Χρηματιστήριο: Profit taking στα υψηλά 13 ετών

Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη με αντίρροπες δυνάμεις στις τάξεις των blue chips. Επέστρεψε στα 4,15 ευρώ η Πειραιώς μετά τη χθεσινή εκτίναξη. Ράλι για τη μετοχή της Quest.

Δημοσιεύθηκε: 5 Μαρτίου 2024 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 5 Μαρτίου 2024 - 20:05

Load more

Μετά τα, χθεσινά, νέα υψηλά 13 ετών για τον Γενικό Δείκτη, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/4/2011 (1437,28 μονάδες) και τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να φθάνει μία ανάσα από τα 100 δισ. και πιο συγκεκριμένα στα 99,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, σήμερα, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, που έφερε τον ΓΔ στις παρυφές των 1437 μονάδων, επικράτησαν οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, τόσο στο Τραπεζικό ταμπλώ, όσο και στους περισσότερους από τους υπόλοιπους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ διασώζονταν με θετική μεταβολή, ενώ σχετικά μειωμένη, αλλά όχι ανύπαρκτη, ήταν η κινητικότητα των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τον κλάδο της Πληροφορικής, μετά την ανακοίνωση του deal Entersoft – SoftOne, να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών σημειώνοντας πως “τα deals, όσα ανακοινώνονται, αλλά και όσα φημολογούνται, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και το placement της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελούν σημαντικούς θετικούς καταλύτες και περιορίζουν το πτωτικό περιθώριο, από το αναμενόμενο ‘profit taking’ των βραχυπρόθεσμων παικτών”.

Μένοντας στα προγραμματισμένα αποτελέσματα των Εισηγμένων, η ΕΛΧΑ παίρνει την σκυτάλη σήμερα το απόγευμα. Το πρωί της Τετάρτης η Optima bank ανακοινώνει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023. Το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσματά της, ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank, Viohalco και Autohellas (στις 12 του μηνός ανακοινώνει η Εθνική).

Στις 7/3 η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023.

Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS, η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο, ενώ ακολουθούν οι Moody’s (15/3), S&P (19/4) και Fitch (31/5).

Με οριακές και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής περιμένοντας την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, μήπως και δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το πιθανό χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, ενώ την Παρασκευή τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θα δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας και για τον ρυθμό των αυξήσεων των μισθών, τα οποία θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Fed (ανακοινώνει στις 20/3).

Στα υπ΄ όψιν η διήμερη κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο, που ξεκινά αύριο Τετάρτη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παλαιό αναλυτή, που πρόλαβε να δει τις τιμές στο ταμπλώ της Σοφοκλέους να διαμορφώνονται χειροκίνητα και τις τιμές να μην έχουν όριο ημερήσιας μεταβολής, “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά είναι τα μηνύματα που θα εκπέμψει το placement της Πειραιώς, τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο το πρωί από την Optima bank, ενώ η ‘ερώτηση του εκατομμυρίου’ είναι τι στάση θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια που θα βρεθούν με σημαντικά πιστωτικά υπόλοιπα, μετά την διανομή των μετοχών της ΠΕΙΡ”.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,57% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,15% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,302% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μεταξύ 1436,44 (+0,11%) και 1428,00 μονάδων (-0,48%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1433,4 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1430,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Ο τζίρος στα 123,9 εκατ., από τα οποία τα 32,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΕΥΡΩΒ, ΣΕΝΤΡ, ΑΛΦΑ, ΚΟΥΕΣ, REALCONS), ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 123,9 εκατ., τα 102,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Τραπεζικός κατοχύρωσε τις 1250 μονάδες με αφορμή τις εξελίξεις στην Πειραιώς και ανοίγει ο δρόμος για τις 1400, με πρώτη στάση τις 1295. Η κίνηση συνοδεύεται από αντίστοιχη ανοδική διαφυγή της ΑΛΦΑ”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί στο Χ.Α., με την Τράπεζα Πειραιώς να συνεχίσει να δίνει τον τόνο”, όπως εκτιμά η Optima bank.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την τάση και θα προσφέρουν στήριξη περιορίζοντας το πτωτικό περιθώριο. Η ροή των ειδήσεων ευνοεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον”, σημειώνει η Beta Sec.

Νέο υψηλό κατέκτησε χθες ο ΓΔΧΑ, εν μέσω συσσώρευσης των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Νέες εισροές κεφαλαίου τροφοδοτούν την αγοραστική διάθεση με το placement της Πειραιώς στο προσκήνιο αυτή την φορά και τον Τραπεζικό δείκτη να καταγράφει νέο υψηλό. Το επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό και στο εξωτερικό, με συνεχή αξιολόγηση των εισερχόμενων μακροοικονομικών στοιχείων. Η στρατηγική μας απόφαση για αποχή από αύξηση θέσεων παραμένει ενεργή, ενώ ένα επιπλέον ανοδικό κύμα θα μας βρει από την πλευρά των πωλητών σε ορισμένους τίτλους. Η πτωτική παραβίαση των 1380 μονάδων ενδέχεται να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι επιδόσεις του ΑΕΠ για πολλές σημαντικές Οικονομίες του Πλανήτη, στο τέλος του 2023, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της εισόδου της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, παρά τη διατήρηση των εμπόλεμων συνθηκών τόσο στη Μ. Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία. Έτσι, στις ΗΠΑ, ο ετήσιος ρυθμός στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν 3,3%, στην Κίνα 5,2%, ενώ η Ινδία που καταγράφει ρυθμό 8,4% πείθει ότι έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τη νέα ανερχόμενη οικονομική Υπερδύναμη του Πλανήτη που ήδη σχεδιάζει νέα εμπορική οδό, την IMEC (India Middle East Europe Corridor) για τη προώθηση των Ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη καταγράφει ένα πενιχρό 0,5% στο τέλος του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το ‘θύμα’ της παρούσας πλανητικής αναταραχής, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σαν αποτέλεσμα, οι Διεθνείς Αγορές στη Ν. Υόρκη, το Τόκυο και τη Φρανκφούρτη, καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, οδηγούμενα από τους Τεχνολογικούς κολοσσούς που καταγράφουν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων στα μεγέθη τους.

Με τους αναλυτές και τον Economist να συνομολογούν ότι τιμές των δεικτών όπως το P/E ύψους 13,5 του Eurostoxx 600, ή και το 27 του S&P 500 δεν συνιστούν ενδείξεις που να οδηγούν σε συνθήκες ανορθόλογης ευφορίας, αφού τα μεγέθη των Εταιρειών συνεχώς βελτιώνονται.

Δεν αποκλείουν ωστόσο να υπάρξει διόρθωση των τιμών, σαν αποτέλεσμα ενός κύματος ρευστοποιήσεων, ιδιαίτερα αν διαψευστεί η προσδοκία έναρξης υποχώρησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, ή για άλλους λόγους.

Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι και η ανοδική κίνηση τόσο της τιμής του Bitcoin, πάνω από τις $63 χιλ., διαψεύδοντας τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θεωρούν ότι η εύλογη αξία του είναι …η μηδενική!

Αλλά και του Χρυσού, με την τιμή του να αναρριχάται πάνω από τα $2100 ανά ουγκιά, καθώς επανέρχεται σε αρκετούς επενδυτές η εκτίμηση ότι συνιστά το καλύτερο “επενδυτικό καταφύγιο”, σε ένα σενάριο έντονων “αναταράξεων” στις Αγορές.

Την ίδια ώρα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ο ΓΔ ξεπέρασε τις 1434 μονάδες καταγράφοντας ρεκόρ 13 ετών, ισοφαρίζοντας τις επιδόσεις του Απριλίου 2011, όταν η κίνηση ήταν πτωτική.

Καταλύτης για την εξέλιξη αυτή είναι η αναμενόμενη επιτυχής έκβαση της μεταβίβασης του 27% των μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ προς Ιδιώτες επενδυτές, Διεθνείς κατά 85% και Εγχώριους κατά 15%. Παρά το γεγονός ότι η τιμή των 4 ευρώ δεν είναι φθηνή, καθώς διαμορφώνει δείκτη P/BV σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (στο 0,80 περίπου), τα επιτεύγματα της Τράπεζας σε σχέση με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και την κεφαλαιακή θωράκιση να είναι αξιοσημείωτα (στο 3,5% τα NPEs, στο 13% ο δείκτης CET1 της κεφαλαιακής επάρκειας).

Είναι επομένως πιθανή η εφεξής έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας της Τράπεζας με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων (Τ.Α. ως το 2026 & ΕΣΠΑ 2021-27), που θα δικαιολογεί μελλοντικά τιμές αισθητά υψηλότερες από τις τιμές - στόχους που ανακοινώνουν οι Επενδυτικοί Οίκοι, για όσους υπομονετικά διακρατήσουν τους τίτλους τους τα επόμενα έτη.

Άλλωστε, τα P/E των συστημικών Τραπεζών είναι μόλις 6,5 και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου περί το 10, με την Ελληνική Οικονομία να αναμένει ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 2,5% για τα επόμενα έτη, κατά την ΤτΕ. Ταυτόχρονα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals από ισχυρούς Επιχειρηματικούς Ομίλους (Γερμανός - Entersoft και Χατζηλαζάρου - Τιτάνια που ολοκληρώθηκαν, Infoquest/ACS με Διεθνή Όμιλο, Περιστέρης/Τενέργα με Αραβικό Όμιλο κοκ) συνιστούν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για το ευοίωνο των μελλοντικών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας, με ζητούμενο ωστόσο και τη διαμόρφωση συνθηκών περισσότερο ισόρροπης ανάπτυξης”, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5,2), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΕΥΡΩΒ (-1,53%) και ΠΕΙΡ (-1,52%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-1,13%) και ΕΤΕ (-0,52%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1256,37 μονάδες (-0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1259,5 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1252,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,11%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1212 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1051 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1039 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “προσφορές 9 δισ. ευρώ καταγράφει το placement της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς υπάρχει ισχυρή ζήτηση από τα Ξένα χαρτοφυλάκια. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι με βάση τις προσφορές των επενδυτών, η τιμή διάθεσης κινείται προς το πάνω όριο του εύρους στα 3,9 - 4 ευρώ”.

Μικτή και σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-1,56%), ΒΙΟ (-0,17%), ΔΕΗ (-1,10%), ΕΛΧΑ (-1,11%), ΜΠΕΛΑ (-0,96%), ΜΥΤΙΛ (-1,80%), ΟΠΑΠ (-1,62%) και ΟΤΕ (-1,02%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, TITC.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 625 ίδιες ομολογίες του μη μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της Αεροπορίας Αιγαίου με ημερομηνία έκδοσης 12/3/2019. Tο σύνολο των εισηγμένων ομολογιών της Εταιρείας στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε 199375.

Όπως προαναφέρθηκε, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ.

Για την περίπτωση της ΕΕΕ (+1,46%), η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 29,26 ευρώ και οι στηρίξεις στα 26,53 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 26,34 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις 23/2 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο ο τίτλος της ΚΟΥΕΣ (+6,24%), ενώ ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά εξαμήνου. Οι στηρίξεις στα 5,78 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,52 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,10 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση στα 6,48 ευρώ, που δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί όσο συντηρούνται τα σενάρια για πιθανή πώληση της ACS και σημαντική επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+82,42%) ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+76,86%), ΚΟΥΑΛ (+67,76%), ΒΙΟΤ (+66,67%), ΣΑΤΟΚ (+62,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,84%), ΓΚΜΕΖΖ (+49,8%), MONTA (+43,46%), REALCONS (+41,83%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 85100 νέες (KΟ) μετοχές της CPI (+7,93%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 10 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 10.567.700.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+0,65%), ΑΑΑΚ (+9,49%), ΜΟΝΤΑ (+3,01%), ΑΒΕ (+2,38%), ΛΟΓΟΣ (+6,40%), ΝΑΚΑΣ (+1,43%), ΧΑΙΔΕ (+3,82%), ΜΠΤΚ (+9,82%).

Στις 10.31, με “ανοιχτή” εντολή πώλησης συνολικά 6 τεμ. τα Πλ. Κρήτης βρέθηκαν να υποχωρούν στα 14,40 ευρώ (-10%) και έκλεισαν αμετάβλητα χωρίς να κάνουν άλλη συναλλαγή, καθώς δεν διαμορφώθηκε τιμή.

Στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, τα Πλ. Θράκης (-0,48%) “μετράνε” οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, μία αμετάβλητη και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Realcons (+1,36%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 26/2 για Ελινόιλ (+4,62%, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές), στις 27/2 για Ίλυδα (+8,16%) και στις 28/2 για ΕΥΑΘ (+3,57%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μινέρβα (+5,38%), Ιατρικό (+5,11%), Κέκροπα (+1,27%) και Frigoglass (+9,09%).

Σε υψηλά 26 μηνών η Performance (+5,30%), σε υψηλά 11ετιας η Q&R (+14,86%).

Αύξησε συναλλαγές η ACAG (+4,17%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ελλάδος (+5,46%), μετά την ανακοίνωση για διανομή μερίσματος 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Centric (+1,93%) και Ιντεάλ (+0,62%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Space (+3%), με τον τίτλο να δείχνει αποκομμένος από την τάση του υπόλοιπου κλάδου.

Σε χαμηλά 12 συνεδριάσεων η Mevaco (-1%), απλά επιβεβαιώνει την απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος.

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε ο ΟΛΠ (+0,97%).

Αν τελείωσε ο πωλητής, θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή η ΕΚΤΕΡ (+4,03%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1396 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1319, 1284 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1265 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3363, 3200, 3180, 3118 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3074 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες μεταβολές και μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, διορθώνουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπια διόρθωση στο Πετρέλαιο, προς το 1,0860 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2135 και προς νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, ο Χρυσός (βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα $2150), προς τα $24,00 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $65250 διαρθώνει το Bitcoin, προς τα $3645 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έφτασε τα $1,35 τρισ., σπάζοντας το φράγμα των $1,28 τρισ. του Νοεμβρίου του 2021”, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko. Ένας παράγοντας που εξηγεί την εκτίναξη της τιμής του Bitcoin είναι το επερχόμενο “halving”. Το “halving” σημαίνει ότι κάθε περίπου τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό η “εξόρυξη” νέων νομισμάτων Bitcoin και άρα υπάρχει ένα “σοκ” από την πλευρά της προσφοράς.

Η Κινεζική Κυβέρνηση έθεσε ως στόχο ο ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει στο 5% φέτος, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, που δύσκολα θα επιτευχθεί.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ζώνη του Ευρώ έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για το Μπλοκ, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global, εκτινάχθηκε στο 49,2 τον Φεβρουάριο, από το 47,9 του Ιανουαρίου, υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,9, αλλά παρέμεινε κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50,2, από 48,4, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση του 50,0.

“Τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία υποχώρησαν κατά 0,9% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην ΕΕ. Τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία κινήθηκαν καθοδικά κατά 8,6% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 8,4% στην ΕΕ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Ο τομέας των Υπηρεσιών υποχώρησε στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 52,6 μονάδες, από 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 53 μονάδες.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε Εργοστάσια στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν πτώση τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, οι παραγγελίες βούτηξαν 3,6%, έναντι πρόβλεψης για πτώση 2,9%. Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν υποχώρηση 1,1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 99,7 δισ. ευρώ.

Η συνέχιση της μείωσης του χρέους και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την τροχιά της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας”, επισημαίνει η Scope Ratings σε ανάλυσή της.

Επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” για τον ΟΤΕ, η Ambrosia Capital δίνει τιμή - στόχο τα 19,6 ευρώ, από 18,9 ευρώ προηγουμένως.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, Motor Oil, Cenergy και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.771 συμβόλαια).

Στα 4.556 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.495 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.455 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 380, 347 για τον Μάρτιο και 33 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.477), κινήθηκε μεταξύ 3.474 και 3.500 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 0 για τον Μάρτιο και 5 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.277,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.615,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.988 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.730), Πειραιώς (2.189), Εθνική (323), ΔΕΗ (493), Alpha Bank (6.117), Ιντρακόμ (118), Ελ. Πετρέλαια (347), Τέρνα Ενεργειακή (245), ΕΧΑΕ (330), ΕΛΧΑ (387), ΑΔΜΗΕ (214), ΓΕΚ (3.308), Μυτιληναίο (208).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 178.979, Πειραιώς 72.669, Eurobank 32.774, Εθνική 14.639, ΑΔΜΗΕ 29.820. ΔΕΗ 29.040, Τέρνα Ενεργειακή 23.640, ΕΧΑΕ 11.292, ΓΕΚ 11.855, ΟΤΕ 10.044.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.704.045 τεμ., (από 59.321.315 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.009.982 τεμ. (34.447.162), ΟΠΑΠ 1.617.545 τεμ. (1.615.745), Εθνική 14.189.080 τεμ. (14.142.319), ΟΤΕ 1.799.396 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer                NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων