Χρηματιστήριο: Τι έδειξε η προσπάθεια για rebound

Πώς κινήθηκαν οι μετοχές που δέχτηκαν χθες τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Υπό πίεση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Η Coca Cola έκρινε το πρόσημο. Ανοδος για Σαράντη, Aegean, Cenergy.

Δημοσιεύθηκε: 12 Μαρτίου 2024 - 17:39

Τελ. Ενημ.: 12 Μαρτίου 2024 - 19:39

Load more

Συνεδρίαση που διεξήχθη σαν επακόλουθο της χθεσινής σημαντικής υποχώρησης (η μεγαλύτερη των τελευταίων εννέα μηνών), με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και τους αγοραστές, στη συνέχεια να παίρνουν λίγο περισσότερες πρωτοβουλίες, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη σε θετικό βηματισμό, αλλά αποτυγχάνοντας να πετύχουν κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων.

Παράγοντες της Αγοράς σημειώνουν πως στη διόρθωση των τελευταίων ημερών, εκτός από τα μεγάλα κέρδη που έχουν προηγηθεί, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκτίναξη του σταθμισμένου free float (81,4%, από 54,4%) και βαρύτητας του τίτλου της Πειραιώς στους διεθνείς δείκτες και η οποία προκαλεί “αναγκαστικό rebalancing” σε πληθώρα διεθνών χαρτοφυλακίων, που επενδύουν βάσει αυτών των δεικτών συγκεκριμένα κεφάλαια. Η μεγάλη αύξηση της βαρύτητας της Πειραιώς φέρνει μείωση στις τοποθετήσεις σε άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως Τραπεζικές, που συμμετέχουν στους συγκεκριμένους δείκτες, οπότε τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πρέπει να κάνουν τις ανάλογες αναπροσαρμογές.

Μένοντας στην Πειραιώς, να σημειωθεί ότι σήμερα οι μετοχές της ΠΕΙΡ, από το placement του ΤΧΣ, ήταν διαθέσιμες και στους Έλληνες επενδυτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και μόλις ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, “σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της φάσης συσσώρευσης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε επιμέρους μετοχές - κλάδους, ανάλογα με τις φήμες που θα κάνουν τον γύρο της Αγοράς και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι Εισηγμένες”.

Σύμφωνα με άλλο, παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “ τώρα που τελειώσαμε με τις Τράπεζες, ήλθε η ώρα για τα επιχειρηματικά deals - placements. Οι μετοχές κάποιων Εισηγμένων Εταιρειών, ήδη προεξοφλούν τις επικείμενες συμφωνίες”.

Προσοχή, υπάρχουν Εταιρείες, οι μετοχές των οποίων παραμένουν στο επενδυτικό περιθώριο και οι οποίες, με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν, θα διαπραγματεύονται με κραυγαλέα μονοψήφιο p/e.

Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ακολουθούν σήμερα οι Αεροπορία Αιγαίου, Πετρόπουλος και Trade Estates. Την Τετάρτη την “σκυτάλη” παίρνουν οι TITC και ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη η Σαράντης έχει προγραμματίσει επενδυτική ημερίδα για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου του Ομίλου.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της συνέχισης της μεταβλητότητας, αν συνυπολογιστεί ότι την Παρασκευή το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου και στις τελικές δημοπρασίες αναμένεται το rebalancing του FTSE-Russel.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s. Ακολουθούν S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Υπενθυμίζεται το road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο στο διάστημα από σήμερα έως τις 14 Μαρτίου.

Τεχνικά και όσον αφορά τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αυτά καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, μέχρι ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει με κλεισίματα πάνω από τις 1417 μονάδες και ο FTSE25 πάνω από τις 3440 μονάδες.

Με διαθέσεις αντίδρασης κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, παίρνοντας βοήθειες και από το ήπια θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Κατά 3,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ετησίως τον Φεβρουάριο και κατά 0,4% σε μηνιαία. Τον Ιανουάριο ήταν στο 3,1% και στο 0,3% αντίστοιχα. Η μηνιαία αύξηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την πρόβλεψη 3,1% της συναίνεσης του Dow Jones.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η τρέχουσα εκτίμηση των Αγορών, δείχνει ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 19 - 20 Μαρτίου, ή σε αυτή από τις 30/4 – 1/5”.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες, μετά και τα στοιχεία του ΔΤΚ στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,57% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,14% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,144% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μεταξύ 1386,21 (-0,36%) και 1400,07 μονάδων (+0,63%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1397,03 (+0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1395,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Ο τζίρος στα 201,4 εκατ., από τα οποία τα 30,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΕΝΤΕΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΕΝΤΕΡ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 201,4 εκατ., τα 168,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η άτσαλη υποχώρηση κάτω από τις 1400 μονάδες, έθεσε σε κίνδυνο τη βραχυπρόθεσμη τάση. Στις 1379 - 1370 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη σε περίπτωση συνέχισης της υποχώρησης του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το ενδιαφέρον σήμερα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν το άνοιγμα της Αγοράς”, σημειώνει η Euroxx Sec.

Αναμένεται ανάκαμψη. Ωστόσο, ο Τραπεζικός κλάδος και ιδιαίτερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, θα δώσουν τον τόνο”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Το εγχείρημα της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε το ΤΧΣ, του 27% δηλαδή, στέφθηκε από επιτυχία οδηγώντας στην ολική επαναφορά της Τράπεζας στον Ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Αυτό αναμένεται να συμβεί και με το 18% της Εθνικής που κατέχει ακόμη το ΤΧΣ, ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης έξοδος του Κράτους από τις συστημικές Τράπεζες. Διαδικασία που εκτιμάται ότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του Τραπεζικού κλάδου υποβοηθώντας την ανάπτυξη, ώστε να δικαιολογεί τις λογιστικές απώλειες του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του.

Σαν αποτέλεσμα, η συμμετοχή των Ξένων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές διαμορφώθηκε στο 55,9% το Φεβρουάριο, οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν κατά 50% στο δίμηνο και έφτασαν τους 23.494 και η κεφαλαιοποίηση άγγιξε τα 100 δισ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, γινόταν φανερό ότι η διαφυγή από την περιοχή των 1420 μονάδων δεν ήταν εφικτή στην παρούσα φάση, με το ΓΔ να κινείται σε ελεγχόμενο εύρος μεταβλητότητας και το “rotation” των Δεικτοβαρών τίτλων να επιστρατεύεται καθημερινά.

Ήταν επομένως αναμενόμενη μια κίνηση από την πλευρά των πωλητών, για να δοκιμαστούν οι περιοχές στήριξης στα χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, με αφορμή την αναβάθμιση του συντελεστή στάθμισης της μετοχής της Πειραιώς στο 81,4% στους δείκτες MSCI, τα funds που τοποθετούνται σύμφωνα με τους δείκτες, τα αποκαλούμενα passive funds, προέβησαν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων προκαλώντας “αναταράξεις”.

Επίσης, ρευστοποιήσεις είναι πιθανό να διενεργήθηκαν από επενδυτές που κατά τη συμμετοχή τους στη δημόσια πρόταση της Πειραιώς, έλαβαν αριθμό τίτλων μεγαλύτερο του επιθυμητού.

Σαν αποτέλεσμα και λαμβανομένης υπόψη της εγχώριας χρηματιστηριακής ρηχότητας, ο ΓΔ οδηγήθηκε κάτω από τις 1400 μονάδες.

Ωστόσο, στα θεμελιώδη των Εταιρειών τίποτε δεν άλλαξε, ενώ η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής έκλεισε τον κύκλο των αποτελεσμάτων των συστημικών Τραπεζών, που προσδοκούν να καταβάλουν φέτος μέρισμα μετά από 14 χρόνια!

Το deal της Entersoft επιβεβαίωσε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις θεωρούνται εύλογες για επίδοξους αγοραστές και σύντομα η Αγορά θα πληροφορηθεί για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Παράλληλα, την Παρασκευή προσδοκάται ότι η Moody’s θα αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία, αν κρίνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί και οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη. Προηγουμένως, το κλείσιμο των Παραγώγων αναμένεται να δείξει τις διαθέσεις της Επενδυτικής Κοινότητας για τη βραχυχρόνια κατεύθυνση του ΓΔ

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2023 διέψευσαν τις προσδοκίες για ρυθμό μεγέθυνσης κοντά στο +2,5%. Όμως, η υστέρηση των επενδύσεων στο 4ο τρίμηνο οδήγησαν την μεταβολή μόνο στο +2%, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι η συμμετοχή της κατανάλωσης είναι 88% και οι επενδύσεις υστερούν, καθώς η γραφειοκρατία φρενάρει την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στο εξωτερικό, οι Κεντρικές Τράπεζες ανήγγειλαν τον χρόνο που κατά την κρίση τους πρέπει να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων, που είναι ο Ιούνιος, ώστε να έχουν πειστεί για την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, οι εστίες πολεμικών εχθροπραξιών συνεχίζονται στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία και η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τράμπ να εκτιμάται ότι έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Αμερικανών και την Ευρώπη να καλείται, μεταξύ άλλων, να ξοδέψει περισσότερα για την αμυντική της θωράκιση.

Εξελίξεις που επαναφέρουν την διάθεση για σενάρια απαισιόδοξων προβλέψεων στις Αγορές από αναλυτές όπως ο Ρουμπινί, καθώς μέχρι τώρα οι δείκτες κατέγραφαν αλλεπάλληλα ρεκόρ”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,6), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την “περιήγηση” από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ (-3,74%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,71%), ΕΤΕ (+1,39%) και ΠΕΙΡ (-0,15%).

Μεταξύ 1204,82 (+0,18%) και 1178,79 μονάδων (-1,99%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1196,16 (-0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1193,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1270 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1057 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1048 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η διανομή μερίσματος 25% - 30% επί των κερδών του 2023, η περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ και εν συνεχεία το ‘buyback’ αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής ανταμοιβής των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Το ζήτημα του ‘buyback’ το βλέπουμε ιδιαίτερα θετικά. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να προηγηθούν το μέρισμα και η πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των μεγεθών 2023”.

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΔΕΗ (-0,09%), ΕΛΧΑ (-0,92%), ΟΠΑΠ (-0,42%), TITC (-1,36%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Ο ΟTΕ ανακοίνωσε πως “διερευνά την απόσχιση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε 100% Θυγατρική Εταιρεία, στο πλαίσιο κινήσεων ανάδειξης εσωτερικής αξίας και ενδυνάμωσης της δυναμικής του Ομίλου”. Σύμφωνα με αναλυτές, “η παραπάνω κίνηση θα δώσει προστιθέμενη αξία στον Όμιλο και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,05%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 14,02 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 13,60 – 13,70 ευρώ (την υποστηρίζουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 12,76 ευρώ.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Σαράντης, ικανοποίησαν τους αναλυτές. Εξαιρετικές οι ταμειακές ροές, έφεραν αύξηση ταμειακών διαθεσίμων και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Το ΔΣ της Εταιρείας θα προτείνει στην γ.σ. των μετόχων μικτό μέρισμα συνολικού ποσού €15 εκατ., ή €0,224381 ανά μετοχή, έναντι μερίσματος χρήσης 2022 ποσού €0,143108 ανά μετοχή που πληρώθηκε το Μάιο 2023.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Σαράντης (+3,60%). Το ημερήσιο “stop long” στα 9,32 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 10,00 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 24 ετών και πλέον.

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αθροίζει η μετοχή της ΕΛΧΑ (-0,92%), έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλά διμήνου. Το ημερήσιο “stop short” στα 2,28 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 1,646 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+76,37%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+72,19%), ΚΟΥΑΛ (+71,88%), ΒΙΟΤ (+62,5%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΓΚΜΕΖΖ (+51,99%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,79%), ΕΒΡΟΦ (+49,17%), ΔΟΜΙΚ (+44,17%) και REALCONS (+41,44%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΒΑ (+2,06%), ΜΟΝΤΑ (+2,34%), ΙΑΤΡ (+1,99%), ΜΕΡΚΟ (+1,34%), ΙΝΤΕΤ (+1,95%), ΣΠΙ (+2,10%) ΑΚΡΙΤ (+2,12%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,22%, μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,25%, μετά από πτωτικό “πενταρέ” και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις το ΓΚΜΕΖΖ (+2,14%).

Μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Ιντρακόμ (+0,41%) και μετά από τέσσερις η Profile (+2,07%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,70%).

“Πακέτο” 2,367 εκατ. τεμ. πέρασε μέσω του Χ.Α. για την ΕΝΤΕΡ (-0,74%) στα 8,00 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+2,69%), Q&R (+0,48%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,76%) και Intralot (+0,87%).

Με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε παίζει με μονοψήφιο p/e ο Πετρόπουλος (-0,21%), αλλά το τελευταίο τρίμηνο έβγαλε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη. Ο τίτλος συνεχίζει να έχει πωλητή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1289 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1272 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3091 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0917 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Αμετάβλητες άφησε ο OPEC τις προβλέψεις του για την αύξηση τη ζήτησης Πετρελαίου το 2024 και το 2025. Στη μηνιαία έκθεσή του αναφέρει ότι “η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το 2025”.

Κάτω από τα $2170 επιστρέφει ο Χρυσός, προς τα $24,4 διορθώνει το Ασήμι.

Προς τα $70350 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3910 το Ethereum.

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, από 2,9% τον Ιανουάριο και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023.

Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ONS.

Η Bank of America βλέπει ελάχιστες ενδείξεις που να στηρίζουν τις ανησυχίες που εκφράζουν κάποιοι αναλυτές και επενδυτές ότι “η Αμερικανική Αγορά μετοχών έχει σημειώσει υπερβολικά μεγάλη άνοδο και πλησιάζει σε επίπεδα ‘φούσκας”. “Το ράλι στις Αμερικανικές μετοχές δεν αντανακλά μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις τιμές των μετοχών και στην αξία τους”, σύμφωνα με αναλυτές της BofA.

Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co. μιλώντας, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο Australian Financial Review Business Summit, δήλωσε ότι “δεν θα έβγαζε από το τραπέζι την προοπτική ύφεσης στις ΗΠΑ και η Fed θα πρέπει να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια. Η Αγορά τιμολογεί μια ήπια προσγείωση, πιθανότατα σε ποσοστό 70% - 80%”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 97 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασαν κατά 15% τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις”, τονίζει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τον στόχο των 8,3 ευρώ για τη μετοχή και τη σύσταση “buy”.

H Pantelakis Securities εκτιμά ότι “η Εθνική Τράπεζα (σύσταση “overweight” και τιμή - στόχος τα 9,55 ευρώ) ξεπέρασε τις προβλέψεις για το 2023 και έχει καλύτερες μεσοπρόθεσμες προοπτικές”.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της και της Αγοράς. Η τιμή - στόχος διατηρείται στα 8,90 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΥΡΩΒ και με το αρνητικό οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank και ΟΠΑΠ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ μόλις 3 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (309.798 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.517 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.499 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.198 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.474 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 122 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5.701, 2.787 για τον Μάρτιο, 2.894 για τον Απρίλιο και 20 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.375,75), κινήθηκε μεταξύ 3.350 και 3.387,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 704, 339 για τον Μάρτιο και 365 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.193,75), κινήθηκε μεταξύ 1.183 και 1.210,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 106, 53 για τον Μάρτιο 53 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.362), κινήθηκε μεταξύ 5.362 και 5.362 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.258 Cenergy, 16.486 Αεροπορία Αιγαίου, 5.994 Εθνική, 178.766 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.812), Πειραιώς (55.403), Εθνική (17.931), ΔΕΗ (23.598), Alpha Bank (119.026), Ελ. Πετρέλαια (2.115), Τέρνα Ενεργειακή (15.419), ΕΧΑΕ (5.295), ΕΛΧΑ (1.177), ΑΔΜΗΕ (22.461), ΓΕΚ (6.827), Μυτιληναίο (2.683), Cenergy (2.355), Viohalco (1.695), Ελλάκτωρα (972), Lamda Development (1.959), Αεροπορία Αιγαίου (701), ΟΤΕ (2.648), Άβαξ (269), Fourli (595), Jumbo (152), Motor Oil (360), Ιντρακόμ (3.179), Ιντρακάτ (1.227), ΔΑΑ (101), ΕΥΔΑΠ (346), ΟΠΑΠ (102), ΟΛΠ (104), TITC (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 140.477, Πειραιώς 64.987, Eurobank 26.010, Εθνική 12.303, ΑΔΜΗΕ 21.699. ΔΕΗ 20.421, Τέρνα Ενεργειακή 18.463.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.926.791 τεμ., (από 58.685.039 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.749.194 τεμ. (34.749.194), ΟΠΑΠ 1.756.619 τεμ. (1.614.019), Εθνική 13.896.428 τεμ. (13.896.428), ΟΤΕ 1.793.775 τεμ. (1.794.150), Πειραιώς 1.022.116 τεμ. (897.116).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων