Χρηματιστήριο: Ηπια διόρθωση με καθίζηση τζίρου

Πωλητές σε Πειραιώς, Alpha Bank και Mytilineos. Εντυπωσιακή αντίδραση ΕΥΔΑΠ και ισχυρά κέρδη για την Helleniq Energy. Κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ έπεσαν οι συναλλαγές.

Δημοσιεύθηκε: 22 Μαρτίου 2024 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 22 Μαρτίου 2024 - 20:09

Load more

Μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και εν όψει επερχόμενου εορταστικού τριημέρου, με τις Διεθνείς Αγορές σε πλήρη δράση, δεν ήταν λίγοι οι ενεργοί traders που επέλεξαν να μειώσουν θέσεις, χωρίς οι κινήσεις τους να πάρουν επιθετικό χαρακτήρα.

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος έξι μονάδων, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινή συνεδρίασης, η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων), καθώς τα “πακέτα” δεν έδωσαν τις σημαντικές βοήθειες των προηγούμενων ημερών και η μάλλον επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, οι 1445 – 1455 μονάδες συνεχίζουν να δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη. Μέχρι να υπερκεραστούν, το όποιο ενδιαφέρον θα συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και από την συνεχιζόμενη φημολογία για πιθανά deals, που δείχνει συνεχώς αυξανόμενη.

Σύμφωνα με τον “μετρ” των αποτελεσμάτων, Μάνο Χατζηδάκη, “οι επιδόσεις στις 33 Εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη, δείχνουν ότι η τάση των ρεκόρ θα είναι και φέτος παρούσα. Προς ώρας καταγράφονται ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε δημοσιευμένα μεγέθη κερδοφορίας για 16 Εισηγμένες. Το ίδιο ισχύει και για τα λειτουργικά κέρδη και για τον κύκλο εργασιών. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί ότι θα πάμε σε μια χρήση ανάλογη της περυσινής, ως προς την εμφάνιση του φαινομένου σε μια τέτοια ευρεία διάσταση”.

Από την άλλη, αν συνεχιστεί η αργή διολίσθηση του τζίρου, ένδειξη ότι ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από τους μεγαλύτερους Παίκτες, ασφαλώς και είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους επαγγελματίες του χώρου, εν όψει και των επερχόμενων αργιών λόγω του Πάσχα των Καθολικών (29/3 έως και 1/4/2024).

Η προσοχή στο “rotation” που συνεχίζεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τους traders να αναζητούν τις μετοχές που “έχουν μείνει πίσω”, αλλά και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα). Οι “μάχες” των κεφαλαιοποιήσεων αναμένεται να ενταθούν στο ξεκίνημα του επόμενου μήνα, αλλά αρκετές δείχνουν να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Με μικτές διαθέσεις κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την προσοχή των ενεργών παικτών να είναι στραμμένη και στην Αγορά ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι η λήξη των χθεσινών συναλλαγών, βρήκε σε νέα ιστορικά υψηλά τους δείκτες EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, DAX, Dow Jones, S&P 500, Nasdaq, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί και ο Ιαπωνικός Nikkei.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,60% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,252% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 1423,75 μονάδες (-0,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1426,54 (-0,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1425,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Ο τζίρος στα 95,8 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, REALCONS, ΔΑΑ, ΠΕΙΡ, ΚΟΥΑΛ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 95,8 εκατ., τα 84,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,22%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,79%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 10,21% και ο ΔΤΡ κέρδη 14,69%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ, του Dow Jones και των Ευρωπαϊκών δεικτών όπως του Stoxx 600 και του Dax συνεχίζονται. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας στο Χ.Α., με στόχο την υπέρβαση των 1437 μονάδων”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές εξετάζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και επανεκτιμούν την πορεία της νομισματικής πολιτικής”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Λόγω μικτής επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό, μετά και τις αποφάσεις των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών αυτήν την εβδομάδα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Ήπια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και συσσώρευση μετά από δύο ημέρες με άνοδο. Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να περιορίσει το πτωτικό περιθώριο”, εκτιμά η Beta Sec.

Εκ νέου στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα της περιόδου βρέθηκε χθες ο ΓΔΧΑ με στήριξη και από τους διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Για σήμερα, σταθεροποιητική συνεδρίαση στο Χ.Α. ελλείψει σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, οι απότομες διορθώσεις είναι πιθανές. Τα αποτελέσματα της Austriacard ήταν εντός των στόχων της Διοίκησης με το προσαρμοσμένο EBITDA του 2023 να κινείται στα 49,3 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές χρηματορροές της Εισηγμένης ήταν μειωμένες κατά 78%, λόγω σημαντικής αύξησης του κεφαλαίου κίνησης”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Η Αγορά κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός της μη αναβάθμισης από την Moody’s και κινήθηκε ανοδικά, βοηθούμενη και από το καλό κλίμα που επικρατεί στα Διεθνή Χρηματιστήρια, αλλά και τις δηλώσεις της FED για την πρόθεσή της να μειώσει το βασικό επιτόκιο πριν το τέλος του 2024. Τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι Εισηγμένες αυτή την εβδομάδα, σε γενικές γραμμές, κρίνονται ικανοποιητικά, ενώ οι ανακοινώσεις των Διοικήσεων για νέα επενδυτικά σχέδια (π.χ. ΕΥΔΑΠ) αναθερμαίνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και λειτουργούν υποστηρικτικά στην θετική τάση της Αγοράς μας. Με τον ΓΔ να βρίσκεται κοντά στα πολυετή υψηλά του, τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1435 και 1451 μονάδες ενώ τα σημεία στήριξής στις 1408 και 1386 μονάδες. Τα οικονομικά τους αποτελέσματα θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα η ΕΧΑΕ (27/3), TRASTOR (28/3) και οι ΟΛΠ και ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (29/3), ενώ την Τετάρτη (27/3) είναι η ΕΓΣ της MYTILINEOS. Στο εξωτερικό, την Δευτέρα θα ανακοινωθούν στοιχεία για την Αγορά κατοικίας των Η.Π.Α., ενώ την Πέμπτη (28/3) ανακοινώνετε το ΑΕΠ των Η.Π.Α.”, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Άλλη μια εβδομάδα υψηλών πτήσεων ολοκληρώθηκε στο Χ.Α., με την Αγορά να παραμένει σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αυτή την φορά ήταν η διεθνής τάση που άλλαξε το κλίμα, οδηγώντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη πέριξ των 1430 μονάδων. Με αυτή την κίνηση ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται οριακά έναντι του κλεισίματος του Φεβρουαρίου (1424 μονάδες) και απειλεί πλέον να σπάσει μια δυσμενή παράδοση 25 ετών που θέλει τον Μάρτιο να είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%.

Η μικρή χρηματιστηριακή διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας και η εποχική μείωση του ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, λόγω της Μ. εβδομάδας των Καθολικών, ενδεχομένως να κρίνουν το τελικό πρόσημο του μήνα στην εκπνοή των συναλλαγών της ερχόμενης Πέμπτης, δεδομένης και της σχετικά αδρανούς ειδησεογραφίας.

Αν και η εβδομάδα που πέρασε είχε μικρότερου βεληνεκούς δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, ακολούθησε την ροή που παρατηρήθηκε στις Εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης: Καλύτερα νούμερα από πέρυσι, αισιοδοξία για την συνέχεια και υψηλότερα μερίσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν Εταιρείες από το λεγόμενο “μεσαίο χώρο” όπως οι Μοτοδυναμική, E-Net, Austriancard, Ανδρομέδα, γεγονός που δείχνει ότι η καλή εικόνα δεν περιορίζεται αυστηρά σε ένα κλειστό μικρό γκρουπ Εταιρειών που προέρχεται από τον FTSE25.

Η ικανοποιητική εικόνα των μεσαίων και μικρών κεφαλαιοποιήσεων διατηρεί την ρευστότητα εντός του Συστήματος, μεγαλώνει τον κύκλο του επενδυτικού “rotation” και λειτουργεί σαν αντίβαρο σε ρευστοποιήσεις που, αναμενόμενα μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου, έχουν αυξήσει σημαντικά την προσφορά. Ανασταλτικά στις ρευστοποιήσεις και στην διατήρηση του ενδιαφέροντος λειτουργούν και τα μερίσματα, καθώς ο χρόνος αποκοπής των λίγων μηνών, ή εβδομάδων, σε συνδυασμό με την απόδοση, δίνουν κίνητρα διακράτησης στους κατέχοντες.

Στο εξωτερικό, η FED επιβεβαίωσε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τρεις φορές μέσα στο 2024, αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Ιουνίου από 55%, στο 70%.

Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, δίνοντας έμμεσα μια εκτίμηση για την πορεία της καλής εικόνα των εταιρικών κερδών για την συνέχεια. Όλα αυτά έφεραν τους δείκτες αναφοράς σε ιστορικά υψηλά, στην καλύτερη εβδομάδα από πλευράς απόδοσης ως τώρα από την αρχή του έτους, υπαγορεύοντας το αγοραστικό τέμπο σε όλες τις Ανεπτυγμένες Αγορές του Πλανήτη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευσή του σε στενή επαφή, με τα υψηλά 13 ετών.

Η επιστροφή πάνω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD, το οποίο δεν έχει ακόμα “πληρώσει” κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίησή του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του.

Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου “το πάνω χέρι”.

Ζητούμενο παραμένουν οι συναλλαγές, οι οποίες αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζουν προοδευτική συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς της Τρ. Πειραιώς. Η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που έχει η Αγορά μπροστά της, ενδεχομένως να μεταθέσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Πλάγιες κινήσεις χαμηλού εύρους και συναλλαγών, πιθανότατα να αποτελέσουν το επικρατέστερο μοτίβο κίνησης του Γενικού Δείκτη ως το τέλος του μήνα.

Μόλις τρεις συνεδριάσεις έχει η ερχόμενη εβδομάδα καθώς την Δευτέρα είναι Εθνική Εορτή, ενώ η ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Το κλείσιμο του μήνα παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς μαζί με τον Μάρτιο κλείνει ημερολογιακά και το α’ τρίμηνο για τους Διαχειριστές κεφαλαίων.

Στα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ (27 Μαρτίου) των Trastor, Γεν. Εμπορίου & Βιομηχανίας, Premia Properties και BriQ Properties (28 Μαρτίου) και Εβροφάρμα, ΟΛΠ Επίλεκτος, Νάκας και CPI (29 Μαρτίου).

Σε άλλα γεγονότα, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με την Autohellas, την ίδια μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία καταθέσεων και χορηγήσεων για το μήνα Φεβρουάριο, ενώ από την προσεχή Τρίτη οι μετοχές των ΑΣΤΑΚ θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 2,20 ευρώ ανά μετοχή”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (6,7), EΥΡΩΒ (6,7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΠΕΙΡ (-1,76%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-1,88%), ΕΤΕ (-0,62%) και ΕΥΡΩΒ (+0,14%).

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, στην περίπτωση της Eurobank, μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις Ξένου χαρτοφυλακίου, που έχει ξεκινήσει να μειώνει θέσεις από τα 1,9375 ευρώ (κλείσιμο 6/3).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1213,55 μονάδες (-1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1219,16 (-0,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1217,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1269 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1065 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1059 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, επιβεβαιώνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΒΙΟ (+1,08%), ΕΛΠΕ (+3,28%), ΕΛΧΑ (+2,72%), ΕΥΔΑΠ (+7,25%), ΜΟΗ (+0,81%), ΟΠΑΠ (+0,06%), ΣΑΡ (+2,42%) και TITC (+0,96%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΟΕΛ.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Ψυττάλεια, o CEO της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, είπε ότι “δεν έχει καταθέσει αίτημα αύξησης τιμολογίων. Από την άλλη, η πρόθεση του Δημοσίου να κάνει ένα placement είναι θετική και θα βελτιώσει τη διασπορά. Η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει για τις νέες επενδύσεις Ευρωπαϊκούς πόρους”.

Πιο συγκεκριμένα, επενδυτικό πρόγραμμα, περίπου, €2 δισ. μέχρι το 2030, από το οποίο 350 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η ανάπτυξη του έξυπνου Δικτύου και των μετρητών, αλλά και η ενεργειακή θωράκιση της Εταιρείας σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ. Τα υπόλοιπα 900 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν τα έργα της Ανατολικής Αττικής, τα 365 εκατ. ευρώ τα έργα αποχέτευσης και 400 εκατ. τα έργα αντικατάστασης του Δικτύου Ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+7,25%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 5ετιας. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,38 ευρώ και με την επόμενη, σημαντική, αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 6,06 – 6,12 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 5,18 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “την ανάδειξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως προσωρινού Αναδόχου για το έργο Παραχώρησης του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών, ολοκληρώνοντας τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών που είχαν υποβληθεί πριν τη λήξη της παρατεταμένης προθεσμίας. Υπενθυμίζεται πως στον εν λόγω διαγωνισμό επιλαχών προτιμητέος Επενδυτής είναι η Κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος, ενώ μετά την έγκριση του σχετικού πρακτικού ανοίγει και η 10ημερη περίοδος υποβολής πιθανών ενστάσεων”.

Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%) σε υψηλά 24 και πλέον ετών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 17,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,94 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+3,28%), αθροίζοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 13 μηνών, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών που θέλουν η Paneuropean Oil & Industrial Holdings να εξετάζει την πώληση του ποσοστού της (40,41%), μετά την άρση του lock up (180 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου placement). Σημαντικό ρόλο στην ανοδική κίνηση, παίζει και η σημαντική μερισματική απόδοση. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 7,99 ευρώ και την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+77,63%), ακολουθούμενη από MONTA (+74,87%), ΦΒΜΕΖΖ (+69,85%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+55,49%), ΒΙΟΤ (+55%), ΚΥΡΙΟ (+54,15%), REALCONS (+52,47%), ΕΒΡΟΦ (+51,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+47,97%), ΔΟΜΙΚ (+42,94%) και ΓΚΜΕΖΖ (+40,44%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 10.000 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Δ.Α.Κ.) «ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ» της «ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.». Το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. στο Χ.Α. ανέρχεται σε 934.675 μερίδια.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΒΑ (+1,56%), ΕΒΡΟΦ (+2,82%), ΛΕΒΠ (+2,40%), ΕΛΒΕ (+1,89%), ΜΟΝΤΑ (+1,83%), ΠΡΔ (+2%), ΕΛΣΤΡ (+1,99%), ΠΑΙΡ (+3,03%) και ΛΑΝΑΚ (+2,94%).

Κάτι κινείται στην Ναύπακτο (+2,61%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΠΣΙΛ (-4,67%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Ελλάδος (+1,60%) και Ικτίνο (+2,55% με αυξημένες συναλλαγές).

Αύξησε συναλλαγές η Ίλυδα και αν συνεχίσει ανοδικά, ίσως χρειαστεί προσοχή.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/3 για ΕΥΑΘ (+2,06%).

Σε υψηλά 34 μηνών ο Κυριακούλης (+3,95%).

Βγήκε “bid” σε CPI (+4,24%), Foodlink (+2,66%) και Γενική Εμπορίου (+2,94%).

Σε υψηλά 13 ετών η Centric (+4,86%).

Η προσυμφωνημένη συναλλαγή 1,37 εκατ. μετοχών (λίγο πάνω από το 5% της Εταιρείας) στα 0,8060 ευρώ, έστειλε την μετοχή της ΚΟΥΑΛ από το +8,70%, στο χαμηλό ημέρας του -6,09%. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πωλήσεις δεν είναι από το management της Εισηγμένης και μένει να φανεί ποιος πήρε θέση στην μετοχή, καθώς ακούγονται πολλά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1295 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1282 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3145 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3113 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις η Ευρώπη, με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά πενταμήνου το Πετρέλαιο, προς το 1,0806 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2160 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $24,80 το Ασήμι.

Προς τα $63600 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3285 το Ethereum.

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου που έχει για τον δείκτη EuroStoxx 600 προχώρησε η Citigroup. Ειδικότερα, η νέα τιμή - στόχος της Citi για τον Πανευρωπαϊκό δείκτη είναι στις 540 μονάδες στο τέλος του 2024, από τις 510 μονάδες που είχε προηγουμένως.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία συνέχισε να βελτιώνεται τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στο 87,8, έναντι 85,5 τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις Καλοκαιρινές διακοπές, ενδεχομένως τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επιστρέφει στο στόχο της Τράπεζας για 2%”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 98,6 δισ. ευρώ.

Σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις Ελληνικές Τράπεζες προχώρησε η Deutsche Bank. Ειδικότερα, ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ, από 2,15 ευρώ πριν, με σύσταση “buy”, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,20 ευρώ, από 3,95 ευρώ πριν, με σύσταση “hold”, για την Eurobank στα 2,55 ευρώ, από 2,40 ευρώ πριν, με σύσταση “buy” και για την Εθνική Τράπεζα στα 8,95 ευρώ, από 8,30 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “buy”.

“Τo management της Σαράντης παρουσίασε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά για τον Όμιλο, δίνοντας καθοδήγηση για 12% ετήσιο οργανικό EBIT στην περίοδο 2024 - 2028 μετά από 30% αύξηση το 2024 (εκ των οποίων το 14% οργανικό)”, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της με την οποία δίνει τιμή - στόχο τα 14,5 ευρώ (από 10,6 ευρώ) και σύσταση “αγορά”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΟΕΛ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Lamda Development, Autohellas, Cenergy και στο υψηλό η TITC.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.070 συμβόλαια).

Στα 4.851 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.797 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.412 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.412 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 320, 310 για τον Απρίλιο και 10 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.442,5), κινήθηκε μεταξύ 3.434,5 και 3.451,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.256,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.487,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (454), Πειραιώς (716), Εθνική (972), ΔΕΗ (226), Alpha Bank (2.934), Ελ. Πετρέλαια (990), Ελλάκτωρα (132), ΕΛΧΑ (113), ΕΥΔΑΠ (286), Τέρνα Ενεργειακή (317), ΕΧΑΕ (108), Viohalco (122), Μυτιληναίο (192).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 180.308, Πειραιώς 77.604, Eurobank 43.683, ΑΔΜΗΕ 28.180, ΓΕΚ 15.584, ΔΕΗ 29.308, Εθνική 14.308, Τέρνα Ενεργειακή 27.292.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.209.054 τεμ., (από 60.759.166 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.134.605 τεμ. (34.134.605), ΟΠΑΠ 1.802.208 τεμ. (1.789.772), Εθνική 13.989.135 τεμ. (13.765.135), ΟΤΕ 1.795.959 τεμ. (1.795.959), Πειραιώς 10.334.266 τεμ. (10.646.382).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων