Καθαρά πτωτική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές οριακά χαμηλότερα των 1365 μονάδων, για να αντιδράσει στην συνέχεια, διασώζοντας τις 1380 μονάδες, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1364,08 μονάδων (-1,61%) παρέπεμπε σε χαμηλά διμήνου, με την επόμενη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή, να την έχει σημειώσει ο ΓΔ στις 1/2/2024 (1362,14 μονάδες).
Υπενθυμίζεται ότι επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1370 μονάδων, μπορεί να πιέσει τον Δείκτη προς τις 1358 μονάδες, ενώ αν ο ΔΤΡ δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1150 μονάδων, θα δρομολογήσει κίνηση προς τις 1120 μονάδες”.
Κατά πολλούς αναλυτές, “οι σημερινές πιέσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ‘εισαγόμενες’ μετά την χθεσινή, τέταρτη συνεχόμενη, υποχώρηση του Dow Jones και με τις ρευστοποιήσεις να επεκτείνονται σήμερα σε Ασία και Ευρώπη”, με τους Ξένους διαχειριστές να επισημαίνουν ότι “η άνοδος των τιμών του Πετρελαίου και οι φόβοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναστείλει τις μειώσεις των επιτοκίων αποτέλεσαν ‘βαρίδια’ για τη Wall Street”.
Από την άλλη, “η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο”, συνεχίζει να εκτιμά η Morgan Stanley.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ, ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου, αφήνοντας διάχυτη την επιφυλακτικότητα στις τάξεις όσων περίμεναν την σύντομη έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την Fed.
Πιο συγκεκριμένα, άνοδο σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Δημιουργήθηκαν 303000 θέσεις εργασίας, από 270000 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν 200000 νέες θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%, από 3,9% τον Φεβρουάριο.
Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της στήλης σύμφωνα με τις οποίες “η Αγορά ‘προσεχόταν’, μέχρι να ολοκληρωθεί το placement της Πειραιώς, όμως από εκεί και πέρα θα χρειαστεί ανοδικούς καταλύτες, προκειμένου να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, ρόλο στην ψυχολογία των traders, έπαιξαν και οι νεότερες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, “η φετινή ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%, από 2,9% που προέβλεπε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη που, μεταξύ άλλων, αναφέρει, “πιθανό θεωρείται για την Ελληνική Οικονομία ο πήχης της ανάπτυξης φέτος να υποχωρήσει αισθητά, σε σχέση με το 2,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός”.
Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη σημείωνε, “τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, οι αγοραστές δεν δείχνουν να διαθέτουν τις απαιτούμενες δυνάμεις, προκειμένου να επαναφέρουν τον Δείκτη στα προηγούμενα υψηλά 13 ετών, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω αν ο Δείκτης μπορεί να επιστρέψει άμεσα, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων”.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η αντίσταση στη ζώνη των 1445 – 1455 μονάδων, δείχνει όχι μόνο δυσκολοκατάβλητη, αλλά και δύσκολα προσεγγίσιμη, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αρκετοί traders να μπουν στον πειρασμό καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, “τραβώντας μάρκες από το τραπέζι”.
Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “με τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων των περισσότερων Εταιρειών, από όσες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, να χαρακτηρίζονται ‘χλιαρές’ για την φετινή κερδοφορία, το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στις Τράπεζες. Καταλύτη για την επόμενη ανοδική κίνηση, ενδέχεται να αποτελέσει η εμπέδωση της αίσθησης ότι τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου θα είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά του Δ΄ τριμήνου, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι στην ανοδική αντίδραση θα συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές”.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σχετικά χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και η πολύ κακή εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, εξαπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε στην συνέχεια), φαινόμενο εξαιρετικά σύνηθες στο Χ.Α., με την πρώτη υποτροπή του κλίματος.
Τα στοιχεία από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ, δεν άφησαν αδιάφορη και την Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται νέα άνοδος των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,71% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,303% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1364,08 μονάδες (-1,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1382,84 (-0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1383,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.
Ο τζίρος στα 104,1 εκατ., από τα οποία τα 10,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΚΡΙ, ΠΑΠ, ΣΕΝΤΡ, ΟΤΕ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΙΝΚΑΤ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 104,1 εκατ., τα 91,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,73% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 2,53%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 6,98% και ο ΔΤΡ κέρδη 9,71%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η ζώνη του 1360 είναι το επίπεδο εκείνο που μπορεί και πάλι να δοκιμάσει μία αντίδραση ο ΓΔ. Κλείσιμο χαμηλότερα του 1386, δίνει και εβδομαδιαία έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, η Αγορά μπαίνει σε μία μεγαλύτερη μιζέρια, περισσότερο χρονική. Αντίθετα, κλείσιμο πάνω από τις 1386 μονάδες, ενισχύει το σενάριο για πιθανή αντίδραση. Ας αφήσουμε την Αγορά να δημιουργήσει σχηματισμό, αν θέλουμε να πάρουμε θέσεις και όχι απλά να κάνουμε trading”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η διάθεση ρίσκου επηρεάζεται από τη γεωπολιτική ένταση και τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED”, σημειώνει η Eurobank Equities.
“Αναμένονται συνεδριάσεις μεταβλητότητας, λόγω των μικτών μηνυμάτων από το εξωτερικό και των εγχώριων εταιρικών κερδών”, εκτιμά η Beta Sec.
“Οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ είδαν χθες σημαντικές πιέσεις, οι οποίες αποδίδονται στην αύξηση της γεωπολιτικής έντασης, η οποία με την σειρά της ενδεχομένως να ώθησε υψηλότερα και τις τιμές του Πετρελαίου εμποδίζοντας την άμεση περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η τάση στο Χ.Α. θα επιβληθεί από τις Ξένες Αγορές τις επόμενες ημέρες”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Ανησυχητική κρίνεται η αδυναμία ανακατάληψης των 1388 μονάδων, ώστε να επανέλθει η προοπτική επανόδου ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Με απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, καθώς η Αγορά μας επηρεάζεται από το πτωτικό κλίμα στα Διεθνή Χρηματιστήρια. Με τον Δείκτη να έχει χάσει το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1360 μονάδων, ενώ για την συνέχεια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την τάση της Αγοράς θα καθορίσουν και oι εξελίξεις στα Χρηματιστήρια του εξωτερικού. Στα θετικά της εβδομάδας τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Motor Oil, με τον Όμιλο να συνεχίζει να υλοποιεί το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο, ενώ παράλληλα έχει ισχυρή κερδοφορία και πολύ ικανοποιητικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους του. Επίσης το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο του ΔΑΑ σε επίπεδα επιβατικής κίνησης, αλλά και το άνοιγμα της Aegean στην Κινεζική Αγορά (με την συμφωνία με την Juneyao Air) ενισχύουν τις προοπτικές των δύο Εισηγμένων. Την επόμενη εβδομάδα οικονομικά αποτελέσματα έτους ανακοινώνουν: ΔΕΗ και Fourlis (9/4) ΑΔΜΗΕ (11/4), ΦΒΜΕΖΖ και ΣΑΝΜΕΖΖ (12/4). Την Δευτέρα έχει οριστεί η ΓΣ της Τράπεζας Της Ελλάδος, ενώ την Τετάρτη έχει ΓΣ η Πετρόπουλος. Στο εξωτερικό την Τετάρτη περιμένουμε τα στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο, ενώ την Πέμπτη 11/4 θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ για το βασικό επιτόκιο”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
“Η κατοχύρωση κερδών, το γεωπολιτικό ρίσκο, η αβεβαιότητα αναφορικά με τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών, η εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τίποτα από τα παραπάνω έφεραν την πρώτη σοβαρή διόρθωση της χρονιάς, την μεγαλύτερη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2023, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Είναι γεγονός ότι ο δισταγμός της Αγοράς να κινηθεί πιο αποφασιστικά, ήταν εντονότερος σε όλη την διάρκεια του Μαρτίου, ενδεχομένως η μη εκπλήρωση των προσδοκιών από την διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να μην συνέβαλε στην διατήρηση της δυναμικής που επικράτησε στο πρώτο δίμηνο.
Η πρώτη αφορμή που δόθηκε από μέτωπα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέτριας, ή χαμηλής επιδραστικότητας για την διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας ήταν αρκετή, για μια γρήγορη υποχώρηση και την αναδίπλωση των αισιόδοξων.
Ο νόμος της βαρύτητας επικράτησε, το βάρος των κεφαλαιοποιήσεων αποδείχθηκε αρκετά απαιτητικό για να υποστηριχθεί, μόνο από τα καλά δημοσιευμένα μεγέθη κερδοφορίας και η Αγορά πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέου καταλύτη, είτε εντός, είτε εκτός των τειχών.
Πρακτικά η Αγορά διόρθωσε όχι τόσο επειδή οι συνθήκες άλλαξαν, αλλά επειδή η ροή νέων επιβραδύνθηκε, οι αναμονές ποτέ δεν άρεσαν ειδικά όταν υπάρχουν προεξοφλημένες εξελίξεις.
Στο μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων διατηρείται η εικόνα αντοχής στα αποτελέσματα των Εταιρειών. Στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6%, έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6%, προσεγγίζοντας τα 9,02 δισ. ευρώ.
Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα “καύσιμα” για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των Εισηγμένων στο Χ.Α., υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2023.
Παράλληλα τα μερίσματα που ανακοινώνονται, διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών, ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του FTSE25 προσεγγίζει το 5%, επίδοση επίσης πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς.
Τα ανωτέρω αποτελούν ένα θεμελιώδες “δίχτυ ασφαλείας”, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις έξωθεν πιέσεις μετριάζοντας σημαντικά το δυνητικό καθοδικό περιθώριο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει μπει σε “περιπέτειες”, καθώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις χάθηκαν βασικά επίπεδα στηρίξεων. Η πλαγιοανοδική στήριξη είναι πλέον παρελθόν, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν διασπαστεί με σχετική άνεση και η εικόνα των ταλαντωτών, αν και έχει αποφορτιστεί έντονα, ακόμα δεν έχει εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών που δικαιολογούν κάποια άμεση αντιστροφή τάσης.
Παρόλα αυτά στο επόμενο “σκαλοπάτι” της φετινής ανόδου, που εντοπίζεται στις 1350 μονάδες, φαίνεται ότι συγκλίνουν οι ενδείξεις για μια πιο ζωηρή αντίδραση, πιθανόν το επίπεδο αυτό να αποτελέσει και το πέρας της πτώσης από την άνοδο της 21ης Μαρτίου.
Ιδανικά για τους αγοραστές, ένα σινιάλο αυτής της αντιστροφής θα δοθεί από την μείωση των συναλλαγών, καθώς η προσφορά είναι αυτή την στιγμή υπεύθυνη για τη διολίσθηση της Αγοράς, που θα συνοδεύεται και από την μείωση της διακύμανσης.
Προς το παρόν οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν συνέχιση της μεταβλητότητας, ενώ η συζήτηση για την επιστροφή σε ανοδική τάση θα ανοίξει με την ανάκτηση των 1400 μονάδων.
Στο εξωτερικό ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με κυριότερες την προσεχή Παρασκευή αυτές των BlackRock, Citi, JP Morgan και Wells Fargo. Την Τετάρτη ωστόσο αναμένεται η κομβικής σημασίας ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν τον ονομαστικό πληθωρισμό να αυξάνεται στο 3,5%, από 3,2%, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED.
Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική του ευρώ, η οποία αναμένεται να δώσει σαφέστερες ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων κατά την φετινή χρονιά.
Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα, οι Εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι ΔΕΗ, Fourlis (09/04) και ΑΔΜΗΕ, Ευρωσύμβουλοι (11/04).
Την Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2024”, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,4), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-1,08%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ (-0,97%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (+0,28%) και ΠΕΙΡ (+0,57%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1.145,69 μονάδες (-1,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1.163,02 (-0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.164,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1071 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1067 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,24%), ΒΙΟ (+0,19%), ΕΛΠΕ (+0,49%), ΕΛΧΑ (+0,32%), ΜΟΗ (+1,04%), ΟΤΕ (+2,20%), CENER (+1,68%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,17%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΛΑΜΔΑ και TITC.
Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Quest (-3,71%), όπως και οι ανακοινώσεις της Διοίκησης που δεν έδωσε κάτι νεότερο για τις μετοχικές εξελίξεις στην ACS, αλλά και τις πιθανές εξαγορές που θα προχωρήσει η Εισηγμένη, με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 5,92 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 5,57 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,76 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 5,10 ευρώ.
Μόνο λίγες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Μυτιληναίος (-0,35%). Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά εξαμήνου. Οι αντιστάσεις στα 34,45 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 35,81 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,76 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 33,12 ευρώ.
Σε χαμηλά 5μηνου κινείται η μετοχή της Viohalco (+0,19%). Οι αντιστάσεις στα 5,57 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,67 (ημερήσιο “stop short”) και 5,78 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 4,60 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+141,45%), ακολουθούμενη από MONTA (+63,87%), ΦΒΜΕΖΖ (+63,48%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+54,95%), REALCONS (+54,37%), ΚΥΡΙΟ (+54,15%), ΣΠΙ (+40,55%) και ΕΒΡΟΦ (+40,00%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 34986430 (ΞΥΛΚΔ, -58,33%) και 2566836 (ΞΥΛΠΔ, -8,57%) δικαιώματα της Interwood συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 5/4/2024 έως και 15/4/2024, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0192 για το ΞΥΛΚΔ και €0,0350 για το ΞΥΛΠΔ. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ορίστηκε από 5/4/2024 έως και 18/4/2024.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+18,44%), ΛΑΝΑΚ (+1,96%), ΛΟΓΟΣ (+2,24%), ΤΖΚΑ (+0,59%), ΞΥΛΠ (+3,19%), ΕΛΒΑ (+1,98%), ΣΙΔΜΑ (+0,97%).
Πλαγιοκαθοδικά από τα 1,975 ευρώ (κλείσιμο 26/3) η Ίλυδα (-4,61%).
Βγήκε μικρό “bid” στον Νάκα (+4,48%).
Νέα υψηλά 20ετιας για Q&R (+2,66%), αλλά θα χρειαστεί και κάποια είδηση.
Σε νέα υψηλά 19 μηνών για Παπουτσάνη (+4,25%).
Μετά από πτωτικό “επταρέ”, προσπάθεια αντίδρασης από Πλ. Θράκης (+0,76%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΜΠΡΙΚ (+0,79%) και ΟΡΙΛΙΝΑ (+2,79%).
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,92%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ACAG (+2,25%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΕΛΙΝ (-0,40%) και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.
Ισοφάρισε τα πρόσφατα χαμηλά 5μηνου η ΕΧΑΕ (-1,15%).
“Non stop” η καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για Optima bank (+2,33%), που δείχνει να διεκδικεί είσοδο στον FTSE25.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1299 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1290 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3155 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3130 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ταϊβάν.
Πιέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν να αντιδράσουν οι δείκτες στην Wall Street.
Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, προς το 1,0843 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2350 και νέα ιστορικά υψηλά, προσπαθεί να αναρριχηθεί ο Χρυσός, προς τα $27,5 ανηφορίζει το Ασήμι.
Η Ζιμπάμπουε εισήγαγε νέο Νόμισμα υποστηριζόμενο από τον Χρυσό με την ονομασία “ZiG”. Το “ZiG” θα αντικαταστήσει το δολάριο Ζιμπάμπουε, το οποίο έχει χάσει τα τρία τέταρτα της αξίας του από την αρχή του έτους. Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν στη διάθεσή τους 21 ημέρες για να ανταλλάξουν τα παλιά Νομίσματα με το νέο Νόμισμα. Το Αμερικανικό Δολάριο, το οποίο αντιστοιχεί στο 85% των συναλλαγών, θα παραμείνει νόμιμο χρήμα.
Πάνω από τα $68000 το Bitcoin, προς τα $3320 υποχωρεί το Ethereum.
Οι πραγματικές (προσαρμοσμένες στις τιμές) νέες παραγγελίες στον τομέα της Μεταποίησης στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Destatis. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν αύξηση 0,7%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι εργοστασιακές παραγγελίες έκαναν βουτιά κατά 10,6%.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες τον Μάρτιο, ανέφερε η Τράπεζα Halifax. Η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε κατά 1%, στις 288430 Λίρες Αγγλίας ($364160) τον περασμένο μήνα.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του Λιανικού Εμπορίου σημείωσε ετήσια μείωση 0,7% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, υποχώρησε κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ.
Ο Βρετανικός Κατασκευαστικός κλάδος επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Μάρτιο, μετά από ύφεση επί έξι μήνες. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τις Κατασκευές αυξήθηκε στο 50,2, από 49,7 τον Φεβρουάριο.
Η Μητρική Εταιρεία της Thames Water ενημέρωσε τους Πιστωτές ότι αθέτησε πληρωμή χρέους, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της Εταιρείας, ή σε ριζική αναδιάρθρωση. Η μεγαλύτερη Εταιρεία Ύδρευσης της Βρετανίας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι μέτοχοί της αρνήθηκαν να καταβάλουν τις £500 εκατ. που είχαν υποσχεθεί για τη σταθεροποίηση των οικονομικών της.
“Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να σκεφτόμαστε για μειώσεις επιτοκίων”, δήλωσε η αξιωματούχος της Fed, Λόρι Λόγκαν.
O Μοχάμεντ Ελ-Εριάν εξακολουθεί να αναμένει ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα προχωρήσουν σε δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Αμερικανική Οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με υψηλούς ρυθμούς.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 96 δισ. ευρώ.
Ανεβάζει στα 11 ευρώ, από 8 ευρώ πριν, την τιμή - στόχο για τη Cenergy Holdings η Euroxx Sec. δίνοντας σύσταση “overweight”. “Συνεχίζουμε να βλέπουμε την Εταιρεία ως ένα ‘μακροπρόθεσμο στοίχημα’ στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη Ενέργεια”, σημειώνει η Χρηματιστηριακή.
Η Jefferies αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 2,60 ευρώ, από 2,25 ευρώ πριν, επισημαίνοντας τη διαφοροποίηση της Τράπεζας σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες, καθώς αναμένει το 50% των βασικών λειτουργικών κερδών της να παράγεται εκτός Ελλάδας μέχρι το 2026. Την ίδια στιγμή, αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 και του 2025 κατά 11% και 20%, αντίστοιχα, λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, των προμηθειών και τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Cenergy.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικούς τίτλους, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.554 συμβόλαια).
Στα 5.043 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.712 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.212 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.212 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.052, 971 για τον Απρίλιο και 81 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.340), κινήθηκε μεταξύ 3.285 και 3.340 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.172,5), κινήθηκε μεταξύ 1.172,5 και 1.172,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.259).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.693), Πειραιώς (6.762), Εθνική (1.338), ΔΕΗ (634), Alpha Bank (10.130), Cenergy (103), Ιντρακόμ (539), Τέρνα Ενεργειακή (244), ΓΕΚ (391), ΕΛΧΑ (155), Μυτιληναίο (456), ΟΤΕ (443).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 183.007, Πειραιώς 69.301, Eurobank 37.650, ΑΔΜΗΕ 27.422, ΓΕΚ 16.223, ΔΕΗ 29.649, Εθνική 14.444, Τέρνα Ενεργειακή 29.204.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.946.106 τεμ., (από 61.855.324 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.807.779 τεμ. (1.816.120), Εθνική 13.700.765 τεμ. (13.568.496), ΟΤΕ 2.095.190 τεμ. (2.097.610), Πειραιώς 8.155.046 τεμ. (8.748.689).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.