Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επηρεαζόμενος από τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και περισσότερο από την επιστροφή σε “νότια” κίνηση, των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.
Ανεξάρτητα από την χθεσινή ανοδική εκτόνωση σε Ευρωπαϊκές Αγορές και Χ.Α., η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας και η πορεία της Εγχώριας Αγοράς, λόγω απουσίας θετικών καταλυτών, θα διατηρήσει την αυξημένη συσχέτιση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Άλλωστε δεν υπάρχει κάποιος λόγος, οι ενεργοί επενδυτές να μην τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών του δεύτερου γύρου στη Γαλλία (7/7), αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία (4/7).
Σε αυτή την ατζέντα, θα πρέπει να προστεθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή. Και όλα αυτά, σε μια εβδομάδα που εμπεριέχει και την αργία της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ (ημέρα Ανεξαρτησίας, με ημιαργία στις 3/7).
Εν τω μεταξύ, όπως ενημέρωσε η Eurostat, ο δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% ετησίως τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε η μέση εκτίμηση των αναλυτών, από το 2,6% του Μαΐου. Σε επίπεδο μήνα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% στην Ευρωζώνη από τον Μάιο. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 2,9% ετησίως όπως και τον Μάιο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% (μετά την μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου).
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακοίνωση, δεν έφερε “κύματα ενθουσιασμού” στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Γερμανικό DAX να ξεπερνά σε απώλειες την μία ποσοστιαία μονάδα.
Από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι “ο Εθνικός Συναγερμός θα επιδιώξει να σχηματίσει νέα Γαλλική Κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία”, σε μια αλλαγή στάσης ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της Κυριακής, στέλνοντας σε νέα χαμηλά ημέρας τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση στην συνέχεια, κίνηση την οποία στο πτωτικό της κομμάτι ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μένοντας στο Χ.Α., θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όποιο ενδιαφέρον, για τη σημερινή συνεδρίαση, συντηρήθηκε από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 81 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/2 με 70 εκατ.), όπως ήταν αναμενόμενο, υποχώρησε προς χαμηλότερα επίπεδα και αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τους αναλυτές από τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Αν στο Χ.Α. αρχίσουν να επικρατούν συνθήκες “Θερινής ραστώνης”, δεν είναι λίγοι οι tradersπου θα επιλέξουν να “τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι” και να αναχωρήσουν προς παραθεριστικούς προορισμούς.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι πιθανότητες στο φετινό Καλοκαίρι να “δίνονται εντολές από την παραλία”, δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένες.
Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, η ημερήσια τάση θα πρέπει να εξετάζεται “day by day” και η προσοχή θα πρέπει να επικεντρώνεται σε τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις με, σχετικά, πειστικές συναλλαγές.
Χωρίς τάση και μάλλον σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,76% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,46% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,769% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1407,09 μονάδες (-0,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1410,48 (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1407,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,97%.
Ο τζίρος στα 78,7 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΙΝΚΑΤ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 78,7 εκατ., τα 72,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η πεποίθηση ότι η ακροδεξιά κυριαρχία δεν θα συντελεστεί, δεν είναι τελεσίδικη, προκάλεσε ωστόσο ευφορία και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Θα απαιτηθεί ωστόσο η πραγματοποίηση και άλλων ‘άθλων’ για να εδραιωθεί η ανοδική κίνηση του ΓΔ με την υπέρβαση των κρίσιμων αντιστάσεων που ακολουθούν, όπως εκείνης των κοντινών 1430 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, καθώς το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία παραμένει ρευστό”, τονίζει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, μετά τα χθεσινά κέρδη”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη δυναμική, ωστόσο οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται στις επερχόμενες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. Ως εκ τούτου, το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να προσφέρει κάποια στήριξη και να περιορίσει την καθοδική πορεία”, εκτιμά η Beta Sec.
“Εισήλθαμε στον στατιστικά τρίτο καλύτερο σε απόδοση μήνα του έτους για τον S&P 500 (μετά τον Νοέμβριο και Οκτώβριο). Ο φετινός Ιούλιος όμως θα είναι κρίσιμος και για μερικούς ακόμη λόγους. Την 11η του μηνός αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού Ιουνίου, όπου εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί η πολυπόθητη αποκλιμάκωσή του προς το 3,1% (χαμηλότερο 11μήνου). Το γεγονός αυτό μάλλον θα ενισχύσει τις προσδοκίες των Αγορών για μια πιθανή μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων στην συνεδρίαση της FED του Σεπτεμβρίου. Οι προθεσμιακές Αγορές, επί του παρόντος, για την επόμενη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου, δεν φαίνεται να αποτιμούν με σοβαρή πιθανότητα μια μείωση, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο αυτό προεξοφλείται μόνο κατά 11%. Όμως κάποιες αναφορές, ή λεκτικές ενδείξεις για μελλοντική μείωση, στην διάρκεια της συνέντευξης που θα ακολουθήσει την συνεδρίαση του προέδρου J. Powell, θα έχουν την αξία τους. Μετά τις 15 Ιουλίου αρχίζει και η περίοδος ανακοινώσεων κερδοφορίας β’ τριμήνου του 2024 των Εταιρειών του S&P 500, όπου και αναμένεται ετήσια αύξηση της τάξης του 10,6%, ίσως και 14% δεδομένων κάποιων θετικών εκπλήξεων. Έτσι λοιπόν κρίνουμε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση του δείκτη S&P 500, προσεχώς, προς το 5350 - 5200 θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθέτησης, δεδομένου ότι η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10%, εντός του 2024, θα οδηγήσει τον S&P 500 στην περιοχή των 6000 - 6100 μονάδων” εκτιμά η HellasFin. Investment Services.
“Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου είχε ως πρωταθλητές των επιδόσεων τις Αγορές στη Wall Street, καθώς η απόδοση του Nasdaq έφτασε το 20% και του S&P 500 το 16%, λόγω των υπεραποδόσεων των Τεχνολογικών Κολοσσών (Apple, Nvidia, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet). Τo +8,6% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν αισθητά μικρότερο από το +16% που είχε φτάσει τον Μάιο, παραμένει ωστόσο μια ικανοποιητική επίδοση με τις Τράπεζες να φτάνουν το +14,3% και με τους Διαχειριστές να ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους στα Ελληνικά blue chips τον Ιούνιο για καταγράψουν τα ήδη υψηλά τους κέρδη”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Το 2ο εξάμηνο ήδη ξεκίνησε και η Επενδυτική Κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στις Γαλλικές εκλογές, προσπερνώντας επί του παρόντος τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μ. Ανατολή.
Το αποτέλεσμα του 1ου γύρου έφερε σαφές προβάδισμα για την Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν, αλλά όλα θα κριθούν στο 2ο γύρο της προσεχούς Κυριακής σε σχέση με τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης και τη μορφή που θα διαμορφωθεί στην Κυβερνητική συγκατοίκηση στη Γαλλία. Οι Αγορές ωστόσο εκτίμησαν ότι το ενδεχόμενο μια ακροδεξιάς πλειοψηφίας δεν είναι πιθανό, με συνέπεια την ανοδική κίνηση των δεικτών στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Παραμένει ωστόσο αβέβαιος ο φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας της νέας Κυβέρνησης και η δημοσιονομική της πολιτική, που ωστόσο δεν έχει περιθώρια να είναι πιο χαλαρή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρέχον έλλειμμα ξεπερνά το 5% και το δημόσιο χρέος το 112% του ΑΕΠ, χωρίς επιπτώσεις στα spreads των Γαλλικών ομολόγων.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η μάχη της διατήρησης των 1400 μονάδων του ΓΔ έχει στεφθεί, προσώρας, από επιτυχία, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι υπάρχουν επαρκείς αγοραστικές δυνάμεις, για μια επιτυχή αναμέτρηση με τις αντιστάσεις των 1430 μονάδων και τις υψηλότερες.
Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας για την Alpha Bank από τη Moody’s, σε συνέχεια ανάλογης αναβάθμισης για τη Eurobank πριν δύο εβδομάδες, αποτέλεσε τον θετικό καταλύτη για να διακοπεί το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών.
Όμως, η Citibank διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 40%, σε σχέση με τις Αμερικανικούς τίτλους, αλλά δεν συστήνει την αγορά τους φοβούμενη ότι η Ευρώπη δύσκολα θα δρομολογήσει αποτελεσματικές πολιτικές, για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.
Σε ανάλογη στάση, η JP Morgan αναθεωρεί τη σύσταση για “overweight” για Ελληνικούς τίτλους σε “ουδέτερη” για το 2ο εξάμηνο, ενώ την ίδια ώρα η Deutsche Bank αναβαθμίζει τον ΟΤΕ στα 19,5 ευρώ, η Morgan Stanley τον Μυτιληναίο (Metlen) στα 46 ευρώ και η Eurobank την Helleniq Energy στα 9,7 ευρώ, αισθητά ψηλότερα και οι τρεις σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Το ελπιδοφόρο Ελληνικό αφήγημα παραμένει και οι ευοίωνες προοπτικές επιβεβαιώνονται από τις Διοικήσεις πολλών Εισηγμένων Εταιρειών, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να βελτιωθεί η χαμηλή ορατότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον στην παρούσα φάση, μειώνοντας την διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων από τους διαχειριστές”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,4), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΥΡΩΒ (-1,29%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΠΕΙΡ (-2,01%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-1,95%) και ΕΤΕ (-3,10%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1225,17 μονάδες (-2,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1228,46 (-2,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1229,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,11%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1150 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1130 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ξεχώρισαν οι ΕΛΠΕ (+0,26%), ΜΥΤΙΛ (+0,28%), ΟΤΕ (+0,37%), ΣΑΡ (+2%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+0,26%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 5μηνου, στα οποία βρέθηκε μετά την Κυβερνητική απόφαση για επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις Εταιρείες Διύλισης, με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.
Αν η μετοχή συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 8,22 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 7,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Υπενθυμίζεται ότι από 10/7 ο τίτλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο καθαρού μερίσματος ύψους €0,57 ανά μετοχή.
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές και έξι πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος του ΔΑΑ (-1,68%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “η Εταιρεία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τέλη Αεροδρομίου για το 2024, με εξαίρεση την αύξηση της χρέωσης εξυπηρέτησης επιβατών (PTF), η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Νοεμβρίου, 2024, ως αποτέλεσμα της επερχόμενης μείωσης στο τέλος εκσυγχρονισμού & ανάπτυξης Αεροδρομίων που θα πραγματοποιηθεί από την 1 Νοεμβρίου 2024 και αποσκοπεί στην αποκατάσταση τυχόν απώλειας εσόδων μέσω ισόποσης αναπροσαρμογής της χρέωσης PTF. Η τροποποίηση αυτή διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχεται σε όλους τους Χρήστες του Αεροδρομίου, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό συνολικό επίπεδο χρεώσεων και με ουδέτερο αντίκτυπο για τις Αεροπορικές Εταιρείες και τους επιβάτες αντίστοιχα”.
Για να αλλάξει η τεχνική εικόνα του τίτλου, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 8,216 – 8,223 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+145,28%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,95%), ΚΟΥΑΛ (+102,3%), ΦΒΜΕΖΖ (+68,37%), MONTA (+62,3%), OPTIMA (52,56%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της Flexopack (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,1425 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Ιντρακόμ (-3%) με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,69 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 3,3300.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MED (+4,49%), ΑΣΤΑΚ (+1,22%), ΣΙΔΜΑ (+4,71%), ΜΟΝΤΑ (+1,31%), ΝΑΥΠ (+2,20%), ΟΛΥΜΠ (+1,22%), ΕΛΤΟΝ (+1,07%), ΚΕΚΡ (+2,63%), ΜΕΒΑ (+1,29%), ΛΑΝΑΚ (+2,22%).
Την υπογραφή σύμβασης με τον Όμιλο Mass Group Holding για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία Σταθμού παραγωγής Ενέργειας ανοικτού κύκλου ισχύος 282ΜW στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Όμιλος Άβαξ (+4,30%), έργο συνολικού προϋπολογισμού $82 εκατ. Η νέα Μονάδα θα κατασκευαστεί στην Περιοχή Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει 12 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 7,19 ευρώ (κλείσιμο 12/6) η ΠΕΡΦ (-2,89%), σήμερα με επιθετικότερο πωλητή, σε χαμηλά διμήνου.
Με την πρώτη “ανοιχτή” εντολή πώλησης 10 τεμ., στις 13.34, η μετοχή της ΜΕΡΚΟ (-8,11%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 40,40 ευρώ (-9,01%), για να αντιδράσει σχετικά στη συνέχεια, με συνολικό όγκο 29 τεμ.
Αύξησε συναλλαγές η CPI (+1,29%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/6 για Πετρόπουλο (+1,49%).
Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για REALCONS (-0,54%).
Μετά από πτωτικό “πενταρέ” και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, αντέδρασε η Ελινόιλ (+2,28%), ίσως και λόγω συγκριτικών αποτιμήσεων με Revoil.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,08%) και ΑΔΜΗΕ (+1,82%).
Είπαμε ότι ο νέος επενδυτής στην Revoil (+7,53%) θα κάνει “θόρυβο” και θα “σηκώσει κύμα”. Σε υψηλά 10 μηνών ο τίτλος.
Λόγω του EURO 2024, “όλη η Ευρώπη προσκυνάει σώβρακα και φανέλες”, όπως έλεγε, με μικρή παραλλαγή, ο αείμνηστος “Τζιμάκος” και αυτό φαίνεται και στο ταμπλώ του Χ.Α. Μένει να φανεί η δυναμική των αγοραστών στα 0,70 ευρώ και κατά πόσο ισχύει το “η τιμή θα φέρει την είδηση”. Μόνο για παίκτες με “γρήγορα αντανακλαστικά” και “λάτρεις της αδρεναλίνης”.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1355 - 1340 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3287 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3253 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες και στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0736 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Δείχνει να υποχωρεί κάτω από τα $2340 ο Χρυσός, τα $30,0 επαναπροσεγγίζει το Ασήμι.
Οριακά χαμηλότερα των $62000 το Bitcoin, προς τα $3410 υποχωρεί το Ethereum.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφανθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά. Οι θετικές οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι δεν απαιτείται άμεσα μια μείωση επιτοκίων”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε Συνέδριο της ΕΚΤ.
“Η Αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός δείχνει ότι έχει αρχίσει να επανέρχεται σε τροχιά μείωσης”, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ στο καθιερωμένο Συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών, στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Ανέκαμψαν τον Μάιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατά 221000, στις 8,140 εκατ., όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις 7,919 εκατ. θέσεις, από 8,059 εκατ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, ήταν για 7,910 εκατ. θέσεις τον Μάιο.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ. ευρώ, στα 98,9 δισ. ευρώ.
Στο 2,4% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Χώρας μας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
H JP Morgan, στη στρατηγική της για τις μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, “έκοψε” τη σύσταση της για τις Ελληνικές μετοχές σε “neutral” από “overweight” προγενέστερα, διαφοροποιώντας συνολικά τις επιλογές της από την Περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).
“Η βασική παράμετρος στην περιοχή CEEMEA για το δεύτερο εξάμηνο είναι η πρόσφατη αναβάθμιση της Νότιας Αφρικής από ‘underweight’, σε ‘overweight’ και αντισταθμίζουμε αυτή την αναβάθμιση μειώνοντας την Ελλάδα από ‘overweight’ σε ‘neutral’ και την Αγορά της Πολωνίας από “neutral” σε ‘underweight”, αναφέρει ο Οίκος.
Με τιμή - στόχο στα 3,6 ευρώ ανά μετοχή ξεκινά κάλυψη της Παπουτσάνης η Euroxx Sec. (χορηγούμενη ανάλυση).
Η Euroxx εκτιμά ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει άνοδο των κερδών ανά μετοχή κατά 36,5% φέτος, κατά 25,4% το 2025 και κατά 24,5% το 2026. Για το 2024 περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ και για το 2025 0,26 ευρώ.
Σε νέο σημερινό της σημείωμα προς τους επενδυτές η Mediobanca θέτει την Alpha Bank στις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές. Ο Οίκος εκτιμά πως το γεγονός ότι η Τράπεζα είναι καλύτερα τοποθετημένη στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, σε σχέση με τον υπόλοιπο Τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώνει η Τράπεζα στην ενίσχυση των κεφαλαίων της, μπορεί να αποτελέσουν τους καταλύτες για να αναστραφεί η πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής της.
Στα “top picks” έθεσε την Alpha Βank και η Wood, αναμένοντας ότι η Τράπεζα θα πετύχει το 2026 Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17,5% και Δείκτη ΜΕΔ κάτω από 4%, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το guidance της Διοίκησης. Επιπλέον, ο Οίκος αναμένει η κερδοφορία της Τράπεζας, σε όρους RoTE, να ανέλθει πάνω από 10% μέχρι το 2026, έχοντας μοιράσει σε μερίσματα €750 εκατ. την τριετία 2024 - 2026.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο τα ΕΛΠΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΟΤΟΕΛ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο χαμηλό οι Viohalco, Motor Oil, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.337 συμβόλαια).
Στα 3.553 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.525 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Στα 1.037 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.037 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 816, 644 για τον Ιούλιο και 172 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.392), κινήθηκε μεταξύ 3.392 και 3.427 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.208), κινήθηκε μεταξύ 1.208 και 1.213 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.365,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.390 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.047), Πειραιώς (2.671), Εθνική (1.344), ΔΕΗ (159), Alpha Bank (2.950), Τέρνα Ενεργειακή (220), Cenergy (176), Viohalco (116).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.208, Πειραιώς 101.428, Eurobank 14.479, Τέρνα Ενεργειακή 23.876, ΑΔΜΗΕ 23.283, ΓΕΚ 13.236, ΔΕΗ 31.217, Εθνική 13.793.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.620.961 τεμ., (από 60.452.507 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.436.456 τεμ. (56.809.819), ΟΠΑΠ 1.865.738 τεμ. (1.886.373), Εθνική 11.216.052 τεμ. (11.216.052), ΟΤΕ 1.696.302 τεμ. (1.714.097), Πειραιώς 4.406.622 τεμ. (7.268.233), Optima bank 1.443.471 τεμ. (1.362.390).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.