Ράλι ανακούφισης για τις Ευρωπαϊκές Αγορές και κυρίως για το Γαλλικό Χρηματιστήριο, με τον CAC 40, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να σημειώνει κέρδη 1,46%, έχοντας υποχωρήσει από τα πρωινά υψηλά του +2,8%, προκάλεσε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδύναμης Κυβέρνησης από την ακροδεξιά (απαιτούνται 289 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, επί συνόλου 577 εδρών).
Την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, να δοκιμάζει τιμές ψηλότερα των 1420 μονάδων και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σχετικά χαμηλότερα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου.
Της κίνησης ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,50% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και σύμφωνα με αναλυτές, “ήταν μια πρώτη αντίδραση ανακούφισης, επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Αγορών, ενώ η εκτίμηση ότι το κόμμα της ακροδεξιάς δεν θα επιτύχει αυτοδυναμία στον β' γύρο των εκλογών της Γαλλίας, με έντονες διεργασίες μεταξύ του Συνασπισμού της αριστεράς και του κόμματος Μακρόν, δημιουργεί θετικές διαθέσεις στους επενδυτές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την, ήπια, ανοδική αντίδραση του Ευρώ, καθώς θεωρούν ότι μπορεί τελικά να υπάρξει μία Κυβέρνηση Συνασπισμού των μη συντηρητικών κομμάτων, ο οποίος δεν θα ανατρέψει το μεταρρυθμιστικό έργο του Εμ. Μακρόν”.
Σε κάθε περίπτωση και για την εβδομάδα που ξεκίνησε, η πολιτική θα παραμείνει στο προσκήνιο και οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, καθώς οι αναλυτές θα προσπαθήσουν να προβλέψουν - τιμολογήσουν την “επόμενη μέρα” στη Γαλλία, εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την Κυριακή 7/7, το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πέμπτη 4/7, αλλά και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για πιθανή απόσυρση του Προέδρου Μπάιντεν από τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Σε αυτή την υπερφορτωμένη ατζέντα, θα πρέπει να προστεθούν η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, που θα ανακοινωθεί αύριο, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή. Και όλα αυτά, σε μια εβδομάδα που εμπεριέχει και την αργία της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ (ημέρα Ανεξαρτησίας, με ημιαργία στις 3/7).
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “πιθανή πολιτική αστάθεια στη Γαλλία, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον Τραπεζικό τομέα της Χώρας και ο Γαλλικός Τραπεζικός τομέας είναι από τους μεγαλύτερους Παγκοσμίως, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει από του ενεργούς επενδυτές ότι οι Αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση".
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Citigroup, “οι Ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση 40% σε σχέση με τις ΗΠΑ, μια τεράστια διαφορά σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο τους, που ήταν πάντα στο 15% έως 20%. Αλλά για να ανέβουν οι αποτιμήσεις χρειάζονται ένα έναυσμα και οι αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι δεν αποτελούν έναυσμα. Μέχρι νεωτέρας, οι Ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές Αγορές θα παραμείνουν πιο ευάλωτες”.
“Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην προβούν σε δραματικές μεταβολές στρατηγικής χαρτοφυλακίου, με βάση τις προσδοκίες τους σχετικά με πολιτικά γεγονότα. Προτιμούμε στρατηγικές για διαχείριση των κινδύνων που περιβάλλουν τις Γαλλικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της διακράτησης ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και την εξέταση δομημένων επενδύσεων με προστασία κεφαλαίου, ή χαρακτηριστικά δημιουργίας αποδόσεων”, τονίζει σε δική της έκθεση η UBS.
"Για μένα εξακολουθεί να ισχύει το ‘wait-and-see’. Πρέπει να πω ότι είμαι λίγο έκπληκτος από την σημερινή αντίδραση των Αγορών. Νομίζω ότι είναι σαφώς πρόωρη, δεδομένης της χαμηλής ορατότητας για την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές και των δύο στρατοπέδων είναι αποδιοργανωτικές για τη Γαλλική Οικονομία και τις προοπτικές του Γαλλικού χρέους", τονίζει ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής της Παγκόσμιας Αγοράς στην JP Morgan Asset Management.
“Διατηρούμε την άποψή μας ότι τα δύο πιο πιθανά αποτελέσματα, μετά τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, θα είναι ένα Κοινοβούλιο χωρίς ψήφο, ή η συγκατοίκηση. Κανένα από τα δύο πιθανά αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς θα είναι ‘αντίθετος άνεμος’ για την Οικονομία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, σημειώνει η Barclays.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, αυτή χαρακτηρίστηκε από την σχετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και από την μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.
Συμπερασματικά, θετική η ανταπόκριση του Χ.Α., στην ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να παίρνει μικρή απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, όμως λόγω των “ειδικών συνθηκών” που αναφέρθηκαν παραπάνω, η ημερήσια τάση θα πρέπει να εξετάζεται “day by day”.
Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,78% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,44% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,721% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1423,46 μονάδες (+1,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1420,97 (+1,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1420,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,18%.
Ο τζίρος στα 118,9 εκατ., από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΡΕΒΟΙΛ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 118,9 εκατ., τα 110,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η εβδομάδα ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, καθώς τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών καθησυχάζουν τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική μίας ακροδεξιάς πλειοψηφίας στη Γαλλία”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Η εγχώρια τάση είναι σε στενή σχέση με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Στο επίκεντρο την τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί η Γαλλία, καθώς ο 2ος γύρος των εκλογών περιέχει αυξημένη αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα. Η εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως ο ΔΤΚ Ιουνίου της Ευρωζώνης και τα νέα ανοίγματα εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και τα πρακτικά της FED την Τετάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη οι Αγορές στις ΗΠΑ θα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας (Ημέρα Ανεξαρτησίας). Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ κινείται πάνω σε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις (1400 μονάδες) και καθώς αναμένουμε την μεταβλητότητα να παραμείνει υψηλή, δεν αποκλείουμε ψευδείς διασπάσεις προς πάσα κατεύθυνση. Μπορεί να υποστηρίζουμε ένα περισσότερο αμυντικό μίγμα μετοχών, αλλά τα θεμελιώδη όπως και οι προοπτικές του Χ.Α. παραμένουν ισχυρά”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Συνεχίστηκε το Σκωτσέζικο ντους στην Αγορά, με την προηγούμενη εβδομάδα να κλείνει πτωτική, αλλά πάνω από την ζώνη των 1400 μονάδων, όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Βλέπουμε ότι κάποιοι τίτλοι σταδιακά αρχίζουν και αλλάζουν την εικόνα τους, σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά.
Στον Τραπεζικό κλάδο, την Παρασκευή, είδαμε οι δύο έντονα πτωτικές ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να παίρνουν ανοδική ανάσα και να συντηρούν με την σειρά τους το 1200 για τον ΔΤΡ, ασχέτως πιέσεων σε ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ.
Η Moody’s ήταν η αφορμή για την ΑΛΦΑ, μιας και την αναβάθμισε μετά από 14 χρόνια, θυμίζοντας ότι στις 13/6 είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της ΕΥΡΩΒ, με τον τίτλο να έχει αλλάξει συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα.
Αν τώρα αφήσουμε τα του οίκου μας, θα παρατηρήσουμε ότι το σύνολο της Ευρώπης συνεχίζει να τηρεί μία στάση αναμονής και να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γαλλία, με τον δεύτερο γύρο να ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Ιουλίου.
Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. κόπηκαν μερίσματα, που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια πίσω, κάτι που σίγουρα επηρέασε και έκλεψε από τον ΓΔ μονάδες. Από την άλλη, οι αντοχές είναι ιδιαίτερες σε αρκετούς τίτλους, που χωρίς βιασύνη φαίνεται να μαζεύονται και να περιμένουν το “trigger” που θα κάνει την διαφορά. Δύσκολα πιστεύουμε ότι τα “μπάνια του Λαού” θα ηρεμήσουν την Αγορά μιας και όπως δείχνει η τεχνική εικόνα, η Αγορά δεν θα μας κάνει να βαρεθούμε την διάρκεια του Καλοκαιριού.
Η αλήθεια είναι ότι η Wall Street είναι σε άλλο βηματισμό στην παρούσα με τις πιθανότητες να βγάλει, αν μη τι άλλο, διόρθωση το επόμενο διάστημα να είναι μεγάλες.
Μένει να δούμε την συμπεριφορά των Ευρωπαϊκών Αγορών, σε περίπτωση που πάρει σάρκα και οστά μία διόρθωση στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.
Η συντήρηση του 1400 συνεχίζεται, παρόλα αυτά οι πωλητές καταφέρνουν να μην αφήνουν σε ησυχία όποιον τίτλο κάνει ανοδική κίνηση, κάτι που βολεύει κάποιους που περίμεναν μία διόρθωση για να τοποθετηθούν.
“Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή κλείσαμε δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό μήνα, χωρίς ακόμα να έχουμε δει μία ανοδική κίνηση χωρίς αύριο, με την Αγορά να συνεχίζει να κινείται αργά και σταθερά το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επίπεδα και στην διόρθωση, αλλά και να εικάζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει μία τέτοια ανοδική περίοδος. Η ΑΛΦΑ καταφέρνει να κλείσει μέρος της ψαλίδας από την υπόλοιπη Τραπεζική Αγορά. Πριν 2 συνεδριάσεις έφτασε να καταγράφει απώλειες 3% για το 2024 και πλέον τρέχει με 6% κέρδη” αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΤΕ (+2,06%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (+4,43%), ΕΥΡΩΒ (+3,76%) και ΠΕΙΡ (+5,40%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,4440 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,64, 1,722 και 1,85 ευρώ. Οι στηρίξεις στη ζώνη 1,555 – 1,545 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” στα 8,29 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,762, 6,989 – 6,772 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 2,015 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,982, 1,811 – 1,768 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.
Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,87 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 4,00 και 4,22 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,466 – 3,437 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 3,20 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό στις 1254,82 μονάδες (+3,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1254,73 (+3,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1256 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,50%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153 και 1149 - 1129 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ψηλά στην ατζέντα φέρνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός το θέμα των ανακτηθέντων Ακινήτων, που διακρατούν οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, ξεκινώντας πίεση για μείωση του υψηλού ακόμη αποθέματος. Πρόκειται για χιλιάδες Ακίνητα, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα των Τραπεζών, ως αποτέλεσμα πλειστηριασμών και δευτερευόντως οριστικών διακανονισμών χρέους. Η αξία τους στα βιβλία των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα είναι οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες τακτοποίησής τους, προκειμένου να τα βγάλουν προς πώληση”.
Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο και η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-1,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,24%), ΔΑΑ (-0,03%), ΔΕΗ (-0,36%), ΜΟΗ (-0,77%), ΜΠΕΛΑ (-0,45%) και TITC (-1,37%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά, έκλεισε ο τίτλος της Cenergy (+2,61%).
Προσπαθεί να αποδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά 7,5 μηνών ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+7,48%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Αν συνεχίσει ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,91 (ημερήσιο “stop short”) και 1,936 – 1,944 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 1,74 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+145,28%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+102,75%), ΚΟΥΑΛ (+101,97%), ΦΒΜΕΖΖ (+70,49%), MONTA (+60,21%), OPTIMA (54,36%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της Μύλοι Λούλη (-2,20%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,12 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,114 ανά μετοχή), ενώ τα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου “ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ” ήταν διαπραγματεύσιμα χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΡΔ (+6,56%), ΠΑΙΡ (+2,38%), ΒΟΣΥΣ (+3,31%), ΣΕΝΤΡ (+2,68%), ΚΟΡΔΕ (+2,16%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,26%), ΛΟΓΟΣ (+3,76%), ΟΛΘ (+2,45%), ΓΕΒΚΑ (+4,21%), ΚΥΡΙΟ (+0,91%), ΔΡΟΜΕ (+4,11%).
Προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από 3,585 ευρώ (κλείσιμο 11/6) για Ιντρακόμ (+5,92%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/6 για Πετρόπουλο (+0,50%).
Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η ΓΚΜΕΖΖ (+1,25%) και μετά από τέσσερις πτωτικές ο ΟΛΠ (+1,20%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κρι Κρι (+0,88%) και δύο για ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,87%), ΚΛΜ (+2,93%), ΑΔΜΗΕ (+0,92%) και Profile (+2,11%).
Επιστροφή αγοραστών για Q&R (+2,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,77%), Έλαστρον (+2,96%), Unibios (+1,59%), Αλουμύλ (+2,47%), Optima bank (+0,17%) και Ίλυδα (+3,92%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 14/6 για Μινέρβα (+10,58%). Αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,70 ευρώ, ίσως απαιτήσει μεγαλύτερη προσοχή.
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Revoil (+4,49%), με τις πωλήσεις “πακέτων” μετοχών από τους βασικούς μετόχους και τη διάθεση ίδιων τίτλων σήμερα. Πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη Πέμπτη οι κ. Ιωάννης Ρούσσος και Γεώργιος Ρούσσος διέθεσαν σωρευτικά 721.098 μετοχές, όπως ανέφεραν σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση. Μετά και τις πωλήσεις το ποσοστό του Ευάγγελου Ρούσσου διαμορφώθηκε στο 34,78%, από 36,61% και του Γεώργιου Ρούσσου στο 13%, από 14,46%. Εν συνεχεία, η Εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα προβεί στην πώληση έως 208902 ιδίων μετοχών, ή περίπου το 1% της Εισηγμένης, με το “πακέτο” να περνά σήμερα από το ταμπλώ του ΧΑ, στα 1,70 ευρώ (κλείσιμο περασμένης Παρασκευής στα 1,78 ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Euro2day.gr”, πρόκειται για διάθεση μετοχών σε Θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς και σε Ιδιώτη επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Προσοχή, καθώς όπου μπαίνει ο εν λόγω Ιδιώτης επενδυτής, “κάνει θόρυβο” και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό του, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.
Η μετοχή σε υψηλά 5μηνου.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1354 - 1339 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3286 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3252 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στο Χονγκ Κονγκ.
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες και στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0724 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Στα $2340 θέλει να κρατηθεί ο Χρυσός, προς τα $29,6 αντιδρά το Ασήμι.
Θέλει να επιστρέψει πάνω τα $63000 το Bitcoin, προς τα $3480 ανηφορίζει το Ethereum.
Η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη πήρε στροφή προς το χειρότερο τον περασμένο μήνα. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη Μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Ιούνιο, από 47,3 τον Μάιο, λίγο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,6. Βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση εδώ και δύο χρόνια.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide. Ενισχύθηκαν κατά 0,2% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, μετά από αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα και συρρίκνωση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,8% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 2,6%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας διολίσθησε στο 2,9%, από 3% τον Μάιο.
Ο πληθωρισμός στο σύνολο της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης που καταγράφει το κόστος των εισροών για τις Επιχειρήσεις σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 48,5 μονάδες, από 48,7 έναν μήνα νωρίτερα. Ο δείκτης που καταγράφει τις τιμές που πλήρωσαν οι Επιχειρήσεις για υλικά υποχώρησε 4,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2023.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,5 δισ. ευρώ, στα 99,8 δισ. ευρώ.
Η Autonomous Research προχώρησε σε μικρή μείωση στις τιμές - στόχους των Ελληνικών Τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή - στόχο της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,47 ευρώ, από 3,79 ευρώ και διατηρεί την “neutral” σύσταση. Για την Alpha Bank, η νέα τιμή – στόχος είναι τα 1,72 ευρώ, από 1,76 ευρώ πριν, με “neutral” σύσταση. Για τη Eurobank η νέα τιμή – στόχος είναι στα 2,63 ευρώ, από 2,72 ευρώ, με σύσταση “outperform”. Χωρίς αλλαγές για την Εθνική Τράπεζα με την τιμή - στόχο να διατηρείται στα 10,16 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση “outperform”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas, Cenergy, ΕΛΧΑ και στο χαμηλό η ΔΕΗ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικούς τίτλους, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.811 συμβόλαια).
Στα 3.525 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.547 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Στα 1.037 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 669, 632 για τον Ιούλιο και 37 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.429,75), κινήθηκε μεταξύ 3.406 και 3.445,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.189,25).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.255,25).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (537), Πειραιώς (4.124), Εθνική (1.770), ΔΕΗ (244), Alpha Bank (10.019), Τέρνα Ενεργειακή (237), ΓΕΚ (101), ΑΔΜΗΕ (223), Αεροπορία Αιγαίου (120), ΕΛΧΑ (102), Ιντρακόμ (401), ΟΤΕ (101), Motor Oil (112).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.071, Πειραιώς 102.029, Eurobank 14.323, Τέρνα Ενεργειακή 24.086, ΑΔΜΗΕ 23.462, ΓΕΚ 13.182, ΔΕΗ 31.123, Εθνική 12.578.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.452.507 τεμ., (από 60.446.221 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 56.809.819 τεμ. (52.557.549), ΟΠΑΠ 1.886.373 τεμ. (1.927.440), Εθνική 11.216.052 τεμ. (11.215.931), ΟΤΕ 1.714.097 τεμ. (1.733.641), Πειραιώς 7.268.233 τεμ. (7.461.257), Optima bank 1.362.390 τεμ. (1.362.816).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.