Χρηματιστήριο: Στο κόκκινο με νέα βύθιση στις συναλλαγές

Μάζεψε τις απώλειες στο τέλος και έκλεισε στις 1.477 μονάδες ο ΓΔ. Επεσαν στα 87 εκατ. οι συναλλαγές. Ανοδική κίνηση για Helleniq Energy και Autohellas. Profit taking σε Motor Oil, Cenergy, Titan.

Δημοσιεύθηκε: 24 Μαΐου 2024 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 24 Μαΐου 2024 - 19:24

Load more

Με τον Dow Jones να σημειώνει χθες το βράδυ στην Wall Street τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία υποχώρηση από τις 22 Μαρτίου του 2023 (και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο), οι εν δυνάμει πωλητές στις υπόλοιπες Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είχαν μάλλον εύκολο έργο, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όσο και στο Χ.Α., η υποχώρηση ήταν “συντεταγμένη” και χωρίς ενδείξεις πανικού.

Αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση πως η εν εξελίξει διόρθωση θα αποδειχθεί βραχύβια, όπως και οι αμέσως προηγούμενες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται οι ενεργοί traders να μειώσουν θέσεις σαφώς επιθετικότερα, καθώς τα κέρδη που έχουν προηγηθεί είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δίνουν ευκαιρίες και για πιο επιθετικές κινήσεις.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, ασφαλώς και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εταιρείες θα τυγχάνουν σοβαρής επεξεργασίας, όμως τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι αυτά που θα συνεχίσουν να εξετάζονται, κυρίως μέσα από το πρίσμα της Fed, προκειμένου να αυξηθεί η ‘ορατότητα’ για την πρώτη μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της και το κατά πόσον τελικά η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν το αφήγημα για ‘υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα’. Την ίδια ώρα το ‘bullish’ κλίμα έχει υποχωρήσει μεταξύ των επενδυτών το β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Charles Schwab Trader Sentiment που δημοσιεύτηκε”.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα είναι αργία σε ΗΠΑ (Memorial Day) και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, συνεχίστηκαν οι πωλήσεις από Ξένα Funds και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αρκετοί από τους Ξένους Παίκτες που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη στην “ρηχή” Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, φοβούμενοι πιθανή επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος. Σε μία τέτοια περίπτωση, πάντα στις ρευστοποιήσεις προηγούνται οι Αγορές με “στενότερη θύρα εξόδου”.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου θα καθορίσει αν η ταλαιπωρία, στην οποία εισήλθε και το Χ.Α., θα συνεχισθεί, ή αν θα επανακάμψει το ενδιαφέρον με αιχμή τις Τράπεζες.

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. και αφού ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, είναι περισσότερο από ευδιάκριτη η έλλειψη καταλύτη που θα διατηρήσει “ζωντανό” το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα ωθήσει τις αποτιμήσεις προς υψηλότερα επίπεδα.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα σημεία – κλειδιά είναι οι 1539 και 1460 μονάδες. Διάσπαση ενός από τα δύο όρια θα σηματοδοτήσει ακόμα και την μεσοπρόθεσμη τάση.

Μέχρι το επόμενο deal, η Εγχώρια Αγορά θα κινείται με μοναδικούς καταλύτες το διεθνές κλίμα και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, αν και αυτά είναι αμφίβολο αν τα τελευταία μπορούν να δώσουν ικανές αφορμές για εκτεταμένο re-rating.

Αν ο Δείκτης δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1460 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων.

Η προσοχή και στην επερχόμενη ετυμηγορία της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, στις 31/5.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη κακή εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, καθώς οι αγοραστές τραβήχτηκαν ακόμα χαμηλότερα στους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 56 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/2 με 69,98 εκατ) και η σχετική αντίδραση σε δείκτες και επιμέρους μετοχές, όταν ο ΓΔ έφτασε να δοκιμάζει τιμές οριακά χαμηλότερα των 1470 μονάδων.

Δείχνει να επιστρέφει η “βόρεια” κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,48% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,603% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 29 Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε Φυσικά Πρόσωπα (Ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα, ή ΑΧΕ, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε Φυσικό Πρόσωπο τα 15000 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1469,72 μονάδες (-0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1480,42 (-0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1477,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 86,9 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ACAG, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 86,9 εκατ., τα 80 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,86%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,43%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 14,27% και ο ΔΤΡ κέρδη 22,87%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά, αφού πρώτα πλήρωσε τιμές πάνω από το 1500, έχει βγάλει μίνι διόρθωση, χωρίς να φαίνεται ότι η ημερήσια ανοδική κίνηση τελείωσε. Λογικά, μας λείπει ακόμα ένα υψηλότερο στην ζώνη του 1535 - 1540. Στις επόμενες συνεδριάσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αισθητή αλλαγή στα ημερήσια ‘stops’ που θα έρθουν πολύ κοντά. Η Αγορά συνεχίζει να είναι ‘των μετοχών’ και όχι ‘του ΓΔ’, μιας και αποτελέσματα και επιχειρηματικές κινήσεις δίνουν τον τόνο σε επιμέρους τίτλους ανοδικά, ή πτωτικά χωρίς να βλέπουν ΓΔ. Πολύ σημαντικό το placement του Μυτιληναίου, θυμίζοντας ότι ήδη έχει συσσωρεύσει αρκετούς μήνες στα επίπεδα. Το ΔΑΑ φαίνεται να ‘ξυπνάει’ για τα καλά, μιας και η περίοδος που μάζεψε τους γρήγορους φαίνεται να τελείωσε, ενώ ο τίτλος συντήρησε μεγάλο κομμάτι και από το μέρισμα που έκοψε. Η Ιντεάλ φαίνεται να έχει κρυμμένους άσσους στο μανίκι και το ενδιαφέρον πέριξ του 6+ είναι δεδομένο. Στην ACAG φαίνεται ότι μεγάλο μέρος των ‘πακέτων’ βγήκαν στην αγορά για πώληση και μόνο επενδυτικά δεν το είδαν. Πιθανότατα κάποιοι να κοίταξαν να κάνουν βιαστικά το ‘πακέτο’ χωρίς να έχουν μελετήσει πλήρως το σχέδιο. Από την άλλη ΕΛΧΑ και ΚΟΥΕΣ απογοήτευσαν με τα αποτελέσματα, με τους τίτλους να πιέζονται, παρόλα αυτά μιλάμε για δύο πολύ καλές περιπτώσεις για επένδυση στο ταμπλώ. Ο ΟΠΑΠ φαίνεται να τελειώνει με τον πωλητή που τον ταλαιπωρεί εδώ και καιρό, και κάνει προσπάθεια σταθεροποίησης στην ζώνη του 15 για να δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική κίνηση. Το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ έβγαλε πωλητές ‘ξεχνώντας’ το 0,58, μιας και κάποιοι είπαν να μαζέψουν τα κέρδη από το ράλι του τελευταίου διαστήματος. Σίγουρα θα ψάξει σημεία ισορροπίας στην στήριξη του 0,36 που έχει και ενδιαφέρον αν πληρωθεί. Η ΓΕΚ από μόνη της και χωρίς την ‘κόρη’ φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει και πάλι τιμές πάνω από το 17 επίπεδο και να περιμένει και πάλι το περιβόητο deal. Η ΔΕΗ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 12,10 για να ανοίξει ανοδικά πανιά, με το 11,60 να βγάζει εύκαιρους αγοραστές. Η Performance συνεχίζει να έχει επαφή με τα 100 εκατ. κεφαλαιοποίηση, αν και μία διόρθωση προς το 6,50 θα ήταν ευπρόσδεκτη τεχνικά. Ο Τραπεζικός δεν φαίνεται να έχει δείξει ακόμα τί μπορεί να κάνει, με την ΑΛΦΑ να έχει ενδιαφέρον στο 1,68 – 1,65 (το ημερήσιο ‘stop’ στο 1,60 στην παρούσα) και την Εθνική κοντά στο 8,10 σε περίπτωση διόρθωσης. Για την Πειραιώς, το 4 φαίνεται χρονικά ότι θέλει ακόμα δουλίτσα για να κατοχυρωθεί. Αντίθετα η ΕΥΡΩΒ θέλει κλεισίματα πάνω το 2,08, για να ψάξει κίνηση προς το 2,40. Στην ΑΣΚΟ φαίνεται να δοκιμάζεται μία μεγάλη διάσπαση, γεγονός που αν τα καταφέρει μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς το 3,60. Άλλωστε το μέρισμα δεν είναι πολύ μακριά. Το πόσο discount έχει η Viohalco σε σχέση με τις Θυγατρικές της δεν δίνει κανένας σημασία. Μόνο την κίνηση της Cenergy, το τελευταίο διάστημα, να δει κανείς, με την συμμετοχή της Μητρικής 80% αρκεί για να καταλάβει”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο σκεπτικισμός, αναφορικά με το ρυθμό χαλάρωσης της FED, επηρεάζει τις Παγκόσμιες Αγορές”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Τα τελευταία μάκρο στις ΗΠΑ, τροφοδοτούν και πάλι το σενάριο για περαιτέρω αναβολή μείωσης των επιτοκίων. Νευρικότητα αναμένουμε να επικρατήσει στις Αγορές το επόμενο διάστημα. Για τον ΓΔΧΑ υπενθυμίζουμε την κρισιμότητα της περιοχής των 1450 - 1440 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα απαιτηθεί η υπέρβαση των 1491 μονάδων, για να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε η διόρθωση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ήπια διόρθωση είχαμε για τον ΓΔ αυτή την εβδομάδα. Όπως είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο σχόλιο, τα επίπεδα των 1500 μονάδων αποτελούν μια κρίσιμη τεχνική αντίσταση, επομένως λογικό είναι να υπάρχει κάποια νευρικότητα από τους επενδυτές. Να επισημανθεί ότι επόμενο ισχυρό επίπεδο αντίστασης για το ΓΔ είναι αυτό των 1640 μονάδων, το οποίο είναι πιθανόν να υλοποιηθεί ακόμα και μέσα στο 2024. Επιπλέον τα πρόσφατα μεγάλα placements που πραγματοποιήθηκαν δικαιολογούν μια στάση για τον ΓΔ. Πάντως για την συνέχεια θεωρούμε ότι υπάρχουν καταλύτες που μπορούν να δώσουν upside potential στην Αγορά μας, όπως τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι περισσότερες Εισηγμένες, τα deals που πιθανώς να υπογραφούν (π.χ. MOTOR OIL - ΗΛΕΚΤΩΡ) αλλά και η απόφαση του SSM για τα μερίσματα των Τραπεζών. Τεχνικά η επόμενη αντίσταση είναι στις 1503 μονάδες, ενώ εντοπίζουμε στηρίξεις στις 1458 και 1420 μονάδες. Εξαιρετικό (δεδομένων των συνθηκών) το πρώτο τρίμηνο της AEGEAN, με την διοίκηση της Εισηγμένης να συνεχίζει με σταθερότητα να υλοποιεί το επιχειρηματικό της πλάνο. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε την ανακοίνωση της FITCH (31/5) για το Ελληνικό αξιόχρεο. Αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ανακοινώνουν MOTOR OIL (28/5), CENERGY, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΟΠΑΠ την Τετάρτη 29/5”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η κόπωση στα υψηλά των 1500 μονάδων ήταν εμφανής και καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωνε ένα άνετο 15% από το ξεκίνημα της χρονιάς, οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών έφεραν το αρνητικό πρόσημο στην εβδομαδιαία μεταβολή, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ισχυρή δυναμική της Ελληνικής Αγοράς από το 2021 και μετά, έχει σίγουρα βοηθήσει στην ολοκλήρωση απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών. Μετά τις επιτυχημένες διαθέσεις ποσοστών σε Τραπεζικούς τίτλους, ανάλογες σημαντικές διαθέσεις ποσοστών καταγράφονται και σε Εμποροβιομηχανικούς τίτλους από τους βασικούς μετόχους.

Τα εγχειρήματα ωστόσο έρχονται με κόστος για το Γενικό Δείκτη, αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται να καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων Εισηγμένων Εταιρειών, ενώ η συχνότητά τους καθιστά πολύ απαιτητική την συγκέντρωση μεγάλης ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 22 Μάιου ο μήνας είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές 2,06 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 646 εκατ. ευρώ (~31%) προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές “πακέτων”.

Έτσι, ενώ το περιεχόμενο νέων ήταν από υποστηρικτικό έως ουδέτερο, η πίεση των ρευστοποιήσεων υπερίσχυσε και σε συνδυασμό με την διορθωτική εικόνα των Ξένων Αγορών, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια μετριοπαθή υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θέλει την Αγορά να απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να “χωνέψει” επίπεδα και την υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων από την, απότομη, αύξηση της ελεύθερης διασποράς, μέχρι την επόμενη μεγάλη είδηση και την επικράτηση πιο εστιασμένων κινήσεων από πλευράς τοποθετήσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια ξεκίνησε την διόρθωσή του από τα επίπεδα των 1505 μονάδων, έχοντας δοκιμάσει υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Η ένταση των ρευστοποιήσεων βαίνει μειούμενη, ενώ τη Πέμπτη η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά τις 11 Απριλίου.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ο κύκλος της διόρθωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι αγοραστές προς το παρόν αρκούνται στο να περιορίζουν τις ημερήσιες απώλειες, χωρίς να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση αντιστροφής των δεδομένων.

Ο MACD, μετά ένα μήνα ανοδικής διαδρομής στα ημερήσια διαγράμματα, επέστρεψε σε καθοδική τροχιά από την συνεδρίασης της Τετάρτης, ενώ και σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζει πλέον οριακά πωλησιάκη εικόνα.

Η πρώτη άμεση στήριξη τιμών βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο στο οποίο συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Το επίπεδο αυτό συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκκίνησης μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητά της σε όρους συναλλακτικής αξίας και έντασης στην μεταβολή.

Η ΕΧΑΕ παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τριμήνου την Δευτέρα το απόγευμα. Την Τρίτη ακολουθεί η Motor Oil, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ και Cenergy. Την Παρασκευή αναμένονται επίσης αποτελέσματα τριμήνου από την Ausriancard.

Από το μέτωπο των μερισμάτων, η CNL Capital θα διαπραγματεύεται στις 28/5 χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, ενώ στις 30/5 χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,93 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Coca Cola HBC.

Κατά τα λοιπά: ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά μετοχών της Noval Properties ΑΕΑΑΠ για την εισαγωγή στην Κύρια αγορά του Χ.Α.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (Επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, σταθερή προοπτική)”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,2), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,7), BIO (1,7), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΕΤΕ (-0,17%), ΕΥΡΩΒ (-0,53%) και ΠΕΙΡ (+0,85%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (-0,67%).

Μεταξύ 1289,06 (-1,33%) και 1310,15 μονάδων (+0,28%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1306,44 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1304,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1118 - 1102 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Καλύτερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θεττική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΠΕ (+2,39%), ΕΥΔΑΠ (+1,02%), ΚΟΥΕΣ (+0,36%), ΟΠΑΠ (+0,87%) και ΟΤΟΕΛ (+2,50%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

To placement που έγινε στις αρχές της εβδομάδας και είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του free float της μετοχής οδηγεί σε αλλαγές στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες FTSE. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου, “οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 28η Μαΐου. Αφορούν τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-0,32%) παραμένει σταθερή στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 39,00 ευρώ (κλείσιμο 20/5). Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 39,02 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 36,40 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόλις χθες, η μετοχή της Motor Oil (-1,96%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ σήμερα υπέκυψε στο επιφυλακτικό κλίμα, κινούμενη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 25,70 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+118,68%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+105,59%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+91,04%), MONTA (+87,96%), ΦΒΜΕΖΖ (+83,01%), ΞΥΛΠ (+74,31%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+63,48%), REALCONS (+50,19%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΝΤΕΤ (+2,89%), ΦΛΕΞΟ (+2,50%), ΚΑΡΕΛ (+2,41%), ΚΕΚΡ (+1,35%), ΞΥΛΠ (+0,99%), ΜΑΘΙΟ (+4%), ΚΥΡΙΟ (+3,76%), ΣΠΕΙΣ (+1,07%), ΙΛΥΔΑ (+2,09%), ΕΒΡΟΦ (+1,55%), ΜΟΝΤΑ (+1,41%).

Συνεχίζει να βγάζει “bid” ο Μπήτρος (+9,90%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην AS Company (+1,08%) και οι πωλήσεις από “insiders” στην OPTIMA bank (0%).

Σε νέα χαμηλά 79 μηνών ο Ικτίνος (-0,98%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η Dimand (-0,57%).

Προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά για ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,18%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,69%) και έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά για ΙΝΚΑΤ (-0,58%).

Επιστροφή αγοραστών στην Attica Group (+2,08%).

Σε νέα υψηλά 127 μηνών η Doppler (+9,68%). Just stay long, αλλά όχι με “υπέρβαρες” θέσεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1332 - 1322 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3500, 3460, 3280, 3233 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3209 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0855 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2340 ο Χρυσός, προς τα $30,6 αντιδρά το Ασήμι.

Στα $68300 το Bitcoin, προς τα $3700 διορθώνει το Ethereum.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, λόγω του πληθωρισμού και του ισχυρού ξεκινήματος της Οικονομίας της Ευρωζώνης το 2024. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μειώσουν το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, όπως αναμένεται ευρέως και ξανά τον Δεκέμβριο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Danske Bank.

“Κατά 0,2% αναπτύχθηκε η Γερμανική Οικονομία τους πρώτους τρεις μήνες του 2024”, ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Τη μεγαλύτερη πτώση της φετινής χρονιάς έκαναν οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα και στο διαδίκτυο σημείωσε πτώση 2,3% τον Απρίλιο. Η πτώση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την μείωση 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κινήθηκαν υψηλότερα τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,7%, μετά από άνοδο 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,5%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 69,1 μονάδων για τον Μάιο, από 77,2 τον Απρίλιο. Η αρχική μέτρηση του δείκτη είχε δείξει πτώση στις 67,4 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αναθεώρηση στις 67,7 μονάδες.

“Η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο”, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs, οι οποίοι μετέθεσαν για αργότερα την αρχική πρόβλεψη ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων, ότι η Αμερικανική Οικονομία παραμένει ανθεκτική.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 102,6 δισ. ευρώ.

Με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 1,48 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Premia Properties η Eurobank Equties.

Η ΑΧΙΑ αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 48,60 ευρώ, από 43,10 ευρώ προηγουμένως, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση “buy”. Σημειώνει ότι η Εισηγμένη “θα συνεχίσει να διανέμει υψηλά μερίσματα στους μετόχους της και με δείκτη διανομής 34%, η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 4,3% για φέτος και στο 4,6% το 2025”.

Αναφορικά με την πιθανή εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Επενδυτική Τράπεζα επισημαίνει ότι είναι πιθανό εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών να λάβει χώρα η εισαγωγή στο LSE. Η Μυτιληναίος, ωστόσο, θα διατηρήσει παράλληλα την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, CENER, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλήσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή άνοδο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.117 συμβόλαια).

Στα 3.884 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.856 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 884 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 873 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 596, 595 για τον Ιούνιο και 1 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.593), κινήθηκε μεταξύ 3.558,25 και 3.594 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 53, 53 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.311), κινήθηκαν μεταξύ 1.295,75 και 1.311 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.655,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.561 ΔΑΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (871), Πειραιώς (4.534), Εθνική (285), ΔΕΗ (465), Alpha Bank (9.923), ΑΔΜΗΕ (564), Viohalco (208), Ελ. Πετρέλαια (223), Μυτιληναίο (205), ΟΠΑΠ (246).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 171.503, Πειραιώς 101.708, Eurobank 28.211, ΑΔΜΗΕ 27.207, ΓΕΚ 15.798, ΔΕΗ 33.384, Εθνική 10.468, Τέρνα Ενεργειακή 32.357.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.496.501 τεμ., (από 62.501.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.129.925 τεμ. (52.129.925), ΟΠΑΠ 1.795.033 τεμ. (1.774.780), Εθνική 12.628.106 τεμ. (12.628.106), ΟΤΕ 1.627.854 τεμ. (1.670.671), Πειραιώς 10.731.662 τεμ. (10.731.662) Intralot 1.058.217 τεμ. (1.048.217).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων