Χρηματιστήριο: Ισχυρά πωλητές οι ξένοι τον Μάιο

Αμετάβλητος ουσιαστικά έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης παρά τις πρωινές πιέσεις. Βύθιση αξίας συναλλαγών στα 79 εκατ. Ράλι για τη Eurobank και ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips.

Δημοσιεύθηκε: 10 Ιουνίου 2024 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 10 Ιουνίου 2024 - 19:52

Load more

Συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών (μέχρι τις 15.00, περίπου) οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας τον αρνητικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, στο απόηχο του αποτελέσματος των Ευρωπαϊκών εκλογών που, αναμενόμενα, έφερε προβληματισμό, στις περισσότερες από τις Χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φήμες και για επερχόμενο ανασχηματισμό, στο εγχώριο Κυβερνητικό Σχήμα.

Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η πολύ κακή εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και η αντίδραση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα πρωινά χαμηλά, με επικεφαλής τις Τραπεζικές μετοχές, που έφεραν και το γύρισμα σε οριακά θετικό πρόσημο.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+0,96%), διασώζονταν με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών.

Αν οι Ευρωπαϊκές Αγορές κινηθούν και στη συνέχεια πτωτικά, κάτι που δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως ‘ρηχή’ Αγορά, ασφαλώς και θα ακολουθήσει. Στους Τραπεζικούς τίτλους υπάρχουν, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις μεθοδικοί πωλητές, Ξένα Funds και Εγχώριοι Θεσμικοί, που μέχρι στιγμής δεν έχουν ‘τρομάξει’ την Αγορά, ενώ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, πιθανόν, να απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσου placement στην Εθνική”, τόνισε στην στήλη παλαιός αναλυτής.

Με αρνητικές διαθέσεις και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν αυτές έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά (ο CAC 40 βρέθηκε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων), με όλα τα βλέμματα των traders να είναι στραμμένα στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια ασυνήθιστα ασταθής ημέρα, καθώς δημοσιεύεται η πολύ σημαντική έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου και στη συνέχεια συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια (οι ανακοινώσεις στις 13/6), αλλά έχει μεγάλη σημασία η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί και η οποία θα αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση, εκτός από τις διαθέσεις των Διεθνών Αγορών, θα παίξει η αναμενόμενη ανακοίνωση του deal στην Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η ρευστότητα που θα προκύψει από την δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει την συμφωνία, ίσως ενεργοποιήσει κάποια κεφάλαια που παραμένουν επί πολύ καιρό ‘παρκαρισμένα’ στην ΤΕΝΕΡΓ, ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και η Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,60%)”.

Προσοχή, σημαντική υποτροπή του διεθνούς κλίματος, θα “ξαναβάλει στο τραπέζι” το σενάριο δοκιμασίας της στήριξης στις 1414 μονάδες, τουλάχιστον όσο ο Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1485 μονάδων.

Η προσοχή και στον τζίρο καθώς, σε περίπτωση αποδυναμωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας το ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε επιμέρους μετοχές και αυτό υπό προϋποθέσεις, ενώ παραμένει ζητούμενο το πόσο ψηλότερα μπορεί να κινηθούν οι Τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της επιστροφής των μερισμάτων.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Μαϊου 2024:

Δημιουργήθηκαν 1809 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2075 νέους λογαριασμούς τον Απρίλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,84 δισ. (3,02% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €243,40 εκατ. κατά το μήνα Μάϊο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €243,40 εκατ. τον Μάϊο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,97% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,03% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 68,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Μάϊο 2024 (σε σχέση με το 58,7% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 31,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 41,3% τον προηγούμενο μήνα).

Η προσοχή των ενεργών επενδυτών και στην Αγορά ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,88% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,45% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,75% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1440,91 (-1,20%) και 1461,76 μονάδων (+0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1459,32 (+0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1458,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%.

Ο τζίρος στα 79,4 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 79,4 εκατ., τα 71,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η άνοδος της ακροδεξιάς στις τελευταίες εκλογές εξασθενεί το κλίμα, ενώ η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία τροφοδοτεί τις ανησυχίες για τις προοπτικές της Περιοχής”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και η προκήρυξη πρόωρων Εθνικών εκλογών στη Γαλλία, οδηγούν σε αυξημένους πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και την πορεία της Ελληνικής Αγοράς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα προτιμούσαμε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Πολιτική αβεβαιότητα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Οικονομίες, λόγω των επιπτώσεων των ευρωεκλογών. Παρόλα αυτά, τα δυνατά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι προοπτικές και η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορούν να περιορίσουν την πτώση στο Χ.Α.”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το Μάιο (εκτίμηση για 3,4%, όσο και τον Απρίλιο) για να ακολουθήσουν την Πέμπτη οι αποφάσεις της Federal για τα παρεμβατικά της επιτόκια, χωρίς ωστόσο να προσδοκάται η μείωσή τους. Οι Ευρωπαϊκές Αγορές καλούνται να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και ιδιαίτερα την πιθανολογούμενη αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, λόγω της αύξησης της εκλογικής δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών και τα μηνύματα των Ευρωπαίων, οι αγορές ενδεχομένως να εμφανίσουν αυξημένη μεταβλητότητα την εβδομάδα που ξεκίνησε, ειδικότερα μετά το ‘στοίχημα’ του Προέδρου Μακρόν για πρόωρες εκλογές. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ βρίσκεται ακόμα πλησίον της περιοχής ισορροπίας των 1440 - 1460 μονάδων με την απόδοση του κρατικού 10ετους να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών (περιοχή 3,74%). Τα σημαντικότερα μάκρο της εβδομάδας αποτελούν ο πληθωρισμός στη Γερμανία και στις ΗΠΑ την Τετάρτη, ενώ αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της FED την ίδια μέρα” σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε σημαντικά κέρδη, μετά από 2 πτωτικές εβδομάδες, με τον Τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στην κίνηση, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπροστά μας έχουμε τις αποκοπές μερισμάτων που συντηρούν την Αγορά, ενώ θυμίζουμε και την λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων να πλησιάζει και δύσκολα οι “long” θα δώσουν την ευκαιρία σε χαμηλά κλεισίματα της περιόδου.

Από την άλλη, χρειάζονται και νέοι καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε νέα υψηλά το επόμενο διάστημα, με την Αγορά να φαίνεται να χρειάζεται χρόνο να χωνέψει τα επίπεδα.

Η πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήρθε από την ΕΚΤ, με την FED να φαίνεται, μετά και τα macro της Παρασκευής, να προβληματίζεται ακόμα.

Έτσι λοιπόν, οι Αγορές ποντάρουν σε ακόμα μια μείωση στην χρονιά από πλευράς ΕΚΤ και μία από την μεριά της FED μετά το Καλοκαίρι.

Οι Ξένοι Οίκοι συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, με τα μάτια των περισσότερων Θεσμικών να είναι στραμμένα εκεί.

Το deal της ΤΕΝΕΡΓ φαίνεται να πλησιάζει. Ίσως οι πωλητές από εκεί, να διοχετεύσουν ρευστότητα στο υπόλοιπο σύστημα.

Οι εκλογές δεν πιστεύουμε να επηρεάσουν την Αγορά. Στην παρούσα, βλέπουμε την Αμερική να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά, με την Ευρώπη να κινείται πιο αμυντικά. Για ακόμα μία φορά διαπιστώνεται ότι δεν χρειάζεται να παρατηρούμε “day to day” τις Ξένες Αγορές, για να βγάζουμε συμπεράσματα για την Ελλάδα.

Σαφώς και η καλύτερη κίνηση από την Eurobank, μιας και είναι η μόνη που αθόρυβα βρίσκεται μία ανάσα από τα υψηλά του 2,18. Το 2,10 – 2,08 είναι στήριξη.

Πρέπει κάποιος να δει την πιο ‘μεγάλη εικόνα’ για να μπορέσει να συγκρίνει, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να έχει σωστή επιλογή τίτλων και όχι το τι κάνει ο ΓΔ”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,19%), Εθνική (+0,80%), Eurobank (+3%) και Πειραιώς (+0,39%), με την τελική εικόνα να δικαιώνει όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα πρωινά χαμηλά.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,722 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 1,557 – 1,542 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 7,762 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,841 – 6,648 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα γύρισε σε “long” με “stop” στα 1,992 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,78, 1,769 – 1,731 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,20 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,939 και την επόμενη αντίσταση στα 4,00, 4,22 και 4,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,454 – 3,413 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1268,7 (-2,11%) και 1312,25 μονάδων (+1,25%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1309,7 (+1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1311,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,22%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325, 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1135 - 1114 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δυναμική επέκταση στις εργασίες του asset management επιχειρεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των εσόδων του από διαφορετικές πηγές και στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Οι στόχοι στα business plan της επόμενης τριετίας είναι φιλόδοξοι και όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η Ελλάδα απέχει κατά πολύ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μεγαλύτερο μερίδιο Αγοράς στη διαχείριση Α/Κ και Θεσμικών χαρτοφυλακίων κατέχει η Eurobank, η οποία ελέγχει το 26%, ακολουθεί η Αlpha Bank με 24%, η Πειραιώς με 20% και η Εθνική με 11%”.

Σαφώς καλύτερη της αρχικής και μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,60%), ΔΕΗ (+0,27%), ΚΟΥΕΣ (+0,38%), ΛΑΜΔΑ (+1,50%), ΟΠΑΠ (+0,13%), ΟΤΕ (+0,36%), ΟΤΟΕΛ (+0,51%), ΣΑΡ (+0,35%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,96%).

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 10,98 ευρώ (κλείσιμο 31/5) κινείται η μετοχή του Σαράντη (+0,35%), με την προσφορά να παραμένει περιορισμένη, ενώ σήμερα ο τίτλος δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop short” στα 11,98 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 10,92 ευρω.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+121,98%), ΚΟΥΑΛ (+90,13%), MONTA (+87,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+77,07%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+62,77%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (52,31%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Noval Property ΑΕΕΑΠ (-0,36%) ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΑΙΡ (+3,74%), ΕΥΑΠΣ (+1,94%), ΝΑΥΠ (+2,12%), ΕΛΣΤΡ (+0,88%), ΒΙΟΚΑ (+1,19%), ΣΕΝΤΡ (+1,42%), ΚΥΡΙΟ (+0,82%), ΦΛΕΞΟ (+3,90%), ΙΝΤΕΤ (+2,15%), ΜΕΒΑ (+5%), ΔΡΟΜΕ (+2,12%), ΑΒΕ (+1,74%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-0,71%), σε χαμηλά 6μηνου η ΟΛΥΜΠ (-1,54%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” η αντίδραση από τα Πλ. Θράκης (+0,88%).

Αύξησε συναλλαγές η Ελλάδος (+0,72%).

Στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,60 ευρώ (κλείσιμο 27/5) προσπάθησε να αντιδράσει η Space (+3,31%).

Σε υψηλά 24 ετών η ΕΚΤΕΡ (+7,75%), με τους αγοραστές να απορροφούν την όποια προσφορά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1414, 1395, 1344 - 1330 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1477 - 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3416, 3296, 3280, 3262 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3230 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Αυστραλία, Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ.

Αρνητικό κλίμα αλλά και αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές, οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0744 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Οριακά ψηλότερα από τα $2320 ο Χρυσός, προς τα $29,80 θέλει να αντιδράσει το Ασήμι.

Στα $69700 ισορροπεί το Bitcoin, τα $3695 προσεγγίζει το Ethereum.

“Σε Ξένους Επενδυτές πρόκειται να κατανεμηθεί περίπου το 60% των προσφερόμενων μετοχών στη σχετική πώληση της Saudi Aramco, ύψους $11,2 δισ., που απέσπασε παραγγελίες συνολικής αξίας άνω των $65 δισ.”, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχει ακόμα πολύ από το να νικήσει τον πληθωρισμό και πρέπει να συνεχίσει να βάζει φρένο στην ανάπτυξη”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ηθικό των επενδυτών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε για όγδοο συνεχή μήνα τον Ιούνιο. Ο δείκτης του Sentix για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 0,3 μονάδες για τον Ιούνιο, από -3,6 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο -1,8 αυτό το μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα του Κυβερνητικού Συνασπισμού. “Στην Γερμανία η επόμενη Bundestag θα εκλεγεί το Φθινόπωρο του 2025 και σκοπεύουμε αυτό να το τηρήσουμε”, δήλωσε.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%”, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοακίμ Νάγκελ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 101,8 δισ. ευρώ.

Τις αισθητές τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα τον Μάιο επιβεβαίωσε η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Μάιο με 2,4% ετησίως, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 3,1% του Απριλίου. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε μείωση κατά 0,3%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, CENER, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, Lamda Development, Autohellass, Εθνική.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.500 συμβόλαια).

Στα 3.809 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.842 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 931 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 934 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.047, 718 για τον Ιούνιο και 329 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.546), κινήθηκε μεταξύ 3.485,5 και 3.555,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 103, 3 για τον Ιούνιο και 100 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.312), κινήθηκε μεταξύ 1.277,5 και 1.312 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.580).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.084), Πειραιώς (10.515), Εθνική (684), ΔΕΗ (1.405), Alpha Bank (12.947), Τέρνα Ενεργειακή (273), Μυτιληναίο (457), ΕΧΑΕ (127), ΕΛΧΑ (139), ΑΔΜΗΕ (293), ΓΕΚ (369), Lamda Development (192), Ελ. Πετρέλαια (149), ΟΠΑΠ (124), ΟΤΕ (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 176.526, Πειραιώς 98.941, Eurobank 26.657, ΑΔΜΗΕ 23.153, ΓΕΚ 15.848, ΔΕΗ 32.555, Εθνική 10.676, Τέρνα Ενεργειακή 32.1816.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.525.817 τεμ., (από 60.259.747 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.754.044), ΟΠΑΠ 1.846.398 τεμ. (1.846.442), Εθνική 11.192.916 τεμ. (11.206.921), ΟΤΕ 1.662.816 τεμ. (1.661.483), Πειραιώς 10.628.950 τεμ. (10.628.950) Intralot 1.060.207 τεμ. (1.076.445).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων