Μόλις χθες ο Γενικός Δείκτης, παίρνοντας βοήθειες από ένα “κλειστό club” μετοχών (Τράπεζες και λίγα ακόμα blue chips) βρέθηκε να ολοκληρώνει τις συναλλαγές υψηλότερα των 1500 μονάδων και σε νέα υψηλά 157 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 13/4/2011 και στις 1531,04 μονάδες), όμως σήμερα και παρά το οριακά ανοδικό ξεκίνημα, οι “profit takers” ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.
Στην επικράτηση των, ήπια, πτωτικών διαθέσεων, βοήθησε και η επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών (παρά τα χθεσινά νέα ιστορικά υψηλά για τον δείκτη Nasdaq), καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα, στην τρέχουσα εβδομάδα, αναμένονται οι ανακοινώσεις των προκαταρκτικών στοιχείων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δεικτών PMI για τον Μάιο, την Πέμπτη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, όπως και η ανακοίνωση κερδοφορίας της Nvidia στις 22 Μαΐου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., παρά το αρνητικό τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, σημειώνοντας πως “τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Εισηγμένες θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις και να περιορίσουν το όποιο πτωτικό περιθώριο”.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, τα placements και η πορεία των Διεθνών Αγορών, που κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά, δικαιολογούν την παρουσία του αισιόδοξου κλίματος και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δημιουργούν προϋποθέσεις για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως τα ενεργά χαρτοφυλάκια πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται με εξαντλημένη την ρευστότητά τους, αλλά πρέπει να υπάρχουν πιστωτικά υπόλοιπα τόσο για τον επιμερισμό του επενδυτικού κινδύνου, όσο και για εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών, που μπορεί να παρουσιαστούν”.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη της στήλης, “όσο το κλίμα παραμένει ευνοϊκό στις Διεθνείς Αγορές και η Εγχώρια Αγορά θα προσπαθήσει να ακολουθήσει και το θετικό ‘σκηνικό’ δύσκολα θα αλλάξει μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές. Στο Χ.Α., Ενέργεια και Πληροφορική θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων χαρτοφυλακίων δεν ακολουθούν τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ οι σημαντικές δυσκολίες για τον Γενικό Δείκτη είναι πολύ ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην ζώνη 1640 – 1800 μονάδες”.
Από την άλλη, η στήλη είχε προειδοποιήσει πως “μετά την ολοκλήρωση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024 και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των Διοικήσεων, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ‘νηοπομπή’ από ‘εισαγόμενες’ θετικές εκθέσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, στις 31/5. Η προσοχή και στην μετοχή της Εθνικής καθώς, αν ‘κλειδώσει” η διενέργεια placement Ιούνιο - Ιούλιο, η μετοχή θα συνεχίσει να ‘προσέχεται”.
Ήδη από σήμερα ξεκίνησαν οι εκθέσεις με νέες, υψηλότερες, τιμές – στόχους από τους Επενδυτικούς Οίκους και θα υπάρξει και συνέχεια.
Εν τω μεταξύ, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθούν οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά και πως και σήμερα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο “πήραν κεφάλι και το διατήρησαν μέχρι τέλους”, με την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να είναι σαφώς χειρότερη της χθεσινής και αυτή δεν είναι θετική ένδειξη για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, καθώς σηματοδοτεί ακόμα μία απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη ένδειξη διόρθωσης.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,43% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,505% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1503,68 (+0,06%) και 1492,8 μονάδων (-0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1498,17 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1496,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.
Ο τζίρος στα 165,2 εκατ., από τα οποία τα 58,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΔΑΑ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, TITC, ΜΠΕΛΑ, CENER, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 165,2 εκατ., τα 145,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ κινήσεις re-rating, λόγω θετικών προοπτικών, δίνουν χώρο για επιλεκτικές τοποθετήσεις”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.
“Οι μετοχές αντιμετώπισαν πτώση λόγω διόρθωσης από την Ασία, με το βασικό γεγονός ρίσκου αυτήν την εβδομάδα να είναι από τα αυριανά αποτελέσματα της NVDA”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Περιμένουμε επιλεκτικές κινήσεις, εν μέσω επιφυλακτικής επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό. Διατηρούμε τη θετική μας στάση για τη ΔΕΗ, μετά το ισχυρό ξεκίνημα της χρονιάς και την αναβάθμιση του guidance”, σημειώνει η Piraeus Securities.
“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με τη ΔΕΗ και την Optima Bank να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται τον Ιούνιο να δρομολογήσει την πρώτη μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη η δρομολόγηση και επόμενων. Την ίδια ώρα, η Federal είναι πιθανό να κινηθεί σε ανάλογη κατεύθυνση, χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα γίνει στις αρχές του Καλοκαιριού, ή αργότερα καθώς τα δεδομένα του πληθωρισμού (στο 3,4% τον Απρίλιο) και οι αιτίες που τον προκαλούν είναι διαφορετικές σε σχέση με την Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ωστόσο, οι Διεθνείς Αγορές υιοθετούν το αισιόδοξο σενάριο για την πορεία των επιτοκίων, προεξοφλώντας επαναλαμβανόμενες μειώσεις εντός του 2024.
Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από τους κύριους δείκτες καταγράφουν ιστορικά υψηλά, οδηγούμενοι πάντα από τους Τεχνολογικούς Κολοσσούς.
Με αυτά τα δεδομένα, ο συγχρονισμός και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε ανοδική κατεύθυνση ήταν αναμενόμενος, με δεδομένη την πάντα υψηλή συμμετοχή των Ξένων επενδυτών στα Ελληνικά δρώμενα (στο 58,7% η συμμετοχή τους στις συναλλαγές του Απριλίου).
Με τα μεγέθη των Τραπεζών να καταγράφουν αυξημένη κερδοφορία για το 1ο τρίμηνο (στο +38% τα καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση), με τα μεγέθη των δανείων ωστόσο να παραμένουν στάσιμα σε τριμηναία βάση, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη απροθυμία των Διοικήσεων για αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους, με τη διακριτή εξαίρεση της Optima που αυξάνει συνεχώς τα δάνειά της. Ταυτόχρονα, τα μεγέθη της Helleniq Energy, παραγωγή και εξαγωγές καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται ανάλογη υψηλή κερδοφορία.
Σαν αποτέλεσμα, οι Διεθνείς Οίκοι αναπροσαρμόζουν τις τιμές - στόχους των Τραπεζών, της Alpha Bank η Citi και η Jefferies και της Eurobank η Jefferies, ενώ η NBG υπολογίζει το μέσο P/E των Τραπεζών σε 6,2 και το μέσο δείκτη P/BV 0,85 σε τρέχουσες τιμές, επιδόσεις που καθιστούν τις Τραπεζικές μετοχές ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, ενόψει των ελπιδοφόρων σεναρίων που αναμένουν για την οργανική κερδοφορία τους τα επόμενα έτη.
Με την Κομισιόν να συνομολογεί σε ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 2,2% μετά το 2025, σαν αποτέλεσμα της αυξημένης απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη σχέση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ να υποχωρεί στο 149,3 % στο τέλος του 2025.
Ωστόσο, η ανοδική κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 1500 μονάδες, έχοντας καταγράψει άνοδο πάνω από 15% από την αρχή του έτους και πάνω από 24% για τις Τράπεζες, βρίσκει αντιστάσεις.
Οι 1505 μονάδες για το ΓΔ και η ζώνη 3660 - 3730 για το δείκτη FTSE25 απαιτούν αυξημένες συναλλαγές, σε σχέση με αυτές που καταγράφονται (λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως) και πρόσθετους καταλύτες.
Η έκθεση της Fitch στο τέλος του μήνα και το rebalancing στις 3/6, συνέχεια των νέων συντελεστών στάθμισης των μετοχών του MSCI, ή κάποια άλλη εταιρική ανακοίνωση, θα μπορούσαν να προσφέρουν τον κατάλληλο καταλύτη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί στην αναμέτρηση με τις αντιστάσεις που προαναφέρθηκαν, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, εξαιτίας των πολλαπλών γεωπολιτικών αναταράξεων.
Με αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, της Κίνας και της Ινδίας κυρίως, να συνεχίζουν τις αυξημένες τοποθετήσεις στο παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, το Χρυσό, οδηγώντας την τιμή του πάνω από τα $ 2400 ανά ουγκιά”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,7), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,7), BIO (1,7), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους “sellers” (Alpha Bank +0,94%, Εθνική -0,82%, Eurobank -0,42%, Πειραιώς -0,16%).
Μεταξύ 1340,74 (+0,19%) και 1330,15 μονάδων (-0,60%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1336,06 (-0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1334,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,24%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1113 - 1099 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε ανοδική αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας και απόδοσης επί της ενσώματης λογιστικής θέσης (RoTBV) αναμένεται να προχωρήσουν, έως τον Ιούλιο οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου επιβεβαίωσαν αυτό που υποψιαζόταν εξαρχής η Αγορά: ότι τα business plans ενέχουν ‘μαξιλάρια’ για υπέρβαση στόχων”.
Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΒΙΟ (+3,01%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,47%), ΚΟΥΕΣ (+0,52%), CENER (+3,28%), TITC (+0,16%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ.
Μετά το χθεσινό -2,18% και το σημερινό ξεκίνημα που έφερε τον τίτλο μέχρι τα 8,46 ευρώ (-0,94%), επέστρεψαν οι αγοραστές στη μετοχή της Cenergy (+3,28%) και η μετοχή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά. Η επόμενη αντίσταση στα 8,86 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 7,00 – 6,87 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Autohellas (-1,27%), που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 6 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 12,04 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 12,98 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,02 (ημερήσιο “stop short”) και 13,10 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+121,43%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+111,84%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+91,04%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,54%), MONTA (+78,01%), ΞΥΛΠ (+71,08%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+63,48%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές του Δ.Α.Α. (-2,44%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,33 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,3135 ανά μετοχή).
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΟΣΥΣ (+8,13%), ΜΟΝΤΑ (+3,34%), ΜΙΝ (+0,88%), ΚΕΚΡ (+0,67%), ΒΙΟΚΑ (+1,53%), ΣΠΕΙΣ (+0,26%), ΝΑΥΠ (+0,41%), ΙΝΤΕΤ (+1,21%), ΜΕΒΑ (+2,59%).
Η Optima Bank ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 32,7 εκατ. ευρώ, από 18 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο. Τα κέρδη ανά μετοχή αγγίζουν τα €0,44, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 78%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ο τίτλος της Optima (+2,46%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές, ισοφαρίζοντας το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το Κρατικό Αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως, που απηύθυνε στη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ (+3,61%). Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, ή συνδυασμού των δύο.
Από εκεί και πέρα, μαζεύεται η μικρή προσφορά από τους βιαστικούς στην Λάμψα (0%).
Με τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και 8 πτωτικές στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις η ΙΝΚΑΤ (-0,57%).
Πλαγιοανοδικά από τα 4,22 ευρώ (κλείσιμο 10/5) η ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,38%).
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές και επτά πτωτικές στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις για REALCONS (-1,50%).
Μετά από τρεις πτωτικές αντέδρασε η Q&R (+3,70%) και μετά από τέσσερις πτωτικές η Sato (+7,94%).
Πέντε συνεχόμενες πτωτικές και 8 πτωτικές στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (-1,06%).
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-1,11%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-2,70%) και ΠΡΟΦ (-2,69%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,47%) και ΓΚΜΕΖΖ (-0,67%).
Εμφάνιση αξιοσημείωτου πωλητή στην MED (-9,71%).
Μία μικρή θέση στην Doppler (+9,52%) για την “παρακολούθηση του έργου”, μπορεί να έχει ενδιαφέρον, εν όψει και της γ.σ. στις 31/5. Σε υψηλά 9μηνου η μετοχή, δεν συνιστάται για traders.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1328 - 1319 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3222 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3660 – 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, οριακά κέρδη τους δείκτες στην Wall Street.
Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0855 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2425 ο Χρυσός, οριακά χαμηλότερα των $32 το Ασήμι.
Πάνω από τα $7000 το Bitcoin, προς τα $3785 αναρριχάται το Ethereum, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την έγκριση, ή όχι των πρώτων ETF Ethereum στις ΗΠΑ.
Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν ετήσια μείωση 3,3% τον Απρίλιο, ανέφερε η Destatis. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ζώνης του Ευρώ σε αγαθά διαμορφώθηκε στα 24,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα αγαθών ύψους 21,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Αναλυτές της Deutsche Bank αύξησαν τον στόχο για τον S&P 500, για το 2024, στις 5500 μονάδες. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι τα κέρδη ανά μετοχή, στον S&P 500, θα κινηθούν, κατά μέσο όρο, στα $258 το 2024, μια αύξηση 13% σε ετήσια βάση.
Η Τζάνετ Γέλεν προέτρεψε την ΕΕ να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την πάταξη των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι η πληθώρα φθηνών Κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των Εργοστασίων σε ολόκληρο τον Κόσμο.
Ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι “χρειάζεται να δει μερικούς ακόμη μήνες καλών μεγεθών για τον πληθωρισμό, για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, αν και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος πιθανότατα έχει ξαναρχίσει”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 104 δισ. ευρώ.
Η Eurobank Equities διατηρεί τις συστάσεις “buy” για όλες τις Τράπεζες που καλύπτει, με τιμές - στόχους τα €2,41 για την Alpha Bank, τα €10,37 για την Εθνική Τράπεζα και τα €5,40 για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία παραμένει η κορυφαία της επιλογή λόγω του ελκυστικού προφίλ κινδύνου - απόδοσης και της σταθερής εκτέλεσης του προγράμματός της.
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι Ξένοι Επενδυτικοί Οίκοι τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2024 που ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Για δυνατό ξεκίνημα του 2024 κάνει λόγο η Jefferies. Ο Οίκος αύξησε την τιμή - στόχο σε €2,60, από €2,55.
Σε αύξηση της τιμής - στόχου της μετοχής της Alpha Bank από €2,35, σε €2,40 προχώρησε και η Citi, ενώ είδε πολύ θετικά την ανακοίνωση της Διοίκησης να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών, οδηγώντας τον Οίκο να αναβαθμίσει την εκτίμησή του κατά 1%, για τα κέρδη ανά μετοχή.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας βρέθηκαν 17% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της και 12% υψηλότερα από το consensus της Αγοράς.
Στο υψηλότερο επίπεδο των μη επιτοκιακών εσόδων και στις χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις εστιάζει η Morgan Stanley.
Βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, διαπίστωσε στα αποτελέσματα της Τράπεζας η Deutsche Bank.
Οι Goldman Sachs και JP Morgan επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή και την ανθεκτικότητα του περιθωρίου κέρδους. Εντούτοις, η Goldman Sachs προτείνει “ουδέτερη” σύσταση με τιμή - στόχο τα 14,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η JP Morgan σύσταση “υπεραπόδοσης” με τιμή - στόχο τα 15 ευρώ ανά μετοχή.
“Οι Ελληνικές Τράπεζες εμφάνισαν ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο, λόγω υψηλότερων βασικών εσόδων, αποτελεσματικής συγκράτησης του κόστους και χαμηλότερων προβλέψεων”, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Optima Bank. Επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” για τον κλάδο και δίνει τιμή - στόχο στα 2,1 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,41 ευρώ για τη Eurobank, στα 9,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Αύριο Τετάρτη, θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατ. ευρώ.
Σε placement για συνολικά έως 4,5 εκατομμύρια μετοχές θα προχωρήσει η Μυτιληναίος. Κατά πληροφορίες οι leading syndicators είναι η Citi και η Morgan Stanley, ενώ στη διαδικασία θα μετέχει και η Euroxx. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε καλύπτει το σύνολο της συναλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες πωλητές είναι οι Frezia LTD και η Kilteo LTD οι οποίες είναι συμφερόντων του Ευάγγελου Mυτιληναίου. Οι 4,5 εκατομμύρια μετοχές αντιπροσωπεύουν το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ και ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Cenergy και στο χαμηλό οι Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 45 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.892 συμβόλαια).
Στα 3.726 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.701 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 873 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 883 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 199, 199 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.645), κινήθηκε μεταξύ 3.635,25 και 3.652 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.344,25).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.790,5).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (315), Πειραιώς (4.143), Εθνική (452), ΔΕΗ (723), Alpha Bank (11.210), ΕΛΧΑ (160), Ελλάκτωρα (220), Τέρνα Ενεργειακή (374), ΑΔΜΗΕ (360), Viohalco (774), ΕΧΑΕ (104), Cenergy (118), Μυτιληναίο (282), ΟΠΑΠ (244).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 172.643, Πειραιώς 94.422, Eurobank 28.721, ΑΔΜΗΕ 26.714, ΓΕΚ 15.745, ΔΕΗ 33.747, Εθνική 10.945, Τέρνα Ενεργειακή 32.565.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.910.355 τεμ., (από 63.739.634 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.226.261 τεμ. (52.129.925), ΟΠΑΠ 1.743.058 τεμ. (1.738.068), Εθνική 12.837.918 τεμ. (12.837.918), ΟΤΕ 1.668.861 τεμ. (1.716.164), Πειραιώς 11.323.736 τεμ. (11.401.736) Intralot 1.040.715 τεμ. (1.040.715).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.