Χρηματιστήριο: Βρήκε τοίχο στις 1.505 μονάδες

Οριακά αρνητικό το κλείσιμο καθώς όταν επιχειρήθηκε η υπέρβαση πήραν το πάνω χέρι οι πωλητές. Οι τράπεζες οδηγός της κίνησης, ξεχώρισε η Alpha Bank. Ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των blue chips.

Δημοσιεύθηκε: 17 Μαΐου 2024 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 17 Μαΐου 2024 - 19:58

Load more

Συνεδρίαση που δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικό volatility, που έφερε σε δύσκολη θέση όσους traders έσπευσαν να ακολουθήσουν την αρχική ανοδική κίνηση της Αγοράς και τοποθετήθηκαν κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά και από την λήξη των συμβολαίων Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, λόγω και των ελεγχόμενων απωλειών που σημείωναν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, λίγο μετά τις 12.00 επιχειρήθηκε “αναρχοαυτόνομη” ανοδική κίνηση, με σαφώς πιο επιθετικές αγορές στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την αναπήδηση του Γενικού Δείκτη, που βρέθηκε να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 1505 μονάδων, όμως κάπου εκεί οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν την εμφάνισή τους στο ταμπλώ, ξεκίνησε η αργή διάβρωση των αρχικών κερδών, ο Δείκτης γύρισε και σε οριακές απώλειες και αρκετοί από τους γρήγορους παίκτες, προχώρησαν σε κινήσεις “stop loss”, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους, φοβούμενοι ευρύτερη διόρθωση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ενδοσυνεδριακή “πτήση” του Δείκτη υψηλότερα των 1500 μονάδων, βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα είχε ο μη Τραπεζικός 25αρης, αλλά και οι περισσότεροι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, “ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Όλες γνωστοποίησαν ότι υπέβαλαν στον SSM αιτήματα για ανταμοιβή μετόχων, αντίστοιχα αυτών για τα οποία είχαν καθοδηγήσει την Αγορά. Μετά τη σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η αποδοχή των αιτημάτων έχει προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, όπως και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου”.

Από την άλλη, οι Διοικήσεις των Τραπεζών δεν απέκλεισαν την ανοδική αναθεώρηση των στόχων φετινής κερδοφορίας και απόδοσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ίσως μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, εφόσον δεν ανατραπούν οι υφιστάμενες τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή είθισται οι Αγορές να ξαναδοκιμάζουν επίπεδα που έχουν δοκιμάσει, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό του “retest” των τιμών υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1500 μονάδων, όμως αυτή η προσπάθεια, για να έχει αίσιο αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί καλύτερο “μίγμα” θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και μεγαλύτερη συμμετοχή από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παρά το γεγονός ότι και σήμερα μικρός αριθμός τίτλων από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον επιφυλακτική, ενώ μόλις ο Δείκτης γύρισε σε οριακές απώλειες, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο “πήραν κεφάλι”, το οποίο διατήρησαν μέχρι τέλους.

Μετά την ολοκλήρωση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024 και τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει “νηοπομπή” από “εισαγόμενες” θετικές εκθέσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, στις 31/5.

Οι χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για υψηλά επιτόκια σε περισσότερο χρονικό διάστημα, είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, με άνοδο των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,80% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,494% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1505,35 (+0,91%) και 1488,5 μονάδων (-0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1492,08 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1490,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος στα 130,7 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (REALCONS, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 130,7 εκατ., τα 113,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,43%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,52%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 15,26% και ο ΔΤΡ κέρδη 24,66%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ ανέκρουσε πρύμναν λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων. Δεν αποκλείεται να αναζητήσει την πλησιέστερη στήριξη των 1486 - 1484 μονάδων. Έληξαν σήμερα τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα στην Αγορά Παραγώγων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές μετά τις ‘γερακίσιες’ δηλώσεις από αξιωματούχους της FED, οι οποίες δείχνουν πως ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων μπορεί να είναι πιο μακρύς από αυτόν που περιμένουν οι επενδυτές”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το επιλεκτικό ενδιαφέρουν από τις δεύτερες αναγνώσεις θα μπορούσε να απορροφήσει την προσφορά και να διατηρήσει την Αγορά σε επαφή με τα υψηλά 13 και πλέον ετών. Σήμερα έληξαν τα Παράγωγα σειράς Μαΐου”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Συνέχισε η συσσώρευση στο Χ.Α., με την ΑΛΦΑ να επιχειρεί για υψηλότερα επίπεδα μετά τα αποτελέσματα. Ελαφρώς αρνητική είναι η εικόνα στο εξωτερικό, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα. Στα δικά μας, η Eurobank ανακοίνωσε άλλο ένα καλό τρίμηνο με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 383 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη στα 287 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν προσαρμοσμένα EBITDA 338 εκατ. ευρώ (-16% ετήσια βάση) και αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 164 εκατ. ευρώ, ενώ η Διοίκηση προσβλέπει σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 18 μήνες, από 381 MW μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Καταγράφεται αύξηση του καθαρού δανεισμού στον Όμιλο στα 1,75 δισ. ευρώ”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με καλή συναλλακτική δραστηριότητα, όπου ο ΓΔ κατάφερε να ξεπεράσει (έστω και ενδοσυνεδριακά) τις 1500 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 2011. Αν και η Αγορά βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, η τάση της είναι ‘bullish’, ενώ μετά τις 1500 μονάδες τις επόμενες αντιστάσεις (πάντα με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης) τις βλέπουμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Παραμένουμε αισιόδοξοι, καθώς το περιβάλλον στο εξωτερικό, σε γενικές γραμμές, είναι υποστηρικτικό, ενώ στο εσωτερικό τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες (HELLENIC ENERGY, ΤΡΑΠΕΖΕΣ) είναι αρκετά ικανοποιητικά. Πέρα από τα οικονομικά και τους αριθμούς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε και την ανάπτυξη κάποιων Εταιρειών όπως της AEGEAN, που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τα νέα της επιχειρησιακά σχέδια. Η Διοίκηση της Εισηγμένης, τόνισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και το 2024, με την προσθήκη νέων προορισμών, αύξηση χωρητικότητας, ανανέωση του στόλου της, νέες συνεργασίες κ.α., κινήσεις που αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την θέση της Εταιρείας στην Ελληνική και Διεθνή Αγορά. Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα καθώς δημοσιεύουν οι ΔΕΗ (20/5), ΦΟΥΡΛΗΣ και OPTIMA BANK στις 21/5 και QUEST HOLDINGS (22/5)”, επισημαίνει η Merit Sec.

Τα μάκρο της απασχόλησης και ο πληθωρισμός επανέφεραν την αισιοδοξία στην Wall Street και την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο και σε συνδυασμό με ένα μπαράζ θετικών αναγνώσεων από τα τρίμηνα των Ελληνικών Τραπεζών, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών την εβδομάδα που πέρασε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και οι εναλλαγές πρωταγωνιστών στο Χ.Α., έχουν δώσει ένα σταθερό ανοδικό βηματισμό στην Αγορά από τα μέσα Απριλίου, που ως επί το πλείστον έχει την βάση του σε θεμελιώδη, δίνοντας έτσι μια πιο στιβαρή εικόνα εισροών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πολλές αργίες που μεσολάβησαν στην Πασχαλινή περίοδο, ο τζίρος του Χ.Α. δεν έπεσε καμία ημέρα κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία συνεδρίαση που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν στις 11 Απρίλιου.

Η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την “υγιή” αύξηση των αποτιμήσεων και δείχνει, ως τώρα τουλάχιστον, ότι συμβαδίζει παράλληλα με την άνοδο του Δείκτη.

Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά. Πέρα από τις τάσεις στην ζήτηση που καταγράφονται σε κλάδους - σηματωρούς για την Οικονομία (Τουρισμός, Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο) οι ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία διατηρούν την αισιοδοξία για την φετινή χρήση.

Σε ένα πρώτο δείγμα 15 εταιρικών ανακοινώσεων που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία ως την Παρασκευή, η αύξηση των καθαρών κερδών, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο, προσεγγίζει το 30%, στα 1,66 δισ. ευρώ, με ισχυρή συνεισφορά από τον Τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ +38,4%).

Ο τζίρος των Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δισ. ευρώ), ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9%, στα 1,13 δισ. ευρώ.

Είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, αν συνεκτιμηθεί ότι η κερδοφορία των Εισηγμένων στο Χ.Α. έρχεται από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ.

Η υποστήριξη των θεμελιωδών, έχει βάλει σοβαρή “πλάτη” στις διορθώσεις της Αγοράς, περιορίζοντας το βάθος των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών, ή τον απεγκλωβισμό θέσεων.

Παράλληλα, η εναλλαγή πρωταγωνιστών και το επιλεκτικό ενδιαφέρον που ενεργοποιείται από τις θετικές αναθεωρήσεις των φετινών κερδών, οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά, δίνοντας έτσι αφορμές ώστε η Αγορά, ακόμα και σε ημέρες που η ειδησεογραφία είναι περιορισμένη, να παραμένει ζωηρή από πλευράς τζίρου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το στόχο της ανόδου που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου, πατάει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αλλά έχει δυναμική και η εκτόνωση του κύματος δεν φαίνεται, επί του παρόντος, να έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 1357 έως τις 1505 μονάδες οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις είτε αναχαιτίστηκαν σε ορίζοντα δύο συνεδριάσεων, είτε ήταν εξαιρετικά ρηχές και σε μικρό ενδοσυνεδριακό εύρος.

Για να βρεθεί η επόμενη αντίσταση θα πρέπει να ανατρέξει κανείς 157 μήνες πίσω στο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2011 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει μια τοπική κορυφή στις 1561 μονάδες.

Το εν λόγω επίπεδο έχει χαμηλή προβλεπτική αξία από τεχνικής άποψης, καθώς αναφέρεται σε μια πολύ διαφορετική σύνθεση μετοχών Αγοράς.

Ενδεχομένως η κάμψη στον συναλλακτικό τζίρο να αποτελέσει μια πιο ασφαλή ένδειξη για μια επερχόμενη αδυναμία, σε συνδυασμό με μια ανάλογη διορθωτική κίνηση στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωηρή και ορεξάτη κίνηση που εκδηλώνεται σε ένα μήνα που είθισται οι επιφυλάξεις των επενδυτών να κορυφώνουν, θα πρέπει να εξετάζεται συνολικά, αλλά και επιμέρους, δεδομένης και της ανόδου που έχει προηγηθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α’ τρίμηνου την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ (20/05), Optima, Fourlis (21/05), Quest, Ελβαλχαλκόρ (22/05) Lavipharm και Ideal Holdings (23/05).

Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεικτών την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο η ανακοίνωση κερδοφορίας της Nvidia στις 22 Μαΐου, αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον από τους επενδυτές”, όπως εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Securities).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,7), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+2,61%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΤΕ (+1,29%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΥΡΩΒ (+0,38%) και ΠΕΙΡ (-0,36%).

Στη μάχη για την δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. προηγείται η Eurobank (7,834 δισ.) και ακολουθεί η Εθνική (7,737 δισ.).

Μεταξύ 1310,3 (-0,06%) και 1346,45 μονάδων (+2,70%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1326,14 (+1,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1323,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,94%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε τιμές Νοεμβρίου 2015, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1320 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1108 - 1097 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “μετά τις ευρωεκλογές θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον χρόνο υλοποίησης του δεύτερου κατά σειρά placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”.

Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΒΙΟ (+1,14%), ΔΕΗ (+1,63%), ΕΕΕ (+0,12%), ΕΛΧΑ (+3,23%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΜΥΤΙΛ (+0,21%). Αμετάβλητη η CENER.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “η ανανέωση του στόλου και οι νέοι προορισμοί προς Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και προς Χώρες του Κόλπου, Ινδία και Αφρική αναμένεται να οδηγήσουν την Αεροπορία Αιγαίου στην επόμενη μέρα εξέλιξης, σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο. Σύμφωνα με την Διοίκηση στο Καλοκαιρινό πρόγραμμα υπάρχει αυξημένη ζήτηση που φτάνει στο επίπεδο του 2019”.

Τεχνικά και όσον αφορά την μετοχή της ΑΡΑΙΓ (-0,15%), η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,47 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 12,05 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αβαρλή, “στη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, η οποία θα είναι με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, μειωμένα περιθώρια επιτοκίου που μετριάζουν την εξάρτηση από τη μεταβλητότητα των διεθνών επιτοκίων αναφοράς, αλλά και επέκταση του συνολικού προφίλ ωρίμανσης κατά ένα έτος, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελ. Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Παράλληλα, επεσήμανε πως η Εισηγμένη εξετάζει τις επιλογές αναφορικά με τη λήξη του ευρωομολόγου ύψους 600 εκατ. ευρώ, τον ερχόμενο Οκτώβριο”.

Δεύτερη μέρα διόρθωσης για την μετοχή των ΕΛΠΕ (-1,79%). Το ημερήσιο “stop long” στα 8,20 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 8,81 – 9,00 ευρώ.

Επέστρεψαν οι αγοραστές και μάλιστα με επιθετικότερες κινήσεις στην μετοχή της ΕΛΧΑ (+3,23%), που σήμερα διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο του τελευταίου διμήνου. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “αν ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,08 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τον μεγάλο στόχο των 2,41 ευρώ”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+134,07%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+107,24%), ΦΒΜΕΖΖ (+96,8%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+74,53%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+73,51%), MONTA (+64,4%), ΞΥΛΠ (+54,94%), ΓΚΜΕΖΖ (+53,39%), ΠΕΡΦ (+53,31%), REALCONS (+52,47%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 39492100 νέες (ΚΟ) μετοχές της Trastor (0%) που προέκυψαν από την μετατροπή 52129572 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €1,32 ανά ομολογία. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 244669638 (ΚΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+9,09%), MED (+1,04%), ΜΕΝΤΙ (+3,10%), ΣΙΔΜΑ (+0,79%), ΝΑΥΠ (+6,09%), ΚΥΡΙΟ (+2,22%), ΜΙΓ (+1,01%), ΤΖΚΑ (+2,50%), ΓΕΒΚΑ (+1,92%).

Αύξησαν συναλλαγές Λούλη (-1,82%), Δρομέας (+3,53%) και Ελλάδος (+1,42%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην AS Company (+0,37%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+2,17%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+3,89%), ΔΑΑ (+0,07%) και Intralot (+1,89%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 2/5 για ΑΤΡΑΣΤ (+2,63%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -26,15%, για ΛΕΒΠ (+9,72%).

Μετά από πτωτικό τρίο αντέδρασε η ΦΡΙΓΟ (+6,35%).

Στις 10.31 με “ανοιχτή” εντολή πώλησης 500 τεμ. βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,820 ευρώ (-19,21%), η μετοχή της Μαθιός (-5,62%).

Ασταμάτητη η Λάμψα (+4,65%) έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, πάντα με λίγες συναλλαγές. Σύμφωνα με το μετοχολόγιο που αναφέρεται στο Χ.Α., οι μέτοχοι με ποσοστό πάνω από 5%, ελέγχουν το 87,15% της Εισηγμένης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΚΜΕΖΖ (-1,16%), “η γ.σ. στις 10/6/2024 καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 7824704,76 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από ευρώ 0,1636, σε ευρώ 0,0736 ανά μετοχή (επιστροφή 0,09 ευρώ, όταν το 2023 είχε δώσει επιστροφή 0,1064 ευρώ ανά μετοχή).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1324 - 1318 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενη στις 1539 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3213 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3200 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3658 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0869 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Άφησε πίσω του τα $2410 ο Χρυσός, πάνω από τα $30,8 αντιδρά το Ασήμι.

Πωλήσεις - ρεκόρ Αμερικανικών ομολόγων έκανε η Κίνα το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, “το Πεκίνο ξεφόρτωσε συνολικά $53,3 δισ. σε Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα και ομόλογα Κυβερνητικών Οργανισμών των ΗΠΑ. Το Βέλγιο, που συχνά θεωρείται Θεματοφύλακας των Κινεζικών χαρτοφυλακίων, διέθεσε $22 δισ. Κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου”.

Την ίδια ώρα, “τα αποθέματα Χρυσού, στα επίσημα αποθεματικά της Χώρας, αυξήθηκαν στο 4,9% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015”, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάνω από τα $67000 το Bitcoin, προς τα $3100 αναρριχάται το Ethereum.

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Απρίλιο από ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν να εμφανίσουν άνοδο 3,8% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Επίσης στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,7%, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο (στο 4,5% τον Μάρτιο), ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 5,5%.

Η Κίνα ανακοίνωσε προσπάθεια να στηρίξει την Αγορά Ακινήτων. Σύμφωνα με το Bloomberg, “η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατήργησε ουσιαστικά το ελάχιστο επιτόκιο στεγαστικών δανείων σε Εθνικό επίπεδο, ενώ μείωσε το ελάχιστο ποσοστό προκαταβολής στο 15% για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και στο 25% για τις δεύτερες κατοικίες. Τα προηγούμενα ποσοστά ήταν 20% και 30%, αντίστοιχα”.

Σταθερή στο 7,5% παρέμεινε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με το Bloomberg, “το ποσοστό ανεργίας της Χώρας ανεβαίνει σταδιακά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αφού άγγιξε περίπου το χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών του 7,1% στις αρχές του 2023”.

Σταθερός στο 2,4% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση. Στην ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6% τον Απρίλιο, σταθερός επίσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Προειδοποίηση για τους νέους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες απεύθυνε η επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Κλαούντια Μπούχ. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, “οι Τράπεζες, πέραν από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ‘νεοφανείς κινδύνους’, όπως τις γεωπολιτικές κρίσεις, την κλιματική αλλαγή και την κυβερνοασφάλεια”.

“Νωρίς να μιλάμε για μείωση επιτοκίων και τον Ιούλιο”, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

“H Fed χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%”, δήλωσε η αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Λορέτα Μέστερ, υποστηρίζοντας ότι “τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 103,6 δισ. ευρώ.

Στη Χώρα μας, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 3,2%, σε ευθυγράμμιση με την αρχική πρόβλεψη.

Οι Citi και Jefferies προχώρησαν σε αλλαγές στις εκτιμήσεις τους για τη μετοχή της Alpha Bank και αύξησαν ελαφρώς την τιμή - στόχο για τη μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση “buy” για τον τίτλο της Τράπεζας.

Η Citi αυξάνει την τιμή - στόχο στα 2,40 ευρώ, από 2,35 ευρώ προηγουμένως, ενώ η Jefferies αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα €2,60, από €2,55 προγενέστερα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και με το θετικό η TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.126 συμβόλαια).

Στα 3.229 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.873 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 893 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 892 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.698, 1.211 για τον Μάιο, 1.355 για τον Ιούνιο και 132 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.624,5), κινήθηκε μεταξύ 3.607 και 3.659 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.341,5), κινήθηκε μεταξύ 1.339 και 1.341,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 20, 20 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος τον δεύτερο μήνα 5.713,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.242 Premia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.648), Πειραιώς (4.827), Εθνική (2.666), ΔΕΗ (522), Alpha Bank (16.700), ΕΛΧΑ (201), Ελλάκτωρα (295), Ελ. Πετρέλαια (220), Τέρνα Ενεργειακή (621), ΓΕΚ (345), ΑΔΜΗΕ (561), Viohalco (305), ΕΧΑΕ (219), Ιντρακόμ (472).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 183.547, Πειραιώς 86.084, Eurobank 34.205, ΑΔΜΗΕ 26.994, ΓΕΚ 15.860, ΔΕΗ 33.646, Εθνική 11.220, Τέρνα Ενεργειακή 32.481.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.622.695 τεμ., (από 63.521.714 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 52.131.135 τεμ. (52.131.135), ΟΠΑΠ 1.741.037 τεμ. (1.750.475), Εθνική 12.692.918 τεμ. (12.692.918), ΟΤΕ 1.705.181 τεμ. (1.691.246), Πειραιώς 8.323.736 τεμ. (8.189.744) Intralot 1.028.557 τεμ. (1.021.883).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων