Μέχρι τις 12.00 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς και με τον Γενικό Δείκτη να περιστρέφεται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, όμως από εκεί και πέρα οι “buyers” πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αφήνοντας πίσω του και το triple witching Μαρτίου και το ενδιαφέρον των traders επικεντρώθηκε στο rebalancing των τελικών δημοπρασιών (FTSE-Russel και Stoxx), αλλά και στο πρόσημο της εβδομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να ακολουθούν την “βόρεια” κίνηση του Δείκτη πιο επιφυλακτικά, τουλάχιστον όταν αναφερόμαστε σε τίτλους που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.
Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους περισσότερους αναλυτές να συστήνουν σχετική επιφυλακτικότητα, καθώς τα τελευταία στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές μόνο ο “Γάλλος” CAC 40.
Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας για εφέτος προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023 στο 2%, έναντι του 2,3% που προβλεπόταν αρχικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προσφάτως η ΕΛΣΤΑΤ, η ΤτΕ εκτιμά πλέον ότι εφέτος το ΑΕΠ της Χώρας θα αυξηθεί κατά 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,5%. Ωστόσο η ΤτΕ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026.
Ερχόμενοι στο rebalancing των τελικών δημοπρασιών, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 136 εκατ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 359,4 εκατ., πράγμα που σημαίνει πως το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, διενεργήθηκε στις τελικές δημοπρασίες.
Υπενθυμίζεται η βραδινή αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s, ενώ σαφέστερα δείγματα για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., δεν αποκλείεται να δώσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Δείχνουν να συνεχίζουν τον “ανηφορικό τους δρόμο” οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων και μάλιστα για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,73% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,31% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,252% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μεταξύ 1426,65 (+0,64%) και 1414,64 μονάδων (-0,21%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1421,33 (+0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1422,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.
Ο τζίρος στα 359,4 εκατ., από τα οποία τα 28,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 359,4 εκατ., τα 319,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων επτά εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,35%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,85%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 9,97% και ο ΔΤΡ κέρδη 13,79%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Γεμάτη ήταν η σημερινή μέρα πριν την αργία της Δευτέρας: Αναπροσαρμογές δεικτών FTSE Russell, Stoxx και Χ.Α. στο τέλος της συνεδρίασης και τριπλή λήξη Παραγώγων σειράς Μαρτίου. Οι φρέσκες προοπτικές για το 2024 είναι υποστηρικτικές, ενώ οι πληροφορίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις διατηρούν το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους κλάδους. Τέλος, να σημειωθεί πως απόψε το βράδυ η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την πιστοληπτική αξιολόγησή της για την Ελλάδα”, αναφέρει η Beta Sec.
“Έληξαν σήμερα τα ΣΜΕ του Μαρτίου επί δεικτών και μετοχών (triple witching), ενώ στις δημοπρασίες διενεργήθηκε rebalancing λόγω των αναδιαρθρώσεων στους δείκτες FTSE Russell. Αργά το βράδυ, εκτός απροόπτου, η Moody’s αποδίδει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Η υπέρβαση των 1420 μονάδων θα εδραιώσει την επάνοδο της ανοδικής τάσης για το ΓΔ, κατά την τεχνική ανάλυση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ο ‘αδύναμος κρίκος’ στην παρούσα είναι ο Τραπεζικός. Το 1210 έχει γίνει από στήριξη αντίσταση, αλλά και ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο σε intraday. Αν τα καταφέρει μπορεί να δοκιμάσει το 1228. Το 1193 συνεχίζει να είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει, αν μη τι άλλο, νέο χαμηλό. Η Εθνική έχει την καλύτερη εικόνα στο κλάδο, ενώ είναι και πιο κοντά στα υψηλά της, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Κοντινή στήριξη το 7,10 στην παρούσα, με το 7,33 να είναι αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Σοβαρή προσπάθεια να μπορέσει να αλλάξει την ημερήσια τάση σε ανοδική, μιας και ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ διορθώνει το τελευταίο διάστημα. Σε Intraday είναι ‘long’ με το ‘stop’ στο 36,06 σε κλείσιμο ώρας, ενώ του λείπει και ένα ημερήσιο κλείσιμο πάνω από το 36,66 για να πάρει και ημερήσια τάση και να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 38 σε πρώτη και στα υψηλά σε δεύτερη φάση. Αν κλείσει το deal της ΤΕΝΕΡΓ, σε αυτά τα επίπεδα η ΔΕΗ θα φανεί επιεικώς πάμφθηνη. Τεχνικά σε ημερήσιο χρειάζεται κλείσιμο ημέρας πάνω από το 11,93 να δώσει αγοραστικό σήμα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η χειρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση για τον δείκτη τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, αποτελεί κακό οιωνό για την επενδυτική ψυχολογία. Η Ελληνική Αγορά θα είναι κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας”, υπενθυμίζει η Eurobank Eq.
“Με απώλειες έκλεισε αυτή η εβδομάδα για την Αγορά, με την συνολική απόδοση του ΓΔ να βρίσκεται στο 10% από την αρχή του έτους. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα της εβδομάδας ήταν σημαντικά αυξημένη, σε σχέση με την προηγούμενες εβδομάδες και κυμάνθηκε στα επίπεδα €180 – 200 εκατ. σε ημερήσια βάση. Αν και στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα ήταν το rebalancing των δεικτών FTSE RUSSELL και Stoxx, αλλά και η αξιολόγηση της Moody’s που θα ανακοινωθεί σήμερα αργά το βράδυ, θετική εντύπωση προκάλεσαν αρκετές επιχειρηματικές ειδήσεις - ανακοινώσεις. Μια σειρά από Εισηγμένες (TITC, ΟΠΑΠ, AEGEAN, SARANTIS, KRI KRI) ανακοίνωσαν φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα έτη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι Διοικήσεις τους ανέφεραν ότι το 2024 έχει ξεκινήσει αρκετά καλά. Επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα συνολική κερδοφορία των Εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα είναι αισθητά βελτιωμένη, σε σχέση με το 2022, ενώ στις περισσότερες Εταιρείες υπάρχει η πρόθεση, οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους να αυξηθούν. Τέλος η ΤτΕ με σημερινή της έκθεση κάνει αναφορά το θετικό outlook και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2024 - 2026. Τεχνικά για τον ΓΔ, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1435 και 1464, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1408 και 1378 μονάδες”. Την επόμενη εβδομάδα, τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2023 ανακοινώνουν, την Τετάρτη (20/3) η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και η ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, ενώ την Πέμπτη 21/3 δημοσιεύουν οι EPSILON NET, AUSTRIAN CARD και LAVIPHARM. Στο εξωτερικό στην ατζέντα ξεχωρίζει η ανακοίνωση της FED για το Βασικό Επιτόκιο (20/3). Την Κυριακή 17/3 περιμένουμε σημαντικές ανακοινώσεις για την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας, ενώ στις 18/3 θα δημοσιευτούν ο ΔΤΚ και το Εμπορικό Ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τους μήνες Φεβρουάριο και Ιανουάριο αντίστοιχα”, όπως σημειώνει η Merit Sec.
“Ο Γενικός Δείκτης κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων της περασμένης εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από την εκτόξευση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών. Αφενός η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, αφετέρου οι παρελκόμενες αναδιαρθρώσεις σε δείκτες και χαρτοφυλάκια, έδωσαν συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το περιεχόμενο της εταιρικής κερδοφορίας διατήρησε το επιλεκτικό ενδιαφέρον καθώς οι 15, από τις 25 Εταιρείες του FTSE25 έχουν ανακοινώσει μεγέθη, μερίσματα και προοπτική για την φετινή χρονιά, όπως υπογραμμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Οι δεύτερες αναγνώσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ικανοποιητική αύξηση στην κερδοφορία της επόμενης χρήσης, ενώ η μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της Αγοράς, ως τώρα, προσεγγίζει το 4%, δεδομένα απόλυτα υποστηρικτικά για το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.
Παράλληλα η επικαιρότητα φορτίστηκε και από την εντεινόμενη φημολογία επικείμενων επιχειρηματικών συμφωνιών σημαντικού ειδικού βάρους, ειδικά μετά την διαφαινόμενη ολοκλήρωση του deal αξίας 240 εκατ. ευρώ εξαγοράς της Entersoft.
Αν και η Αγορά δεν έδειξε δυναμική να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, η επίδραση των ανωτέρω ήταν άκρως υποστηρικτική και απορρόφησε μέρος της προσφοράς που προέκυψε, κυρίως από τις αναδιαρθρώσεις της περασμένης Τρίτης.
Κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει στο εξωτερικό, είναι η ανακοίνωση των επιτοκίων από την FED την προσεχή Τετάρτη 20.00 ώρα Ελλάδος.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς, όπως αποτυπώνονται στο Χρηματιστήριο Παραγώγων CME δίνουν ισχυρή πιθανότητα διατήρησης του εύρους 5,25 - 5,50%.
Οι επενδυτές θα εστιάσουν κυρίως στην προοπτική που θα δοθεί για το σημείο εκκίνησης μείωσης των επιτοκίων (εκτίμηση Ιούνιος), καθώς και για τον αριθμό των μειώσεων που θα δούμε ως το τέλος του έτους (εκτίμηση τρεις μειώσεις αθροιστικά 0,75%).
Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ από τις αρχές του περυσινού Φθινοπώρου, ο ρυθμός παραμένει αργός σε σχέση με το επιθυμητό επίπεδο του 2%, ενώ οι ενδείξεις που υπάρχουν από άλλους δείκτες δεν βοηθούν στην επίσπευση των μειώσεων των επιτοκίων.
Η πρόσφατη αύξηση που παρατηρείται στις τιμές του Αργού Πετρελαίου και η γεωπολιτική αστάθεια επίσης, λειτουργούν ανασταλτικά στην λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Παρόλα αυτά οι Ξένες Αγορές διατηρούν την επαφή τους με τα ιστορικά υψηλά, καθώς η εταιρική κερδοφορία ικανοποίησε τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τα κέρδη των Εταιρειών του S&P 500 να αυξάνονται κατά 2,6% στο δ’ τρίμηνο του 2023, στην περίοδο ανακοινώσεων που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Αν και η Επενδυτική Κοινότητα δεν έχει μπει ακόμα σε ρυθμούς πρώτου τριμήνου, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση 3,4% στα κέρδη των Εταιρειών του S&P 500 και θα είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με θετική μεταβολή στην γραμμή των κερδών.
Ωστόσο, λόγω του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, όπου εκκινούν οι ανακοινώσεις α’ τριμήνου, η FED θα έρθει στο προσκήνιο ως κύριος επιδραστικός παράγοντας στην τάση της Αγοράς.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά από αρκετούς μήνες παραμονής πάνω από τις 1400 μονάδες, υποχώρησε ως την περιοχή των 1386 μονάδων, για να ξεκινήσει από εκεί μια μετριοπαθής ανάκαμψη που έφερε τον Δείκτη κοντά στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.
Η διάσπαση των 1400 μονάδων ενεργοποίησε σήμα πώλησης από τον απλό κινητό μέσο των 30 ημερών, για πρώτη φορά μετά τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η διάρκεια του σήματος ήταν εξαιρετικά βραχύβια, αφού η ανοδική τάση αποκαταστάθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης.
Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτισθεί αισθητά σε ημερήσια βάση, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες και έχουν ανοίξει το ανοδικό περιθώριο, διατηρώντας μαζί με το σετ των βραχυχρόνιων κινητών μέσων ζωντανό τον στόχο των 1466 μονάδων.
Η ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν βασικό σενάριο την πλάγια κίνηση, η απορρόφηση των ταλαντώσεων που εκδηλώθηκαν μετά την διάθεση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς ενδεχομένως να είναι ένα προαπαιτούμενο πριν την επόμενη ανοδική εκτόνωση, καθώς τα τεχνικά δεδομένα υποστηρίζουν πλειοψηφικά ακόμα το ανοδικό σενάριο.
Στις 20 Μαρτίου η Μοτοδυναμική συνεχίζει την ροή των ανακοινώσεων για τα μεγέθη του 2023, ενώ στις 21 Μαρτίου αναμένονται οι ανακοινώσεις των Austriancard holdings και E-Net.
Στις 19 Μαρτίου οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 0,6 ευρώ ανά μετοχή”, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Σε ακόμα μία συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (ΑΛΦΑ +1,52%, ΕΤΕ +1,04%, ΕΥΡΩΒ +0,17%, ΠΕΙΡ -1,75%).
Μεταξύ 1211,33 (+0,53%) και 1199,25 μονάδων (-0,47%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1201,55 (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1207,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1269 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1061 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1053 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
“Η Ελληνική Οικονομία και Κεφαλαιαγορά έχουν ανακάμψει και πλέον έχουν γυρίσει σελίδα”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg TV.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε ότι “το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της Τράπεζας και το 2024 αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερο, ενώ ο στόχος για κερδοφορία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως, στηρίζεται σε ένα στοχευμένο business plan”. Όσον αφορά το μέρισμα, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι εκτιμά πως “θα δοθεί το ‘πράσινο φως’ για την απόδοση μερίσματος από τις Ρυθμιστικές Αρχές και η συζήτηση αυτή θα γίνεται χρόνο με το χρόνο”.
Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΑΡΑΙΓ (-1,10%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,59%), ΒΙΟ (-0,18%), ΕΥΔΑΠ (-3,76%), ΚΟΥΕΣ (-1,17%), ΜΟΗ (-2,32%), ΟΤΟΕΛ (-1,04%), ΟΠΑΠ (-0,18%), ΟΤΕ (-0,80%), ΤΕΝΕΡΓ (-2,19%). Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-3,76%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 5ετιας. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 5,93 ευρώ και με την επόμενη, σημαντική, αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 6,08 – 6,14 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 5,18 ευρώ.
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+8,32%), που συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 25ετιας και πλέον.
Χωρίς ουσιαστικές, τεχνικές, αντιστάσεις ο τίτλος, δείχνει να θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για τα επόμενα χρόνια και να βελτιώσει κεφαλαιοποίηση, εν όψει των “κρίσεων” για αλλαγές στον FTSE25, λόγω της επικείμενης εισόδου του ΔΑΑ και όχι μόνον στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+75,99%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+73,25%), ΒΙΟΤ (+62,5%), ΕΒΡΟΦ (+60%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+58,24%), REALCONS (+54,37%), MONTA (+46,6%), ΓΚΜΕΖΖ (+46,41%), ΔΟΜΙΚ (+42,64%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+42,48%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+4,91%), ΝΑΚΑΣ (+0,71%), ΙΑΤΡ (+0,28%), ΕΒΡΟΦ (+2,13%) και ΜΟΝΤΑ (+6,87%).
Ο Όμιλος Olympia, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των βασικών μετόχων που έχουν δεσμευτική συμφωνία, ξεπέρασε το 90% της ΕΝΤΕΡ (0%) και η εντολή αγοράς τραβήχτηκε. Πωλήσεις από χαρτοφυλάκια που περίμεναν και δεύτερη, υψηλότερη, δημόσια πρόταση.
Καθ΄ οδόν να σπάσει κάθε ρεκόρ συσσώρευσης με κλεισίματα πέριξ των 4,00 ευρώ η ΕΚΤΕΡ (-1,23%).
Τρία “πακέτα” συνολικά 1383090 τεμ. στο γνωστό discount των 4,80 ευρώ για ΙΝΚΑΤ (-2,74%).
Αίσθηση προκάλεσε η εντολή αγοράς 83040 τεμ. στα 10,66 ευρώ (+4,51%) για την ΕΠΣΙΛ (+4,51%).
Αύξησε συναλλαγές η Ιντρακόμ (+4,88%).
Από 2/4, χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου 1,98 ευρώ η ΙΝΤΕΡΚΟ (+3,91%).
Επιστροφή αγοραστών στην ΔΟΜΙΚ (+2,88%).
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Realcons (+4,64%).
“Fake” θα αποδειχθεί το πρόσφατο ανοδικό τίναγμα στην ΣΕΝΤΡ (-4,27%), αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση.
Σε υψηλά ενάμιση μήνα η Space (+2,06%).
Μετά από πτωτικό “πενταρέ”, προσπάθησε να αντιδράσει ο Πετρόπουλος (+0,85%).
Σε χαμηλά διμήνου η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-9,72%). Οι ΜΕΖΖεδες δεν φαίνεται να είναι “σε φόρμα”.
Προσπαθεί να ανεβάσει κεφαλαιοποίηση και να επιστρέψει στον FTSE25 ο ΟΛΠ (+8,93%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1292 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1276 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3137 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3100 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Ήπιες και μικτές μεταβολές στην Ευρώπη, με διαθέσεις διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street.
Διορθώνει οριακά, από τα υψηλά τετραμήνου το Πετρέλαιο, προς το 1,0886 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2160 ο Χρυσός, προς τα $25,45 το Ασήμι.
Κάτω από τα $68000 το Bitcoin, προς τα $3685 υποχωρεί το Ethereum.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο ένα βασικό επιτόκιο πολιτικής, ενώ παράλληλα απέσυρε μετρητά από μια μεσοπρόθεσμη δανειακή πράξη πολιτικής.
Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Φεβρουάριο.
H μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, αλλά τα στοιχεία από τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα. Ειδικότερα, η παραγωγή ανέκαμψε 0,8% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 1,1% τον Ιανουάριο. Η προηγούμενη μέτρηση είχε δείξει ότι η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει 0,5% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,3% τον Φεβρουάριο.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 98,4 δισ. ευρώ.
Η Jefferies εκτιμά ότι “η Εθνική Τράπεζα είναι το ‘παιχνίδι κεφαλαίου και ποιότητας’ στις ελληνικές τράπεζες και ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 10,20 ευρώ, από 8,80 ευρώ. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή - στόχος αυξάνεται σε 14,60 ευρώ και στο κακό σενάριο, η τιμή υποχωρεί σε 5,60 ευρώ”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΣΑΡ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Cenergy, Σαράντης και στο χαμηλό οι Viohalco, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 59 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.683 συμβόλαια).
Στα 4.593 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.628 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.351 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.351 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.477, 430 για τον Μάρτιο, 973 για τον Απρίλιο και 74 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.437), κινήθηκε μεταξύ 3.420,5 και 3.455 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 194, 127 για τον Μάρτιο και 67 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.228), κινήθηκε μεταξύ 1.225,75 και 1.232 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.420,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.771), Πειραιώς (9.740), Εθνική (4.122), ΔΕΗ (2.935), Alpha Bank (26.046), Ελ. Πετρέλαια (1.124), Τέρνα Ενεργειακή (1.087), ΕΧΑΕ (1.236), ΕΛΧΑ (843), ΑΔΜΗΕ (2.563), ΓΕΚ (1.049), Μυτιληναίο (720), Cenergy (2.798), Viohalco (1.101), Ελλάκτωρα (2.574), Lamda Development (760), Αεροπορία Αιγαίου (984), ΟΤΕ (1.021), Άβαξ (100), Fourli (452), Motor Oil (139), Ιντρακόμ (1.240), Ιντρακάτ (1.187), Quest (160), ΕΥΔΑΠ (204), ΟΠΑΠ (223), Jumbo (140).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.179, Πειραιώς 75.695, Eurobank 37.593, ΑΔΜΗΕ 26.903, ΓΕΚ 14.886, ΔΕΗ 27.965, Εθνική 12.959, Τέρνα Ενεργειακή 26.581.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.323.182 τεμ., (από 60.185.248 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.223.089 τεμ. (34.223.089), ΟΠΑΠ 1.617.619 τεμ. (1.617.619), Εθνική 13.588.691 τεμ. (13.716.818), ΟΤΕ 1.793.775 τεμ. (1.793.775), Πειραιώς 8.307.695 τεμ. (8.617.835).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.