Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές εστίασαν οι πωλητές

Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές στα 143 εκατ. ευρώ. Ποια blue chips βρέθηκαν στο στόχαστρο. Διαφοροποίηση από Alpha και Jumbo. Η εικόνα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 25 Απριλίου 2024 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 25 Απριλίου 2024 - 19:38

Load more

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εικόνα που μάλλον θεωρήθηκε αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, μετά το χθεσινό “άδειασμα” του ΓΔ από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔΧΑ δεν πήρε βοήθειες από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, από τίτλους που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας την ανοδική προσπάθεια με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), παρά τις σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα”.

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και δεν θα είναι έκπληξη η ανακοίνωση κι άλλων επιχειρηματικών συμφωνιών, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας” ανέφερε, μεταξύ άλλων, το μετασυνεδριακό σχόλιο της 23ης Απριλίου.

“Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Epsilon Net, εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις. Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία που αναφέρουν σαν επικρατέστερο σενάριο την ανακοίνωση και άλλου deal, που θα τραβήξει ψηλότερα τον κλάδο γενικότερα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας”, ανέφερε το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και όλα τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο “κινείται στον αστερισμό των deals”, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρουν πως “δεν αποκλείεται η τρέχουσα εβδομάδα, να ολοκληρωθεί με μία ακόμα επιχειρηματική συμφωνία”.

Από εκεί και πέρα, τις διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία με Ξένο επενδυτή επιβεβαίωσε σήμερα η Epsilon Net. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εισηγμένης, οι μετοχές της τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Σε περίπτωση επίτευξης του deal, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αυτή η εξέλιξη θα ενεργοποιήσει ανοδικά αντανακλαστικά για όλο τον κλάδο της Πληροφορικής.

Από την άλλη, μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η ελεγχόμενη διόρθωση, όμως τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνει σημαντικός αριθμός Εισηγμένων, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, θα μπορούσαν να περιορίσουν το πτωτικό περιθώριο, εκτός και αν παρουσιάσει σημαντική υποτροπή το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Η Εγχώρια Αγορά βρέθηκε μόλις χθες σε νέα υψηλά 13 ετών, με τον Γενικό Δείκτη να έρχεται από ανοδικό “εξαρέ” με αθροιστικά κέρδη 6,73% και πολλές μετοχές από πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά και κάθε ελεγχόμενη διόρθωση θεωρείται καλοδεχούμενη.

Παραμένει, τεχνικά, ο ανοδικός στόχος των 1470 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Αξίζει υποσημείωσης ότι κατά τη σημερινή ελεγχόμενη διόρθωση, η Αγορά επέδειξε αντανακλαστικά και “επιχορήγησε” τίτλους Εταιρειών, που δημιούργησαν μικρές, ή μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις, από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Σύμφωνα με την άποψη παλαιού αναλυτή της Αγοράς, “με τις προσδοκίες έναρξης μείωσης επιτοκίων από τη Fed να έχουν μετατεθεί, πέραν του Ιουνίου, τα εταιρικά αποτελέσματα αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα”.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Βρετανό FTSE 100, να επιμένει στην καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών, ενώ στο “βαθύ κόκκινο” ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές το NYSE.

Η προσοχή στις συνεδριάσεις που απομένουν και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Για αυτούς που κινούνται με μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα, υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 14ης Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Σε νέα ανοδική κίνηση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,01% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,72% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,504% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Προσοχή, αν συνεχιστεί η ανοδική “νηοπομπή” των αποδόσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί έντονα διορθωτική κίνηση στις Αγορές μετοχών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1434,89 μονάδες (-0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1436,85 (-0,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1435,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Ο τζίρος στα 142,9 εκατ., από τα οποία τα 44,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, ΚΑΜΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΔΑΑ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 142,9 εκατ., τα 130 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1437 μονάδων και αντίσταση στις 1463 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Προσπάθεια βάσης κάτω από το 5 για τον τίτλο της ΙΝΚΑΤ, με τους πωλητές να είναι πρόθυμοι σε κάθε αντίδραση. Είναι λογικό με την κίνηση που έχει κάνει να χρειάζεται χρόνο. Το 5,15 κοντινή αντίσταση και ‘stop’ στο ‘short’, σε Intraday κλείσιμο, με το 4,92 να είναι κύρια στήριξη. Αν ένας τίτλος μπορεί να κάνει την διαφορά και να βοηθήσει τον ΓΔ να συνεχίσει είναι αυτός του ΟΤΕ. Του λείπει μία κατοχύρωση του 14,50 επιπέδου αν θέλει να δοκιμάσει ανοδική έξαρση. Το 13,76 είναι κύρια στήριξη ενώ το ημερήσιο ‘stop long’ είναι στο 13,30 σε κλείσιμο μέρας”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Απώλειες στις περισσότερες Διεθνείς Αγορές, λόγω της αρνητικής δυναμικής της Wall Street, η οποία επηρεάστηκε από τα μη υποστηρικτικά εταιρικά αποτελέσματα”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η Αγορά προσπάθησε να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη σήμερα, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται” αναφέρει η Optima Bank.

Περιμένουμε η αγορά να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα, με τα φρέσκα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και την ειδησεογραφία για επιχειρηματικές συμφωνίες να περιορίζουν το πτωτικό περιθώριο”, σημειώνει η Beta Sec.

Σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Α΄ τρίμηνο 2024 η Μυτιληναίος, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 252 εκατ. ευρώ, κατά 12% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Μοχλός ανάπτυξης ο κλάδος της Ενέργειας με συνεισφορά 73% στα λειτουργικά κέρδη και σημαντικά αυξημένα λειτουργικά περιθώρια. Ο Όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών του σε Διεθνές Χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών. Σημείο ισορροπίας για τον ΓΔΧΑ αποτελεί η περιοχή των 1410 - 1400 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η ‘κορδέλα’ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ‘μίλησε’ στις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 13 ετών και αφήνοντας πίσω του για την ώρα τα επίπεδα ρευστοποίησης που οφείλονταν στην σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η διαφαινόμενη υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου αλλά και ο "μπαλαντέρ" των επιτοκίων που μπορούνε να "παίξουνε" οι Κεντρικές Τράπεζες όταν "γίνεται η στραβή" στο διεθνές οικονομικό, ή στρατιωτικό περιβάλλον, ανακουφίζουν τους “long” και βάζουν "μαξιλάρι ασφαλείας" κάτω από τις μετοχικές αποτιμήσεις.

Στο Χ.Α., η συνολική κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε εκ νέου το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμούμε ιδιαίτερα, δεδομένου του πρόσφατου παρελθόντος, από την άλλη όμως επισημάνουμε ότι είναι ιδιαίτερα μικρό για τους Διεθνείς Διαχειριστές χαρτοφυλακίων οι οποίοι αναζητούν Αγορές υψηλής ρευστότητας.

Για τη συνέχεια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα αγοραστικά σήματα που το ίδιο το Χ.Α., μέσω της διαδικασίας των τιμών, προσφέρει.

Στον αντίποδα, βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη δυναμική που οι επόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ή και βιαστικής "εξόδου" από τις Κεφαλαιαγορές μπορούν να αποκτήσουν.

Εφεξής αναμένουμε τη δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων στις Αναπτυγμένες Οικονομίες, με την εν λόγω διαδικασία για τις Ελληνικές Εισηγμένες να “πάσχει” από... χρονοκαθυστέρηση.

Διαγραμματικά, η αναζήτηση ‘κορυφών’ για τα χρεόγραφα που επιτυγχάνουν νέα υψηλά, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κοστοβόρα. Για τον Γενικό Δείκτη, ‘κλειδί’ θα είναι η μη παραβίαση των υψηλών του Μαρτίου, τα οποία πλέον αποτελούν κοντινές στηρίξεις”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,9), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,9), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Alpha Bank (+0,25%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Eurobank (-1,34%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-1,25%) και Πειραιώς (-1,97%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1247,06 μονάδες (-1,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1252,41 (-0,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1249,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,16%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1086 - 1085 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η βελτίωση του συνόλου των βασικών μεγεθών του Τραπεζικού τομέα είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό ακόμη επίπεδο, σε συνδυασμό με τα αυξημένα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων και ενδέχεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)”, επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκε μόνο η ΜΠΕΛΑ (+0,56%).

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη Α’ τριμήνου 2024: 10% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €158 εκατ., έναντι €143 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,141, αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.143 εκατ., σε σύγκριση με €1.358 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2023, μία μείωση 16%, αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών Ενέργειας. Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, διαμορφώθηκε στα €1.592 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €607 εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή.

Το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε Διεθνές Χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών, εξετάζει η Εισηγμένη, που θα παραμείνει και στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-1,51%), συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η πρώτη στήριξη στα 36,14 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 35,02 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 38,96 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε και ο τίτλος της Viohalco (-3,14%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η πρώτη στήριξη στα 5,55 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 5,03 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 5,75 ευρώ (απλός ΚΛΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+125,33%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+87,36%), ΦΒΜΕΖΖ (+74,31%), MONTA (+60,21%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,18%), ΓΚΜΕΖΖ (+53,39%), REALCONS (+47,91%), ΔΟΜΙΚ (+40,95%) και ΕΒΡΟΦ (+40%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΒΙΣ (+9,89%), ΝΑΚΑΣ (+7,35%), ΕΠΙΛΚ (+0,64%), ΑΚΡΙΤ (+2,17%), ΤΖΚΑ (+3,75%), ΧΑΙΔΕ (+4,48%), ΕΛΒΕ (+1,23%), ΑΣΤΑΚ (+0,27%), ΜΟΝΤΑ (+1,32%), ΦΛΕΞΟ (+5%), ΚΕΚΡ (+1,26%), ΒΟΣΥΣ (+2,50%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Doppler (0%), “υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία επένδυσης με το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap, του κ. Νίκου Καραμούζη, το οποίο αποτελεί Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η SMERC θα αποκτήσει στην Εταιρεία μειοψηφική συμμετοχή και συγκεκριμένα το 35% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου με αγορά μέρους εκ των κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών που κατέχει σήμερα στην Εταιρεία ο βασικός μέτοχός της, κ. Σταύρος Σταυρόπουλος. Το συνολικό τίμημα της σκοπούμενης συναλλαγής, θα ανέλθει σε 1,3 εκατ. ευρώ, ήτοι €0,35 ανά πωλούμενη μετοχή”.

Επιστροφή αγοραστών στην Profile (+2,06%).

Αντανακλαστική αντίδραση και νέα ιστορικά υψηλά για Performance (+3,67%), εν όψει μετοχικών εξελίξεων σε ΕΠΣΙΛ και με την πεποίθηση ότι, βάσει θεμελιωδών, είναι η φτηνότερη του κλάδου.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για CNLCAP (+13,67%), λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.

Ξαφνική εμφάνιση “bid” στην Foodlink (+4,08%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Space (+4,47%. Ανακοίνωσε νέο ρεκόρ τζίρου αλλά, όπως πάντα, απογοήτευσε η τελική γραμμή.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 16/4 για Unibios (+2,86%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 3,5 μηνών για Λούλη (-6,03%).

Στη χρήση 2023, η ΕΚΤΕΡ (+4,47%) είχε πωλήσεις 79,07 εκατ. ευρώ, από 23,15 εκατ. ευρώ το 2022 και καθαρά κέρδη 8,97 εκατ. ευρώ, από 571 χιλ. ευρώ. Υπάρχουν έκτακτα 1,5 εκατ. ευρώ, άλλα και πάλι η καθαρή κερδοφορία δίνει κραυγαλέα μονοψήφιο p/e. Εξαιρετικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές κάλυψαν τις επενδυτικές, πλήρωσαν δάνεια και αύξησαν το ταμείο. Ο καθαρός δανεισμός αρνητικός στα 12,5 εκατ. ευρώ. Προχωράει και το θέμα του Ξενοδοχείου και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1309 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1305 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1470 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3179 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3168 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3600 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Αυστραλία.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπιες πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,0718 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2340 ο Χρυσός, προς τα $27,30 κινείται το Ασήμι.

Κάτω από τα $63900 το Bitcoin, προς τα $3150 υποχωρεί το Ethereum.

Η Deutsche Bank παρουσίασε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της τα τελευταία 11 χρόνια, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Ανέφερε αύξηση 10% σε ετήσια βάση στα καθαρά κέρδη, σε 1,45 δισ. ευρώ, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Αμερικανική Οικονομία κατέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ειδικότερα, η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 2,5%.

Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5%, από 3,3% το τέταρτο τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 3%.

Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε στο 3,7%, από 2% το τέταρτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 3,4%.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 5000, στις 207000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 215000.

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 3,4%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στις 78,2 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 2023. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 0,8%.

Η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι “η Αμερικανική Οικονομία συνεχίζει να έχει πολύ καλή απόδοση και εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 99,8 δισ. ευρώ.

Η Citi διατηρεί τη σύσταση “αγοράς” για τη μετοχή της Μυτιληναίος με τιμή - στόχο τα 46 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η Τράπεζα εκτιμά ότι “τα αποτελέσματα θα δώσουν λαβή στους αναλυτές για να αναθεωρήσουν ανοδικά τα κέρδη του Ομίλου δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της Ενέργειας και των βελτιωμένων προοπτικών για τον τομέα του Μετάλλου”. Για φέτος, η Citi προβλέπει έσοδα της τάξεως του 5,39 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 686 εκατ. ευρώ.

Ενισχύει τις θετικές προοπτικές το ισχυρό Q1”, λέει η NBG. Η Χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση “outperform” με τιμή - στόχο τα 50 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος. Αναμένει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων, των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, 9% και 8% αντίστοιχα έως το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, CENER..

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Cenergy και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Lamda Development, Motor Oil, Autohellas, ΟΠΑΠ, Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικούς τίτλους, έναντι 93 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.072 συμβόλαια).

Στα 3.613 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.633 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 865 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 890 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 686, 670 για τον Μάιο και 16 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.500), κινήθηκε μεταξύ 3.491 και 3.532 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.255), κινήθηκε μεταξύ 1.254,5 και 1.255 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.627,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (31.545 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.642), Πειραιώς (4.076), Εθνική (1.233), ΔΕΗ (460), Alpha Bank (10.627), ΑΔΜΗΕ (284), Μυτιληναίο (277), Viohalco (168), ΟΤΕ (154), Αεροπορία Αιγαίου (112), Cenergy (206), Lamda Development (102), ΓΕΚ (137).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 154.515, Πειραιώς 65.354, Eurobank 28.931, ΑΔΜΗΕ 26.809, ΓΕΚ 15.228, ΔΕΗ 31.205, Εθνική 12.072, Τέρνα Ενεργειακή 31.447.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.456.130 τεμ., (από 63.147.491 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.736.502 τεμ. (1.764.401), Εθνική 13.662.905 τεμ. (14.120.190), ΟΤΕ 1.858.567 τεμ. (1.869.350), Πειραιώς 13.379.384 τεμ. (10.653.123).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων