Χρηματιστήριο: Alpha, Aegean και ΔΕΗ έσωσαν το πρόσημο

Οι πωλητές σε Coca Cola, Cenergy, Eurobank και ΟΠΑΠ περιόρισαν τα κέρδη για τον ΓΔ. Στις 1.404 μονάδες ολοκλήρωσε το εξάμηνο η αγορά. Στα 140 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Δημοσιεύθηκε: 28 Ιουνίου 2024 - 17:36

Τελ. Ενημ.: 28 Ιουνίου 2024 - 20:28

Load more

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody's Ratings, μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, προχώρησε στις ακόλουθες αναβαθμίσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση της Alpha Bank, τοποθετώντας την Τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια:

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Alpha Bank (+4,17%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της Eurobank στις 13/6/2024, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερα θετική αντίδραση στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ (από τις 14 έως και τις 17/6 ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την επικρατούσα επιφυλακτικότητα, τόσο στο Χ.Α., όσο και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σύμφωνα με εγχώριο αναλυτή που διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, “οι Ευρωπαϊκές Αγορές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας ‘μαύρης Δευτέρας’, στην περίπτωση που οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της Μαρίν Λεπέν αποκτήσουν πολύ μεγάλο προβάδισμα, έναντι των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στην πρώτη κάλπη”.

Εξαιρετικά αδύναμες οι όποιες διαθέσεις “window dressing”, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, καθώς η προσοχή των ενεργών επενδυτών παραμένει στραμμένη στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο πως θα αντιδράσουν αυτές στις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία και σε δεύτερη φάση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 τρέχοντος είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, στις 4/7 θα ακολουθήσουν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 7/7 θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. η προσοχή στον τζίρο, με την είσοδο του Ιουλίου και όσο πλησιάζουν τα “μπάνια του Λαού”, ενώ στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι περισσότεροι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 2,7% τον Απρίλιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση, κάτω από την άνοδο 2,8% που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις. Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον δομικό δείκτη παρακολουθεί η Fed, για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Η είδηση έφερε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για τους Αμερικανικούς Κρατικούς τίτλους. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,733% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά χαρτιά, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Οκτωβρίου 2024, με δικαίωμα συμμετοχής και Ιδιωτών επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1400,24 (-0,01%) και 1411,95 μονάδων (+0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1407,23 (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1404,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,27%.

