Χρηματιστήριο: Εκτόξευση τζίρου στα 384 εκατ. και νέα πτώση

Στις 1.431 μονάδες πισωγύρισε ο Γενικός Δείκτης. Νέες πωλήσεις στις τράπεζες και σε ΟΤΕ, Jumbo, Titan. Ισχυρά κέρδη για Cenergy, Viohalco και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Δημοσιεύθηκε: 31 Μαΐου 2024 - 17:39

Τελ. Ενημ.: 31 Μαΐου 2024 - 20:13

Load more

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και σχετικά χαμηλότερης δραστηριότητας, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, όταν και έλαβε χώρα το rebalancing, λόγω των τριμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI, το οποίο εκτίναξε τον τζίρο, με το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, επιβεβαιώνοντας όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως “μέχρι την επόμενη είδηση – καταλύτη, το Χ.Α. θα είναι Αγορά μετοχών και όχι δεικτών”.

Όπως και να έχει, η παρατεταμένη αδυναμία της Αγοράς να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων προβλημάτισε, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περίμεναν να υπάρξουν περισσότερες αιτιολογημένες αφορμές για τη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1.502,79 μονάδες (κλείσιμο 20/5), με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως “οι διαθέσεις μετοχικών ποσοστών είναι ο βασικός λόγος της αδυναμίας της Αγοράς, μαζί με την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές”.

Οι νέες εκδόσεις Εταιρειών μαζί με αυτήν της Noval Properties (υπερκαλύφτηκε) και ομολόγων έχουν απορροφήσει 1,2 δισ. ευρώ ενώ στις διαθέσεις μετοχών το νούμερο προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ (Πειραιώς, ΓΕΚ, Μυτιληναίος, Jumbo, AustrianCard)”, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.).

Σε ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα αντλήσεων κεφαλαίων ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση η διόρθωση της Εγχώρια Αγοράς στην πρώτη καθοδική αφορμή από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο μήνας που έρχεται, καθώς ο Ιούνιος, παραδοσιακά, είναι ο μήνας με σημαντικές αποκοπές μερισμάτων, πολλές από τις οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών.

Σύμφωνα με τον “μετρ” των εταιρικών πράξεων, Μάνο Χατζηδάκη, “στις επόμενες 30 ημέρες 20 Εισηγμένες Εταιρείες θα μοιράσουν συνολικά μερίσματα 1,09 δισ. ευρώ και κάποιες από αυτές (ΟΠΑΠ, Ελ. Πετρέλαια, Μotor oil, Jumbo) έχουν ήδη μοιράσει ένα μέρος από τις χρηματικές διανομές του 2023. Έχουν προηγηθεί 18 Εταιρείες από το ξεκίνημα της χρονιάς με συνολικές χρηματικές διανομές 1,5 δισ. ευρώ, στην καλύτερη χρήση από το 2007, η οποία είχε μοιράσει συνολικά μερίσματα 5 δισ. ευρώ. Όμως και ο Ιούλιος δεν είναι αδιάφορος μήνας, μόνο οι αποκοπές των ΔΕΗ (22/7) και ΟΤΕ (4/7) θα προσθέσουν άλλα 500 εκατ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια των μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι θα μοιράσουν 803 εκατ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο. Προηγείται η τυπική έγκριση από τον SSM την οποία αναμένουμε πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα”.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε “ορατότητα”, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα της Αγοράς, με τους αναλυτές να αδυνατούν να προβλέψουν που θα φρενάρει η διόρθωση, αν ο Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1438 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1414 μονάδες.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της Αγοράς και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, πάρα πολλά θα κριθούν από την βραδινή “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο (επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

Με μικτά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού, που ανακοινώθηκαν για τις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, αυξητικές τάσεις παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Μάιο με 2,6% ετησίως, από το 2,4% του Απριλίου, ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στο 2,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε ότι οι τιμές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2%.

“Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάιο ξεπέρασε τις προβλέψεις κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, μια όχι αξιοσημείωτη απόκλιση που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ, Μάριο Σεντένο.

Από την άλλη, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,7%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Η στήλη θεωρεί υποχρέωσή της να επαναλάβει πως “για τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, οποιαδήποτε αντίδραση του Δείκτη που δεν θα μπορέσει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1485 μονάδων, μόνο σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις, θα πρέπει να εκλαμβάνεται”.

Μεγάλη προσοχή και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές, στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις και τον κλάδο να δείχνει ότι παραμένει “πρώτη επιλογή” των “profit takers”.

Οριακά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς υπήρξαν κάποιοι λίγοι τίτλοι που διεκδίκησαν καλύτερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές, πάντα με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού, μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,88% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,63% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 6 Ιουνίου 2025.

Από την άλλη, η Citi, σε συνέχεια προηγούμενης έκθεσής της, στην οποία εκτιμούσε ότι η Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Χώρας μας σήμερα, ανοίγει θέση υπέρ των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1440,78 (+0,06%) και 1431,53 μονάδων (-0,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1435,21 (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1431,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Ο τζίρος στα 384 εκατ., από τα οποία τα 16,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΑΒΕ, ACAG, ΓΚΜΕΖΖ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 384 εκατ., τα 330,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, σήμερα έλαβε χώρα το rebalancing, ως αποτέλεσμα των τριμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI. Αξίζει υπενθύμισης ότι στον MSCI Greece Standard, δεν υπήρξαν αλλαγές στις συμμετοχές, αλλά μόνο στους συντελεστές στάθμισης. Παραμένουν στον “μεγάλο δείκτη” δέκα Εισηγμένες και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil, ενώ στον MSCI Small εισέρχονται οι ΔΑΑ και OPTIMA bank.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος ήταν στα 102,3 εκατ. η μετοχή του ΔΑΑ στα 8,23 ευρώ (+0,24%) με όγκο 239818 τεμ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 8,26 ευρώ (+0,61%), με όγκο 1949860 τεμ., ενώ η μετοχή της OPTIMA στις 17.00 ήταν στα 11,70 ευρώ (+1,70%) με όγκο 350799 τεμ. και η λήξη των συναλλαγών την βρήκε στα 11,98 ευρώ (+2,04% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), με όγκο 2052341 τεμ.

Από την άλλη, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του Μαϊου και του πρώτου χρηματιστηριακού πενταμήνου.

Η εβδομάδα αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 3,10% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 4,81%.

Ο Μάιος επιβεβαίωσε την αρνητική του παράδοση, με τον ΓΔ να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 1,15% και τον ΔΤΡ οριακά κέρδη 0,35%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 10,73% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,96%.

Μετοχή του α΄ χρηματιστηριακού πενταμήνου η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ με κέρδη 135,71%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αδυναμία αντίδρασης έδειξε ο ΓΔΧΑ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα επηρεάστηκε και από την ολοκλήρωση των μετοχικών αναδιαρθρώσεων στους δείκτες της MSCI. Στο εσωτερικό, άλλο ένα καλό τρίμηνο ανακοίνωσε ο ΟΛΠ με τα EBITDA να κινούνται οριακά υψηλότερα, στα 23 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 14 εκατ. ευρώ (+7%). Αυτό το αποτέλεσμα επετεύχθη παρόλη την πίεση στη δραστηριότητα του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και διακίνησης αυτοκινήτων, λόγω προβλημάτων διέλευσης των εμπορικών πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι η Μεταποίηση στην Κίνα συρρικνώθηκε εκ νέου τον Μάιο μετά από 2 θετικούς μήνες”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν τις προοπτικές αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη πολιτική της FED για τα επιτόκια”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η αναδιάρθρωση του MSCI και η ετυμηγορία της Fitch για την Ελληνική πιστοληπτική ικανότητα είναι οι κύριοι καταλύτες της ημέρας. Η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, μπορεί να σταθεροποιήσει την Εγχώρια Αγορά και να δώσει κίνητρα για ανάκαμψη”, εκτιμά η Beta Sec.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, που ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με την Αγορά να βρίσκετε σε πτωτική τροχιά μετά τα μεγάλα placement που έγιναν σε Jumbo και Μυτιληναίο. Αν και τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά καλά (MOTOR OIL, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α.), δεν άλλαξαν την κατεύθυνση του ΓΔ. Για την συνέχεια έχουμε κρίσιμες ημερομηνίες / γεγονότα που αναμένεται να καθορίσουν βραχυπρόθεσμα το momentum της Αγοράς μας, αφού απόψε το βράδυ περιμένουμε την ετυμηγορία της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης και την Κυριακή (9/6) θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Φυσικά δεν αποκλείουμε επιλεκτικό ενδιαφέρον σε κάποιους ποιοτικούς τίτλους, αφού κάποιες Εταιρείες έχουν εξαιρετικό ‘story’ κάτι που επιβεβαιώθηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα τριμήνου. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1420 μονάδων”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε το θετικό πρόσημο του Μαΐου την εβδομάδα που πέρασε και με ένα μικρό σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, υπενθύμισε ότι σε μια Αγορά με περιορισμένο περιεχόμενο νέων, η κόπωση έρχεται γρήγορα, χωρίς μεγάλες εξαιρέσεις, εναρμονίζοντας την συμπεριφορά της Εγχώριας Αγοράς με την διεθνή τάση, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για τους απαισιόδοξους η έλευση του Ιουνίου αποτελεί την ιδανική περίοδο, με βάση τα στατιστικά των τελευταίων 25 ετών. Ο Γενικός Δείκτης έχει μέση αρνητική απόδοση 2,57% και μόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσημο.

Στο εξωτερικό σε μεγαλύτερο αριθμό παρατηρήσεων, το κλείσιμο του Ιουνίου γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον Μάιο, σε ποσοστό 62% γεγονός, που δείχνει μια σχετική συνέπεια στο μοτίβο επικράτησης πωλησιακών τάσεων.

Η στάση αυτή εξηγείται από την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την κατοχύρωση μέρος των κερδών της χρήσης από την Θεσμική διαχείριση και την σχετικά “άνυδρη” περίοδο που ακολουθεί έως το τέλος του Καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά, το εποχικό βάδισμα των αποδόσεων δεν αποτελεί κάποιο δόγμα, καθώς η φετινή χρηματιστηριακή συγκυρία διακρίνεται από αυξημένη εταιρική κερδοφορία, σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρήση, αυξημένη συμμετοχή επενδυτών και νέων κωδικών και έντονη κινητικότητα στο πεδίο των εταιρικών εξαγορών.

Το μέτωπο της κερδοφορίας δείχνει πάντως να κρατάει τα κεκτημένα. Στις 36 Εταιρείες που δημοσίευσαν στοιχεία τριμήνου ως την Παρασκευή, οι 33 είναι κερδοφόρες και η τελική γραμμή είναι ενισχυμένη κατά 17,9%, στα 2,15 δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη υποστηρίζουν την ποιοτική διάσταση της κερδοφορίας εμφανίζοντας άνοδο 12,1 δισ. ευρώ, στα 2,57 δισ. ευρώ. Χωρίς τον Τραπεζικό κλάδο η αύξηση της κερδοφορίας εμφανίζεται οριακή (+1%) ωστόσο οι Διοικήσεις των Εταιρειών εμφανίστηκαν αισιόδοξες στην υλοποίηση των επιχειρηματικών και ποσοτικών στόχων της χρονιάς.

Ο βασικός κορμός των Εταιρειών που δημοσιεύουν ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις έχει ενσωματωθεί στο σύνολο και μπορεί να θεωρηθεί ότι οι τάσεις είναι πλέον ενδεικτικές για το πως εξελίχθηκε το α’ τρίμηνο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και “με τα δύο πόδια” σε φάση πωλήσεων, από την στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1450 και οι 1444 μονάδες. Απομένει ο κινητός μέσος των 50 ημερών, ο οποίος κινείται στην περιοχή των 1434 μονάδων, το οποίο δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές.

Δεδομένου ότι οι ταλαντωτές δεν βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα, το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης πιθανόν να εκκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο υποψήφιο επίπεδο στήριξης τις 1400 μονάδες.

Συμπερασματικά, αν και ο ρυθμός της πτώσης αναμένουμε να επιβραδυνθεί, η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση. Ως εκ τούτου, η πλαγιοκαθοδική κίνηση ενδέχεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα προς τα επίπεδα της πρώτης τοπικής στήριξης.

Τα Πλαστικά Θράκης συνεχίζουν την ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τριμήνου την Δευτέρα το πρωί. Από πλευράς μερισμάτων, η Καρέλιας θα διαπραγματεύεται στις 4/6 χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 11,78 ευρώ/μετοχή, την Τρίτη η μετοχή της Profile θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (αναμένεται), στις 6/6 χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,07 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Attica Συμμετοχών, ενώ μέρισμα ,03 ευρώ θα κόψει στις 7 Ιουνίου και η μετοχή της Premia.

Σε άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα την Τρίτη 4/6 είναι προγραμματισμένη η Τακτική Γενική συνέλευση της Μυτιληναίος κατά την οποία αναμένεται, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των εκτιμήσεων της Διοίκησης για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024.

Την Τετάρτη αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Noval στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Την Παρασκευή θα γνωρίζουμε την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την Τετάρτη η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο παρεμβατικό επιτόκιο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική περεταίρω μειώσεων μέσα στο 2024”, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,7), CENER (1,7), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (-1,52%), ΕΥΡΩΒ (-1,13%) και ΠΕΙΡ (-0,61%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΤΕ (-1,72%).

Μεταξύ 1260,26 (+0,19%) και 1239,08 μονάδων (-1,50%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1240,98 (-1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1241,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,29%.

Να σημειωθεί ότι από τα πρόσφατα υψηλά των 1338,14 μονάδων (κλείσιμο 20/5), ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 7,21%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1325 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1226, 1205, 1153 και 1126 - 1107 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 μονάδες.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+0,60%), ΒΙΟ (+3,40%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,24%), ΕΕΕ (+0,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,22%), ΕΛΠΕ (+0,78%), ΕΛΧΑ (+0,95%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΜΥΤΙΛ (+0,33%), CENER (+3,81%, ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο).

Η γ.σ. του Ελλάκτωρα (+2,22%) ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή και ο τίτλος διέκοψε το πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,63 ευρώ (+6,05%).

Την ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση απέφυγε η μετοχή της ΕΛΧΑ (+0,95%), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,80 ευρώ και τις αντιστάσεις στη ζώνη 1,964 – 1,967 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο μοναδικός τίτλος, από όλον τον μη Τραπεζικό 25αρη, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ, που χρειάστηκε τις βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες για να γυρίσει και να κλείσει με οριακά κέρδη 0,17%. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,42 ευρώ, ενώ για μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 5,90 – 5,98 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+135,71%), ακολουθούμενη από ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+129,95%), ΚΟΥΑΛ (+95,72%), MONTA (+80,63%), ΦΒΜΕΖΖ (+76,86%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+67,06%), OPTIMA (53,59%), ΠΕΡΦ (51,21%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΝΤΕΤ (+4,66%), ΤΖΚΑ (+0,98%), ΜΙΝ (+2,04%), ΣΙΔΜΑ (+1,34%), ΣΠΙ (+0,89%), ΞΥΛΠ (+7,37%), ΔΡΟΜΕ (+6,23%).

Εμφάνιση ξαφνικού πωλητή σε ΠΡΔ (-10%) και κλείσιμο σε χαμηλά 33 μηνών.

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Centric (+2,25%) και μετά από 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΦΒΜΕΖΖ (+1,59%).

“Πακέτο” 1860465 τεμ., με σημαντικό discount, στα 0,43 ευρώ, για την ΑΒΕ (-1,25%).

Εννέα οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, εν μέσω δημοσιευμάτων για κυλιόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γραμμή 4 του Μετρό, για ΑΒΑΞ (-0,80%).

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές από “insiders” σε AS Company (-1,08%) και Λούλη (-0,37%).

Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ (+3,92%) και αυτό φάνηκε στο ταμπλώ. Να σημειωθεί η σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 26,05 ευρώ (+7,42%).

Ξαφνική αναπήδηση στην Performance (+5,12%), που έφθασε μέχρι τα 7,40 ευρώ (+8,19%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την ΕΚΤΕΡ (+2,01%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΣΠΥΡ (0%) και ΒΙΣ (0%).

Στα 329,5 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός στο πρώτο τρίμηνο για την Intralot (+5,41%) και το σημαντικό είναι πως παράγει κέρδη και καλές ταμειακές ροές.

“Υπάρχει σκέψη για ενίσχυση του ποσοστού της Ιντρακόμ Holdings στην Intralot”, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot, κ. Σωκράτης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Όπως διευκρίνισε, “η Ιntralot μέσω της Θυγατρικής στις ΗΠΑ, Intralot Inc, αποκτά όλο και μεγαλύτερο μέγεθος και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις προοπτικές ο σχεδιασμός είναι να αυξήσουμε κάποια στιγμή το ποσοστό μας”. Υπενθυμίζεται πως η Ιντρακόμ Holdings (+6,76%) είχε τοποθετηθεί με 25 εκατ. ευρώ στην τελευταία Α.Μ.Κ. της Intralot αποκτώντας το 7,135% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Κόκκαλης κατέχει το 20,502% της ΙΝΛΟΤ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.

Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,40 ευρώ, μπορεί να κινηθεί και ψηλότερα το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,41%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ικτίνο (+3,10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,70%) και Πλ. Θράκης (+1,98%).

Θέλουν κλείσιμο πάνω από τα 16,90 ευρώ, για να “αλλάξουν πίστα” τα Πλ. Κρήτης (+1,91%). Συνεχίζονται επί καθημερινής βάσεως οι αγορές ιδίων μετοχών, με ανώτατο όριο τα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1414 και οι επόμενες στις 1338 - 1325 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3460 και οι επόμενες στις 3280, 3247 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3218 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, όπως και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα για το Πετρέλαιο, στο 1,0844 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί υψηλότερα των $2355 ο Χρυσός, προς τα $30,55 διορθώνει το Ασήμι.

Προς τα $66850 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3730 το Ethereum.

Πτώση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο. Ο επίσημος δείκτης διευθυντών αγορών Μεταποίησης της Χώρας διαμορφώθηκε στο 49,5 τον Μάιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επέκταση και αντιστρέφοντας τις πρόσφατες αυξήσεις τον Απρίλιο και τον Μάρτιο.

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η μείωση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Απρίλιο, με την υστέρηση να φτάνει το 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6% σύμφωνα με την Destatis.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μια ένδειξη ότι η Αγορά σταθεροποιείται. Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέσο κόστος ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, μετά από πτώση του ίδιου μεγέθους τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση 0,2% ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Πρώτη φορά φέτος επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία Insee. Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 99,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλη πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Μάιο, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat διαμορφώθηκε στο 2,3%, από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο.

“Η TITC παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελληνική Αγορά, λόγω του μεγάλου discount από ομοειδείς Εταιρείες, της κρυφής αξίας από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, της διαρθρωτικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και του υπομοχλευμένου ισολογισμού”, επισημαίνει η Euroxx σε ανάλυσή της. Αυξάνει τις προβλέψεις για τα EPS κατά περίπου 15% την περίοδο 2024 - 2626 και την τιμή - στόχο στα 45 ευρώ/μετοχή, από 36 ευρώ/μετοχή προηγουμένως.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της ΜΟΗ (-2,40% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, που σήμερα διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 15 μηνών (ο αμέσως υψηλότερος στις 28/2/2023 με 6321325 τεμ.).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ και με το αρνητικό οι ΜΥΤΙΛ, CENER.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, TITC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και στο υψηλό οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.108 συμβόλαια).

Στα 3.653 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.620 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 868 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 853 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 493, 473 για τον Ιούνιο και 20 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.460), κινήθηκε μεταξύ 3.455,25 και 3.481 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 15 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.251), κινήθηκε μεταξύ 1.251 και 1.251,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.482,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.463), Πειραιώς (5.613), Εθνική (1.442), ΔΕΗ (958), Alpha Bank (13.710), ΑΔΜΗΕ (682), Viohalco (355), Ελλάκτωρα (381), Ιντρακάτ (263), Τέρνα Ενεργειακή (265), ΕΧΑΕ (309), ΟΤΕ (513), ΓΕΚ (115).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.703, Πειραιώς 102.596, Eurobank 28.888, ΑΔΜΗΕ 25.151, ΓΕΚ 15.807, ΔΕΗ 32.879, Εθνική 10.213, Τέρνα Ενεργειακή 32.321.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.278.009 τεμ., (από 61.278.142 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.740.862 τεμ. (1.742.251), Εθνική 12.014.044 τεμ. (12.039.936), ΟΤΕ 1.642.805 τεμ. (1.644.251), Πειραιώς 10.811.710 τεμ. (10.811.710) Intralot 1.225.217 τεμ. (1.078.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων