Με απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση Απριλίου για τη Wall Street. Η ισχυρή μέτρηση της μεταποίησης στις ΗΠΑ προκάλεσε, εκ νέου, ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Στις 5.243,77 μετά από ήπια διόρθωση 0,20% για τον S&P500, από λίγο χαμηλότερες τιμές τα futures του δείκτη.
Πρώτη συνεδρίαση Απριλίου και δεύτερου 3μήνου στην Ευρώπη μετά τις αργίες και από τις 18.475,06 ο DAX, από τις 8.204,81 ο CAC.
Αύριο η συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, με την τιμή του πετρελαίου σε άνοδο παρά τη μείωση της ζήτησης.
Σε αυτή τη συγκυρία, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές επιστρέφουν μετά τις οριακές απώλειες του Μαρτίου, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.422,35 μονάδες, τον FTSE25 στις 3.420,41, τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.194,91 και στις 2.393,63 μονάδες τον FTSEMidCap.
Σε ένα περισσότερο οξυμένο πολιτικό σκηνικό, που μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τη στάση, κυρίως των διαχειριστών ξένων funds, με αυξημένες θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips. Κοινός τόπος πως το κλίμα έχει φορτισθεί ακόμη περισσότερο απ' ό,τι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, με την πολιτική παράμετρο να έχει υπεισέλθει -ούτως ή άλλως- από νωρίτερα. Μάλιστα συνδυαστικά με τις προειδοποιήσεις των Moody's και JPMC ήταν διακριτό το χαμήλωμα της ταχύτητας από αρκετούς διαχειριστές.
Η διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, συνέπεια της μείωσης θέσεων από συγκεκριμένα funds, είχε αποτυπωθεί αρκετά νωρίτερα, στη διάρκεια του Μαρτίου, ενδεικτικότερη ίσως η περίπτωση του Helikon (από Eurobank, Πειραιώς).
Στην πρώτη συνεδρίαση λοιπόν του Απριλίου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να συσχετίζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη σταθερότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -μένει να φανεί- ως προς τα αντανακλαστικά της επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας. Τόσο των εκτός όσο των εντός συνόρων.
Είναι (πλέον) και η πολιτική παράμετρος, σημειωνόταν από τις 27 Μαρτίου -στον ΕΚΗ-, με αφορμή τότε το... προφητικό όπως αποδεικνύεται κύριο θέμα της «Καθημερινής» ενόψει της εκκίνησης της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, με επίκεντρο -τότε- τα Τέμπη.
Σήμερα, με τον πολιτικό χρόνο έκτοτε «βαρύ» και μεστό εξελίξεων, εύλογο είναι το ερώτημα στην κοινότητα πώς θα «τιμολογηθούν» στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο. Ούτως ή άλλως η αγορά είχε να διαχειριστεί το σοβαρό ενδεχόμενο διανομής μερισμάτων από τις διοικήσεις των τραπεζών λιγότερο ή περισσότερο μειωμένο απ' ό,τι υπολογιζόταν. Τύποις το ΟΚ δεν έχει δοθεί μεν, θεωρείται δεδομένο πως θα δοθεί, ερώτημα όμως για ποιο ποσοστό επί των κερδών του 2023.
Επιπλέον παράμετρος αφορά στην Εθνική και το «τρέξιμο» της μετοχής στα 7,256 ευρώ με γνώμονα και την προεξόφληση ορισμένων πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα επιχειρηθεί σε εύλογο χρόνο μετά τη λήξη του 6μηνου lockup. Σε κάθε περίπτωση, όχι από Σεπτέμβριο.
Στα «μαξιλάρια» για τα κέρδη του 2024 αναφέρεται, από νωρίς, ο Χρήστος Κίτσιος, και στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών εξελίξεων, η προσοχή traders και επενδυτών. Παράλληλα και προς το μέτωπο επιτοκίων/ποσοτικής σύσφιξης -ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 11 Απριλίου.
Σήμερα, πριν τη συνεδρίαση η παρουσίαση της Cenergy Holdings στην Ενωση Θεσμικών, στα 7,15 ευρώ η μετοχή. Επίσης, η ενημέρωση του Τύπου από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ (στα 26,55 ευρώ η μετοχή) στις «πράσινες» εγκαταστάσεις στο Καμάρι Βοιωτίας. Αύριο η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών από τη Motor Oil (27,62), την ερχόμενη Τρίτη (9/4) σειρά έχει η ΔΕΗ (11,63), με το ενδιαφέρον στο μέρισμα που θα ανακοινώσει η διοίκηση.
Τεχνικά, για τον ΔΤΡ στήριξη είναι στις 1.178 μονάδες -σημείο stop για long θέσεις με εβδομαδιαία μέτρηση-, χαμηλότερη στις 1.150 μονάδες.
Στις 1.241 η κύρια αντίσταση και stop για short θέσεις.
Στις 3.398 και 3.445 μονάδες τα δύο όρια για short και long στον FTSE25, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη. Αντίστοιχα, για τον ΓΔ σημαντική στήριξη είναι οι 1.414 και 1.386 χαμηλότερη που δοκιμάστηκε και άντεξε επιτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα.