Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και… ενάμιση μήνα

Επέστρεψε στις 1.424 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Σαράντης και Cenergy (έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά) οι μόνες μετοχές του FTSE 25 που διασώθηκαν. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα. Τα νέα δεδομένα στα midcaps.

Δημοσιεύθηκε: 4 Ιουνίου 2024 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 4 Ιουνίου 2024 - 19:42

Load more

Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προς επιβεβαίωση όλων όσων υποστήριζαν ότι η χθεσινή αντίδραση, με σαφώς χαμηλότερο τζίρο, θα αποδειχθεί βραχύβια και οι πωλητές θα επιστρέψουν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή λήξη των συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΓΔ, FTSE25, ΔΤΡ) στο χαμηλό ημέρας με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/4 (1420,40) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, επίσης στις 22/4 (1214,98).

Επιφυλακτική και με απώλειες η εικόνα και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν οι τελευταίες δείχνουν να υποαποδίδουν σε απώλειες, έναντι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και έχουν αντιδράσει σημαντικά από τα πρωινά χαμηλά.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, ασφαλώς και το σύνολο των ενεργών επενδυτών έχει στραμμένη την προσοχή του στην επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (6/6) για τα επιτόκια και πολύ περισσότερο στις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν. Οι επόμενες σημαντικές ανακοινώσεις, την επόμενη ημέρα τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ για τον Μάιο και στη συνέχεια τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” μόλις χθες η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “για όσα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να πάρουν θέσεις, ποντάροντας στο σενάριο ολοκλήρωσης της ταλαιπωρίας και κίνησης της Αγοράς προς νέα πολυετή υψηλά, καλό θα είναι να αναμένεται ένα πιο ασφαλές δείγμα γραφής και πιο συγκεκριμένα η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, στην πρώτη σημαντική αντίσταση, που εντοπίζεται στην περιοχή των 1485 μονάδων. Σε περίπτωση που ο Δείκτης ‘φρενάρει’ χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, η αντίδραση θα πρέπει να θεωρηθεί απλά σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις. Από την άλλη και σε περίπτωση νέου πισωγυρίσματος, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1414 μονάδες”.

Εξαιρετικά διστακτικοί οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, περιμένουν πως το Χ.Α., ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, θα συνεχίσει να λαμβάνει κατεύθυνση από τις Αγορές του εξωτερικού, την ώρα που πλησιάζει η ετυμηγορία του SSM για τα Τραπεζικά μερίσματα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης από χρηματιστηριακά γραφεία και σήμερα στην πλευρά των πωλητών θεάθηκαν Ξένα χαρτοφυλάκια και Εγχώριοι Θεσμικοί, με τους Δεύτερους να ακολουθούν τις κινήσεις των Πρώτων, την ώρα που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν αποκλείει οι Αγορές να εισέρχονται σε “risk-off” περίοδο, με το “growthstory” του Ευρωπαϊκού Νότου να τίθεται εν αμφιβόλω. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι Τραπεζικές μετοχές δείχνουν σαν η πρώτη επιλογή όσων επιλέγουν να μειώσουν θέσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αποφασισμένες πωλήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Σε ρόλο θεατή οι “κωδικοί λιανικής”, βλέπουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να ακολουθούν την “νότια” κίνηση των “μεγάλων” του ταμπλώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αγοραστές έχουν μετατραπεί σε “σπάνιο είδος”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “το εγχώριο χρηματιστηριακό κλίμα επιβαρύνθηκε και από την είδηση κατάρρευσης του FTI, 3ου μεγαλύτερου Tour Operator της Ευρώπης που επηρεάζει τις τουριστικές αφίξεις, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας”.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 6 και 7 Ιουνίου, πραγματοποιείται στη Μαδρίτη το ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Από Ελληνικής πλευράς, αναμένεται να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Περαιτέρω, αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,80% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,38% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,582% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1426,37 μονάδες (-1,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1427,97 (-1,34%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέο χαμηλό στις 1424,66 (-1,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1424,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,57%.

Ο τζίρος στα 98,7 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΙΝΤΚΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΓΚΜΕΖΖ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 98,7 εκατ., τα 91,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Τραπεζικός δείκτης δέχτηκε και σήμερα την μεγαλύτερη πίεση, δοκιμάζοντας και πάλι την ζώνη στήριξης στο 1241 - 1228 επίπεδο. Το 1285 έχει γίνει κοντινότερη αντίσταση. 1455, 3519, 1273 είναι τα νέα ‘stop’ στο ‘intraday short’ σε κλείσιμο ώρας σε ΓΔ, FTSE25 και ΔΤΡ”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Αγορές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, αναμένοντας την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μιλούν για την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25μβ. Για τον ΓΔΧΑ αναμένουμε να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις περί της περιοχής ισορροπίας των 1450 - 1425 μονάδων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η επιφυλακτικότητα έχει επιστρέψει, μετά τα αδύναμα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και επηρεάζουν τις Αγορές Παγκοσμίως”, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Η Μυτιληναίος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η Διοίκηση έδωσε τις ετήσιες προοπτικές κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Άλλες ειδήσεις που αναμένονται από τους επενδυτές και είναι πιθανοί καταλύτες για τις επόμενες μέρες είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώνονται την Παρασκευή και οι τελικές προτάσεις για τα μερίσματα των Τραπεζών, μετά από την έγκριση του SSM, που αναμένεται ενδεχομένως προς το τέλος της εβδομάδας”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Η επίδοση των 1502,79 μονάδων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις 20 Μαΐου, όταν επιδιωκόταν η υπέρβαση των 1500 μονάδων, ήταν τελικά τοπικό μέγιστο στην παρούσα φάση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η συνέχεια ήταν μια “νηοπομπή” πτωτικών συνεδριάσεων (7 στις 10) οδηγώντας τον ΓΔ στην περιοχή των 1430 μονάδων και διαταράσσοντας την μέχρι πρότινος ελπιδοφόρα τεχνική εικόνα για ψηλότερα επίπεδα.

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες συναλλαγές είναι για την ώρα υποβοηθητικές σε σχέση με την επιβεβαίωση ορίων στήριξης περί τις 1430 - 1420 μονάδες, αλλά ανεπαρκείς για την υπέρβαση ακόμη και των εγγύτερων ορίων αντίστασης που προσδιορίζονται στις 1455 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τα θετικά δεδομένα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται από τις εταιρείες για το 1ο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα για τη Motor Oil, την ΚΡΙ ΚΡΙ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΛΠ ήταν ικανοποιητικά, ενώ εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις για τη Cenergy, την Τενέργα και την Epsilon Net που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού. Παράλληλα, στις επόμενες ημέρες ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός θα εγκρίνει, πιθανότατα, την απόδοση μερισμάτων προς τους μετόχους από τις συστημικές Τράπεζες, που έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους για την εκπλήρωση των κεφαλαιακών τους αναγκών για τα επόμενα έτη, με τη Jefferies να διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές - στόχους των μετοχών των συστημικών Τραπεζών δίνοντας περιθώριο ανόδου ως και 45% !

Η Fitch διατήρησε τις σταθερές προοπτικές για το Ελληνικό αξιόχρεο, αλλά βλέπει +2,3% για το φετινό ΑΕΠ και +2,4% για το 2025 αναγνωρίζοντας το θετικό momentum της Ελληνικής Οικονομίας.

Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε θεαματική υποχώρηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού της Ελλάδος για το Μάιο καθώς υποχωρεί στο 2,3%, από 3,2% τον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ αναμένεται να δρομολογήσει την Πέμπτη την πρώτη μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων και η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει να ακούσει την ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ, για να πιθανολογήσει για το χρόνο της επόμενης κίνησης, ενώ την ίδια ώρα οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή διαμορφώνουν κάποιες ελπίδες για μεταφορά του σκηνικού στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχουν ωστόσο και οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τις οποίες είναι ζητούμενο να υπάρξουν αποτελέσματα που θα σηματοδοτήσουν τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού σκηνικού για την Ευρώπη.

Και εδώ φαίνεται ότι είναι πιθανό να διαγράφεται ένας “εν δυνάμει μαύρος κύκνος”, στο βαθμό που η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου οδηγήσει σε αύξηση των εδρών από τα κόμματα που με διαφόρους ιδεολογικούς μανδύες ενισχύσουν τον ευρωσκεπτικισμό, όταν η ανάγκη για αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής συνοχής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας είναι κατεπείγουσα.

Είναι λοιπόν, η υποβόσκουσα ανησυχία των Διαχειριστών για το Ευρωπαϊκό μέλλον η αιτία που οδηγεί σε ρευστοποιήσεις τίτλων, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να βιώνει τις συνέπειες μιας στρατηγικής παρατεταμένου “profit taking” μέχρις ότου διαμορφωθεί η νέα αρχιτεκτονική για την Ευρώπη και συμφωνηθεί το πρόσωπο που θα κληθεί να την δρομολογήσει.

Με τον Economist να επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με το Μάριο Ντράγκι να είναι για την ώρα η μόνη εναλλακτική επιλογή”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την ημερήσια αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (-2,95%, με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά 5μηνου), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-2,53%), ΕΤΕ (-2,99%) και ΕΥΡΩΒ (-0,83%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1237,27 μονάδες (-2,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1240,34 (-1,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1235,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,29%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1325 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1226, 1205, 1153 και 1129 - 1109 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, η Eurobank ανακοίνωσε ότι στις 3 Ιουνίου 2024, μετά τη λήψη των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων, αγόρασε συνολικό ποσοστό 26,1% (107694301 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα έναντι συνολικού τιμήματος €275,7 εκατομμυρίων περίπου, ήτοι τιμήματος €2,56 ανά μετοχή. Πριν από τη συναλλαγή, η Eurobank κατείχε άμεσα 120559360 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 29,20% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Μετά τη συναλλαγή, η Eurobank ανακοίνωσε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας για την απόκτηση ποσοστού έως 100% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας είναι €2,56/μετοχή και θα καταβληθεί τοις μετρητοίς σε όλους τους μετόχους που θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση.

Από την άλλη, στις Αγορές, με ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ, βγήκε η Alpha Bank. Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει, με τις πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου να κινούνται στην περιοχή του 6,375% - 6,5%. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης, με τις προσφορές να υπερβαίνουν ήδη το 1,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι υποχωρεί στο 6,125%. Επισημαίνεται ότι η τράπεζα προχωρά σε έκδοση τίτλου με ωρίμανση στα 10,25 έτη, ανακλήσιμο το νωρίτερο σε 5,25 έτη.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου το αρνητικό πρόσημο το απέφυγαν μόνο οι ΣΑΡ (+1,99%) και CENER (+0,44%, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μοναδική μετοχή που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτή της Σαράντης (+1,99%), με τον τίτλο να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 12,44 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 10,90 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την αλλαγή της ονομασίας της Μυτιληναίος, η οποία μετονομάζεται σε "Metlen" (Metlen Energy & Metals) ενέκρινε η γ.σ.

Για την πορεία της Εταιρείας ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι “εάν δε μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, θα συνεχιστεί και φέτος μια πολύ καλή πορεία, η οποία θα αρχίσει να ‘τσιμεντώνει’ στη συνείδηση της Αγοράς και των μετόχων ότι η Μυτιληναίος είναι Εταιρεία που θα κυμαίνεται σταθερά στη λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 δισ. και 1,2 δισ. ευρώ και σε μια καθαρή κερδοφορία άνω των 600 εκατ. ευρώ η οποία φέτος μπορεί να πάει έως και τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα μεγέθη θα συνεχιστούν έως ότου αρχίσουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις μας, ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά οπότε και εκεί θα ξεφύγουμε στα νούμερα”.

Για τη διαδικασία της ένταξης σε μεγάλο Χρηματιστήριο του εξωτερικού ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. “Είναι μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη επίπονη, αλλά ότι είναι να γίνει γίνεται στην ώρα του και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Ελπίζω του χρόνου η γ.σ. να γίνει αλλού” δήλωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξαγοράς των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι “είναι πολύ νωρίς και ότι δε θέλει να δημιουργεί προσδοκίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”.

Αναφορικά με την ΜΕΤΚΑ εκτίμησε ότι “θα μπορέσει να μπει ξανά στο Χρηματιστήριο με ένα πολύ δυνατό ισολογισμό”.

Η γ.σ. ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 1,55 ευρώ ανά μετοχή, εάν προσμετρηθεί το ποσό που αναλογεί στις ίδιες μετοχές. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 26 Ιουνίου.

Πέριξ των 36,70 ευρώ, συνεχίζει να δίνει κλεισίματα, στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,44%). Το ημερήσιο “stop short” στα 37,76 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 36,42 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+130,22%) ακολουθούμενη από ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ΚΟΥΑΛ (+92,76%), MONTA (+88,48%), ΦΒΜΕΖΖ (+75,37%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+62,77%), ΞΥΛΠ (+57,52%), OPTIMA (52,05%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Profile (-2,20%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0489806994 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0465316644 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+0,56%), ΜΕΝΤΙ (+0,35%), ΕΛΤΟΝ (+1,14%), ΣΠΙ (+0,29%), ΑΤΕΚ (+9,42%), ΛΑΝΑΚ (+3,14%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις το ΓΚΜΕΖΖ (+2,74%).

Σε χαμηλά 8 μηνών η ΙΝΤΕΤ (-5,33%), σε χαμηλά 80 μηνών ο ΙΚΤΙΝ (-4,31%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου στον Παπουτσάνη (+2,41%).

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές από “insiders” σε AS Company (-2,96%, με πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι) και Foodlink (+1,46%).

Αυξημένες συναλλαγές στα 0,90 ευρώ για MED (+3,49%).

Σε χαμηλά διμήνου η ΕΚΤΕΡ (-4,81%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/5 για ΕΣΥΜΒ (+2,34%).

Συνεχίζει να βγάζει πωλητές πάνω από τα 7,00 ευρώ η ΠΕΡΦ (-3,09%).

Αν τελείωσε ο πωλητής, μπορεί να θέλει προσοχή η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,24%).

Σταμάτησαν οι αγορές ιδίων, μηδένισε το κοντέρ των συναλλαγών στα Πλ. Κρήτης (0%) (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1427 και οι επόμενες στις 1414, 1395, 1340 - 1326 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3434 και οι επόμενες στις 3416 3280, 3251 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3221 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πτωτικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με τους δείκτες να επιστρέφουν στα πρωινά χαμηλά, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Συνεχίζει καθοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,0879 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2350 ο Χρυσός, προς τα $29,75 βουλιάζει το Ασήμι.

Μία ανάσα από τα $70000 το Bitcoin, τα $3800 προσεγγίζει το Ethereum.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε. Οι νέοι άνεργοι τον Μάιο ήταν 25000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση κατά μόλις 7000.

Σε χαμηλό άνω των τριών ετών κατρακύλησαν τον Απρίλιο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, στις 8,059 εκατ., από 8,355 εκατ. τον Μάρτιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούσαν τις ανοιχτές θέσεις στις 8,355 εκατ.

Αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7%, επαναλαμβάνοντας την αύξηση του Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, ήταν για αύξηση 0,6%.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Η άνοδος ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ., στα 99,4 δισ. ευρώ.

Η Jefferies διατηρεί τις συστάσεις “buy” και τις τιμές - στόχους των Ελληνικών τραπεζών αμετάβλητες, με την Alpha Bank στα €2,60, τη Eurobank στα €2,70, την Τράπεζα Πειραιώς στα €5,25 και την Εθνική Τράπεζα στα €10,35. Εξηγεί ότι “οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) που κατέχουν μέσω των Εταιρειών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με την αύξηση του Μαΐου να διαμορφώνεται στο 3% και το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση να φτάνει το 8% σε τριμηνιαία βάση”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΣΑΡ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΑΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Autohellas, ΟΤΕ και στο υψηλό η Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικούς τίτλους, έναντι 96 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.397 συμβόλαια).

Στα 3.742 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.741 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 887 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 873 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.448, 1.408 για τον Ιούνιο και 40 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.437), κινήθηκε μεταξύ 3.432,5 και 3.498,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.256), κινήθηκε μεταξύ 1.254,75 και 1.256 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.491).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (77.437 Ιντρακάτ, 5.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.533), Πειραιώς (8.267), Εθνική (1.218), ΔΕΗ (706), Alpha Bank (9.669), Ελ. Πετρέλαια (140), Viohalco (165), Ελλάκτωρα (179), Ιντρακόμ (330), Τέρνα Ενεργειακή (327), ΕΧΑΕ (195), ΟΠΑΠ (356), Αεροπορία Αιγαίου (107), Μυτιληναίο (191), ΑΔΜΗΕ (187), ΕΛΧΑ (112), ΓΕΚ (259), Cenergy (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 178.705, Πειραιώς 103.740, Eurobank 28.811, ΑΔΜΗΕ 24.563, ΓΕΚ 15.747, ΔΕΗ 32.957, Εθνική 10.326, Τέρνα Ενεργειακή 32.157.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.498.090 τεμ., (από 61.277.976 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.752.573 τεμ. (1.746.545), Εθνική 12.015.916 τεμ. (12.014.044), ΟΤΕ 1.673.335 τεμ. (1.649.430), Πειραιώς 11.364.325 τεμ. (10.811.710) Intralot 1.279.422 τεμ. (1.218.145).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων