Χρηματιστήριο: Συσσώρευση δυνάμεων και αναζήτηση καταλύτη

Οριακή άνοδος για τον ΓΔ και μεικτή εικόνα στις τάξεις των τραπεζών και των blue chips. Στα 94 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Ποια είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 19 Ιουνίου 2024 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 19 Ιουνίου 2024 - 19:51

Load more

Με την Wall Street σε αργία (Juneteenth - Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας), αλλά έχοντας προλάβει, στις χθεσινές συναλλαγές, να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά τους S&P 500 και Nasdaq, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου κυριάρχησαν τα μικτά πρόσημα και η επιστροφή της επιφυλακτικότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρου αναλυτή, “οι πρόσφατες πιέσεις στα Γαλλικά Assets διαχύθηκαν σε όλες τις Ευρωπαϊκές Αγορές και φυσικά δεν άφησαν ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ίσως και να αναζητούσε μια αφορμή για μιας μεγαλύτερης έντασης διόρθωση. Σε αυτό το ήδη επιβαρυμένο διεθνές σκηνικό, έρχεται να προστεθεί το ‘triple witching’ Ιουνίου, που παραδοσιακά αυξάνει τη μεταβλητότητα στις Αγορές, μεγεθύνοντάς την ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ‘ρηχή’ Αγορά, όπως η Εγχώρια. Με τα παραπάνω δεδομένα και αν δεν υπάρξει κάποια είδηση – καταλύτης, δύσκολα το Χ.Α. θα μπορέσει να δώσει ουσιαστική ανοδική αντίδραση ως την Παρασκευή και θα περιμένει την τριπλή λήξη των συμβολαίων στο Χ.Π.Α., αλλά και το rebalancing στις τελικές δημοπρασίες, της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας”.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο καταλύτης που θα μπορούσε να ανατροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων, θα μπορούσε να είναι ένα deal που θα κάνει “θόρυβο” επιβεβαιώνοντας τις τρέχουσες, ή και ψηλότερες αποτιμήσεις, ή κάποια θετική απόφαση του MSCI στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργεί, ως προς την ταξινόμηση των Αγορών.

Το Χ.Α. βρίσκεται στο group των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε “watch list”, ώστε να αναβαθμιστεί σε Ανεπτυγμένη Αγορά αργότερα, προς τα μέσα του 2026.

Μία τέτοια εξέλιξη και ανεξάρτητα από την πρώτη αντίδραση της Αγοράς, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι αναμενόμενες εισροές από την “δεξαμενή” των Ανεπτυγμένων Αγορών να αντισταθμίσουν τις εκροές που θα προκύψουν από Funds που δραστηριοποιούνται στις Αναδυόμενες Αγορές και τα οποία, αναγκαστικά, θα αποχωρήσουν από το Χ.Α.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities,σε περίπτωση που η Ελλάδα εξασφαλίσει την τοποθέτησή της σε λίστα παρακολούθησης, ο Οίκος πιθανότατα θα παράσχει χρονοδιάγραμμα για την περίοδο διαβούλευσης και θέματα που θα τεθούν στο επίκεντρο”.

Ανεξάρτητα όλων των παραπάνω και μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου), σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας και αυτές οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά “αντανακλαστικά”.

Βασικό γεγονός είναι και η αυριανή συνεδρίαση για την Τράπεζα της Αγγλίας. Η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, να προβλέπει μείωση τον Αύγουστο. Έτσι, οι Αγορές θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα δώσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τακτική γ.σ. της Τέρνα Ενεργειακή (+1,59%), καθώς επιμένουν οι φήμες για επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις, ενώ την Παρασκευή θα λάβουν χώρα, εκτός από το triple witching Ιουνίου και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx, στην λήξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του τζίρου.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την αναμενόμενα χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, λόγω της αργίας στο NYSE, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, αλλά και η, ευδιάκριτα, επιφυλακτική εικόνα για τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, οι πτωτικές μετοχές να είναι σαφώς περισσότερες των ανοδικών (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικοί τίτλοι ήταν υπερδιπλάσιοι των ανοδικών).

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,71% σταθεροποιείται λόγω αργίας η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,602% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,56% και το Δημόσιο άντλησε 200 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1420,37 (-0,14%) και 1428,71 μονάδων (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1426,72 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1426,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,27%.

Ο τζίρος στα 93,2 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, ΟΡΙΛΙΝΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ η ΕΤΕ απασχόλησε το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 93,2 εκατ., τα 80,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ συντηρεί στην παρούσα το 1400 επίπεδο και φαίνεται να θέλει να κάνει μία βάση, για να δοκιμάσει μία κίνηση στο 1455 - 1460. Τα μεγάλα μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου έδωσαν φτερά στην αντίδραση σε ΜΟΗ και Ελλάκτωρα, ενώ ο Τραπεζικός ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να κόψει μέρισμα μετά από 16 χρόνια”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές να συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με ένα πλήθος ανταγωνιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των κάπως ‘γερακίσιων’ δηλώσεων από αξιωματούχους της Fed, πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη και προσδοκιών της Αγοράς για χαλάρωση της πολιτικής για τα επιτόκια”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Συνέχιση της χθεσινής ανόδου, καθώς η αναταραχή στις Ευρωπαϊκές Αγορές φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Αργία στην Wall Street”, υπενθυμίζει η Beta Sec.

Το θετικό momentum επανέρχεται στο Χ.Α. με την τεχνική ανάλυση ωστόσο να επιζητεί την υπέρβαση των 1450 μονάδων για την εδραίωσή του, ώστε να ξεπερνά το χαρακτηρισμό ως ανοδικής αντίδρασης. Τα νέα ιστορικά υψηλά της Wall Street για τον S&P 500 και Nasdaq υποβοηθούν το σενάριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης στις αγορές του Πλανήτη, με το Χ.Α. ανάμεσά τους. Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω της Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εβδομάδα που πέρασε, η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, ήταν δύσκολη για τα Χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και για τη δική μας Αγορά. Οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία έπληξαν τις Γαλλικές μετοχές και αυτές με τη σειρά τους τις μετοχές άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών. Η δική μας Αγορά, δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Έτσι είδαμε μεγάλες πιέσεις, ειδικά όταν έσπασαν στηρίξεις. Συνολικά το τελευταίο διάστημα, οι μετοχές έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες από τα υψηλά που είχαν στις αρχές του Μαΐου, όπως και η Αγορά συνολικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Αλλαγή στην εικόνα αυτή θα υπάρξει, όταν οι τιμές του Γενικού Δείκτη περάσουν τις 1476 μονάδες”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Το σύμφωνο του Πετροδόλαρου έληξε μετά από 50 χρόνια ισχύος. Οι ηγέτες των δύο Χωρών ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας δεν ανανέωσαν”, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η “υποχρέωση” του μεγάλου Πετρελαιοπαραγωγού να πουλάει τον “μαύρο χρυσό” μόνο σε Δολάρια ΗΠΑ τελείωσε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον το Πετρέλαιο μπορεί να αποτιμάται σε Γιεν, Γουαν, Ευρώ, ακόμα και σε Κρύπτο.

Έτι περεταίρω, η επανεπένδυση των εσόδων από το πλεόνασμα Πετρελαίου σε Αμερικανικά ομόλογα δεν είναι υποχρεωτική, ενώ παράλληλα παύει και η στρατιωτική “προστασία” του Βασιλείου της Σ.Α από τους Αμερικανούς.

Αυτή η ιστορικής σημασίας εξέλιξη (και μια από τις μοναδικές συμφωνίες τέτοιου βεληνεκούς που λύθηκε απράκτως) ενδέχεται να αποτελέσει εφαλτήριο για μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύγχρονο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και μάλιστα χωρίς ακόμα να μπορεί κάποιος να τις τιμολογήσει ορθά.

Και μοιραία, η συζήτηση εμπλέκει αφενός τις υπόλοιπες Χώρες - Παραγωγούς (Βραζιλία, Καναδάς, ακόμα και ΗΠΑ), αφετέρου τη συνεχιζόμενη μεταστροφή σε Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει (ή θεωρητικά θα αντιμετωπίσει) το Αμερικανικό Νόμισμα, λόγω σημαντικά μειωμένων ροών, καθώς και η Αγορά Κρατικών ομολόγων της μεγαλύτερης Οικονομίας στον Πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οποιεσδήποτε πληθωριστικές πιέσεις.

Συν αυτώ, πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Ενδέχεται να υπάρξουν αντισταθμιστικές δυναμικές, είτε από την ίδια τη Δευτερογενή Αγορά (λ.χ. ενταντικοποίηση των cross ratings σε Γιεν, Καναδικό και Αυστραλιανό Δολάριο, κ.α.), είτε και από τους ιθύνοντες χάραξης νομισματικής πολιτικής και δη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ήπιας διόρθωσης από τα υψηλά των 1500 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε προχτές και κάτω από τις 1400 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Αφορμή για τη διόρθωση αποτέλεσαν οι μετεκλογικές εξελίξεις στις Χώρες της ΕΕ, αλλά και η έλλειψη ευχάριστων εκπλήξεων από τα αποτελέσματα των Εισηγμένων.

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη των μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ και η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,3% σε ετήσια βάση, αποτελούν το αντίβαρο στις αρνητικές ειδήσεις.

Στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα θα ξεχωρίζαμε αυτά του ΑΔΜΗΕ με αύξηση των εσόδων κατά 16,8% και των κερδών κατά 25,1%.

Ξεχωρίζει επίσης, η ανακοίνωση της Motor Oil για τη διανομή του υψηλότερου μερίσματος στην ιστορία του Ομίλου, 1,80 ευρώ ανά μετοχή, που διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση πάνω από 7%.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε στην ανακοίνωση της AS Company για την απόκτηση της αποκλειστικής διανομής νέων προϊόντων, όπως τα σήματα Chicco και Bebe Comfort”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,5), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank -0,26%, Εθνική +1,14%, Eurobank +1,61%, Πειραιώς -0,06%).

Μεταξύ 1242,04 (-0,77%) και 1266,07 μονάδων (+1,15%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1.265,46 (+1,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.261,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1143 - 1121 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων της Attica Bank, με στόχο την τελική συμφωνία για τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν Δημόσιο και Ιδιώτες μέτοχοι στην Α.Μ.Κ. της ενιαίας Τράπεζας, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica - Παγκρήτια και θα διενεργηθεί το Φθινόπωρο”.

Πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,46%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,02%), ΕΛΠΕ (+0,55%), ΚΟΥΕΣ (+0,57%), ΜΟΗ (+3,65%), ΣΑΡ (+1,27%), CENER (+0,43%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,59%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΕΕ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελλάκτωρα (+2,02%), καθώς συνεχίζουν να παίρνουν θέσεις, όσοι επιδιώκουν την υψηλή χρηματική διανομή των 0,50 ευρώ ανά μετοχή (στις 22/7 η αποκοπή). Από την άλλη, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, η εντολή πώλησης, περίπου, 280000 τεμ. στα 2,55 ευρώ (+3,24%), που έβαλε τροχοπέδη σε κάθε σκέψη για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Να σημειωθεί ότι πριν εμφανιστεί η εν λόγω εντολή, ο τίτλος είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 2,565 ευρώ (+3,85%). Τα 2,55 ευρώ είναι το ημερήσιο “stop short” για τον τίτλο, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2,44 – 2,40 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Πολύ πιο ισχυρά, σε σχέση με το 2023, αναμένεται να είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Motor Oil το δεύτερο τρίμηνο του 2024” όπως προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος επικεφαλής της Εταιρείας, Πέτρος Τζαννετάκης, στη γενική συνέλευση.

“Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε ισχυροί και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας, με σημαντικές επενδύσεις σε νέες μορφές Ενέργειας. Η μετεξέλιξη της Motor Oil, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, πρέπει να γίνει σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας”, τόνισε ο κ. Τζαννετάκης.

Οι μέτοχοι της Εταιρείας ενέκριναν το καθαρό μέρισμα για το 2023 που ανέρχεται στα 1,360751795 ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής στις 26 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι πληρώθηκε μικτό καθαρό προμέρισμα (0,388680391 ανά μετοχή) από την Εταιρεία (αποκοπή 18/12/2023).

Η μετοχή της ΜΟΗ (+3,65%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στα 27,04 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 25,34 – 25,12 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+101,10%), MONTA (+93,19%), ΚΟΥΑΛ (+76,97%), ΞΥΛΠ (+82,38%), ΦΒΜΕΖΖ (+72,19%), OPTIMA (55,13%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “Trade Estates” (-1,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,08 ανά μετοχή (καθαρό ποσό) και οι μετοχές της “Noval Property” (+0,35%) χωρίς το ποσό €0,02497892 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 10600010 δικαιώματα (ΝΤΟΠΛΕΡΔ) (-56,35%) της Doppler, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 19/6/2024 έως και 27/6/2024, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0905. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 19/6/2024 έως και 2/7/2024.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΝΤΑ (+5,43%), ΜΕΝΤΙ (+2,50%), ΛΑΝΑΚ (+1,11%), ΣΠΙ (+0,31%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-1,10%).

Σε χαμηλά 3μηνου η ΚΟΥΑΛ (-5,28%), 4μηνου ο ΚΥΡΙΟ (-7,33%), 7μηνου η ΒΙΟΚΑ (-2,09%, στις 26/8 αποκόπτει επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ ανά μετοχή) και σε χαμηλά 8μηνου η ΣΕΝΤΡ (-2,95%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 5μηνου για την Μινέρβα (+2,23%).

Μέχρι τα 7,13 ευρώ (+2,59%) αναρριχήθηκε η Performance, για να ακολουθήσει το γνωστό “χώσιμο” μέχρι τα 6,94 ευρώ (-0,14%) και κλείσιμο στα 7,00 ευρώ (+0,72%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+2,02%).

“Πακέτο” 2578861 τεμ. στα 0,9350 ευρώ για ΟΡΙΛΙΝΑ (-0,11%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά 7 μηνών για ΕΥΑΘ (+1,31%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/6 για AS Company (+3,70%, σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 11 μηνών).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Attica Group (+0,88%), Profile (+2,21%) και Έλτον (+0,48%), τρεις για Frigoglass (+2,61%) και ΑΔΜΗΕ (+0,91%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Realcons (+1,55%).

Παρά την ιδιαίτερα υψηλή χρηματική διανομή, συνεχίζει να βγάζει πωλητές η ΙΝΤΕΡΚΟ (-0,42%) και αυτό κάτι σημαίνει.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1350 - 1334 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3280, 3275 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3240 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0743 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2340 ο Χρυσός, προς τα $29,65 κινείται το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $65000 το Bitcoin, προς τα $3525 αναρριχάται το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι Ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,5% τον Μάιο, από ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 13% σε δημοσκόπηση αναλυτών στο Reuters. Οι εισαγωγές εμφάνισαν άνοδο 9,5%, χάνοντας την εκτίμηση για αύξηση 10,4%.

Στις 28 Ιουνίου, η JP Morgan Chase & Co. σχεδιάζει να προσθέσει το Ινδικό δημόσιο χρέος στον μεγαλύτερο δείκτη ομολόγων της στις Αναδυόμενες Αγορές. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει τις Παγκόσμιες επενδύσεις στα Ινδικά Κρατικά ομόλογα έως και $40 δισ., καθώς οι Επενδυτικές και Χρηματοπιστωτικές Εταιρείες προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, για να αντικατοπτρίζουν το μίγμα τοποθετήσεων που προτείνει η Αμερικανική Τράπεζα ως οδηγό.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε στο στόχο του 2% τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στο 2%, από το 2,3% του Απριλίου ήταν σε αντιστοιχία με τις μέσες προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε μηνιαία μείωση 0,2% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο τομέας σημείωσε πτώση 0,5% στην Ευρωζώνη και 0,6% στην ΕΕ.

“Τα Μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν άμεσα το χρέος τους, μπροστά στους τεράστιους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους που προέρχονται από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη κινήθηκε αναπάντεχα χαμηλότερα τον Ιούνιο, στις ΗΠΑ. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (ΝΑΗΒ) υποχώρησε 2 μονάδες, στις 43 μονάδες τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 46 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,2 δισ., στα 99,7 δισ. ευρώ.

“Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ζώνης του Ευρώ, 0,4%. Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ανακτήσει δυναμική, υποστηριζόμενη από την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη σταθερή ανάπτυξη της Ιδιωτικής κατανάλωσης, φθάνοντας στο 2,2% και 2,3% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα” αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο χαμηλό η Autohellas.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερά υψηλές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (244.592 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.345 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.768 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 526 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 918 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.560, 1.296 για τον Ιούνιο, 1.164 για τον Ιούλιο και 100 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.457), κινήθηκε μεταξύ 3.439,5 και 3.458,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 308, 154 για τον Ιούνιο και 154 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.249,5), κινήθηκε μεταξύ 1.249,5 και 1.249,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.398,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.470 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.735), Πειραιώς (34.591), Εθνική (10.548), ΔΕΗ (14.603), Alpha Bank (120.599), Τέρνα Ενεργειακή (9.609), Μυτιληναίο (1.264), Αεροπορία Αιγαίου (648), ΑΔΜΗΕ (1.815), ΓΕΚ (10.076), Lamda Development (6.149), Cenergy (1.474), ΟΠΑΠ (1.441), Ιντρακόμ (822), Viohalco (1.239), ΕΧΑΕ (1.591), ΔΑΑ (540), Ελ. Πετρέλαια (2.592), Ιντρακάτ (849), Motor Oil (236), Ελλάκτωρ (581), ΟΤΕ (943), Fourli (193), Jumbo (379), Άβαξ (495), ΕΛΧΑ (3.187).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 95.313, Πειραιώς 56.406, Eurobank 18.807, Εθνική 10.157, ΔΕΗ 13.950, Τέρνα Ενεργειακή 15.797.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.250.559 τεμ., (από 60.810.684 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.494.186 τεμ. (52.459.186), ΟΠΑΠ 1.886.254 τεμ. (1.873.664), Εθνική 10.970.203 τεμ. (10.970.203), ΟΤΕ 1.729.163 τεμ. (1.718.882), Πειραιώς 9.309.586 τεμ. (9.122.769).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων