Συνεδρίαση ηπιότερων τόνων, όσον αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη, η σημερινή, καθώς ο ΓΔΧΑ κινήθηκε σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των δέκα μονάδων, με το ενδιαφέρον των traders να περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όσο και σε κάποιες περιπτώσεις μετοχών, χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Παρά ταύτα, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 157 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 14/4/2011 και στις 1487,76 μονάδες)
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι σημερινές συναλλαγές “χρωματίστηκαν” από το placement της Jumbo. Το placement από τον βασικό μέτοχο έγινε στα 27,20 ευρώ και συνολικά διατέθηκαν 4 εκατ. μετοχές, έναντι 2 εκατ. μετοχών που ήταν η αρχική πρόθεση. Πρόκειται για το 3% περίπου των μετοχών της Εισηγμένης, τη διαδικασία διενήργησε η Citigroup, ενώ το “πακέτο” των 4 εκατ. μετοχών πέρασε σήμερα μέσω του Χ.Α., εκτινάσσοντας τον τζίρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (-7,33%) πιέστηκε από την αρχή των συναλλαγών, με διαθέσεις να προσεγγίσει την τιμή του placement, καθώς μόλις χθες είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ απασχόλησε το 49,3% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Μικτή η εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλό όπου ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+1,52%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχώρισαν ΔΕΗ (+3,62%) και TITC (+3,65%).
Μένοντας στην περίπτωση της τελευταίας, η TITC ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εισαγωγή σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ της Θυγατρικής του Ομίλου, Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν την χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών του Ομίλου και της Titan America.
Η Titan America, με πωλήσεις $1,6 δισ., είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη Εταιρεία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές Περιοχές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις Αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές Πολιτείες και στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.
Η εισαγωγή θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, ανάλογου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προφορές εισαγωγής σε Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ. Η διαδικασία δεν θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση στον Όμιλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.
Σε νέα υψηλά 16,5 ετών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά αν συνυπολογιστεί το διάστημα από τότε που άλλαξε έδρα η TITC (+3,65%), με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 31,81 ευρώ.
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και η Cenergy (+0,60%).
Με κέρδη οι κύριοι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από την BoE και τα επιδόματα Ανεργίας στις ΗΠΑ και τους FTSE 100 και DAX να διεκδικούν κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά.
Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Από την άλλη, ο Andrew Bailey, διοικητής της BoE, δήλωσε πως “υπήρξαν ενθαρρυντικά νέα για τον πληθωρισμό και θα πέσει κοντά στον στόχο του 2% τους επόμενους δύο μήνες, αλλά η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να δράσει”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Δείκτη και η σημερινή συνεδρίαση δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος, καθώς όλοι οι ενεργοί traders αναζητούν τους επόμενους ημερήσιους, θετικούς, πρωταγωνιστές, αλλά και τις επόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, που θα τραβήξουν ψηλότερα τίτλους, αλλά και ολοκλήρους κλάδους, με την Πληροφορική να παραμένει “πρώτο τραπέζι πίστα”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.
Στις 16 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσουν τα δικά τους αποτελέσματα η Alpha Bank και η Eurobank, “τα οποία αναμένεται να επαληθεύσουν τις υψηλές προσδοκίες των ίδιων των Διοικήσεων αλλά και της Αγοράς”, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Με ηπιότερους ρυθμούς κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,82% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,518% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1467,59 (-0,40%) και 1477,73 μονάδων (+0,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1477,43 (+0,26%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1477,88 (+0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1477,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.
Ο τζίρος, στα 284,4 εκατ., από τα οποία τα 152 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, οι 110 εκατ. της Jumbo (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, CENER, ΕΠΣΙΛ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ), ενώ οι ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 284,4 εκατ., τα 260,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η ΕΛΧΑ μας έδωσε ημερήσιο αγοραστικό στην χτεσινή συνεδρίαση. Το 2,08 σε πρώτη φάση θα το ‘πληρώσει’ εύκολα και είναι κοντινή αντίσταση. Κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση, με μεγάλο στόχο το 2,41”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές θα περιμένουν τα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα, για να αναπροσαρμόσουν τη βραχυπρόθεσμη στάση τους, ως προς τον κίνδυνο”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Παραμένει θετική η βραχυπρόθεσμη τάση, βοηθούμενη από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Τραπεζικό κλάδο”, όπως εκτιμά η Beta Sec.
“Με άγριες διαθέσεις επέστρεψαν οι επενδυτές από τις Πασχαλινές αργίες. Ο ΓΔ με ανοδικό ‘χάσμα’ στις 1460 μονάδες, υπερπήδησε την τοπική κορυφή των 1462 μονάδων, καταγράφοντας νέο ρεκόρ 13 ετών. Μετατρέπονται πλέον στις πλησιέστερες στηρίξεις με την περιοχή των 1480 μονάδων να αποτελεί τον επόμενο στόχο”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ο ΓΔΧΑ ακολούθησε χθες την άνοδο των προηγούμενων ημερών στην Ευρώπη, ενώ οι Αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες κινήθηκαν περισσότερο σταθεροποιητικά, κρατώντας επαφή με τα καταγεγραμμένα υψηλά τους. Στο εσωτερικό, η TITC ανακοίνωσε το α΄ τρίμηνο με αύξηση πωλήσεων κατά 6,1% (ετήσια βάση) και αύξηση EBITDA κατά 2,5% στα 110 εκατ. ευρώ. Η απώλεια λειτουργικής κερδοφορίας από ΗΠΑ (προγραμματισμένη συντήρηση), Ελλάδα & Δ. Ευρώπη καλύφθηκε από την ΝΑ Ευρώπη, αλλά η τελική γραμμή ευνοήθηκε από χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος οδηγώντας σε υψηλότερο ΕΑΤΑΜ (ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 18% (ετήσια βάση) στα 52,4 εκατ. ευρώ. Τόσο εντός όσο και εκτός αναμένουμε να συνεχιστούν οι αυξημένες διακυμάνσεις το επόμενο διάστημα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Depolas Investment Services.
“Η σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. δεν μπορεί παρά να ‘μαγνητίσει’ τα επενδυτικά βλέμματα που αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις, εν μέσω ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος. Αυτή, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις Ξένων Οίκων που τονίζουν τη βελτίωση των θεμελιωδών της Χώρας μας, προσελκύουν νέα Θεσμικά Κεφάλαια στη Λεωφόρο Αθηνών, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Σε επίπεδο μίκρο, τα δυνατά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα βελτιώνουν έμπρακτα τις μελλοντικές αποτιμήσεις και τις εν δυνάμει μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων "χαρτιών", ενώ οι επιχειρηματικές ζυμώσεις συντηρούν τις προϋποθέσεις για την πολυθρύλητη επιστροφή στις 1500 μονάδες του ΓΔ, στην οποία έχουμε αναφερθεί εδώ και μήνες.
Διαγραμματικά, η ανοδική διάσπαση του σχηματισμού "cup with handle" ("κούπα με χερούλι") στον ΓΔ ικανοποιεί τους “long”, ενώ δεν αφήνει σε ησυχία τους “short” και τους απόντες...
Σε διεθνές επίπεδο, οι σηματωροί δείκτες φαίνεται να έχουν πάθει "ανοσία" στις γεωπολιτικές εξελίξεις και να προσεγγίζουν εκ νέου τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.
Για τους πιο "ψαγμένους", οι νέες αγορές μετοχών υποστηρίζονται από την προοπτική για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και την παραγωγικότητα που θα ενισχυθεί από το νέο "κύμα" Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, το αν η εντός και εκτός των τειχών αισιοδοξία και ανοδικότητα στα Χρηματιστήρια Αξιών συνεχιστεί θα ‘φανεί στο χειροκρότημα”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,9), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+1,52%) και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,43%) και ΠΕΙΡ (-0,24%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης, δηλαδή η μετοχή της ΕΤΕ (-0,74%).
Σε νέα υψηλά 102 μηνών ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11/2015 (2,0912 ευρώ).
Μεταξύ 1282,72 (+0,47%) και 1268,37 μονάδων (-0,65%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1280,47 (+0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1279,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1096 - 1090 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΥΔΑΠ (-0,35%), ΜΟΗ (-0,59%), ΜΠΕΛΑ (-7,33%), ΜΥΤΙΛ (-0,15%) και ΟΠΑΠ (-0,26%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 198766 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΕΕΕ (+0,76%) που προέκυψαν από την πρόσφατη A.M.K. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Tο νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 373175988.
Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,97%). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 17,10 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,10 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του μη Τραπεζικού FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΔΕΗ (+3,62%), με την μετοχή να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 11,16 ευρώ και επόμενη αντίσταση στα 12,13 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+149,45%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+103,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+98,51%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+88,31%), MONTA (+74,87%), REALCONS (+59,7%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+59,2%), ΓΚΜΕΖΖ (+53,78%), ΠΕΡΦ (+49,11%), TITC (+45,45%), ΔΟΜΙΚ (+45,4%), OPTIMA (+43,59%) και ΕΒΡΟΦ (+40,42%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΑΙΡ (+3,40%), ΞΥΛΠ (+3,47%), ΓΕΒΚΑ (+1,82%), ΚΕΚΡ (+1,33%), ΕΥΑΠΣ (+1,26%), ΜΕΝΤΙ (+1,02%), ΙΛΥΔΑ (+0,86%), ΙΝΤΕΤ (+1,99%), ΛΕΒΚ (+2,98%), ΝΑΚΑΣ (+2,16%), ΕΒΡΟΦ (+1,81%).
Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΚΤΙΝ (-2,38% και χαμηλά 77 μηνών), τέσσερις για ΚΟΡΔΕ (-2,64%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΦΡΙΓΟ (-8,28% και χαμηλά 4μηνου).
Αν συνυπολογιστούν τα αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε, σε πλήρη απογοήτευση εξελίσσεται η ΕΚΤΕΡ (-1,34%) που κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας.
Κάτι κινήθηκε στην Doppler (+9,84% και υψηλά 9μηνου). Υποσχέσεις μόνο για όσους “δουν ολόκληρο το έργο”.
Επιστροφή αγοραστών για Ευρωσυμβούλους (+0,75%), Λούλη (+1,15%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,21%).
Ακόμα ένα ιστορικό υψηλό για DotSoft (+9,76%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Space (+1,76%), που επέστρεψε πάνω από τα 8,00 ευρώ.
“Καρέ” ανόδου για Unibios (+5,90% και υψηλά 20ετιας).
Σε νέα ιστορικά υψηλά OPTIMA bank (+1,63%), που εντοπίστηκε από την στήλη στα 8,02 ευρώ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,11%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/4 για την Profile (+0,63%).
Στο υψηλό ημέρας και σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Performance (+7,42%) και μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν αυτοί που αισιοδοξούν για διψήφια νούμερα…
Σταθερά από τα 12,00 ευρώ (κλείσιμο 15/3) η μετοχή της Κρι Κρι (0%). Η Διοίκηση της Εισηγμένης στην σχετικάα πρόσφατη τηλεδιάσκεψη έκανε λόγο για “μικρό placement” και οι “γρήγοροι” μειώνουν θέσεις, εκτιμώντας ότι το placement θα γίνει με σχετικό discount. Εδώ δεν μπορεί να αποκλειστεί θετική έκπληξη και ίσως χρειάζεται προσοχή σε όσους επιμένουν να ρευστοποιούν θέσεις.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1311 - 1310 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1500 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3184 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3610 μονάδες.
Μια βόλτα στις διεθνείς αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, στο 1,0775 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2340 ο Χρυσός, προς τα $28,35 αντιδρά το Ασήμι.
Λίγο πάνω από τα $62000 το Bitcoin, στα $3000 προσπαθεί να ισορροπήσει το Ethereum.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 22000, στις 231000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 214000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 102,7 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ, TITC και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Cenergy, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.447 συμβόλαια).
Στα 3.831 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.860 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Στα 902 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 899 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 654, 478 για τον Μάιο και 176 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.595), κινήθηκε μεταξύ 3.563,75 και 3.595 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.280,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.667).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (57.000 ΔΑΑ, 15.047 ΕΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.906), Πειραιώς (4.566), Εθνική (290), ΔΕΗ (1.201), Alpha Bank (8.475), ΔΑΑ (219), Αεροπορία Αιγαίου (155), Viohalco (198), ΕΛΧΑ (104), ΓΕΚ (238), ΕΧΑΕ (413), Μυτιληναίο (548), Ελλάκτωρα (272), Ελ. Πετρέλαια (124), Τέρνα Ενεργειακή (211), Jumbo (250).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.720, Πειραιώς 76.818, Eurobank 31.029, ΑΔΜΗΕ 26.737, ΓΕΚ 15.812, ΔΕΗ 33.203, Εθνική 11.155, Τέρνα Ενεργειακή 32.177.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.128.502 τεμ., (από 63.116.834 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.186 τεμ. (34.119.186), ΟΠΑΠ 1.764.403 τεμ. (1.742.816), Εθνική 12.670.449 τεμ. (13.228.082), ΟΤΕ 1.601.191 τεμ. (1.601.339), Πειραιώς 8.503.528 τεμ. (9.186.971) Intralot 1.001.774 τεμ. (989.774).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.