Fed και Nvidia απασχόλησαν τους επενδυτές εχθές στη Wall Street. Ηξεις, αφήξεις όσον αφορά στην τακτική της Fed για επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη, «έσπασαν τα κοντέρ» της Nvidia λόγω ΑΙ, οριακά στις 5.000 μονάδες τα futures του S&P500.
Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά, από τις 17.100 (0,19%) ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυρίως εγχώριοι θεσμικοί προχώρησαν σε μερικό «κλείδωμα» θέσεων -πιθανόν λόγω του επικείμενου placement για το έως 27% του μ.κ. της Πειραιώς από το ΤΧΣ, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών.
Μικρές μεν οι απώλειες για τους δείκτες, μεγαλύτερες όμως για αρκετές μετοχές του δείκτη, με συνέπεια ο ΓΔ να διορθώσει 0,29% στις 1.420,28 μονάδες αλλά για 8 τίτλους να ξεπεράσει το 1%, φτάνοντας ακόμη και το μείον 2,6% για την ElvalHalcor.
Διόρθωση με μάλλον μέτριο τζίρο, καθώς από τα συνολικά 121 εκατ. τα 37,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (τα 26 εκατ. σε δύο μεγάλα πακέτα στη μετοχή της Eurobank στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης).
Κλάδος-μοχλός σταθερά ο τραπεζικός, η Πειραιώς σηματωρός ευρύτερα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και τη στάση των «ισχυρών χεριών» και όσων funds προετοιμάζονται για τη διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Τα μέχρι στιγμής γνωστά στην κοινότητα είναι η έγκριση του Ενημερωτικού από την Κεφαλαιαγορά -την προσεχή Παρασκευή (1/3)-, το διάστημα εγγραφών, Δευτέρα (4/3)-Τετάρτη (6/3), και το επικρατέστερο ενδεχόμενο διάθεσης και του 27% του μ.κ. λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος περίπου 40 funds -αρκετά «κλείστηκαν» στο road show της JPMC, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η τιμή διάθεσης.
Στην κοινότητα δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ακολουθηθεί -κατά κάποιο τρόπο- η διαδικασία του placement της Εθνικής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ζήτηση για την Πειραιώς δείχνει (δυνητικά) ακόμη μεγαλύτερη. Κοντός ψαλμός...
Ωστόσο, είναι το προηγούμενο του ΙΡΟ του ΔΑΑ, όπου οι Ελληνες έμειναν -επί της ουσίας- εκτός παιδιάς, γεγονός που οδηγεί ορισμένους σε ανάληψη μεγαλύτερης ρευστότητας αυτό το διάστημα. Ενδεικτική η χθεσινή συνεδρίαση, μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχεια σήμερα-αύριο.
Οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάσεις σε αναλυτές, εκθέσεις χρηματιστηριακών και διαψεύσεις/απαντήσεις σε ερωτήματα της Κεφαλαιαγοράς συνθέτουν το σκηνικό -που έχει περισσότερο παρασκηνιακό χαρακτήρα.
Η ΔΕΗ διαψεύδει πως έχει μπει σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά της NOVA, όμως... φωτιά φαίνεται να υπάρχει σε παραπλήσιο μέτωπο, σύμφωνα και με όσα αποκάλυπτε εχθές ο ΧΑΜαιλέων.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διευκρινίζει -κατά την πάγια θέση της- πως είναι διαχρονικά αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο αξιολογείται αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση.
Παράλληλα θέμα πώλησης της ΗΛΕΚΤΩΡ ή της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες πλευρές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Intrakat), πλην όμως παρασκηνιακά και στα τρία μέτωπα διαδραματίζονται σημαντικές επαφές μεταξύ ισχυρών μετόχων.
Κοινός τόπος πως σε περίοδο υψηλού κόστους χρήματος και άμεσης προτεραιότητας για κοστοβόρα επενδυτικά προγράμματα επιδιώκεται η δημιουργία οικονομιών κλίμακος. Πιθανόν από αυτές τις συζητήσεις να προκύψουν ακόμη και μετοχικές συμπράξεις.
Ενέργεια και κατασκευές/υποδομές/παραχωρήσεις είναι δύο κλάδοι «αιχμής/κόστους» που με τον τραπεζικό είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πανίσχυρων funds.
Κινητικότητα όμως καταγράφεται και στα mid caps -σε συγκεκριμένα, που είτε διεκδικούν την αναβάθμισή τους στον FTSE25 είτε πρόκειται να ανακοινώσουν γενναιόδωρες χρηματικές διανομές. Intrakat, Intralot, ΚΡΙ-ΚΡΙ, αλλά και Profile, Δομική Κρήτης και ακόμη 3-4 είναι σχεδόν καθημερινά στο προσκήνιο.
Εξαγορά από την Coca Cola HBC στην Ιρλανδία (BDS Vending), αναμονή για τα μεγέθη ΟΤΕ και το ενδεχόμενο διανομής μεγαλύτερου μερίσματος, κίνηση που πιθανολογείται πως θα προχωρήσει η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ, με τη Eurobank να ξεκινά την κάλυψη με τιμή-στόχο τα 13,6 και σύσταση «αγορά».