Με δεδομένο ότι, ημερολογιακά, μεθαύριο ξεκινά η Άνοιξη, κάποιοι στο Ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησαν τις “δοκιμαστικές βουτιές”, δοκιμάζοντας την “θερμοκρασία των νερών” χαμηλότερα των 1400 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που ασφαλώς και δεν ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και η οποία έδωσε την εντύπωση ότι ξέφυγε, λίγο, από τον καθημερινό έλεγχο των αγοραστών.
Να σημειωθεί ότι μόλις ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1400 μονάδων, η συντριπτική πλειονότητα από τους ενεργούς traders, ήταν πεπεισμένη ότι, έστω και προς το τέλος, οι “long” θα παρέμβουν και θα αποκαταστήσουν τις “ισορροπίες”, μειώνοντας τις ημερήσιες απώλειες και επαναφέροντας τον Δείκτη σε υψηλότερα, από τα ενδοσυνεδριακά, επίπεδα, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε, όπως και η συνεχιζόμενη εκτίμηση της στήλης σύμφωνα με την οποία “το ‘reality check’ για την Εγχώρια Αγορά, θα έλθει μετά το placement της Πειραιώς”.
Σε αντίθετη περίπτωση και αν επαναληφθούν οι “βουτιές” χαμηλότερα των 1400 μονάδων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το κλίμα θα βαρύνει και θα ενεργοποιηθούν κάποιες πρώτες κινήσεις “stop long”, τουλάχιστον από χαρτοφυλάκια που, παραδοσιακά, κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.
Απόλυτα ενδεικτική άποψη παλαιού αναλυτή, που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από αμέριστη αισιοδοξία και σήμερα άλλαξε άποψη συστήνοντας “μικτό χαρτοφυλάκιο με μετοχές, αλλά και με μετρητά”.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η Εγχώρια Αγορά έβγαζε εικόνα κούρασης, αλλά το συνεχιζόμενο “rotation” στους ημερήσιους πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, “απαγόρευε” και συνεχίζει να “απαγορεύει” μία πιο ουσιαστική διόρθωση στον Γενικό Δείκτη, την ώρα που σημαντικός αριθμός μετοχών έχει ξεκινήσει να διορθώνει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.
Ακόμα και έτσι, δείχνει μικρή η πιθανότητα η διόρθωση να ξεφύγει και να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1376 μονάδων, όμως μετά το placement της Πειραιώς όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ανάλογα και με την συμπεριφορά των Διεθνών Αγορών.
Να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, ενώ από το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή διασώζονταν μόνο οι ΕΕΕ (+0,14%) και ΚΟΥΕΣ (+2,75%), εικόνα που βελτιώθηκε στη συνέχεια.
Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, η καθαρή αξία συναλλαγών έμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., ακόμα μία ένδειξη της επιφυλακτικότητας των αντισυμβαλλομένων, στο να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες.
Η προσοχή στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, αλλά και στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, καθώς αρκετές μετοχές έχουν ξεκινήσει να διορθώνουν και μάλιστα σημαντικά, πριν την κίνηση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα.
Ελ. Πετρέλαια, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03), έχουν πάρει σειρά να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για την χρήση 2023. Αύριο, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI. Αλλαγές δεν υπήρξαν στον βασικό δείκτη (τον απαρτίζουν οι: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo), ωστόσο, αποφασίστηκε η ένταξη της Ιντρακάτ και της Intralot στον Small Cap.
Όπως προαναφέρθηκε, με μικτές διαθέσεις κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να έχουν υιοθετήσει στάση αναμονής.
Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ, που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει ανάπτυξη 3,3%.
Αύριο θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ενώ θα προηγηθούν οι μετρήσεις των μεταποιητικών δεικτών PMI στην Κίνα. Την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για την Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να περιμένουν τα παραπάνω στοιχεία, προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανότητες που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες να χαλαρώσουν την επιτοκιακή πολιτική τους.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,378% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1415,11 (+0,22%) και 1396,03 μονάδων (-1,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1407,89 (-0,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1407,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.
Ο τζίρος στα 94,9 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 94,9 εκατ., τα 78,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η απώλεια των 38 ευρώ, έβαλε τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ σε πλαγιοπτωτική κίνηση, με πρώτη στήριξη τη ζώνη τα 34, και βασική τη ζώνη των 32 ευρώ. Παραμένει μια από τις καλύτερες επιλογές στο Ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλώ, για πολλούς λόγους. Η Αγορά μπορεί να μην διόρθωση σημαντικά στον ΓΔ μιας και κάποιοι Δεικτοβαρείς τίτλοι βοηθούν σε αυτό, παρόλα αυτά οι περισσότερες μετοχές έχουν δώσει σημαντικές διορθώσεις, κάτι που φοβόμασταν από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ημερήσιο δεν ανησυχούμε ακόμα και από την στιγμή που είμαστε και κοντά σε ημερήσιο ‘stop’ θα μπορούσαμε πιο εύκολα να πάρουμε αγοραστικές θέσεις οι έχοντες ρευστότητα”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι Αγορές συσσωρεύουν μετά την άνοδο που έχει επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα, αναζητώντας θετικούς καταλύτες για την ανατροφοδότηση αυτής. Από την άλλη, οι αποτιμήσεις είναι πλέον απαιτητικές, αλλά η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι υποστηρικτική και δεν ευνοεί ούτε τους πωλητές. Το κλειδί της κατεύθυνσης θα έχουν, ενδεχομένως, τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία και τα εν εξελίξει εταιρικά αποτελέσματα. Στο εσωτερικό, αποτελέσματα έτους 2023 (pro forma) ανακοίνωσε η Ideal Συμμετοχών συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τα πολυκαταστήματα Άττικα. Τα λειτουργικά EBITDA διαμορφώθηκαν στα 53,9 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική γραμμή ανήλθε στα 26,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός, σε ενοποιημένο επίπεδο, εμφανίζεται στα 73,3 εκατ. ευρώ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Οι επενδυτές αναμένουν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες για το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων”, τονίζει η Eurobank Equities.
“Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, ενόψει των ανακοινώσεων του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς”, σύμφωνα με την Optima bank.
“Οι πληροφορίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές σε διάφορους κλάδους, ίσως προκαλέσουν κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υποστηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, εκτιμά η Beta Sec.
“Αμετάβλητη τεχνική εικόνα με τη συσσώρευση να συνεχίζεται και τη μικρή μεταβλητότητα να αποθαρρύνει τις βραχυχρόνιες κινήσεις”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία των Αγορών. Τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων είναι υψηλά και θα χρειαστεί χρόνος και χώρος για να αφομοιωθούν. Η περιοχή του δικού μας Γενικού Δείκτη στις 1387 μονάδες, θα καθορίσει την αλλαγή αυτής της κατάστασης, σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα”. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“O Γενικός Δείκτης αυτό το μήνα παρέμεινε στην περιοχή των 1400 μονάδων, αλλά παρατηρούμε πλέον μια διαφοροποίηση στους πρωταγωνιστές, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.
Οι Τράπεζες πραγματοποιούν συσσώρευση σε στενό εύρος όλο τον Φεβρουάριο, αλλά είχαμε σημαντική άνοδο σε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤC και ΕΛΠΕ.
Μέχρι και οι ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ που υποαποδίδουν σταθερά το τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησαν αξιόλογη ανοδική αντίδραση.
Η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση μάλλον βρίσκονται σε φάση διόρθωσης, με “φωτεινές” εξαιρέσεις όπως οι ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΚΡΙ και ΟΛΠ.
Η Αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται σε στάση αναμονής, με εμφανή διάθεση για ‘rotation’ ενόψει του placement της Τράπεζας Πειραιώς, της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και της έλλειψης σημαντικών γεγονότων διεθνώς”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).
Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (-0,51%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Eurobank (-1,51%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,06%) και Εθνική (+0,28%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1212,06 μονάδες (-1,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1224,81 (-0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1224,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,45%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1045 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1030 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,16%), ΒΙΟ (+2,41%), ΔΕΗ (+0,17%), ΕΕΕ (+0,14%), ΕΛΧΑ (+0,47%), ΚΟΥΕΣ (+2,75%), ΟΤΕ (+0,52%), ΟΤΟΕΛ (+0,89%) και CENER (+3,86%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ.
Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 38,66 ευρώ (κλείσιμο 6/2) κινείται η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,88%), που συμπλήρωσε 13 πτωτικές, στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις και σήμερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τριμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 35,16 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 39,56 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τα χθεσινά χαμηλά τριών μηνών, σήμερα επιχειρήθηκε αντίδραση στον τίτλο της Cenergy (+3,86%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 6,60 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,42 (ημερήσιο “stop long”) και 6,38 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,65 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΣΑΤΟΚ (+98,31%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+87,36%), ΦΒΜΕΖΖ (+83,23%), ΒΙΟΤ (+66,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,65%), ΓΚΜΕΖΖ (+47,41%), ΜΠΤΚ (+45,19%), ΕΒΡΟΦ (+45,00%), ΚΟΥΑΛ (+38,82%), ΔΟΜΙΚ (+38,04%), ΑΣΤΑΚ (+35,39%), MONTA (+35,08%) και ΕΠΙΛΚ (+30,43%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 130000 κοινές ονομαστικές ομολογίες της Intralot, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1000, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 27/2/2024 και σταθερού επιτοκίου 6,00% ετησίως.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+2,97%), ΜΟΤΟ (+0,68%), ΕΣΥΜΒ (+0,89%), ΣΠΙ (+0,89%), ΠΛΑΚΡ (+0,64%), MED (+0,42%), ΧΑΙΔΕ (+1,91%), ΚΕΠΕΝ (+0,99%), ΛΟΓΟΣ (+2,48%), ΝΑΥΠ (+3,64%), ΙΛΥΔΑ (+1,15%), ΝΑΚΑΣ (+2,13%), ΛΑΝΑΚ (+2,88%), ΓΕΒΚΑ (+1,11%) και ΒΙΟΤ (+5,26%).
Πέντε συνεχόμενες πτωτικές και επτά στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (-0,82%).
Επιθετικές τοποθετήσεις στην Εβροφάρμα (+14,47%), στην λογική ότι έχει μείνει πίσω, σε σχέση με την άλλη Εισηγμένη του κλάδου. Ο τίτλος σε υψηλά 16 ετών, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 17 ετών. Στις 29/3 τα αποτελέσματα χρήσης 2023, ενώ η Εισηγμένη θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος.
Με έξι πτωτικές και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις τα ΠΛΑΘ (-0,36%), με έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η ΙΝΤΚΑ (-1,28%), πτωτικό “εξαρέ” για ΦΡΙΓΟ (-0,62%).
Σε νέα υψηλά 17 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+0,88%).
Επιστροφή αγοραστών στον Κυριακούλη (+10,22%), με τον τίτλο να δίνει σήμερα υψηλότερη κορυφή.
Τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για ΜΕΒΑ (-0,49%), με τον τίτλο να έχει επιστρέψει στην συναλλακτική απαξίωση.
Σήμερα ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου μήνα στην Doppler (+4,79%), αποτέλεσμα μικρών τοποθετήσεων από χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σε σημαντική είδηση που θα αλλάξει την πορεία και την μετοχική σύνθεση της Εισηγμένης. Όλα τα παραπάνω τέθηκαν υπό αμφισβήτηση την τελευταία ώρα των συναλλαγών, όταν αποσύρθηκαν όλοι οι αγοραστές, μέχρι το απόλυτο “limit down”. Η συνέχεια επί της οθόνης.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1277 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1257 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3103 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3054 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ταϊβάν.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0834 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να κρατήσει τα $2040 ο Χρυσός, προς τα $22,60 διορθώνει το Ασήμι.
Πέρασε τα $61400 το Bitcoin, προς τα $3390 ανηφορίζει το Ethereum.
Στη Νέα Ζηλανδία, η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας κράτησε το επιτόκιό της στο υψηλό 15 ετών, του 5,5%, προειδοποιώντας ταυτόχρονα “ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο”.
Η οικονομική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ επιδεινώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης κλίματος που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε στο 95,4, που είναι το χειρότερο των τελευταίων τριών μηνών και χαμηλότερο από ότι προέβλεπε οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg.
“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερα στοιχεία πριν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος.
“Εντολές ρεκόρ 2,6 τρισ. ευρώ για νέες πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη έχουν δοθεί μέχρι στιγμής φέτος, σε μια επενδυτική πλειοδοσία μεγαλύτερη από ποτέ για το προσφερόμενο χρέος”, μεταδίδει το Bloomberg.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 97,9 δισ. ευρώ.
“Στα 603 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 64% σε ετήσια βάση, θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank για το 2023”, προβλέπει η Optima σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο των 2,1 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι “η Τράπεζα θα προχωρήσει και σε διανομή μερίσματος για τη χρήση, ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή”. Η Alpha Bank δημοσιεύει αποτελέσματα στις 7 Μαρτίου, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΚΟΥΕΣ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, δεν υπήρξε τίτλος που να κλείσει στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικούς τίτλους, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.492 συμβόλαια).
Στα 4.358 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.309 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 1.445 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.445 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 202 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 736, 702 για τον Μάρτιο και 34 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.422,5), κινήθηκε μεταξύ 3.393 και 3.435,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 15 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.230), κινήθηκε μεταξύ 1.223 και 1.230 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.493,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.276), Πειραιώς (7.208), Εθνική (568), ΔΕΗ (680), Alpha Bank (7.639), Ιντρακόμ (1.160), Ιντρακάτ (342), Ελ. Πετρέλαια (781), Τέρνα Ενεργειακή (368), Viohalco (470), ΟΠΑΠ (185), ΕΧΑΕ (722), ΕΛΧΑ (152), Μυτιληναίο (249), ΑΔΜΗΕ (1.539), Lamda Development (106), Αεροπορία Αιγαίου (245), Cenergy (229), Ελλάκτωρα (469), Fourli (122), ΓΕΚ (300), ΟΤΕ (462).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 172.983, Πειραιώς 73.178, Eurobank 29.214, Εθνική 14.039, ΑΔΜΗΕ 30.429. ΔΕΗ 29.266, Τέρνα Ενεργειακή 23.268, ΕΧΑΕ 11.167, ΓΕΚ 11.903, ΟΤΕ 10.167.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.600.826 τεμ., (από 58.704.045 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.582.744 τεμ. (34.777.151), ΟΠΑΠ 1.613.252 τεμ. (1.612.502), Εθνική 14.274.408 τεμ. (14.274.408), ΟΤΕ 1.799.513 τεμ. (1.799.513), Πειραιώς 895.291 τεμ. (895.291), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.217.898 τεμ. (6.203.698)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ | 5,80% | 2024-01-19 |