Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με πάρτι Eurobank, Mytilineos

Στις 1.417 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Οι τράπεζες σήκωσαν το κύριο βάρος της κίνησης. Μεγάλα κέρδη για Κλουκίνα, Intracom Properties. Πωλητές σε Titan, Motor Oil.

Δημοσιεύθηκε: 9 Απριλίου 2024 - 17:45

Τελ. Ενημ.: 9 Απριλίου 2024 - 20:58

Load more

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. να ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, επηρεαζόμενη και από την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως πολύ σύντομα οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε σταθερά θετικό βηματισμό δοκιμάζοντας τιμές οριακά ψηλότερα των 1419 μονάδων, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, συμπληρώνοντας την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το “βάρος” της σημερινής ανοδικής κίνησης το σήκωσαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και ο τίτλος της Μυτιληναίος, ενώ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ο ικανοποιητικός τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και το “rotation” των ημερήσιων θετικών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θετικά τα μηνύματα και από την τεχνική εικόνα της Αγοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1400 – 1410.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να επαναπροσεγγιστεί η δύσκολη ζώνη αντίστασης των 1445 – 1455 μονάδων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι αρχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη ανοδική διάθεση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, κίνηση που υποβοηθήθηκε και από το εσπευσμένο κλείσιμο “short” θέσεων και τον θετικό βηματισμό της Εγχώριας Αγοράς, κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Από εκεί και πέρα, πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει το απόγευμα και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο Χ.Α., η ΔΕΗ, όπως επίσης το ύψος του μερίσματος (μετά από 11 χρόνια), αλλά και τα όσα θα επικοινωνήσει η Διοίκηση της Επιχείρησης στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023 (αναμένονται τα επιχειρηματικά σχέδια και μία πρώτη ενημέρωση για την τρέχουσα χρονιά).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., αποτελέσματα 2023 ανακοινώνει και η Fourlis.

Με μικτά πρόσημα και σαφώς επιφυλακτικότερα του Χ.Α. κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς traders έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, ενώ την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή της για το μήνα Απρίλιο και θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική.

Αλλαγή σκηνικού και διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,77% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,286% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1399,94 (-0,10%) και 1419,26 μονάδων (+1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1417,73 (+1,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1417,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Ο τζίρος στα 120,7 εκατ., από τα οποία τα 5,52 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΚΡΙ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 120,7 εκατ., τα 107,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η σημερινή συνεδρίαση φαίνεται να δίνει νέο ανοδικό έναυσμα σε ημερήσιο, έχοντας φέρει κοντά στα υψηλά του και πάλι τον ΓΔ. Η ρευστότητα στο Σύστημα συνεχίζει να παίζει καίριο ρόλο. Αν η Αγορά καταφέρει να κάνει νέο υψηλό, θα αναγκάσει πολλούς να σπεύσουν να αγοράσουν, μιας και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Χ.Α. δεν είχε ολοκληρώσει την πτώση. Δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τους Ξένους με Εμάς, τουλάχιστον μέρα με την μέρα, μιας και τις περισσότερες φορές θα σας διαψεύσει. Ένα από τα τελευταία ‘ασημικά’, αυτό της Ηλέκτωρ, φαίνεται να θέλει να δώσει ο Ελλάκτωρ. Ο τίτλος έχει κάνει μία μεγάλη βάση στην ζώνη του 2,47 με μία βιαστική επίσκεψη στην ζώνη του 2,40. Το 2,645 είναι το μεγάλο ‘make or break’, αν θέλει να δει μπροστά το 3 και αποφασίσει παράλληλα να δώσει μια γενναία επιστροφή”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η χθεσινή αντίδραση του ΓΔ από τις 1383 μονάδες και η υπέρβαση των 1400 μονάδων ήταν ανακουφιστική. Θα χρειαστεί ωστόσο ένα τουλάχιστο εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 1414 μονάδες, για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι ολοκληρώθηκε η διόρθωση”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, τα οποία θα διαμορφώσουν τις προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί με τη ΔΕΗ, τη Cenergy και την ΕΧΑΕ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima bank.

Μία νέα ανοδική κίνηση σήμερα, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση. Τα αποτελέσματα και πάλι θα είναι στο επίκεντρο, ενώ τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι θετικά”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Οι Διεθνείς Αγορές σε φάση αναμονής, περιμένοντας τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, αύριο, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας 2 συνεδριάσεις της FED με την 2η να προκρίνεται για την 1η μείωση (12 Ιουνίου) επιτοκίων. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ήτοι χωρίς Τρόφιμα και Ενέργεια παραμένει στα επίπεδα του 3,8% με την αυριανή μέτρηση να εκτιμάται στο 3,7%. Το μέγεθος αυτό απέχει σημαντικά από το 2%, που είναι ο στόχος των Κεντρικών τραπεζών, ενώ θα έχουμε μόλις άλλη μία μέτρηση για τον πληθωρισμό Απριλίου, καθώς εκείνη του Μαΐου δημοσιεύεται την ίδια μέρα με την συνεδρίαση της FED. Συμπερασματικά, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και είναι αρκετά μικρό, θα απαιτηθεί σημαντική αποκλιμάκωση του επιπέδου τιμών, τουλάχιστον χαμηλότερα του 3%, ώστε η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει με ασφάλεια σε μείωση του βασικού επιτοκίου. Ήτοι, δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, με βεβαιότητα να προεξοφλήσουμε μείωση τον Ιούνιο από την FED”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Το αρνητικό πρόσημο του ΓΔ της προηγούμενης εβδομάδος (-2,73%) προκάλεσε εύλογο προβληματισμό. Με το ερώτημα αν έφταιξε κάτι περισσότερο από όσα έχουν επισημανθεί, όπως οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, η ασαφής στάση των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, το τοξικό πολιτικό σκηνικό στη Χώρα μας, το έλλειμμα καταλυτών που συνδυαστικά προκρίνουν τη στάση αναμονής από τους αγοραστές και ευνοούν τη συνέχιση των ρευστοποιήσεων για ‘κλείδωμα’ κερδών από τους επενδυτές. Ωστόσο, η διατήρηση του κρίσιμου ορίου στήριξης των 1379 μονάδων, συνιστούσε ένδειξη για τη διατήρηση των θετικών πτυχών του Ελληνικού αφηγήματος σε σχέση με τις, μεσοπρόθεσμα θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Αυτά επισημάνθηκαν στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ, που παραδοσιακά εκφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας στη φετινή Γ.Σ. Το ΑΕΠ λοιπόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό 2,3%, με 2,5% το 2025 και με 2,3% το 2026. Ικανοποιητικές επιδόσεις αναμένονται ακόμη για τον πληθωρισμό, το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας να είναι ευνοϊκοί για τη Χώρα μας, καθώς προβλέπεται εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και μη συνυπολογισμός των αναβαλλόμενων τόκων του επίσημου χρέους το 2033 από κρίσιμους δείκτες για την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής ζητεί να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας την πανθομολογούμενη κόπωση και επαναλαμβάνει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων, διαπιστώνοντας τον αργό ρυθμό εκταμιεύσεων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτέλεσμα των χρόνιων παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης, που μάλλον επιδεινώθηκαν από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια στο Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο βρήκε τον καταλύτη που έψαχνε στην πιθανολογούμενη ένταξή του σε “watch list” από τους Οίκους αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την αναβάθμισή του σε Ανεπτυγμένη Αγορά εντός του 2025.

Με τη διαδικασία να προσδοκάται ότι θα συμβάλλει σε αυξημένες τοποθετήσεις από τους Διεθνείς Επενδυτές, στο βαθμό που η μείωση του ειδικού βάρους του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν αποτελέσει αποθαρρυντικό παράγοντα, όπως επεσήμανε η JP Morgan.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ ξεπέρασε τις 1400 μονάδες και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις επανόδου της ανοδικής κίνησης, με στόχο την προσέγγιση του ιστορικά υψηλού των 1434 μονάδων στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή ικανοποιητικών εταιρικών μεγεθών για το 2023, ιδιαίτερα ως προς τον κύκλο εργασιών, ενώ ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τις χρηματικές διανομές, που το 2024 θα ξεπεράσουν αισθητά εκείνες του 2023.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον το σκηνικό προβληματίζει, καθώς παραμένουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και πολλοί αναλυτές, με τον Martin Wolf των F.T. ανάμεσά τους, να επισημαίνουν ομοιότητες της περιόδου του μεσοπολέμου με τα σημερινά δεδομένα, καθώς η ανάδυση αυταρχικών ηγετών συνεχίζεται και ο Τραμπ ίσως επανακλεγεί στις ΗΠΑ!

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα $90 / βαρέλι, απειλώντας να αναρριχηθεί στα $100, αφού συντηρούνται οι περιορισμοί του ΟΠΕΚ, τροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την επίδοση για το Μάρτιο, που αναμένεται λίγο ψηλότερη από το 3,2% του Φεβρουαρίου.

Δεν είναι επομένως παράδοξο που αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και άλλοι επενδυτές, αγοράζουν Χρυσό, εκτιμώντας ότι παραμένει ισχυρό “επενδυτικό καταφύγιο”, άξιο επιλογής στους “ταραγμένους καιρούς” που βιώνουμε.

Με τη στρατηγική του ‘stock picking’ να παραμένει διαζευκτικά η ενδεδειγμένη για την καταγραφή αξιοσημείωτων υπεραξιών, όπως απέδειξε και το φαινόμενο των ‘magnificent 7’, των Τεχνολογικών Κολοσσών δηλαδή, που εκτόξευσαν τις αποτιμήσεις τους μετά την πανδημία”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,8), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,4), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,10%, Εθνική +2,48%, Eurobank +5,41%, Πειραιώς +2,53%).

Μεταξύ 1195,89 (-0,01%) και 1233,78 μονάδων (+3,09%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1232,95 (+3,09%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1235,55 μονάδες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1234,00 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,18%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1073 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1070 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Προσφορές άνω του 1,45 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το εξαετές ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με την Τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ από την Αγορά. Το κουπόνι της έκδοσης υποχώρησε προς στο 5%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης κινούνταν στα επίπεδα του 5,25%. Η έκδοση ωριμάζει στις 16 Απριλίου του 2030, ενώ θα μπορεί να ανακληθεί με το πέρας της πενταετίας (6NC5), αναλόγως με τις συνθήκες στις Αγορές.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,20%), ΜΟΗ (-1,12%), ΟΤΟΕΛ (-0,15%), ΣΑΡ (-0,35%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,28%) και TITC (-0,76%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΠΕ και CENER.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+4,08%), εν μέσω φημών για νέα σημαντική επιχειρηματική είδηση, μέσα στον τρέχοντα μήνα, με τη μετοχή να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά εξαμήνου, που βρέθηκε στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Οι αντιστάσεις στα 35,86 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,76 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 34,50 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Jumbo (+1,15%). Η πρώτη αντίσταση στα 26,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 26,19 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+128,95%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+75,37%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+71,98%), MONTA (+66,49%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΥΡΙΟ (+55,61%), REALCONS (+52,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+48,21%) και ΔΟΜΙΚ (+45,64%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+9,19%), ΙΛΥΔΑ (+2,36%), ΠΑΙΡ (+2,80%), ΔΡΟΜΕ (+4,05%), ΛΑΝΑΚ (+0,98%), ΜΙΓ (+2,64%), ΒΙΟΚΑ (+6,54%), ΑΣΚΟ (+1,15%), ΓΕΒΚΑ (+1,47%), ΚΑΜΠ (+1,56%), ΒΟΣΥΣ (+5,36%), ΙΝΤΕΤ (+2,71%).

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον Κέκροπα (+17,22%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 3,5 μηνών. Ίσως αξίζει υπενθύμισης, ότι υπάρχει διάψευση στις φήμες για πιθανή συγχώνευση ΚΕΚΡ – ΚΛΜ (+8,39%).

Συνεχίζει να αυξομειώνει συναλλαγές η Foodlink (+6,67%).

Με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Revoil (+3,77%).

Επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακόμ (+6,57%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μοτοδυναμική (+2,65%), Profile (+2,80%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+3,25%), Δομική Κρήτης (+2,15%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,99%).

Με συνολικό όγκο 450 τεμ., η ΜΑΣΤΙΧΑ (0%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 1,45 (-8,81%) και 1,74 ευρώ (+9,43%).

Επέστρεψε πάνω από τα 4,00 ευρώ η ΕΚΤΕΡ (+1,63%) και θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή αν δώσει ανοδική διαφυγή ψηλότερα της πρώτης αντίστασης στα 4,10 ευρώ.

Με “στρωτό καλπασμό”, σε νέα ιστορικά υψηλά η Optima (+4,67%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1301 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1292 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3158 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3130 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με αρνητικά πρόσημα και οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0855 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Επανέρχεται η συζήτηση για το Ευρώ και την ισοτιμία του με το Δολάριο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, από ότι οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ”, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Προς τα $2360 και νέα ιστορικά υψηλά, προσπαθεί να αναρριχηθεί ο Χρυσός, προς τα $27,75 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $69000 κινείται το Bitcoin, προς τα $3530 κινείται το Ethereum.

“Ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών Επιχειρήσεων, NFIB, στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 88,5 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τον Δεκέμβριο του 2012”, μεταδίδει ο Guardian. Αυτός είναι ο 27ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο (98).

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ., στα 98,3 δισ. ευρώ.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα εξέλθουν από την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών, όπου υποαποδίδουν σημαντικά έναντι των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Ο Οίκος εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις μερισμάτων του Μαΐου, ή Ιουνίου των Ελληνικών Τραπεζών θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη “re-rating” για τις Ελληνικές Τράπεζες, με τις προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις να προβλέπονται από 5%, έως 11% τα έτη 2024 - 2026. Διατηρεί τις συστάσεις “overweight” και τις τιμές - στόχους για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,20 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,08 ευρώ και για την Eurobank στα 2,33 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Viohalco, Lamda Developemt, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, TITC.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.510 συμβόλαια).

Στα 5.165 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.197 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.214 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.214 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.761, 1.490 για τον Απρίλιο και 271 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.435,75), κινήθηκε μεταξύ 3.377 και 3.442 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.215,5), κινήθηκε μεταξύ 1.213,75 και 1.218 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.350,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.943 ΕΕΕ, 8.436 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.609), Πειραιώς (4.816), Εθνική (2.867), ΔΕΗ (581), Alpha Bank (13.443), ΑΔΜΗΕ (250), Ελ. Πετρέλαια (106), Τέρνα Ενεργειακή (360), Ελλάκτωρα (399), Αεροπορία Αιγαίου (227), Μυτιληναίο (1.095), Viohalco (150), ΕΛΧΑ (107), ΓΕΚ (239), ΕΧΑΕ (149), Ιντρακόμ (385), ΟΤΕ (222).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 182.637, Πειραιώς 67.767, Eurobank 37.230, ΑΔΜΗΕ 27.328, ΓΕΚ 15.929, ΔΕΗ 29.333, Εθνική 13.856, Τέρνα Ενεργειακή 29.446.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.067.923 τεμ., (από 62.120.101 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.790.289 τεμ. (1.808.828), Εθνική 13.447.746 τεμ. (13.585.971), ΟΤΕ 2.073.787 τεμ. (2.087.473), Πειραιώς 7.668.900 τεμ. (7.873.737).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων