Τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις Φεβρουαρίου, με το "ταμείο" θετικό- σύμφωνα με τις τιμές της Παρασκευής.
Διαδοχικά ιστορικά υψηλά στην Wall Street- με αιχμή κυρίως το rally της Nvidia- και πτήση του S&P500 πάνω και από τις 5.100 μονάδες.
Ιστορικά υψηλά και για DAX, CAC κ.α. με αφορμή τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις αμοιβές στην ευρωζώνη που θεωρήθηκαν καθησυχαστικά -επηρεάζοντας ανάλογα την τακτική της ΕΚΤ στα θέματα επιτοκίων και ποσοτικής σύσφιξης.
Μέχρι τώρα (23/2) για τον S&P500 η μηνιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο 4,61%, για τον DAX στο 4,76% περίπου όσο για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο 4,44% η άνοδος για τον ΓΔ τον Φεβρουάριο αλλά με διαφοροποιημένη διακύμανση έναντι των διεθνών, καθώς υπεραπέδωσε τις πρώτες 2 εβδομάδες και άρχισε να μετριάζεται αισθητά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Οριακά θετική (0,56%) η εβδομαδιαία μεταβολή για τον ΓΔ, επίσης οριακά (0,52%) για τον ΔΤΡ και τον FTSE25 (0,52%), ενώ οριακά αρνητική (-0,27%) ήταν για τον FTSEMidCap.
Αξία συναλλαγών στα 113,9 εκατ. για ακόμη μία εβδομάδα σταθερά μεγαλύτερη των 100 εκατ., επιβεβαιωτική τόσο της εισροής νέων κεφαλαίων όσο της αναδιάρθρωσης θέσεων μεταξύ "ισχυρών χεριών".
Χαρακτηριστικός κύκλος 5 συνεδριάσεων εξισορρόπησης-συσσώρευσης μία "ανάσα" από τα 100 δισ. (συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων). Ενα από τα ενδιαφέροντα των τελευταίων συνεδριάσεων Φεβρουαρίου εάν θα επιτευχθεί η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου- σηματοδοτώντας (και αυτή) την διαδικασία μετάβασης της αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο πως, το ΧΑ είναι σταθερά σε long τάση, με ενδεικτικές τις 17 εβδομάδες στις τελευταίες 20 με θετικό πρόσημο. Προφανώς οι διορθώσεις, η αναδιάταξη θέσεων είναι εντός προγράμματος πλην όμως το θετικό κλίμα έχει διάρκεια, αποτυπώνεται δε στον-σχεδόν- διπλασιασμό της αξίας συναλλαγών. Οσον αφορά στην αναδιάταξη θέσεων- λ.χ την Παρασκευή σε σύνολο 111,1 εκατ. τα 24,3 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, την Πέμπτη σε 111,8 εκατ. τα 15,2 εκατ. έγιναν μέσω πακέτων, τη δε Τετάρτη στα 121 εκατ. ήταν 37,3 εκατ. (κλασική συνεδρίαση profit taking κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο).
Στο επίκεντρο των επενδυτών, κατ' αρχήν τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 με το δείγμα γραφής (Mytilineos, Coca Cola HBC, TITAN, OTE, Πειραιώς) να ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών (λ.χ. Μάνου Χατζηδάκη) για χρονιά-ρεκόρ. Για τη συνέχεια "βαρόμετρο" είναι τα μεγέθη που θα ανακοινώσουν ισχυροί όμιλοι και τράπεζες. Την Πέμπτη είναι η σειρά της Helleniq Energy, αλλά και των Ideal Holdings, Lavipharm από τα mid caps.
Επίσης στο επίκεντρο οι εξελίξεις σχετικά με το placement της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με την κοινότητα να προεξοφλεί την on block διάθεση του 27% , να "ανιχνεύει" την (δυνητική) τιμή συμμετοχής στο 3ήμερο 4-6 Μαρτίου.
Σε επίπεδα Μαϊου 2011 το ΧΑ (ΓΔ) κλείνοντας τον κύκλο απαξίας, θυμίζοντας πως εκείνη την περίοδο η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνούσε τα 55 δισ. και ότι η διαδικασία επαναφοράς ξεκίνησε από τα χαμηλά των 470 μονάδων (Μάρτιος 2020) είχε συνέχεια, ένταση με την τελευταία φάση να δρομολογείται από την περιοχή των 1.100 μονάδων (Οκτώβριος 2023) μέχρι τα σημερινά επίπεδα. Αναπόφευκτη, από αυτή την άποψη η στάση και η αναδιάταξη δυνάμεων. Ενισχύοντας έτσι την προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη για το πόσο "στέρεη" είναι η άνοδος στο ΧΑ.
Βραχυπρόθεσμα όμως, σημείο αναφοράς για την αγορά είναι η διάθεση του 27% της Πειραιώς, με τα προηγούμενα των Εθνικής, HelleniQ Energy, ΔΑΑ να συμβάλουν στην συντήρηση ευνοϊκής διάθεσης.
Με "στήριξη" στην περιοχή των 1.400-1.410 μονάδων, traders και επενδυτές θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την άντληση ρευστότητας (κυρίως λόγω Πειραιώς) το "κλείσιμο" Φεβρουαρίου/2μηνου την Πέμπτη με τους long να "βλέπουν" στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.431 την "τοπική κορυφή" των 1.456 μονάδων.
Ενισχυτική η διεύρυνση των επιλογών- και traders- σε συγκεκριμένα mid caps, που είτε λόγω αποτελεσμάτων είτε εξελίξεων καταγράφεται αυξημένη ενισχυτική συναλλακτική δραστηριότητα (Intrakat, Intralot, AVAX, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, Intracom Hodldings, Ideal Holdings, Profile, Premia κ.α. ) Η ανακοίνωση flash notes για μεγέθη 2023- πέραν των Ideal Holdings, Lavipharm- των Premia (27/2), Entersoft (29/2) πιθανότατα θα επηρεάσει την στάση εγχώριων επενδυτών.
Ενδεχόμενη διατήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές (την Τετάρτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ-την Παρασκευή στοιχεία πληθωρισμού/ΔΤΚ στην Ευρωζώνη) θα διευκολύνει τους long που θέλουν να μπουν δυνατά στο Μάρτιο, που προοιωνίζεται ενδιαφέρων.
Θυμίζω 7 Μαρτίου η ανακοίνωση μεγεθών Eurobank, Alpha Bank, στις 12 η Εθνική και στις 15 του μηνός η αξιολόγηση από τη Moody's.