Ο τζίρος στα 140,4 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 140,4 εκατ., τα 131,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απώλειες 1,39% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 2,25% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο Ιούνιος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος αρνητικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 1,93% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 2,27%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 8,59% και ο ΔΤΡ κέρδη 14,3%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου η DotSoft με κέρδη 145,28%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τις σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. που θα διαμορφώσουν τις προοπτικές της ετήσιας επιτοκιακής πολιτικής”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Οι επενδυτές να περιμένουν τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών αυτό το Σαββατοκύριακο. Στο εγχώριο μέτωπο αρκετές εταιρικές συμφωνίες που εκκρεμούν θα τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η συμφωνία πώλησης της Nova”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η ομηρεία των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενόψει των αποτελεσμάτων στους δύο γύρους των Γαλλικών εκλογών, με δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα, συνεχίζεται, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να επηρεάζεται δυσμενώς. Στις 1395 μονάδες η εγγύτερη τιμή στήριξης για το ΓΔ, με την προσπάθεια για διατήρηση των 1400 μονάδων να είναι σε πλήρη εξέλιξη”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σήμερα τελειώνει το α΄ χρηματιστηριακό εξάμηνο του έτους και το ’’window dressing’’ ήταν εντός προγράμματος για τις Αγορές. Στο εσωτερικό, σημαντική εκτιμούμε ότι είναι η αναβάθμιση της ΑΛΦΑ από την Moody’s σε επενδυτική βαθμίδα (Βaa3) για το μακροπρόθεσμο χρέος υψηλής εξασφάλισης (Senior Unsecured) και τις καταθέσεις. Ο τίτλος εκτιμούμε ότι δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις από εκείνες που του δίνει η Αγορά, έναντι των υπολοίπων Τραπεζών. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στα μεγέθη του πληθωρισμού προσωπικής κατανάλωσης Μαΐου (Core PCE) στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδηκή κίνηση των τελευταίων εβδομάδων, με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι όμως αυξημένη. Η Αγορά βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, αλλά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων και με ψυχραιμία περιμένει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των πρόωρων εκλογών στην Γαλλία που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή. Από την άλλη, στο εσωτερικό είχαμε αρκετές γ.σ. αυτές τις μέρες και οι προοπτικές που έδωσαν οι Διοικήσεις ήταν αρκετά αισιόδοξες, στις περισσότερες περιπτώσεις. Θετική ήταν και η έκθεση του ΚΕΠΕ για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ μετά την EUROBANK και η ALPHA BANΚ έλαβε επενδυτική βαθμίδα με θετικό outlook. Την επόμενη εβδομάδα στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, που θα διαμορφώσουν και την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Τεχνικά, το επόμενο σημείο στήριξης για τον ΓΔ εντοπίζεται στα επίπεδα των 1380 μονάδων”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η διστακτικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, και προφανώς και στο Ελληνικό. Μια διστακτικότητα που προέκυψε από την πολιτική ασάφεια μετά τις Ευρωεκλογές και ειδικότερα στο ζήτημα των Γαλλικών εκλογών, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Στο Ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλώ, αυτό αποτυπώθηκε με πλαγιοκόπημα που έπληξε τις Εισηγμένες μας και με εξαίρεση κάποιες, οι περισσότερες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος μετά από άτσαλες ρευστοποιήσεις.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η ζώνη 1401 - 1397 μονάδων συνιστά και το πλέον δικαιολογημένο σημείο εξόδου, καθώς κάτω από εκεί πιθανολογείται ότι θα ενταθούν οι πωλήσεις. Εξάλλου, κλείσαμε τον δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό μήνα.

Ειδικότερα, τίτλοι όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΡΙ, ΟΛΠ, TITC, CENER, ΕΥΡΩΒ συντηρήθηκαν ανοδικές, με απαράμιλλη ανθεκτικότητα.

Από την άλλη, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ απογοήτευσαν με τη συνολική τους εικόνα.

Η διανομή γενναίων μερισμάτων συνεχίζεται, συντηρώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο θέλει προσοχή, καθώς στα πτωτικά σκέλη της Αγοράς (όπως το τρέχον), ελλοχεύει εγκλωβισμός για όσους πήγαν “πονηρά” να πάρουν το μέρισμα και να φύγουν.

Η αναβάθμιση της Alpha είναι ένα καλό νέο, σε συνέχεια των αντίστοιχων σε ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, ωστόσο έπεσε σε δύσκολη φάση και ενδέχεται να “καεί”, όπως και των άλλων δύο.

Τυχόν (επανα)τοποθετήσεις στο Χ.Α. πρέπει να γίνονται με φειδώ και με σχέδιο, διότι η έως τώρα πλαγιολίσθηση, στη σκιά της διστακτικότητας, μπορεί εύκολα να δώσει τη θέση της σε κινήσεις πανικού, ειδικά αν ακούσουμε “περίεργα” πράγματα στην ειδησεογραφία, η οποία στο ερχόμενο διάστημα είναι κρίσιμη.

Είναι προτιμότερο να γίνουν τέτοιες τοποθετήσεις αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν σε υψηλότερες αποτιμήσεις, διότι ο κίνδυνος που αναλαμβάνεται είναι ασύμμετρα μεγάλος”, τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5), ΔΕΗ (4,3), ΠΕΙΡ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+4,17%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (-0,21%), ΕΥΡΩΒ (-1,41%), και ΠΕΙΡ (+0,35%).

Μεταξύ 1207,34 (-0,19%) και 1225,06 μονάδων (+1,27%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1216,24 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1213,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1276 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153 και 1148 - 1127 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+3,64%), ΔΕΗ (+3,02%), ΕΛΧΑ (+0,23%), ΛΑΜΔΑ (+2,74%), ΜΟΗ (+0,43%), ΜΠΕΛΑ (+2,91%), ΜΥΤΙΛ (+1,10%), ΟΤΟΕΛ (+1,62%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,41%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην Jumbo (+2,91%) και ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στα 27,44 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 26,24 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά την πρόσφατη αποκοπή μερίσματος, δεν δείχνει διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά η μετοχή της TITC (-1,52%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να “πατήσει σε θετικό έδαφος”. Στα 32,20 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 28,80 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+145,28%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+102,2%), ΚΟΥΑΛ (+97,37%), MONTA (+72,77%), ΦΒΜΕΖΖ (+67,52%), OPTIMA (54,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Performance (+1,89%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,05263 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0499985 ανά μετοχή), ενώ έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της “Doppler” (ΝΤΟΠΛΕΡΔ), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 2/7/2024.

Επίσης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 410.000 νέες (KΟ) μετοχές της Ίλυδα (-0,30%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,45. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας ανέρχεται σε 9.046.132 (ΚΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΠΤΚ (+6,42%), ΜΕΒΑ (+2,64%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,08%), ΜΕΝΤΙ (+2,20%), ΕΒΡΟΦ (+0,68%), ΜΟΤΟ (+1,26%), ΜΟΝΤΑ (+0,61%), ΚΤΗΛΑ (+8,43%), ΛΑΝΑΚ (+2,86%).

Μέρισμα €0,114/μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 8/7 και stock split 2ν/1π, μέσω ταυτόχρονης μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης νέας μετοχής από 0,52 ευρώ σε 0,26 ευρώ και χωρίς μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου, ενέκρινε η γ.σ. της ΕΚΤΕΡ (-2,13%). Η Διοίκηση ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο πάει εξαιρετικά, ενώ μέτοχοι έκαναν παράπονα για το χαμηλό μέρισμα.

Πλαγιοανοδικά από τα 1,08 ευρώ (κλείσιμο 20/6) η Intralot (+1,91%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Lavipharm (+0,12%) και Κρι Κρι (+2,71%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Revoil (+2,30%).

Συνεχίζει να βγάζει εντολή αγοράς σχετικού ειδικού βάρους στα 2,41 ευρώ ο Παπουτσάνης (0%).

Για να έχει βλέψεις για ψηλότερα, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 0,246 ευρώ η ΦΡΙΓΟ (+2,61%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Γενική Εμπορίου (+3,64%), Space (+3,70%) και ΚΛΜ (+2,33%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,66%), Profile (+2,15%) και Quest (+2,91%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1435 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1354 - 1338 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3480 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3284 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3249 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη οι δείκτες και στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0713 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2340 θέλει να κρατηθεί ο Χρυσός, προς τα $29,55 αντιδρά το Ασήμι.

Κάτω από τα $61000 το Bitcoin, προς τα $3400 υποχωρεί το Ethereum.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Τόκιο ενισχύθηκε στο 2,3% τον Ιούνιο, από 2,2% τον Μάιο. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Χώρας αυξήθηκε 2,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 2% σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,3%.

“Η Οικονομία της Βρετανίας βγήκε από την ύφεση με την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο και πλέον ετών και ταχύτερα από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν”, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη 0,6%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποια αναθεώρηση.

Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση από το 2,6% του Μαΐου ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Ιταλικός ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε το Istat στην προκαταρκτική έκθεσή του. Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση αυξήθηκε κατά 0,1%. Ο Ιταλικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο, στο 6%. Η μέτρηση ήταν λίγο υψηλότερη από την πρόβλεψη για 5,9%.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο. Η Ισπανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε στο 3,5% τον Ιούνιο, από 3,8% τον Μάιο, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ότι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο λιγότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε τον Ιούνιο κατά λιγότερο από 1 μονάδα, στις 68,2 μονάδες. Η προκαταρκτική μέτρηση για τον Ιούνιο ήταν 65,6 μονάδες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι η τελική μέτρηση θα είναι 66 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση κράτησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 98,3 δισ. ευρώ.

Σε μικρή αναβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας το 2024, προχώρησε ο Οίκος αξιολόγησης DBRS, τον οποίο τοποθετεί στο 1,6%, από 1,5%, ενώ για το 2025 υποβαθμίζει την εκτίμησή του στο 2,2% από 2,4% προηγουμένως.

Καλή πορεία αναμένει για το Χρηματιστήριο Αθηνών στο β’ εξάμηνο του έτους, η NBG Securities, αν και εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μεταβλητότητα. Προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει πάνω από επίπεδο των 1500 μονάδων το 2024.

Οι κορυφαίες της μετοχικές επιλογές είναι: Αεροπορία Αιγαίου, με τιμή – στόχο στα 19,2 ευρώ, Cenergy, με τιμή – στόχο στα 11 ευρώ, Μυτιληναίος, με τιμή – στόχο στα 51 ευρώ, TITC, με τιμή – στόχο στα 38,2 ευρώ και Πειραιώς, με τιμή – στόχο στα 5,3 ευρώ.

Παράλληλα προχωρά σε αλλαγές στις τιμές – στόχους και τις συστάσεις για ορισμένες μετοχές. Πιο αναλυτικά, για την Optima bank η τιμή – στόχος είναι στα 12,4 ευρώ (από 10,40 ευρώ πριν) με “neutral” σύσταση, για την ΕΧΑΕ, η τιμή – στόχος αυξάνεται στα 6,9 ευρώ (από 6,3 ευρώ πριν) με σύσταση “outperform”, για τον ΟΠΑΠ, η τιμή – στόχος φθάνει στα 19,5 ευρώ (από 18 ευρώ πριν) και σύσταση “outperform”, για την ΕΛΧΑ, η τιμή – στόχος στα 2,65 ευρώ (από 2,45 ευρώ πριν) και σύσταση “outperform”, για την Jumbo, η τιμή – στόχος στα 35 ευρώ (από 32,30 ευρώ πριν) και σύσταση “outperform”, για τον ΔΑΑ, η τιμή – στόχος στα 8,60 (από 8,30 ευρώ πριν) και σύσταση “neutral”.

Θέτει υπό εξέταση τις τιμές – στόχους για ΟΤΕ και AutoHellas, με σύσταση “outperform” και για τους δύο τίτλους.

Με επιστολή της προς τις Διοικήσεις των Τρ. Αττικής και Παγκρήτια η Τράπεζα της Ελλάδος ως Εποπτεύουσα Αρχή ζητά από τις δύο Τράπεζες έως την 5η Ιουλίου να ενημερώσουν για την συμφωνία μεταξύ των μετόχων (ΤΧΣ, Thrivest, ΕΦΚΑ) και για το πλάνο εξυγίανσης του υπό δημιουργία 5ου Τραπεζικού πόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το “κλειδί” των εξελίξεων το κρατάει η DBRS, η μελέτη της οποίας για την αποτίμηση της ζημίας, λόγω της ένταξης των NPL στον μηχανισμό του “Ηρακλή ΙΙΙ”, θα “ξεκλειδώσει” τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι CENER, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Lamda Development, Jumbo, Autohellas και στο χαμηλό οι Eurobank, Viohalco, ΔΑΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και λόγω ήπιου “window dressing” η τελική εικόνα με 75 ανοδικούς τίτλους, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.925 συμβόλαια).

Στα 3.547 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.463 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.038 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 432, 377 για τον Ιούλιο και 55 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.378), κινήθηκε μεταξύ 3.377,25 και 3.405,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.195,5), κινήθηκε μεταξύ 1.189,75 και 1.195,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.224,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (540), Πειραιώς (2.340), Εθνική (947), ΔΕΗ (280), Alpha Bank (6.457), Τέρνα Ενεργειακή (174), ΓΕΚ (241).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.974, Πειραιώς 102.968, Eurobank 14.173, Τέρνα Ενεργειακή 24.232, ΑΔΜΗΕ 23.432, ΓΕΚ 13.016, ΔΕΗ 31.307, Εθνική 12.421.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.446.221 τεμ., (από 60.446.221 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.557.549 τεμ. (52.154.186), ΟΠΑΠ 1.927.440 τεμ. (1.910.440), Εθνική 11.215.931 τεμ. (11.089.216), ΟΤΕ 1.733.641 τεμ. (1.753.219), Πειραιώς 7.461.257 τεμ. (7.461.257), Optima bank 1.362.816 τεμ. (1.398.390).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων