Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στα... μερίσματα ο Γενικός Δείκτης

Πιέστηκε η αγορά από τις αποκοπές αλλά και τις ρευστοποιήσεις στις τράπεζες (πλην Eurobank). Στήριξη από Coca Cola, OTE, Cenergy. Στα 157 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Δημοσιεύθηκε: 25 Ιουνίου 2024 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 25 Ιουνίου 2024 - 20:40

Load more

Τουλάχιστον “ειδικών συνθηκών” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στην οποία κυριάρχησαν οι αποκοπές μερισμάτων και η επιστροφή κεφαλαίου, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2023 εννέα μετοχές Εισηγμένων και μία μετοχή Εισηγμένης χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου.

Έτσι, οι μετοχές της TITC (-5,39%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,85 ανά μετοχή, οι μετοχές Viohalco (-1,53%) χωρίς το ποσό €0,12 ανά μετοχή (το προαναφερθέν μικτό ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30% σύμφωνα με τη Βελγική νομοθεσία), οι μετοχές της Cenergy (+3,18% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) χωρίς το ποσό €0,08 ανά μετοχή (το προαναφερθέν μικτό ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30% σύμφωνα με τη Βελγική νομοθεσία και οι μετοχές της ΕΛΧΑ (-1,98%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,04 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Optima bank (+3,17% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,44 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,418 ανά μετοχή), της Quest (+1,34%) χωρίς το ποσό €0,22 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,2090 ανά μετοχή), της Intercontinental International (-29,88%) χωρίς το ποσό €2,21 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό), της ΕΧΑΕ (-4,12%) χωρίς το ποσό €0,25036335 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,23784518 ανά μετοχή) και της Ιντρακόμ (-1,21%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0503722776 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0478536638 ανά μετοχή).

Τέλος από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+1,12%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,25 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 14,3100.

Σε αρνητικό έδαφος οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς πιέζεται ο Τεχνολογικός κλάδος και η μετοχή της Airbus, καθώς η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι μειώνει τους οικονομικούς της στόχους για το 2024. Αναμένει πλέον χαμηλότερα κέρδη προ φόρων και τόκων και λιγότερα εμπορικά αεροσκάφη να παραδοθούν φέτος. Οι Διαχειριστές συστήνουν αυξημένη επαγρύπνηση, περιμένοντας να δουν που θα ολοκληρωθεί η διόρθωση που ξεκίνησε στον Nasdaq, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν περισσότερο επιμέρους τίτλων και όχι δεικτών.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημειώθηκαν διαθέσεις αντίδρασης από τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις (ΜΟΗ), ενώ και σήμερα η εικόνα στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο ήλθε να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν πως ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ κινούνται με διαφορετική “ταχύτητα” από τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.

Εξαιρετικά επιφυλακτική, με συνεχή διάβρωση των αποτιμήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό αυξάνει έτι περαιτέρω τους υφιστάμενους προβληματισμούς.

Να σημειωθεί ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους θα επιδιώξουν σχετική καλυτέρευση των αποτιμήσεων, όμως και αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς στις 30 τρέχοντος είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με “υπέρβαρες” θέσεις.

Μετά τις 7/7, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία και θα υπάρξει σχετικά μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, θα ακολουθήσουν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4/7, ενώ μένει να φανεί αν σταδιακά το Χ.Α. θα μπει στην παραδοσιακή Θερινή ραστώνη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για συναλλαγές και ενδιαφέρον

Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφονται μικτές διαθέσεις των αποδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,73% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,596% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1419,17 (-0,34%) και 1431,81 μονάδων (+0,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,94 (-0,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1420,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%.

Ο τζίρος στα 157,1 εκατ., από τα οποία τα 14,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΒΙ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 157,1 εκατ., τα 140 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το κλίμα για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης ενισχύεται από τις πρόσφατες μακροοικονομικές ανακοινώσεις, αλλά υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα από τη χθεσινή πτώση του Τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα με την Optima Bank, την ΤITC, τον ΟΠΑΠ και τη Viohalco να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Η Αγορά βρίσκεται με θετική διάθεση, καθώς οι εγχώριες συγχωνεύσεις και εξαγορές επανήλθαν μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής στη Masdar την περασμένη Πέμπτη. Επιστρέφοντας από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, μετά τη χθεσινή αργία, έλαβε χώρα μία ήσυχη συνεδρίαση, με κινήσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και εστίαση στο διεθνές μέτωπο, λόγω των επικείμενων εκλογών στη Γαλλία που θα επηρεάσουν την πορεία των Χρηματιστηρίων”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Στην τελική ευθεία ενόψει του 1ου γύρου των εκλογών στη Γαλλία και αποφάσεων από τη Σ.Κ. για τις θέσεις ευθύνης της Ε.Ε. Το Χ.Α. θα συγχρονιστεί με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, προσδοκώντας ωστόσο θετικές επιπτώσεις από το deal της ΤΕΝΕΡΓ, όταν θα απελευθερωθεί η σημαντική ρευστότητα από τους σημερινούς της μετόχους”, είναι η εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι πολυάριθμων χρηματικών διανομών προς τους μετόχους. Μεταξύ εκείνων που κόβουν σήμερα περιλαμβάνονται οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ (επιστροφή κεφαλαίου), Cenergy, TITC, Optima. Εκτιμούμε ότι ο ΓΔΧΑ μπορεί να διατηρήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά του, με τις όποιές βραχυπρόθεσμες διορθώσεις. Τα σημαντικότερα μακροοικονομικά στοιχεία είναι το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου (3η μέτρηση) και το επίπεδο τιμών προσωπικής κατανάλωσης Α΄ τριμήνου (Παρασκευή) στις ΗΠΑ, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιουνίου στην Ευρωζώνη την Πέμπτη”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Η Αγορά είναι έτοιμη να βγάλει κίνηση, μετά την συσσώρευση των τελευταίων ημερών με τις πιθανότητες, όπως δείχνει και το γράφημα να είναι ανοδικές, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Μέχρι στιγμής η ζώνη του 1400 καλά κρατεί, με κάποιους τίτλους να φαίνεται ήδη ότι έχουν καταγράψει, τουλάχιστον, χαμηλό περιόδου.

Τo περιβόητο deal της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με την MASARD επιτέλους πήρε σάρκα και οστά, μετά από ένα χρόνο δημοσιευμάτων, ενώ από την άλλη ΕΛΠΕ και ΜΟΗ φαίνεται να επηρεάζονται, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, από την έκτακτη φορολόγηση που ανακοινώθηκε.

Ο MSCI άφησε εκτός την Ελλάδα από πιθανή μελλοντική ένταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές χωρίς αυτό κατ΄ ανάγκη, στην παρούσα, να είναι και κακό, μιας και η Αγορά θα έχει να περιμένει νέα.

Ο Τραπεζικός κλάδος χωρισμένος στα δύο, με την πίεση να συνεχίζεται σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, σε αντίθεση με ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ που συνεχίζουν να φλερτάρουν με κίνηση στα υψηλά τους. Μην ξεχνάμε ότι η Δεύτερη μπροστά της έχει ένα σημαντικό placement.

Με αυτά και με αυτά ο κλάδος, έστω και με αυτόν τον τρόπο, συντηρεί την ανοδικότητά του και μένει να δούμε αν οι “μπροστάρηδες” τραβήξουν τους “ουραγούς” ανοδικά, όπως δείχνουν οι πιθανότητες, ή θα συμβεί το αντίθετο.

Μπορεί να είμαστε σε Καλοκαιρινή περίοδο παρόλα αυτά, τεχνικά, δεν φαίνεται να μην έχουμε ‘συγκινήσεις’ το επόμενο διάστημα. Τα Intraday ‘stop short’ σε FTSE25 και ΓΔ αντίστοιχα, έχουν κατέβει στο 3479 και 1432 σε κλείσιμο ώρας. Αντίθετα στον Τραπεζικό είμαστε ‘Long’ σε Intraday, με το ‘stop’ στο 1238”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Μετά από διαβουλεύσεις που ξεπέρασαν τα δύο έτη, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανήγγειλε το deal για την ΤΕΝΕΡΓ που σε βάθος χρόνου θα περιλάβει το σύνολο των μετόχων της, οδηγώντας σε μια ακόμη έξοδο εταιρείας από το Χ.Α. Η τιμολόγηση στα 20 ευρώ κρίνεται ως ικανοποιητική και οι δηλώσεις των επικεφαλής της Masdar του Αμπού Ντάμπι για συνέχιση των επενδυτικών κινήσεων από μέρους της ΤΕΝΕΡΓ δικαιώνουν την επιλογή ενός Φορέα που διαφοροποιείται από τα συνήθη κερδοσκοπικού χαρακτήρα fund. Επιπλέον, όλοι οι μέτοχοι αποκτούν επαρκή ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί σε άλλες επενδυτικές επιλογές, διαδικασία εμφανώς ευεργετική για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, την ίδια ώρα (πρωί της περασμένης Πέμπτης), η Κυβέρνηση επέλεξε την αναγγελία της έκτακτης εισφοράς στα “υπερκέρδη” της Motor Oil και της Helleniq Energy με στόχο τη συγκέντρωση €300 εκατ., υπέρ των συνταξιούχων τα €250 εκατ. και τα €50 εκατ. για το ΠΔΕ. Προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που την προκαλέσαν, αν ληφθεί υπόψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 4μηνου ξεπερνά τα €3 δισ.

Επιπλέον, δημιουργούνται ερωτηματικά για το ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς και σε άλλους κλάδους που καταγράφουν “υπερκέρδη” πλήττοντας την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, με την Κυβέρνηση να σπεύδει να διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο για τις Τράπεζες.

Σαν αποτέλεσμα, ένας θετικός καταλύτης που μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στο Χρηματιστήριο πρακτικά ακυρώθηκε, ενώ ο MSCI δεν περιέλαβε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε “watch list” για αναβάθμισή του σε Ανεπτυγμένη Αγορά, ώστε οι εν δυνάμει ροές να αυξηθούν.

Διαδικασία που έχει και τον αντίλογό της, καθώς η στάθμιση του Χ.Α. ως Αναδυόμενης Αγοράς είναι υψηλή, σε σχέση με εκείνη που θα έχει ως Ανεπτυγμένη.

Οι εξελίξεις αυτές δεν επέτρεψαν στο ΓΔ να κινηθεί προς τις 1440 - 1450 μονάδες, παρά τον αυξημένο τζίρο λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE-Russell και Stoxx με το ΔΑΑ να εισέρχεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις Optima Bank και Infoquest στη μεσαία.

Έτσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γαλλία, καθώς την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, με την Εθνική Συσπείρωση της κυρίας Λεπέν να έχει εμφανές προβάδισμα προκαλώντας ανησυχίες στις Αγορές καθώς το πρόγραμμά της προβλέπει αυξημένες δαπάνες, όταν ήδη το δημοσιονομικό έλλειμα ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ.

Σαν αποτέλεσμα, συντελείται “sell-off” στις Γαλλικές Τράπεζες που κατέχουν Κρατικά ομόλογα, αν και στη συνέχεια οι αγορές πρόσφεραν €10,5 δισ. στις δημοπρασίες.

Ταυτόχρονα, οι Διεθνείς Διαχειριστές ρευστοποιούν και τις Ελληνικές Τράπεζες, αγνοώντας το ευοίωνο των προοπτικών των μεγεθών τους, το υγιές χαρτοφυλάκιό τους και την θωρακισμένη καθαρή τους θέση.

Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον Πλανήτη είναι ανησυχητικές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και στη Μ. Ανατολή η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με εκείνη του 1938, δύο χρόνια δηλαδή πριν την κήρυξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευλόγως, αρκετοί θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή ευφορία, ελέω των αποτιμήσεων των τεχνολογικών Κολοσσών, είναι πιθανό να διακοπεί, με τις Κεντρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναγκαστούν να επισπεύσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων, που καθυστερούν λόγω της διατηρούμενης πληθωριστικής απειλής”, σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,3), ΠΕΙΡ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των Alpha Bank -1,83% και Εθνικής -2,49%, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank +1,33%, ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς -2,57%.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,568 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,64, 1,722 και 1,85 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 1,544 – 1,557 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 1,39 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΛΦΑ συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες δέκα, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά επτά μηνών.

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” στα 8,29 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,762, 6,958 – 6,733 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 2,015 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,982, 1,801 – 1,757 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,87 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 4,00 και 4,22 ευρώ. Όσο δίνει κλεισίματα κάτω από τα 3,468 – 3,43 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 3,20 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΠΕΙΡ συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες δέκα, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά πέντε μηνών.

Μεταξύ 1258,78 (+1,40%) και 1224,16 (-1,39%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,81 (-1,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1227,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,10%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1146 - 1124 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την αύξηση του ποσού των Κρατικών εγγυήσεων μέσω του μηχανισμού ‘Ηρακλής ΙΙΙ’ θα αιτηθεί η Ηγεσία του ΥΠΕΘΟ στην DG Comp, με το επιπλέον ποσό πάντως να μην είναι ιδιαίτερα υψηλό, πιθανά κάτω από 500 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε πριν από λίγο από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο Κωστής Χατζηδάκης, η Κυβέρνηση έχει αιτηθεί την αύξηση του ποσού των Κρατικών εγγυήσεων στον Ηρακλή, με στόχο την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+1,82%), ΕΥΔΑΠ (+0,73%), ΜΟΗ (+3,54%), ΟΠΑΠ (+1,12%), ΟΤΕ (+0,95%), ΣΑΡ (+0,73%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,10%) και CENER (+3,18% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η μετοχή του ΔΑΑ (-0,25%) εισήχθη στο δείκτη FTSE25 στη θέση της Quest Συμμετοχών που υποβιβάστηκε στον Mid Cap, ενώ στο δείκτη FTSEM μπήκε η Optima bank στη θέση της Premia Properties.

Από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,12%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Για τον τίτλο του Οργανισμού, το ημερήσιο “stop short” στα 15,25 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 15,27 – 15,40 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, μέχρι τα 35,74 ευρώ (-1,38%) η αντίδραση ήταν άμεση μέχρι τα 36,76 ευρώ (+1,43%), αλλά η λήξη των συναλλαγών βρήκε τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ αμετάβλητη. Στα 37,48 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και οι πρώτες στηρίξεις στα 36,40 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 35,50 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+145,28%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+112,17%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+98,35%), MONTA (+77,49%), ΦΒΜΕΖΖ (+72,19%), OPTIMA (66,67%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,65%), ΣΠΙ (+3,25%), ΦΟΥΝΤΛ (+4,09%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,50%), ΒΙΟΚΑ (+2,08%), ΜΟΝΤΑ (+1,80%), ΜΕΡΚΟ (+6,22%), ΜΙΝ (+1,98%), ΑΑΑΚ (+9,32%).

Έχασε τη διαιτησία στη κόντρα με τον Λίβανο η Άβαξ (-1,56% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της Ελληνικής Εταιρείας. Την καλεί να πληρώσει 1,3 εκατ. ευρώ. Θα γράψει λογιστική ζημιά 16 εκατ. ευρώ.

Στα 0,25 ευρώ (-9,42%) άλλαξαν χέρια 813499 τεμ. (περίπου το 3,4% της Εταιρείας) στην ΠΡΔ (-9,42%). Πληροφορίες θέλουν πωλητή την Centric. Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 159 μηνών, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/11/2007 με 910122 τεμ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Q&R (+5,91%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 17/6 για Attica Group (+1,74%).

Σε νέα υψηλά 55 μηνών η AS Company (+3,09%).

Με συνολικό όγκο 400 τεμ., σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η DotSoft (+4%).

Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+2,36%), Centric (+3,34%) και Κρι Κρι (+2,82%).

Έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 1,46 ευρώ (+13,62%) για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια ο Κέκροπας (+8,95%). Τώρα οι traders θυμήθηκαν ότι η Εισηγμένη κατέχει μικρό ποσοστό στο Ακίνητο του Λαυρίου.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+5,48%) με αυξημένες συναλλαγές. Πέρασαν μέσω του Χ.Α. και πέντε “πακέτα”, συνολικά 2,3 εκατ. τεμ. από τα 1,1520 – 1,1660 ευρώ.

Αγορές από “insiders” σε ACAG (-0,51%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1419, 1399 - 1395, 1360, 1352 - 1336 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3281 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3245 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0709 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2330 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $29,30 το Ασήμι.

Προς τα $61800 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $3415 το Ethereum.

Το Γερμανικό επιχειρηματικό “ηθικό” έπεσε απροσδόκητα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo “ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 88,6 τον Ιούνιο, από 89,3 τον Μάιο”, σε σύγκριση με 89,7 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε στο 89 τον Ιούνιο, από το ελαφρώς αναθεωρημένο 90,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 91.

“Οι Γάλλοι αξιωματούχοι πρέπει να καθησυχάσουν τους Ξένους επενδυτές ότι τα οικονομικά της Χώρας είναι σε τάξη και δεν κινδυνεύουν με νέα έκρηξη στα spread των Γαλλικών Κρατικών ομολόγων. Οι Ξένοι επενδυτές κατέχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του Γαλλικού δημόσιου χρέους, σε σχέση με άλλες Χώρες και ορισμένοι φοβούνται ότι η τρέχουσα πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει μια Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ανάλογη εκείνης που παρατηρήθηκε πριν από μια δεκαετία”, σημειώνει η Allianz.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκδώσει ομόλογα της ΕΕ, ύψους έως 65 δισ. ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Το σχέδιο για την έκδοση ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 βασίζεται στο δυναμικό πρώτο εξάμηνο του 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου εκδόθηκαν ομόλογα αξίας σχεδόν 75 δισ. ευρώ. “Τα έσοδα από ομόλογα της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU και άλλων προγραμμάτων πολιτικής, όπως η διευκόλυνση για την Ουκρανία, η διευκόλυνση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα προγράμματα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής”, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. Τα σχέδια χρηματοδότησης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αυξήσουν τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ για το 2024 σε 140 δισ. ευρώ (+20 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο χρηματοδότησης του 2023). Οι εκδόσεις ομολόγων της ΕΕ το 2025 και το 2026 αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και να ανέλθουν σε 150 - 160 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων πολιτικής της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν μια τεράστια αύξηση του δημοσιονομικού τους ελλείμματος με βραχυπρόθεσμο χρέος, υποστηρίζουν αναλυτές, με συνέπειες για τις αγορές χρήματος και τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η ανεξάρτητη δημοσιονομική εποπτική αρχή, δήλωσε ότι τα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ θα συμβάλουν στην αύξηση του ελλείμματος των ΗΠΑ φέτος στα $1,9 τρισ., σε σύγκριση με την πρόβλεψή του τον Φεβρουάριο για $1,5 τρισ. Σύμφωνα με την JP Morgan, “το διευρυμένο έλλειμμα θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να εκδώσουν επιπλέον χρέος $150 δισ. τους τρεις μήνες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους τον Σεπτέμβριο. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια θα αντληθούν μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, βραχυπρόθεσμων χρεογράφων των οποίων η διάρκεια κυμαίνεται από μία ημέρα έως ένα έτος. Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε το σύνολο των ανεξόφλητων γραμματίων του Δημοσίου (ανεξόφλητο βραχυπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ) από $5,7 τρισ. στο τέλος του 2023, στα $6,2 τρισ. μέχρι το τέλος αυτού του έτους (σε υψηλό όλων των εποχών)”.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο για δέκατο πέμπτο διαδοχικό μήνα, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο - ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος καταγράφει τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές ενισχύθηκε 0,4% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο. Η άνοδος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 7,2%.

O πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠ, Λάρι Σάμερς, επέκρινε τη στρατηγική που ακολουθεί η Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, ο Σάμερς ανέφερε ότι “τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό μια ‘οφθαλμαπάτη’ που προκαλείται από την κανονικοποίηση των τιμών μετά την πανδημία, μια τάση που οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να αναμένουν ότι θα συνεχιστεί. Δεδομένου του μεγέθους των δημοσιονομικών προκλήσεων, υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία για τον πληθωρισμό”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,2 δισ., στα 99,4 δισ. ευρώ.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου στα 17,8, από 13,8 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση "buy". Η Χρηματιστηριακή αυξάνει την πρόβλεψη για τα φετινά EBITDA της Αεροπορικής κατά 14%, στα 415 εκατ. ευρώ, αναμένοντας πλέον άνοδο κατά 4% σε ετήσια βάση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 9%. Παράλληλα, αυξάνει τις εκτιμήσεις της και για την επόμενη διετία, αναμένοντας λειτουργικά κέρδη 438 εκατ. ευρώ το 2025 και 462 εκατ. ευρώ το 2026.

Στα €49 (από €45 προηγουμένως) αυξάνει την τιμή - στόχο για τη Metlen (πρώην Μυτιληναίος) η Edison. Οδηγός η δυναμική που αναπτύσσει η Εταιρεία στο κομμάτι των ΑΠΕ, καθώς και η σωστή εκμετάλλευση των μοναδικών συνεργειών της, που την κάνουν να ξεχωρίζει από τον Παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, TITC.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται σημαντικά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.065 συμβόλαια).

Στα 3.379 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.038 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 935 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 530, 460 για τον Ιούλιο και 70 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.395), κινήθηκε μεταξύ 3.390 και 3.431 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 16, 16 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.208,25), κινήθηκε μεταξύ 1.208 και 1.216,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.346,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (51.000 Εθνική, 125.000 Optima), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.831), Πειραιώς (8.797), Εθνική (1.143), ΔΕΗ (236), Alpha Bank (3.189), Τέρνα Ενεργειακή (319), Αεροπορία Αιγαίου (358), ΓΕΚ (193), ΕΧΑΕ (121), ΟΤΕ (175).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.743, Πειραιώς 98.921, Eurobank 15.296, Τέρνα Ενεργειακή 25.024, ΑΔΜΗΕ 23.386, ΓΕΚ 12.876, ΔΕΗ 31.491, Εθνική 11.381.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.446.121 τεμ., (από 60.519.300 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.154.186 τεμ. (52.170.387), ΟΠΑΠ 1.908.554 τεμ. (1.903.366), Εθνική 10.969.216 τεμ. (10.969.216), ΟΤΕ 1.759.947 τεμ. (1.747.647), Πειραιώς 8.333.975 τεμ. (8.526.724).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων