Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 13 ετών με πάρτι στην πληροφορική

Στις 1.454 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα 149,9 εκατ. ευρώ. Ράλι στην Quest, στα 12 ευρώ η Epsilon Net (+18,8%). Ισχυρή άνοδος για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Titan, Lamda.

Δημοσιεύθηκε: 26 Απριλίου 2024 - 17:39

Τελ. Ενημ.: 26 Απριλίου 2024 - 20:17

Load more

Η δημόσια πρόταση στα 12,00 ευρώ από Ιωάννη Μίχο, Εθνική Τράπεζα και τον Όμιλο General Atlantic προκειμένου η Θυγατρική του Τελευταίου, Bidco, να επιδιώξει να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας της Epsilon Net (+18,81%), έφερε την αναμενόμενη “ανάφλεξη” στον κλάδο της Πληροφορικής, αλλά και γενικότερο ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και εντός τριών μηνών, οι από κοινού Ενεργούντες θα πραγματοποιήσουν squeeze-out και στη συνέχεια θα υπάρξει γενική συνέλευση των μετόχων, για τη διαγραφή των μετοχών της ΕΠΣΙΛ από το Χ.Α.

Η ρευστότητα που θα αντληθεί προφανώς και θα κατευθυνθεί σε άλλες Εισηγμένες και του ίδιου κλάδου, καθώς αρκετές είναι αυτές που έχουν συγκριτικά χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης, όπως έδειξε σήμερα το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Επανειλημμένως η στήλη είχε τονίσει ότι “καλά είναι τα αποτελέσματα και οι υψηλές χρηματικές διανομές, όμως τα σημαντικότερα ‘καύσιμα’ για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα θα τα δώσουν τα deals, που θα ‘επιβεβαιώσουν’ τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “οι θετικές προοπτικές, εν όψει του ψηφιακού μετασχηματισμού, φέρνουν τις Ελληνικές Εταιρείες Πληροφορικής στο στόχαστρο Ξένων επενδυτών που θέλουν να εκμεταλλευτούν το momentum που έχει δημιουργηθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα deals στο κοντινό μέλλον, υπό προϋποθέσεις”.

Εδώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς τα τελευταία deals με Entersoft και Epsilon Net, έχουν ανεβάσει τις απαιτήσεις των εν δυνάμει πωλητών – βασικών μετόχων και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις τιμές που ζητάνε θα βρουν πρόθυμους αγοραστές.

Με θετικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Βρετανό FTSE 100 να διεκδικεί νέα ιστορικά υψηλά και το σύνολο των ενεργών επενδυτών να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δηλώσεις αξιωματούχων από τις Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και στην πορεία των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,7%, σε ετήσια βάση, τον Μάρτιο, έναντι ανόδου 2,5% τον Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,6%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Η προσοχή στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Για αυτούς που κινούνται με μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα, υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 14ης Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει στις συναλλαγές σε νέα υψηλά 13 ετών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 15/4 και στις 1469,03 μονάδες), ενώ σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με την Πληροφορική “πρώτο τραπέζι πίστα”.

Οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,98% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,67% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,493% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τρίτη 30 Απριλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 2 Αυγούστου 2024.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1455,09 μονάδες (+1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1453,7 (+1,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1454,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,38%.

Ο τζίρος στα 149,9 εκατ., από τα οποία τα 22,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΠΣΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, OPTIMA, ΣΑΡ, ΚΟΥΕΣ, CENER, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΠΣΙΛ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 149,9 εκατ., τα 112,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 4,48%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 7,57%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 12,52% και ο ΔΤΡ κέρδη 19,53%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ακόμα πιο ‘φτωχό’ το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την μελλοντική έξοδο των ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ από την Αγορά, ενώ δεν αποκλείουμε το επόμενο διάστημα να αλλάξουν και πάλι χέρια, μιας και η ζήτηση συνεχίζει να είναι μεγάλη για τον κλάδο. Για ακόμα μία φορά οι σωστές επιλογές δίνουν και τις μεγάλες αποδόσεις, χωρίς κάποιος να σκέφτεται το τι θα κάνει βραχυπρόθεσμα η Αγορά. Για τον ΔΤΡ, το ‘stop’ στο intraday ανέβηκε στο 1248 σε κλείσιμο ώρας. Όσο το συντηρεί, ο στόχος είναι στις 1300”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα ισχυρά αποτελέσματα του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο της μετοχές”, εκτιμά η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον κλάδο της Πληροφορικής και τον ΟΠΑΠ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Οι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν την επιλεκτική τους στάση, μετά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων και τις ανακοινώσεις επιχειρηματικών συμφωνιών”, σημειώνει η Beta Sec.

Η αυξημένη μεταβλητότητα είναι το μόνο σίγουρο για τις επόμενες συνεδριάσεις”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Με κέρδη, για τον ΓΔ, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, καταγράφοντας νέα πολυετή υψηλά και με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνετε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου ξεκίνησε και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ θετικά. Επίσης πολλές Εισηγμένες αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, κάτι που δείχνει ότι και το 2024 θα μπορούσε να είναι, εξίσου, μια ανοδική χρονιά, όπως και η προηγούμενη για τις κερδοφορίες των Εισηγμένων. Αν και θεμελιωδώς η Αγορά, στην γενική της εικόνα, θα μπορούσε να υποστηρίξει υψηλότερες αποτιμήσεις, παραμένουμε κάπως επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα, λόγω της νευρικότητας που υπάρχει στις Αγορές του εξωτερικού. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασής εντοπίζονται στα επίπεδα των 1460 μονάδων, ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με την Merit Sec.

“Με deal ξεκίνησε και τελείωσε η εβδομάδα, η οποία επεφύλαξε μεγάλες ‘συγκινήσεις’ στους επενδυτές, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εξαγορά της Ε-Net με σημαντικό υπερτίμημα έδωσε ισχυρό έναυσμα θετικής αναθεώρησης στον κλάδο Πληροφορικής, παρασύροντας και το υπόλοιπο ταμπλώ στην πορεία προς νέα υψηλά 13 ετών.

Η κινητικότητα δεν εξαντλήθηκε στον κλάδο της Πληροφορικής καθώς στο ξεκίνημα της εβδομάδας ανακοινώθηκε η απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Reggeborgh στην REDS από την Ελλάκτωρ και στο τέλος η στρατηγική είσοδος Επενδυτικού Κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο στης Doppler.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο χώρο της Ενέργειας σε ΑΠΕ και συμβατικές μορφές παραγωγής, στον κλάδο Διαχείρισης αποβλήτων, τις Μεταφορές και τα Logistics.

Η φημολογία εμπλέκει πλέον μεγαλύτερο αριθμό Εταιρειών σε αυτές τις ζυμώσεις γεγονός που αντανακλάται εμφατικά και στο ταμπλώ.

Η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ξεπέρασε το “κατώφλι” των 100 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009 και καθοδηγείται πλέον από προσδοκίες επιχειρηματικών συμφωνιών και φυσικά τα αποτελέσματα κερδοφορίας, από τα οποία η Αγορά αρχίζει να λαμβάνει απτά αισιόδοξα δείγματα γραφής και για την φετινή χρήση.

Ολοκληρώνονται την ερχόμενη Μ. Τρίτη οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του 2023, με λίγες σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΒΑΞ, (29/04) Ιατρικό Αθηνών και Interlife. Στο 61% των Εισηγμένων Εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής, τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1%, αντίστοιχα.

Τα πρώτα “ακούσματα” από τα μεγέθη του α’ τριμήνου 2024 ήταν υποστηρικτικά, με Μυτιληναίο και Σαράντη να έχουν βάλει τις βάσεις για μια νέα χρονιά ρεκόρ στις επιδόσεις τους.

Οι Τράπεζες θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, ανοίγοντας τον Τραπεζικό κύκλο των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς (30/4), όσο και η Εθνική Τράπεζα (1/5) αναμένεται να δείξουν ένα ικανοποιητικό σετ κερδοφορίας, στο οποίο τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους κα προμήθειες, η μικρή μονοψήφια αύξηση στο λειτουργικό κόστος και ο χαμηλός δείκτης πιστωτικών προβλέψεων. Πέρα από την κερδοφορία και την απόδοση των κεφαλαίων, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο μέρισμα, την πιστωτική επέκταση και την εξέλιξη των καθυστερήσεων. Αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα και από τις Εταιρείες Entersoft, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (29/4) και την Mermeren Kombinat (30/4), αλλά και την επισκόπηση πωλήσεων α’ τριμήνου της Coca Cola HBC το πρωί της Μ. Τρίτης (30/4).

Τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά, με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια.

Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών, για την ανοδική διαφυγή της Αγοράς, με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενη συνεδρίαση.

Η ένταση της ανόδου άφησε “εκκρεμότητες” στην περιοχή 1420 - 1424 ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Οι ταλαντωτές, παρά την ισχυρή άνοδο, βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης, χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση, ως τις 1510 μονάδες, με αυξημένο βαθμό λάθους, καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά, η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών, όσο και σε δυναμική, δείχνει ότι η υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο, να αυξήσει την προσφορά, αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωσης.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου η ανακοίνωση της FED, όχι τόσο για τα επιτόκια, αλλά για την προοπτική του πληθωρισμού, μετά τα ιδιαίτερα ανθεκτικά μάκρο που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένουμε και από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ την προσεχή Μ. Παρασκευή (εκτ. 200Κ νέες θέσεις εργασίας) ενώ στην Ευρώπη την Μ. Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο, καθώς και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα, αυτές των: 3M, Coca Cola, McDonald’s, Starbucks, AMD, Amazon, Paypal (30/4), ADP, Estee Lauder, Kraft, Mastercard, Pfizer, Qualcomm (1/5) και Amgen, Moderna, Apple, Coinbase, (2/5).

Η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει κλειστή την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου, την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου, την Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,9), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (+1,04%) και ΠΕΙΡ (+1,50%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΕΤΕ (+1,85%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΥΡΩΒ (+1,51%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1269,96 μονάδες (+1,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1265,63 (+1,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1268,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,53%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1088 - 1086 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η JP Morgan επισκέφθηκε την Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με στελέχη από τις Τράπεζες, τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία. Από τις συναντήσεις διαπίστωσε ότι “παραμένει η αισιοδοξία, με τις Τράπεζες να είναι ‘άνετες’ για την πορεία των δεικτών απόδοσής τους (RοTE), παρά το γεγονός ότι η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) είναι πλέον πιθανότατα πίσω μας”.

Σαφώς καλύτερη της χθεσινής, η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησε μόνο η ΑΡΑΙΓ (-0,98%).

Σε νέα υψηλά 16 και πλέον ετών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά αν συνυπολογιστεί το διάστημα από τότε που άλλαξε έδρα η TITC (+2,49%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,86% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Υπενθυμίζεται από 29/4/2024, οι μετοχές του Οργανισμού θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,610525649 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,579999366 ανά μετοχή).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της Quest (+8,70%) και η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των μετοχικών εξελίξεων στην ΕΠΣΙΛ.

Η μετοχή της ΚΟΥΕΣ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,02 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 5,70 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,55 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,25 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+125,33%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+87,36%), ΦΒΜΕΖΖ (+74,31%), MONTA (+60,21%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,18%), ΓΚΜΕΖΖ (+53,39%), REALCONS (+47,91%), ΔΟΜΙΚ (+40,95%) και ΕΒΡΟΦ (+40%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+16,07%), ΒΙΟΤ (+2,19%), ΛΟΓΟΣ (+2,16%), ΑΒΕ (+0,86%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 9μηνου στην Profile (+3,14%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για CNLCAP (+4,43%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+8,24%), Q&R (+3,36%), Lavipharm (+3,61%), Realcons (+4,88%), Revoil (+0,32%), Intralot (+0,71%), Medicon (+4,53%), Mevaco (+2,53%), Λούλη (+3,77%), Άβαξ (+2,60%), Ευρωσύμβουλοι (+3,25%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,05%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Ιντερτέκ (+4,35%) και Ελινόιλ (+1,25%).

Ικανοποίησαν τα αποτελέσματα, αλλά δεν βγαίνει προσφορά στην DotSoft (0%).

Με ελάχιστες συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά η Λάμψα (+1,21%).

Δεν άρεσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Έλτον (-3,47%).

Κέρδη 5,4 εκατ. το 2023 για τη Galaxy Cosmos Mezz (ΓΚΜΕΖΖ). Προχωρά σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό €7,8 εκατ., με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετοχής κατά ποσό €0,09, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Optima bank (+3,89%).

Νέα ιστορικά υψηλά και την Performance (+5,95%), που ευνοείται από τις συγκριτικές αποτιμήσεις του κλάδου.

Στο +9,55% η Doppler, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap, του κ. Νίκου Καραμούζη, το οποίο αποτελεί Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων και εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η SMERC θα αποκτήσει στην Εταιρεία μειοψηφική συμμετοχή και συγκεκριμένα το 35% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, με αγορά μέρους εκ των κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών που κατέχει σήμερα στην Εταιρεία ο βασικός μέτοχός της, κ. Σταύρος Σταυρόπουλος. Το συνολικό τίμημα της σκοπούμενης συναλλαγής, θα ανέλθει σε 1,3 εκατ. ευρώ, ήτοι €0,35 ανά πωλούμενη μετοχή. Θα βάλει και κεφάλαια μέσω ομολογιακού και έκδοσης warrants ο Επενδυτής”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1310 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1307 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1470 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3171 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3600 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0689 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2350 ο Χρυσός, προς τα $27,30 κινείται το Ασήμι.

Στα $63550 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $3120 υποχωρεί το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής στο 0% με 0,1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να διενεργεί αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της απόφασης της από τον περασμένο Μάρτιο. Οι αποφάσεις της Τράπεζας ήρθαν μαζί με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Τόκυο, που έδειξαν επιβράδυνση στο 1,8% τον Απρίλιο, από 2,6% τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός επιβράδυνε στο 1,6%, από το 2,4% του Μαρτίου, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,3 δισ., στα 101,1 δισ. ευρώ.

Σε “outperform”, από “neutral” αναβάθμισε η NBG Sec. την σύσταση για τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Η Χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 6,3, από 4,45 ευρώ προηγουμένως. Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα 2024 - 2026 κατά ένα μέσο 21%. Επίσης, έχει αναβαθμίσει τις προηγούμενες προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της ίδιας περιόδου κατά 52% - 76%, αναμένοντας αύξηση κατά 43% εφέτος, στα 0,32 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 103 ανοδικούς τίτλους, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.860 συμβόλαια).

Στα 3.677 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.613 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 863 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 865 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 386, 374 για τον Μάιο και 12 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.545), κινήθηκε μεταξύ 3.505,5 και 3.545 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.270), κινήθηκε μεταξύ 1.267 και 1.270 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.567,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.239), Πειραιώς (2.583), Εθνική (784), ΔΕΗ (438), Alpha Bank (7.406), ΑΔΜΗΕ (487), Ελλάκτωρα (353), Quest (182), Τέρνα Ενεργειακή (316), ΓΕΚ (200), Cenergy (112), Lamda Development (141), ΕΧΑΕ (127).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 153.740, Πειραιώς 67.216, Eurobank 28.944, ΑΔΜΗΕ 26.828, ΓΕΚ 15.331, ΔΕΗ 31.379, Εθνική 12.033, Τέρνα Ενεργειακή 31.450.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.144.372 τεμ., (από 62.456.130 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.732.609 τεμ. (1.736.502), Εθνική 13.625.176 τεμ. (13.662.905), ΟΤΕ 1.628.439 τεμ. (1.858.567), Πειραιώς 13.320.073 τεμ. (13.379.384).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων