Επιφυλακτική η ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο

Ανοδος 0,6% για τον ΓΔ μετά από σωρευτικές απώλειες 4,44%. Δεικτοβαρή blue chips συνέβαλαν στην κίνηση. Παραμένει ο προβληματισμός στην αγορά. H εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 17 Απριλίου 2024 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 17 Απριλίου 2024 - 20:30

Load more

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,44%, έχοντας προσεγγίσει τιμές τελευταίου δεκαημέρου Ιανουαρίου 2024 και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,88%.

Με δεδομένη την ήπια ανοδική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως έτσι όπως εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, μάλλον άφησε εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές, ή τουλάχιστον αυτούς που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Πρώτον γιατί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά, τραβώντας χαμηλότερα και τους περισσότερους από τους επιμέρους τίτλους και δεύτερον διότι απογοήτευσε η αντίδραση που έβγαλε ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος.

Μάλιστα οι ημερήσιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE25), θα ήταν σαφώς πιο αδύναμες, αν έλειπαν οι σημαντικές βοήθειες που έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,04%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η πορεία των Διεθνών Αγορών, η ειδησεογραφία από τη Μέση Ανατολή και οι δηλώσεις αξιωματούχων, όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία και να καθορίζουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωσης μία πολύ βασική λεπτομέρεια: Ξεκινούν στις 22/4 και ολοκληρώνονται στις 30/4 οι εορτές για το Εβραϊκό Πάσχα και δεν είθισται αυτή την περίοδο να λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ο ικανοποιητικός τζίρος, πάντα με την βοήθεια των “πακέτων”, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και η έλλειψη “ζωντάνιας” για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική ένδειξη ότι δεν απειλήθηκε η στήριξη των 1360 μονάδων, όμως όσο ο Δείκτης αδυνατεί να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 1425 – 1431 μονάδων, τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Όσο πιο πολλές πράξεις κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, τόσο πιο πολλές ζημιές θα καταγράφει, που μπορούν να καταστρέψουν αποδόσεις προηγούμενου διαστήματος πολύ εύκολα. Θα πρέπει κάποιος να έχει την ψυχραιμία και να σκέφτεται αρκετά παραπάνω μια κίνηση που θα κάνει και να μην κινείται με βάση την βραχυπρόθεσμη κίνηση της Αγοράς”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Συνέχεια των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,66% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,426% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από την άλλη, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 1,875%, λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 714 εκατ. ευρώ, με την απόδοση στο 3,61%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1371,51 μονάδες (+1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1366,77 (+0,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1365,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο τζίρος στα 125,4 εκατ., από τα οποία τα 20,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 125,4 εκατ., τα 113,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια από τη FED”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις γεωπολιτικές εξελίξεις”, αναφέρει η Optima Bank.

Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1351 - 1340 μονάδων και ακολουθεί λίγο χαμηλότερα η ισχυρότερη των 1336 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα αποτελέσματα από Εισηγμένες, ίσως τραβήξουν κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον”, αναφέρει η σχετικά πιο αισιόδοξη Beta Sec.

Με τους επενδυτές να προχωρούν σε αύξηση ρευστότητας, καθώς ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, κινήθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις οι Αγορές. Τα καλά αποτελέσματα των Εταιρειών και τα επερχόμενα υψηλά μερίσματα, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Η μείωση των επιτοκίων μετατίθεται για μετά τον Ιούνιο, λόγω του φόβου για νέες πληθωριστικές πιέσεις. Όμως σε τέτοιες περιόδους δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, από την στιγμή που τα θεμελιώδη των Εταιρειών συνεχίζουν να βελτιώνονται”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Η Ελληνική Αγορά, σύμφωνα και με τις Διεθνείς Αγορές βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, μετά την πεντάμηνη ισχυρή ανοδική κίνηση, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Αυτό το ράλι από μόνο του αποτελεί αφορμή για διόρθωση, σε συνδυασμό με την μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2024.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου μετά την κρίση στο Ισραήλ.

Οι Αγορές πάντως έχουν αντιδράσει ψύχραιμα μέχρι στιγμής, προεξοφλώντας την μη κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Η σταθεροποίηση του Πετρελαίου γύρω στα $85 και η μικρή αύξηση του Δολαρίου, δεν δείχνουν πραγματική ανησυχία.

Μόνο η άνοδος του Χρυσού κοντά στα $2400 είναι ισχυρή, αλλά έχει ξεκινήσει πολύ πριν από το συμβάν στο Ισραήλ. Όσον αφορά την Ελληνική Αγορά, η διόρθωση είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται στην πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤC παραμένουν πολύ κοντά στα υψηλά τους και επηρεάζουν θετικά τον Γενικό Δείκτη.

ΣΑΡ, ΤΙΤC και ΚΡΙ ξεχωρίζουν για την πορεία τους και την ανθεκτικότητά τους από την αρχή του έτους”, σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η κλιμακούμενη κρίση στην Μέση ανατολή αποτέλεσε άλλο ένα κομμάτι στο puzzle των Αγορών με αβέβαιη εξέλιξη, αυξάνοντας την μεταβλητότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις Αγορές. Κυρίως όμως, όπως συμβαίνει ιστορικά, ωφελημένα βγήκαν τα Πολύτιμα Μέταλλα και κυρίως ο Χρυσός, που για άλλη μια φορά αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Χρυσό, η διάσπαση των $2080, προϊδεάζει για νέους ανοδικούς στόχους με 1ο επίπεδο το $2350 & επόμενο την ζώνη $2550 - $2610$ ειδικά αν το Ισραήλ κλιμακώσει την κρίση ανταπαντώντας με ένα χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Όσο συντηρούνται οι τιμές πάνω από την στήριξη του $2380 και αρκετές Κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν το Πολύτιμο Μέταλλο, η τάση παραμένει επιθετική.

Πέραν του Χρυσού και τα υπόλοιπα Μέταλλα ακολουθούν την ανοδική κίνηση, υποβοηθούμενα από τις πρόσθετες κυρώσεις στην Ρωσία, κινούμενα σε νέα υψηλά έτους, διατηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην βιομηχανική παραγωγή. Χαρακτηριστικά το συμβόλαιο Αλουμινίου στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί κατά 21% και όσο διατηρείται άνω των $2400, αυξάνει τις πιθανότητες να προσεγγίσει το υψηλό του 2023 στα $2672.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν αρκετά χειρότερη, αν οι Ιρανοί είχαν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διακινείται το 35% σχεδόν του Παγκόσμιου Πετρελαίου, τίποτα δεν αποκλείει μια αναβάθμιση της κρίσης στην Μέση ανατολή να εκτινάξει την τιμή του “Μαύρου Χρυσού” στα προηγούμενα υψηλά του 2023 ($95) με επόμενο πιθανό στόχο τα $105.

Οι Κεντρικές Τράπεζες, αναγνωρίζοντας την δυσκολία τιθάσευσης του πληθωρισμού, αλλά και τις γεωπολιτικές κρίσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναθεωρούν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων.

Η μεν FED μας ενημέρωσε ότι είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις, αφού ο πληθωρισμός επιμένει και μάλιστα χωρίς να έχουν επιμετρηθεί οι πρόσφατες επιπτώσεις από την Μ.Α., ενώ η ΕΚΤ περιμένει τα μακροοικονομικά στοιχεία Ιουνίου για λάβει τις αποφάσεις της.

Αν και εμφανίζεται ποιο αισιόδοξη, λόγω πίεσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την ταχύτητα μείωσης, αφού ακόμα είμαστε στην αρχή του φαινομένου και οι επιπτώσεις είναι άγνωστες. Επιπλέον οι προβλέψεις της στο πρόσφατο παρελθόν απέκλιναν σημαντικά από την πραγματικότητα συνεπώς η φερεγγυότητά της έχει τρωθεί.

Συνεπακόλουθο της διαφορετικής ρητορικής που ακολουθούν οι 2 μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και της αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας είναι η ενίσχυση του Δολαρίου, έναντι σχεδόν όλων των Νομισμάτων.

Όσον αφορά τις Χρηματιστηριακές Αγορές, η πρόσφατη προσέγγιση ιστορικών υψηλών από το σύνολο σχεδόν των Ανεπτυγμένων Αγορών, αυξάνει το φόβο και την μεταβλητότητα για μια πιο βαθιά διόρθωση, ως συνέπεια της καθυστέρησης μείωσης των υψηλών επιτοκίων, των χαμηλών προσδοκιών για ανάπτυξη, αλλά και του φόβου που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες γεωπολιτικές κρίσεις σε όλη την Υφήλιο.

Συμπερασματικά οι μεγάλες αναταραχές δημιουργούν και μεγάλες ευκαιρίες για τους διακατέχοντες μετρητά. Επειδή οι Αγορές άγονται & φέρονται, σε μεγάλο βαθμό, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και οι Εμπλεκόμενοι δεν φημίζονται για την λογική τους, εκτιμούμε ότι το επικείμενο χτύπημα του Ισραήλ πρέπει να θεωρείται βέβαιο και το ερώτημα έγκειται μόνο στο μέγεθος της ανταπόδοσης.

Συνεπώς η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια και οποιαδήποτε εμπλοκή με οποιαδήποτε Αγορά θα πρέπει να συνοδεύεται από τεχνικές ‘stop loss’ για μεγαλύτερη προστασία των επενδυτών”, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,7), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,4), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από το Βαραύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για κάτι σημαντικά καλύτερο (ΑΛΦΑ +1,15%, ΕΤΕ -0,25%, ΕΥΡΩΒ -0,11%, ΠΕΙΡ +0,48%).

Μεταξύ 1172,04 (+0,92%) και 1153,58 μονάδων (-0,67%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1165,38 (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1163,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1079 - 1078 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΜΠΕΛΑ (-0,92%) και ΟΤΕ (-0,50%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ.

Όπως προαναφέρθηκε, σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσε η μετοχή της ΕΕΕ (+2,04%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αντιδρώντας στο χθεσινό -3,11%. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 28,24 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 26,84 – 26,65 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που δεν ήλθε σήμερα σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Jumbo (-0,92%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι αντιστάσεις στα 26,26 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 25,25 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+99,01%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+74,73%), ΦΒΜΕΖΖ (+70,49%), MONTA (+62,3%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+45,58%) και ΔΟΜΙΚ (+41,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΣΤΑΚ (+2,55%), ΔΡΟΜΕ (+1,81%), ΞΥΛΠ (+1,92%), ΦΛΕΞΟ (+0,65%), ΕΛΤΟΝ (+2,10%), ΕΒΡΟΦ (+1,73%), ΓΕΒΚΑ (+0,63%), ΠΑΙΡ (+5,98%), ΜΕΒΑ (+3,80%), ΛΟΥΛΗ (+1,15%), ΜΑΘΙΟ (+5,63%), ΙΝΤΕΤ (+1,25%) και ΛΕΒΚ (+9,37%).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Πετρόπουλος (-1,19%).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, αντέδρασε ο ΔΑΑ (+0,76%).

Μετά από έξι πτωτικές η αντίδραση στην ΕΛΙΝ (+0,88%), μετά από πέντε σε ΜΙΓ (+2,42%), ΚΥΡΙΟ (+6,15%), ΙΝΤΚΑ (+0,63%), ΚΛΜ (+2,03%) και ΒΙΟΣΚ (+2,22%), ενώ μετά από πτωτικό “καρέ” επιχείρησαν αντίδραση οι ΙΝΛΟΤ (+3,16%), ΙΝΚΑΤ (+2,27%), ΟΛΠ (+0,84%), ΙΛΥΔΑ (+2,43%) και REALCONS (+0,55%).

Αν δεν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,10 ευρώ, θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται ο τίτλος της ΕΚΤΕΡ (+2,23%).

Επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+1,44%), Attica Group (+1,79%), Άβαξ (+2,11%) και Πλ. Θράκης (+1,70%).

Προσπάθεια αντίδρασης, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,468 ευρώ (κλείσιμο 5/4), στην ΚΟΥΑΛ (+2,54%).

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, έτυχαν θετικής υποδοχής σε ΑΔΜΗΕ (+5,02%) και ΟΡΙΛΙΝΑ (+2,89%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+1,84%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,65%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,26%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,50%) και Performance (+1,32%).

“Τσίμπησαν” λίγο οι συναλλαγές στην Λανακάμ (+6,52%). Δεν ήταν άσχημα τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, με καθαρά κέρδη 516000 ευρώ, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στα 5,8 εκατ., περίπου στο μισό από την αξία των Ακινήτων (11,3 εκατ.), όπως αναφέρεται στον ισολογισμό της Εισηγμένης.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1305 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1298 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3168 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3149 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, στο 1,0641 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2400 ο Χρυσός, προς τα $28,60 ανηφορίζει το Ασήμι.

Κάτω από τα $61000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2970 διορθώνει το Ethereum.

Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας στην Κίνα, κατέγραψε ετήσια μέση αύξηση 6,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας.

Κατά 3,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία, σε ετήσια βάση, τον Μάρτιο, επιβραδυνόμενες από την αύξηση 3,4% του Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ρυθμό 3,1%.

H Eurostat επιβεβαίωσε τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο, από 2,8% τον Φεβρουάριο.

Τα ενοίκια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα. Το μέσο ιδιωτικό ενοίκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 9,2% τους 12 μήνες, έως τον Μάρτιο του 2024. Αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία μεταβολή από τότε που η ONS άρχισε να συλλέγει αυτά τα στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2015.

“Οι υπερβολικές δαπάνες της Ουάσιγκτον, διακινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε όλο τον Κόσμο, αυξάνοντας το Παγκόσμιο κόστος χρηματοδότησης”, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει τα $45,7 τρισ., ή 114% του ΑΕΠ έως το 2033, έναντι 97% στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

“Πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ότι αναμενόταν, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% και να ξεκινήσει η Κεντρική Τράπεζα τις μειώσεις επιτοκίων” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 95,2 δισ. ευρώ.

Στο 3,4% επιβεβαίωσε η Eurostat τον ετήσιο πληθωρισμό στη Xώρα μας, εναρμονισμένο για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Xώρες της ΕΕ, τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο. Η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη πρόβλεψή της.

Σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% από φέτος μέχρι και το 2029 και σταθερά πτωτική πορεία του χρέους της Xώρας, προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Μετά από ένα εκπληκτικά δυνατό 2022 και ένα ισχυρότερο 2023, η Μυτιληναίος συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αξιοποιώντας τις ενεργειακές megatrends μέσω της πλατφόρμας rotation Περιουσιακών Στοιχείων ΑΠΕ”, σχολιάζει η Optima σε έκθεση στην οποία κάνει αναφορά στο “άγγιγμα του Μίδα”. Η Optima δίνει νέα τιμή - στόχο τα 49 ευρώ/μετοχή (από 47 ευρώ), ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο υψηλό η Viohalco.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικούς τίτλους, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.830 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.179 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.336 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 988 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.201 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5.125, 2.816 για τον Απρίλιο 2.287 για τον Μάιο και 22 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.309), κινήθηκε μεταξύ 3.300 και 3.330 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 40, 40 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.166,75), κινήθηκε μεταξύ 1.166,75 και 1.171 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6, 6 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.244,5), κινήθηκαν μεταξύ 5.244,5 και 5.244,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (42.000 Alpha Bank, 118.968 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.205), Πειραιώς (4.072), Εθνική (854), ΔΕΗ (517), Alpha Bank (13.500), ΑΔΜΗΕ (1.685), Τέρνα Ενεργειακή (1.215), Ελλάκτωρα (463), Μυτιληναίο (204), Viohalco (114), Ιντρακόμ (192), Lamda Development (133), Αεροπορία Αιγαίου (124), ΓΕΚ (703), Ιντρακάτ (105), Ελ. Πετρέλαια (261).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.542, Πειραιώς 63.150, Eurobank 33.095, ΑΔΜΗΕ 26.460, ΓΕΚ 15.415, ΔΕΗ 28.528, Εθνική 12.641, Τέρνα Ενεργειακή 29.987.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.084.718 τεμ., (από 62.216.550 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.126.511), ΟΠΑΠ 1.791.448 τεμ. (1.798.601), Εθνική 13.828.558 τεμ. (13.719.274), ΟΤΕ 1.979.817 τεμ. (1.993.278), Πειραιώς 9.211.362 τεμ. (10.448.785).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων