς το παρόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Χώρας”.

Η προσοχή των traders στην κατάθεση του Προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ (17.00 ώρα Ελλάδας), για τις οικονομικές προοπτικές και τις πρόσφατες ενέργειες νομισματικής πολιτικής, ενώπιον της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύεται ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ (15.30 ώρα Ελλάδας). Η ροή των στοιχείων, που υποδεικνύουν αργή αποθέρμανση της Αμερικανικής Οικονομίας και οι τελευταίες ήπιες δηλώσεις Πάουελ, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους traders που θέλουν η Fed να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο, στην πρώτη μείωση του επιτοκίου της, μετά το μεγάλο, χρονικά, κύκλο αυξήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής S&P 500 και Nasdaq.

Σε ό,τι αφορά την εταιρική κερδοφορία, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή εκκινούν, ουσιαστικά, οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Pepsi, Delta (11/7) και JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7).

Σύμφωνα με την Beta Sec., “οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν μέση αύξηση κερδών για τον S&P 500 8,8% στο β’ τρίμηνο της χρονιάς και εφόσον η εκτίμηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης εταιρικών κερδών”.

Όλα τα παραπάνω, είναι αυτά που συζητούνται σήμερα στα χρηματιστηριακά γραφεία, σε συνδυασμό με τους τουριστικούς προορισμούς των υποψήφιων παραθεριστών, καθώς το ενδιαφέρον για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βαίνει μειούμενο, όπως και η καθαρή αξία των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, δείχνει σαν ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη και αν οι “τζίροι διακοπών” ξεκίνησαν τόσο νωρίς φέτος για το Χ.Α., τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα, δεν έχουν λόγους να επαναδραστηριοποιηθούν.

Οι εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν την συναλλακτική εικόνα Θερινής ραστώνης στην “έλλειψη εγχώριου αφηγήματος” και βλέπουν σαν επικρατέστερο σενάριο, το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, όμως και αυτές οι μετοχές δείχνουν να περιορίζονται σε αριθμό, όπως και η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, η Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 είναι: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Οριακά χαμηλότερα οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,62% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,61% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1434,57 (-0,41%) και 1448,37 μονάδων (+0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1448,37 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1450,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.

Ο τζίρος στα 114,2 εκατ., από τα οποία τα 34,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΠΣΙΛ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΠΣΙΛ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 114,2 εκατ., τα 90,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στις 1431 η πλησιέστερη στήριξη, στις 1448 η κοντινότερη αντίσταση του ΓΔ, στον απόηχο της αντίδρασης των Αγορών, μετά τα τελικά αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε από το Χ.Α. να ακολουθήσει τις Ευρωπαϊκές Αγορές, εστιάζοντας στις εξελίξεις στη Γαλλία”, αναφέρει η Optima Bank.

“Το Χ.Α. θα ακολουθήσει τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αξιολογώντας το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών. Κοιτώντας μπροστά αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, που θα διαμορφώσουν επίσης την ψυχολογία των επενδυτών, αυξάνοντας το ενδιαφέρον λόγω απουσίας εγχώριων καταλυτών και οικονομικών ανακοινώσεων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η εβδομάδα στις Ευρωπαϊκές Αγορές ξεκίνησε εν μέσω ενός διαφαινόμενου ευνοϊκότερου εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία. Ωστόσο, η δυσκολία σχηματισμού Κυβέρνησης, αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητα αυτής, παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Η ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει την κατάθεση Πάουελ στη Γερουσία από αύριο, αλλά και τον πληθωρισμό Ιουνίου των ΗΠΑ και Γερμανία την Πέμπτη. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή θα έχουμε τα πρώτα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ με τις Wells Fargo, JP Morgan και Citigroup να ‘ανοίγουν την αυλαία’. Στο εσωτερικό αναμένουμε να συνεχιστεί η συσχέτιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναμένοντας και τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα που ξεκινάνε προς το τέλος Ιουλίου, με την Metlen. Για τον ΓΔΧΑ, το εύρος που ορίζουν η πρώτη σημαντική στήριξη και η πρώτη κρίσιμη αντίσταση εκτιμάται μεταξύ των 1400 και 1480 μονάδων”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να φαίνεται ότι έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο upside, μαζί με την μεσαία κεφαλαιοποίηση που έχει μείνει αισθητά πίσω το τελευταίο διάστημα, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης. Το μεγαλύτερο μέρος των μερισμάτων που μπορεί να έχει στοιχίσει μέχρι τώρα, ακόμα και 25 μονάδες στον ΓΔ φαίνεται να μην προβληματίζει. Ο ΟΤΕ έκανε την διαφορά, μιας και μέσα σε 3 συνεδριάσεις μάζεψε πίσω το μεγαλύτερο μέρος από το κομμένο μέρισμα.

Η Αμερική συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, περιμένοντας εναγωνίως τον πληθωρισμό, μιας και είναι αυτός που θα κρίνει την πορεία των επιτοκίων στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Οι αναβαθμίσεις και οι αλλαγές στόχων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό συνεχίζονται, ενώ φαίνεται ότι κλείνει και το τελευταίο Τραπεζικό “αγκάθι” που λέγεται Τράπεζα Αττικής. Θα θυμίσουμε ότι μας λείπουν 2 σημαντικά “πακέτα” που μάλλον πάνε για το Φθινόπωρο αυτό της Εθνικής, αλλά και το πιο σημαντικό που λέγεται ΕΛΠΕ. Το τελευταίο ίσως είναι το “χαρτί για το 2025”.

Η Αγορά μας έδειξε ότι έχει αντοχές και οι όποιοι πωλητές, ανά περίοδος, απορροφούνται εύκολα από νέους αγοραστές. Το μόνο της σημαντικό πρόβλημα, που θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να καλυτερεύσει, είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η πολύ ‘ρηχή’ Αγορά από την άλλη και μάλιστα χωρίς σοβαρούς μακροπρόθεσμους πωλητές, μπορεί να μας δώσει κινήσεις, ειδικά ανοδικές, που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε. Να το πούμε απλά το ‘manipulation’ σε μία Αγορά με ‘story’ και χωρίς βάθος είναι πολύ εύκολο και στο μέλλον θα δούμε τις αντίθετες καταστάσεις από αυτές που βιώσαμε την περίοδο 2010 – 2015”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank -1,50%, Εθνική -0,55%, Eurobank -0,28%, Πειραιώς +1,69%).

H Moody's αναβάθμισε την βαχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε “Baa2/P-2”, από “Baa3/P-3”, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό, από θετικό. Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε “Ba1”, από “Ba2”, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε “Βaa2”, από “Ba1”.

“H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες”, τονίζει η Moody's.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,4440 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,722 και 1,85 ευρώ. Οι στηρίξεις στη ζώνη 1,558 – 1,552 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” στα 7,632 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,034 – 6,826 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 2,032 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,982, 1,825 – 1,784 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,87 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 4,00 και 4,22 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,474 – 3,455 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 3,20 ευρώ.

Μεταξύ 1270,04 (-0,57%) και 1287,31 μονάδων (+0,78%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1278,84 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1282,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1155 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1136 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,26%), ΕΛΧΑ (-0,32%), ΜΥΤΙΛ (-0,91%), ΟΠΑΠ (-0,27%), ΣΑΡ (-0,34%), CENER (-1,61%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,79%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Από σήμερα, οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (-1,79%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,3821128409 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,3630071988 ανά μετοχή).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, “την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Β’ τριμήνου και εξαμήνου 2024. Η Διοίκηση θα διοργανώσει την ίδια ημέρα και ώρα 13.00 (Ελλάδα) /12.00 (Ευρώπη) /11.00 (Ηνωμένο Βασίλειο) /06.00 (Ανατ. ΗΠΑ) τηλε-συνδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές για να συζητήσει τα εν λόγω αποτελέσματα”.

Εν τω μεταξύ, η JP Morgan βλέπει βελτίωση των τάσεων στην Αγορά του ΟΤΕ και ελκυστικό σημείο εισόδου και προχωράει σε αναβάθμιση της σύστασής της σε “overweight”, από “neutral”, μειώνοντας την τιμή - στόχο στα 17,30 ευρώ, από 17,70 ευρώ προγενέστερα.

Σε εξέλιξη, για την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,92%), δείχνει να βρίσκεται η προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε από τα 13,44 ευρώ (κλείσιμο 28/6). Στα 13,84 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και στα 13,48 ευρώ η πρώτη στήριξη (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Συνεχίζονται τα “πονταρίσματα” για νέες μετοχικές ανακατατάξεις στην μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+1,79%), που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο (ο μοναδικός από την υψηλή κεφαλαιοποίηση), αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 8,38 ευρώ (+3,65%).

Η επόμενη αντίσταση στα 8,81 ευρώ και οι στηρίξεις στα 7,93 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,75 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Υπενθυμίζεται ότι από 10/7 ο τίτλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό μερίσματος, ύψους €0,57 ανά μετοχή. Έχει λήξει το “lock up” των 180 ημερών για τους βασικούς μετόχους PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS (CYPRUS) LTD (κατέχει το 40,41%) και ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει το 31,18% της Εισηγμένης).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+164,15%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+110,99%), ΚΟΥΑΛ (+96,05%), MONTA (+78,01%), ΦΒΜΕΖΖ (+77,49%), ΞΥΛΠ (+56,88%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,18%), OPTIMA (53,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ (-0,94%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,12 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,114 ανά μετοχή), ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 67.860 νέες (ΚΟ) μετοχές της Trastor (0%), που προέκυψαν λόγω κεφαλαιοποίησης διανεμητού αποθεματικού. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 244.737.498 (ΚΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΑΙΡ (+5,60%), ΣΕΝΤΡ (+2,03%), ΜΕΒΑ (+1,26%), ΣΠΕΙΣ (+1,22%), ΙΚΤΙΝ (+1,83%), ΞΥΛΠ (+8%), MED(+1,22%), ΒΙΟΚΑ (+3,63%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η ΕΧΑΕ (+3,61%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Αλουμύλ (+3,33%) και ΑΔΜΗΕ (+1,57%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+3,21%) και τέσσερις για ΓΚΜΕΖΖ (+1,64%), Profile (+0,20%) και Ιντεάλ (+2,41%, εν μέσω φημών για επερχόμενη εξαγορά Εταιρείας από τον χώρο της Πληροφορικής).

Συνολικά 1461001 μετοχές, πέρασαν μέσω του Χ.Α. με δύο “πακέτα” στα 12,00 ευρώ για ΕΠΣΙΛ (-0,17%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Γενική Εμπορίου (+2,98%) και MIG (+1,24%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,89%), ΑΒΕ (+1,12%), Άβαξ (+3,92%) και Q&R (+1,02%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1358 - 1343 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3264 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις και μακριά από τα πρωινά υψηλά η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις για το Πετρέλαιο, στο 1,0831 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2360 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $30,8 το Ασήμι.

Κάτω από τα $56000 το Bitcoin, προς τα $2980 ισορροπεί το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει σύντομα, αμέσως μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, την επόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της για τη νομισματική πολιτική”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αναθεώρησης, σε συνεργασία με 20 Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, στόχος είναι να παρουσιαστεί στο 2ο εξάμηνο του 2025. Η διαδικασία αυτή δεν σχετίζεται με τις αμέσως επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων.

“Ο πληθωρισμός υποχωρεί και η Αγορά εργασίας έχει αρχίσει να εξισορροπείται, μετά την ‘υπερθέρμανση’ που ακολούθησε το τέλος της πανδημίας”, ανέφερε η Fed σε έκθεση που ετοίμασε για το Κογκρέσο, σχετικά με την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας.

Οι Γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι της μείωσης 1,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ επιδεινώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε από 0,3 τον Ιούνιο, σε -7,3 τον Ιούλιο, τερματίζοντας την οκτάμηνη περίοδο βελτίωσης.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ, στα 101,4 δισ. ευρώ.

Σε νέο report για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ προχώρησε η ΑΧΙΑ λαμβάνοντας υπόψιν το deal για την πώληση της Θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 27,40 ευρώ και διατηρώντας σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο υψηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, Autohellas, TITC, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Νέα ανοδική κίνηση στην Αγορά Παραγώγων

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.459 συμβόλαια).

Στα 3.760 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.825 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.043 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.044 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 363, 296 για τον Ιούλιο και 67 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.523,25), κινήθηκε μεταξύ 3.480,5 και 3.523,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.251,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.464,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Αlpha Bank, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (330), Πειραιώς (3.439), Εθνική (513), ΔΕΗ (156), Αlpha Bank (4.152), ΕΧΑΕ (115), Viohalco (182), ΑΔΜΗΕ (115), Cenergy (269), ΓΕΚ (297), Ελ. Πετρέλαια (204), ΟΤΕ (207).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Αlpha Bank 158.959, Πειραιώς 101.896, Eurobank 14.597, Τέρνα Ενεργειακή 22.434, ΑΔΜΗΕ 23.227, ΓΕΚ 13.626, ΔΕΗ 31.539, Εθνική 15.168.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.949.931 τεμ., (από 61.242.987 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.568.564 τεμ. (56.456.145), ΟΠΑΠ 1.868.101 τεμ. (1.870.974), Εθνική 11.297.536 τεμ. (11.237.507), ΟΤΕ 1.692.006 τεμ. (1.680.263), Πειραιώς 3.723.758 τεμ. (3.723.758), Optima bank 1.380.755 τεμ. (1.382.063).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων