Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βύθισε το εισαγόμενο sell off

Εκτίναξη συναλλαγών στα 141 εκατ. ευρώ και βύθιση του Γενικού Δείκτη στις 1.406 μονάδες στη σκιά της βουτιάς στο Παρίσι και των πιέσεων στις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών. Η τεχνική εικόνα και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιουνίου 2024 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 14 Ιουνίου 2024 - 20:02

Load more

Με τον Γαλλικό δείκτη CAC 40, να ξεπερνά σε απώλειες το 2,8%, μετά και τις δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι “το Γαλλικό spread έχει πιάσει υψηλό 17 ετών και η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για τη Χώρα” και τις υπόλοιπες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να ακολουθούν την “νότια” κίνηση, έστω και από σχετική απόσταση, τα περιθώρια ανεξάρτητης κίνησης από το Χ.Α. ήταν μηδενικά.

Στα αμέσως προηγούμενα, μετασυνεδριακά, σχόλια η στήλη, μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως “η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, προκαλεί συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, εξέλιξη που βάζει ‘ταβάνι’ στην όποια ανοδική διάθεση των Εγχώριων συστημικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με την Κυβερνητική απόφαση να μεταθέσει για το Φθινόπωρο το placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, με ότι όλα τα παραπάνω συνεπάγονται για το Τραπεζοκεντρικό Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., απλά, ήλθαν να επιβεβαιώσουν το απαισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, “η Εγχώρια Αγορά έχει ξεμείνει από μη Τραπεζικούς πρωταγωνιστές, ως αποτέλεσμα διάθεσης σημαντικών ‘πακέτων’ και με την κερδοφορία του α΄ τριμήνου 2024, που μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή, να μην κάνει την διαφορά” και όλοι περιμένουν το επόμενο deal – καταλύτη, που θα δώσει τα απαιτούμενα ανοδικά “καύσιμα”, έστω και αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα.

Με “μπροστάρη” τον Τραπεζικό κλάδο, κίνηση απόλυτα αναμενόμενη καθώς τα Ξένα χαρτοφυλάκια από τον εν λόγω κλάδο συνηθίζουν να ξεκινούν τις μειώσεις θέσεων και τα Εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια να ακολουθούν την κίνηση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα πτωτικά, ιδιαίτερα μετά τις 13.00 και η εικόνα θύμισε “mini sell off” μόλις διασπάστηκε καθοδικά η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1414 μονάδων.

Με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τα χαμηλά 36 συνεδριάσεων, το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 19/4 και στις 1392,62 μονάδες, ήδη οι αναλυτές ξαναθυμήθηκαν το “ξεχασμένο” “gap” στις 1399 – 1395 μονάδες, που θεωρείται η επόμενη στήριξη.

Αρνητική, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις Τράπεζες και τις Αυτοκινητοβιομηχανίες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς όλα δείχνουν ότι Βρυξέλλες και Πεκίνο δεν έχουν διάθεση συμβιβασμού μετά την απόφαση για επιβολή δασμών έως 38,1% στα Ηλεκτρικά Οχήματα που εισάγονται από την Κίνα, με το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών να προαναγγέλλει αντίποινα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών, επιχείρησε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, φθάνοντας μέχρι το +2,23% η μετοχή της Eurobank, μετά την αναβάθμιση - έκπληξη των καταθέσεων από τον Οίκο Moody's, όμως στην συνέχεια και ο εν λόγω τίτλος υπέκυψε στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα, υποχωρώντας μέχρι το -5,12%, για να κλείσει σχετικά ψηλότερα.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που δεν άλλαξε μέχρι τέλους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΕΕΕ, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, επταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε στην συνέχεια.

Ασφαλώς, στην ραγδαία επιστροφή της επιφυλακτικότητας υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η αναβάθμιση - έκπληξη των καταθέσεων της Eurobank από την Moody's, ίσως αποτελεί προάγγελο για αντίστοιχη κίνηση που θα αφορά το αξιόχρεο της Χώρας. Άλλωστε ο Οίκος είναι ο μοναδικός από τους κορυφαίους Οίκους αξιολόγησης, που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα”.

Από την άλλη και ίσως και αυτό έχει την σημασία του, η Εγχώρια Αγορά έγραψε νέα χαμηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση του νέου Κυβερνητικού Σχήματος και μένει να φανεί αν αυτή η αντίδραση ήταν αποτέλεσμα του γενικότερου “risk off”, ή κάτι παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δείχνει σχετικά σίγουρο είναι πως, μέχρι τις 7/7 που θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών, οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα κινούνται ανεξάρτητα από τις επιδόσεις της Wall Street (χθες S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά), με κυρίαρχο στοιχείο την μεταβλητότητα και πιθανότερο σενάριο την κίνηση προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “ρηχή” Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Συνεχίζεται, με αργούς ρυθμούς, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,66% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,20% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,651% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1439,63 (+0,08%) και 1406,39 μονάδων (-2,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1411,14 (-1,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1406,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,19%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη, στα 141,4 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΚΥΡΙΟ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 141,4 εκατ., τα 128,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 3,53% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 4,26%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 8,8% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,88%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Δεν υπάρχουν πολλά που να έχουν αλλάξει, καθώς η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό ίσως διατηρήσει τη πτωτική διάθεση”, αναφέρει η Beta Sec.

“Oι αυξημένες διακυμάνσεις αποτελούν το βασικό μας σενάριο για το επόμενο διάστημα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Για τον ΓΔΧΑ υπενθυμίζουμε ότι το κύριο επίπεδο στήριξης είναι οι 1400 μονάδες”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, καθώς η Αγορά μας επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις που έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών σε πολλές Χώρες της Ευρωζώνης και ειδικότερα στην Γαλλία. Στο εσωτερικό, αν και αυτή την εβδομάδα είχαμε αρκετές θετικές ειδήσεις όπως την αναβάθμιση της MOODYS στην EUROBANK, το deal της MOTOR OIL - ΗΛΕΚΤΩΡ, αύξηση βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Απρίλιο κ.α. Όλα αυτά τα θετικά νέα περνάνε σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο ΓΔ ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά ταμπλώ. Χωρίς να αποκλείουμε να υπάρξει επιλεκτικό ενδιαφέρον σε κάποιους τίτλους, βραχυπρόθεσμα η Αγορά μας θα κινηθεί με βάση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1400 - 1380 μονάδων”, εκτιμά η Merit Sec.

Η πίεση από τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές μεταφέρθηκε και στην Εγχώρια Αγορά, η οποία δεν κατάφερε να βρει ένα αντίμετρο ισορροπίας νέων την εβδομάδα που πέρασε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η πτώση της Ευρώπης βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε αναμονή επιχειρηματικών νέων, έχοντας ωστόσο προεξοφλήσει αποτελέσματα, μερίσματα και ένα καλό σετ από μάκρο που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και τον πληθωρισμό.

Η προσφορά ήταν εντονότερη στις Τράπεζες, οι οποίες είχαν υποστηρίξει την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας και ανάλογη της πτώσης που κατέγραψε Πανευρωπαϊκά ο κλάδος.

Η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) έχει αλλάξει τα δεδομένα, μειώνοντας την διάθεση ανάληψης κινδύνου, γεγονός που εκφράστηκε σε εκροές από την Θεσμική διαχείριση, χωρίς να αφήσει “ασυγκίνητη” και την Εγχώρια Αγορά.

Πλέον η Ελληνική Αγορά έχει ανακτήσει τον συσχετισμό με την τάση του εξωτερικού και θα χρειαστεί νέο, ή νέα για μια εκ νέου αυτονόμηση.

Στο εξωτερικό ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα, καθώς εντάθηκε η ανοδική δυναμική στις μετοχές της Τεχνολογίας, με την Apple να βρίσκεται στον προσκήνιο μετά την ανακοίνωση υιοθέτησης λογισμικού ΑΙ στην επόμενη γενιά κινητών τηλεφώνων.

Παράλληλα, οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, αύξησαν τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων της Fed πριν από το τέλος του έτους, αλλά και την προοπτική περισσότερων μειώσεων μέσα στο 2025.

Στον αντίποδα, η Ευρώπη δείχνει να ταλαιπωρείται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση στην Γαλλία στο τέλος του μήνα, στον απόηχο των αποτελεσμάτων ευρωεκλογών και της ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων.

Η ερχόμενη εβδομάδα έχει περιορισμένες ανακοινώσεις σημαντικού ενδιαφέροντος με κυριότερες αυτές την Τρίτη 18 Ιουνίου (λιανικές πωλήσεις ΗΠΑ) και την Πέμπτη 20 Ιουνίου (επιτόκια, Τράπεζα Αγγλίας) γεγονός που μάλλον θα διατηρήσει την εστίαση στις πολιτικές εξελίξεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την διαφυγή που επιχείρησε από το στενό εύρος που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών, με αποτέλεσμα να καταγράψει νεότερο χαμηλό από τις αρχές Ιουνίου (1424 μονάδες) λύνοντας τον τοπικό σχηματισμό συσσώρευσης καθοδικά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει την υποχώρηση προς την στήριξη που βρίσκεται στις 1399 – 1395 μονάδες, κλείνοντας και το ανοδικό “χάσμα” που εκκρεμεί από τις 19 Μάιου.

Με το λύσιμο της συσσώρευσης, η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική, ενώ το δυνητικό περιθώριο, όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές, μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1350 μονάδες.

Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της Αγοράς, δεδομένης της έντασης των ρευστοποιήσεων της Παρασκευής και σταθεροποίηση της πέριξ των επιπέδων των 1400 μονάδων, πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση.

Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης, καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσής της.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα εγχώρια γεγονότα η εβδομάδα που ξεκινάει. Την Τρίτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ο ΑΔΜΗΕ, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των Χρηματιστηριακών Αγορών με αρκετό Ελληνικό ενδιαφέρον.

Την ίδια ημέρα αναμένεται με ενδιαφέρον η τακτική γενική συνέλευση της Τερνα Ενεργειακή.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx.

“Το μεσημέρι της Παρασκευής λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-1,10%) και ΕΥΡΩΒ (-4,70%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-4,79%) και ΠΕΙΡ (-4,26%).

Μεταξύ 1290,06 (+0,36%) και 1234,18 μονάδων (-3,99%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1244,9 (-3,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1240,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,47%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1140 - 1119 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, “Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024, ημερομηνία αποκοπής μικτού μερίσματος €0,063 ανά μετοχή. Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1ου 6μηνου 2024 (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και ενημέρωση αναλυτών. Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2024, ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μηνου 2024 και ενημέρωση αναλυτών (μετά τη λήξη της συνεδρίασης)”.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, “Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος λήψης μερίσματος. Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2024 και ενημέρωση αναλυτών. Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024, ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2024 και ενημέρωση αναλυτών”.

Δεν είναι καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε με θετικό πρόσημο.

Κάποιες φιλότιμες προσπάθειες από την ΕΕΕ (-0,75%), όμως και αυτός ο τίτλος υπέκυψε στο αρνητικό κλίμα και μάλιστα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 33,00 ευρώ και την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στα 30,86 ευρώ.

Μετά την Jumbo (-2,59%), σήμερα και η μετοχή της Μυτιληναίος (-2,01%) δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από το πρόσφατο placement των 7,2 εκατ. μετοχών στα 35,50 ευρώ, καθώς ο τίτλος υποχώρησε μέχρι τα 34,98 ευρώ (-2,40%).

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 37,76 ευρώ, με ενδιάμεσες αντιστάσεις τα 35,48 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,45 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ (-3,37%), με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε χαμηλά εξαμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 10,08 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 10,92 – 10,93 (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,87 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+109,89%), ΚΟΥΑΛ (+87,17%), MONTA (+82,2%), ΦΒΜΕΖΖ (+71,97%), ΞΥΛΠ (+59,46%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,65%), OPTIMA (51,03%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της ΠΡΟΝΤΕΑ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,137 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από σήμερα, οι μετοχές της Doppler (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 1.414.286 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 0,133423081676338 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,35. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 19/6/2024 έως και 2/7/2024 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίστηκε από 19/6/2024 έως και 27/6/2024.

Τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για σήμερα, ορίστηκαν ως εξής: +10% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (13/6/2024): €1,2400 και -10% στην προσαρμοσμένη τιμή που προκύπτει λόγω της αύξησης: €1,1400.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΛΒΕ (+4%), ΜΟΝΤΑ (+2,65%), ΟΛΘ (+1,43%), ΠΛΑΚΡ (+2%), ΜΙΓ (+0,26%).

Τέσσερις πτωτικές και 7 πτωτικές στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις και χαμηλά διμήνου για ΙΝΚΑΤ (-1,79%). Πέρασε και “πακέτο” 200000 τεμ. στα 5,00 ευρώ.

“Πακέτο” 103200 τεμ. στα 1,1850 ευρώ για ΚΥΡΙΟ (+1,72%).

Σε χαμηλά διμήνου η ΕΒΡΟΦ (-5,5%), σε χαμηλά 81 μηνών ο ΙΚΤΙΝ (-2,72%).

Από τα χθεσινά χαμηλά 4μηνου αντέδρασε σήμερα η Realcons (+5,57%), διακινώντας το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων.

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 11μηνου για την AS Company (+1,14%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1348 - 1333 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3400, 3296, 3280, 3271 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3237 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με ελεγχόμενη υποχώρηση οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0698 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2340 αντιδρά ο Χρυσός, προς τα $29,20 το Ασήμι.

Προς τα $66650 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3470 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αμετάβλητα μεταξύ 0% και 0,1%, όπως αναμενόταν ευρέως, αλλά είπε ότι “θα μπορούσε να μειώσει τις αγορές Ιαπωνικών Κρατικών ομολόγων μετά την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 και 31 Ιουλίου”.

Ο Γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε από 2,2% τον Απρίλιο, σε 2,3% τον Μάιο, ανακοίνωσε η INSEE στην τελική της έκθεση. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο από το 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών σημείωσε πτώση στις ΗΠΑ τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών διολίσθησε 0,4% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος.

Επιδεινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, υποχώρησε στις 65,6 μονάδες, από 69,1 τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων επτά ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 72 μονάδες.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυτοπεποίθηση ότι βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, αν και τους επόμενους τέσσερις μήνες μπορεί να υπάρξουν ‘αναταράξεις”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επιτόκια, έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι Τράπεζες, όσο και οι ιδιοκτήτες -δανειζόμενοι των Εμπορικών Ακινήτων, καθώς το υψηλό κόστος χρήματος έχει καταβαραθρώσει τις αποτιμήσεις και έχει προκαλέσει στάσεις πληρωμών, ή καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων, αφήνοντας τις Τράπεζες ‘εγκλωβισμένες’ σε υποθήκες με δύσκολα ρευστοποιούμενα Περιουσιακά Στοιχεία. Το τοπίο φαίνεται να γίνεται πιο σκοτεινό”, σύμφωνα με σχετικό σχόλιο του Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 2,1 δισ., στα 98,6 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda Development, Motor Oil, Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 20 ανοδικούς τίτλους, έναντι 116 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (113.398 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.818 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.818 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 918 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 918 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.250, 1.544 για τον Ιούνιο και 706 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.418), κινήθηκε μεταξύ 3.407 και 3.504,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 0 για τον Ιούνιο και 2 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.290,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.501,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.188 Eurobank, 11.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.083), Πειραιώς (15.099), Εθνική (3.432), ΔΕΗ (17.014), Alpha Bank (41.742), Τέρνα Ενεργειακή (2.017), Μυτιληναίο (1.448), Αεροπορία Αιγαίου (244), ΕΛΧΑ (623), ΑΔΜΗΕ (10.700), ΓΕΚ (1.277), Lamda Development (1.589), Cenergy (195), ΟΠΑΠ (569), Ιντρακόμ (381), Viohalco (1.058), ΕΧΑΕ (1.743), Fourli (275), Jumbo (166), Ιντρακάτ (360), ΔΑΑ (232), Άβαξ (184), Ελλάκτωρ (294), ΟΤΕ (1.771).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 146.790, Πειραιώς 88.281, Eurobank 23.779, ΑΔΜΗΕ 21.030, ΓΕΚ 16.013, ΔΕΗ 30.782, Εθνική 10.206, Τέρνα Ενεργειακή 31.425.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.661.832 τεμ., (από 60.524.607 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.412.551 τεμ. (52.341.670), ΟΠΑΠ 1.843.444 τεμ. (1.854.241), Εθνική 10.970.203 τεμ. (10.903.675), ΟΤΕ 1.693.699 τεμ. (1.675.748), Πειραιώς 9.593.862 τεμ. (9.593.862) Intralot 1.018.212 τεμ. (1.029.673).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων