Χρηματιστήριο: Το profit taking μηδένισε τα κέρδη

Παρά το θετικό ξεκίνημα ο ΓΔ έκλεισε αμετάβλητος καθώς επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Συνέχισαν ανοδικά Jumbo, Motor Oil, Eurobank. Πωλητές στην Alpha Bank. Συναλλαγές 175 εκατ.

Δημοσιεύθηκε: 24 Απριλίου 2024 - 17:47

Τελ. Ενημ.: 24 Απριλίου 2024 - 19:32

Load more

Συνεδρίαση στην οποία η τελευταία ώρα των συναλλαγών άφησε αναπάντητα ερωτήματα, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να υποχωρούν, μάλλον άτσαλα, από τα υψηλά ημέρας και με τις επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να δείξουν αν η σημερινή υποχώρηση ήταν από κινήσεις “profit taking” που θα μπορούσαν να συνεχιστούν, ή απλά μία “εξαέρωση”, πριν το Χ.Α. διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή μεταβλητότητα εκτίναξε τον τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/3, λόγω rebalancing FTSE-Russel και Stoxx, με 359,4 εκατ.)

Όλα τα παραπάνω, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να πιστώνεται και νέα ρεκόρ:

Με αθροιστικά κέρδη 6,73%, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (σ.σ. βέβαια σήμερα η άνοδος ήταν μόλις 0,06%) και αυτό είναι ρεκόρ διμήνου, παραπέμποντας στο διάστημα από 30/1 έως και 6/2/2024, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει ισάριθμες ανοδικές συνεδριάσεις.

Το σημερινό κλείσιμο του ΓΔΧΑ παραπέμπει σε νέα υψηλά 13 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/4/2011 (1469,03 μονάδες).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, άφησε πίσω της τα “στοιχειωμένα” 100 δισ. ευρώ και αυτό είναι ρεκόρ πολλών – πολλών ετών.

Trend is your friend” (η τάση είναι ο φίλος σου) είναι ένα από τα πιο γνωστά χρηματιστηριακά ρητά και αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς όλο και περισσότεροι αναλυτές αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι “το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί ψηλότερα, παρά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που μπορούν να εκδηλωθούν, καθώς τα deals που ανακοινώνονται, ή αναμένονται, δεν αφήνουν σε ‘ησυχία’ τους ενεργούς traders.

Από την άλλη, ξεκίνησε η περίοδος δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2024 όταν, δυστυχώς, την ίδια ώρα σημαντικός αριθμός Εισηγμένων, δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2023.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, της ανοδικής κίνησης ηγήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως “μένει να φανεί αν η δυναμική εξαντληθεί, όταν κλείσει η υστέρηση, που καταγράφουν Τράπεζες και άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι με τους ομοειδείς Ευρωπαϊκούς. Για τις Τραπεζικές μετοχές, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου αποτελεί ορόσημο, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ότι τα αποτελέσματα θα είναι ισχυρά”.

Με ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται ο Βρετανός FTSE 100.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία που αναφέρουν σαν επικρατέστερο σενάριο την ανακοίνωση και άλλου deal, που θα τραβήξει ψηλότερα τον κλάδο γενικότερα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Με συνεχή βελτίωση και η τεχνική εικόνα, με τον Γενικό Δείκτη να βάζει σαν επόμενο βραχυπρόθεσμο στόχο τις 1470 μονάδες, αν στην κίνηση βοηθήσει και το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Η προσοχή στις συνεδριάσεις που απομένουν και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Για αυτούς που κινούνται με μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα, υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 14ης Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Σε πλάγια κίνηση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,64% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,484% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Συνεχίζοντας με τους Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα υψηλή ήταν η ζήτηση για το νέο 30ετες ομόλογο που έβγαλε ο ΟΔΔΗΧ, καθώς στο κλείσιμο του βιβλίου ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο ορίστηκε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 4,15%, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

Στο 3,69% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Μαρτίου η απόδοση ήταν στο 3,75%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1462,68 (+1,03%) και 1446,07 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1447,65 (-0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1448,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος στα 175,4 εκατ., από τα οποία τα 18 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, ΙΝΤΕΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, OPTIMA, ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 175,4 εκατ., τα 159,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι Αγορές φαίνονται έτοιμες να επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία, καθώς τα στοιχήματα των επενδυτών στρέφονται και πάλι υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η θετική επενδυτική ψυχολογία θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Αγορά”, εκτιμά η Piraeus Securities.

“Οι θετικές δονήσεις από το εξωτερικό θα διατηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον παρά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη”, εκτιμά η Beta Sec.

Η εκρηκτική άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων έφερε ένα νέο ρεκόρ με υψηλά 13 ετών. Ο ΓΔ υπερπήδησε το αμέσως προηγούμενο των 1434 - 1437 μονάδων της 4ης Μαρτίου, που αποτελεί πλέον την πλησιέστερη στήριξη. Η κίνηση του ΓΔ γίνεται πλέον σε ‘αχαρτογράφητα ύδατα’ και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να ανιχνευθούν πλησιέστερες αντιστάσεις”, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Νέο υψηλότερο κλείσιμο πραγματοποίησε ο ΓΔΧΑ και μάλιστα με υψηλό όγκο συναλλαγών, αν και αυτό δεν κατατάσσεται απαραίτητα στα θετικά. Ομοίως θετική είναι και η εικόνα σε Ευρώπη με υποστήριξη από τα μεγέθη Υπηρεσιών και Μεταποίησης PMΙ, τα οποία κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις στο σύνολό τους. Στον αντίποδα, χειρότερα των εκτιμήσεων καταγράφηκαν τα αντίστοιχα μεγέθη στις ΗΠΑ, αλλά η Αγορά εξέλαβε αυτό ως θετικό, καθώς διατηρεί τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων. Κατά την εκτίμησή μας, η Αγορά αναμένει τα αποτελέσματα των ‘μεγάλων’ της Τεχνολογίας, τα οποία ενδεχομένως να προσδιορίσουν και την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση. Στο εσωτερικό, οι επόμενες συνεδριάσεις θα κριθούν κυρίως από τους διεθνείς δείκτες, αλλά υποστηρικτικά λειτουργούν και τα προσδοκώμενα μερίσματα, η υπολογισμένη (τρέχουσες τιμές) απόδοση των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Τα εταιρικά αποτελέσματα και η υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου μιας εκτεταμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δίνουν χώρο για μια καλή ανοδική κίνηση. Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας έναν μεγάλο παράγοντα που θα καθορίσει τον βηματισμό της Αγοράς. Η συνέχεια της ανοδικής κίνησης θα κριθεί από τα πρώτα στοιχεία της Πέμπτης, για τη μεταβολή του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ και κυρίως της Παρασκευής, όπου θα δημοσιευθεί ο δείκτης πληθωρισμού PCE. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν το πρώτο που έδωσε το σήμα για την πρόσφατη διόρθωση, αλλά και το πρώτο στην ανοδική επαναφορά. Οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο επειδή σημειώθηκε ένα νέο υψηλό 13 ετών, αλλά επειδή η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Η Άνοιξη είναι μπροστά (καλές εταιρικές κερδοφορίες, μερίσματα, μειώσεις επιτοκίων και το κυριότερο, ρευστότητα που περιμένει να μπει στην Αγορά)”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

O Γενικός Δείκτης με συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κάλυψε τις απώλειες του τελευταίου ενάμισι μήνα και πραγματοποίησε εντυπωσιακό υψηλό δεκατριών ετών, σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Και μάλιστα πολύ πριν από τις Διεθνείς Αγορές, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την διάθεση υπεραπόδοσης σε σχέση με τις Αγορές του εξωτερικού.

Οι μετοχές που “ευθύνονται” κυρίως για αυτό το ξέσπασμα του Γενικού Δείκτη είναι οι ΤΙΤC, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ με υψηλό 52 εβδομάδων και ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ χωρίς υψηλό 52 εβδομάδων, αλλά με έντονη ανοδική κίνηση και εβδομαδιαία απόδοση κοντά στο 10%.

Από τις πιο “μικρές” μετοχές, ελάχιστες πραγματοποίησαν υψηλό 52 εβδομάδων. Ξεχωρίζει το υψηλό της ΠΕΡΦ με απόδοση κοντά στο 30%, από την αρχή του έτους και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες ποιοτικές μετοχές βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων και μάλλον περιμένουν την εδραίωση του ανοδικού κύματος για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα”, όπως εκτιμά ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,9), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-2,40%) και Εθνική (+1,92%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Πειραιώς (0%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank (+1,64%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1282,54 μονάδες (+2,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1263,3 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1264,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,58%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1253 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1084 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την αισιοδοξία ότι οι προϋπολογισμένες από τις Τράπεζες χρηματικές διανομές κερδών χρήσης 2023 θα λάβουν την έγκριση του Επόπτη, μεταδίδουν Κυβερνητικές και Τραπεζικές πηγές, εκτιμώντας ότι κατά την περίοδο προετοιμασίας υποβολής των σχετικών αιτημάτων επικράτησε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης”.

H Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε σήμερα αίτημα λήψης της επόμενης δόσης κεφαλαίων, ύψους €300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύστερα από την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων που της έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί. Με την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους €1,6 δισ. Έως σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη σύναψη συμβάσεων για τη χρηματοδότηση 83 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €4,78 δισ., αξιοποιώντας τους πόρους του ΤΑΑ ύψους €1,2 δισ. και κεφάλαια της Τράπεζας ύψους €1,02 δισ.

Προβάδισμα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,97%), ΜΟΗ (+2,79%), ΜΠΕΛΑ (+1,14%), ΣΑΡ (+1,02%) και CENER (+1,75%).

Σήμερα και πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. ανακοίνωσε αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Σαράντης, όπου και λόγω της ενοποίησης της Stell Pack τα μεγέθη ενισχύθηκαν σημαντικά. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29,7%, στα 141,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 54,7%, στα 13,6 εκατ. ευρώ.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων, η μετοχή της ΣΑΡ (+1,02%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Το ημερήσιο “stop short” στα 12,44 ευρώ.

Η μοναδική μετοχή του FTSE25 που δεν βρέθηκε σε θετικό έδαφος, ήταν αυτή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,96%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 16,90 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,06 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo (+1,14%), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 29,08 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 26,3 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+126,97%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+92,31%), ΦΒΜΕΖΖ (+75,58%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), MONTA (+58,12%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,28%), ΓΚΜΕΖΖ (+52,99%), REALCONS (+49,05%), ΣΑΡ (+41,77%) και ΕΒΡΟΦ (+40,83%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΚΕΠΕΝ (+9,89%), ΧΑΙΔΕ (+2,29%), ΑΚΡΙΤ (+1,10%), ΦΙΕΡ (+1,39%), ΜΙΝ (+2,36%), ΝΑΥΠ (+0,49%), MED (+0,93%).

Η Moody's επιβεβαίωσε σήμερα την αξιολόγηση “Caa1” της Intralot (-2,56%), ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές του rating σε θετικές, από σταθερές.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ACAG (+1,54%), ΔΑΑ (+0,12%) και Epsilon Net (+5,10%, εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Revoil (+0,31%) και Realcons (+0,77%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 16/4 για Λούλη (+2,55%) και Attica Group (+1,27%).

Σε υψηλά τριμήνου οδήγησαν τα πονταρίσματα την ΕΚΤΕΡ (+3,31%), εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης 2023.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+3,70%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων στην Ιντερτέκ (+3,24%).

Ξαφνικό “bid” και δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Επίλεκτο (+9,79%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1308 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1304 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1470 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3177 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3164 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3600 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, στο 1,0683 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστέψει πάνω από τα $2340 ο Χρυσός, προς τα $27,25 κινείται το Ασήμι.

Κάτω από τα $64750 το Bitcoin, χαμηλότερα των $3180 το Ethereum.

Η άνοδος του Γερμανικού Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος Ifo από 87,9 τον Μάρτιο, σε 89,4 τον Απρίλιο ήταν λίγο ισχυρότερη του αναμενόμενου (συναίνεση 88,8).

Τόσο ο δείκτης προσδοκιών, όσο και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκαν.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας από το 0,2%, στο 0,3% για το τρέχον έτος. Για “σημείο καμπής" έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, κινήθηκαν υψηλότερα τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Ενισχύθηκαν κατά 2,6%, μετά από άνοδο 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 100,7 δισ. ευρώ.

Αυξάνει την τιμή - στόχο για την Jumbo στα €32,50 ευρώ. Σε αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη της Εισηγμένης προχωρά η Citigroup, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα 2023. Διατηρεί σύσταση "buy".

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ.

Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.359 συμβόλαια).

Στα 3.633 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.488 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 890 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 907 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.175, 1.157 για τον Μάιο και 18 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.532,75), κινήθηκε μεταξύ 3.527 και 3.570 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 36, 36 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.270,5), κινήθηκε μεταξύ 1.269,25 και 1.281 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.613,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.609), Πειραιώς (7.018), Εθνική (1.294), ΔΕΗ (1.217), Alpha Bank (27.067), ΑΔΜΗΕ (378), Τέρνα Ενεργειακή (140), Ελλάκτωρα (110), Μυτιληναίο (524), Viohalco (678), Ιντρακόμ (251), ΕΧΑΕ (126), ΟΤΕ (143), ΕΛΧΑ (135), Ελ. Πετρέλαια (125), Ιντρακάτ (170), Cenergy (605), Lamda Development (168), ΓΕΚ (227).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 149.152, Πειραιώς 65.111, Eurobank 30.736, ΑΔΜΗΕ 26.817, ΓΕΚ 15.156, ΔΕΗ 30.697, Εθνική 12.575, Τέρνα Ενεργειακή 31.416.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.147.491 τεμ., (από 63.307.252 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.764.401 τεμ. (1.790.776), Εθνική 14.120.190 τεμ. (13.490.505), ΟΤΕ 1.869.350 τεμ. (1.882.660), Πειραιώς 10.653.123 τεμ. (11.161.176).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων