Χρηματιστήριο: Εκλεψαν τις εντυπώσεις ΟΤΕ, Jumbo και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με περιορισμένες συναλλαγές, λόγω κλειστής Wall Street, ο ΓΔ αναρριχήθηκε στις 1.422 μονάδες και πέτυχε την ανοδική διαφυγή στην τέταρτη προσπάθεια. Η Alpha Bank ξεχώρισε από τις τράπεζες.

Δημοσιεύθηκε: 19 Φεβρουαρίου 2024 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 19 Φεβρουαρίου 2024 - 19:30

Load more

Συνεδρίαση χαμηλότερων συναλλαγών (λόγω της αργίας στην Wall Street – Presidents Day), με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει για τέταρτη φορά τιμές υψηλότερα των 1410 μονάδων (οι προηγούμενες τρεις φορές στις 9,15 και 16/2) και να πετυχαίνει σήμερα την ανοδική διαφυγή και τα νέα υψηλά 13 ετών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 2/5/2011 και στις 1429,12 μονάδες), αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους από τους παράγοντες της Αγοράς, που περίμεναν μία συνεδρίαση συσσώρευσης, με το όποιο ενδιαφέρον να εξαντλείται στις κινήσεις επιμέρους τίτλων.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που αναφέρονταν σε “τεχνικό εγκλωβισμό” της Αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης από την μία κρατούσε, σε κλείσιμο, τις 1400 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών, όμως από την άλλη έδειχνε αδυναμία να πετύχει πειστική ανοδική διαφυγή και συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1410 - 1415 μονάδων.

Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση, που οι σημαντικότερες, αρχικές, βοήθειες για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25), ήλθαν από τα μη Τραπεζικά blue chips και όχι από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, το οποίο αύξησε κινητικότητα προς το τέλος των συναλλαγών.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις παραγόντων της Αγοράς, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμοι τάση στο Χ.Α., με τους πιο συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι “σε κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους οι αποτιμήσεις αρχίζουν να δείχνουν ‘απαιτητικές’ και μέχρι να προκύψει η είδηση – καταλύτης που θα ωθήσει τις τιμές προς υψηλότερα επίπεδα, δεν αποκλείεται οι ενεργοί επενδυτές να στραφούν σε τίτλους που ‘έχουν μείνει πίσω’. Το ‘reality check’ στο Χ.Α. αναμένεται μετά το placement της Πειραιώς”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο αισιόδοξους, “το πρώτο δείγμα αποτελεσμάτων από τις Εισηγμένες, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη, τα υψηλότερα μερίσματα και τις θετικές προοπτικές που επικοινωνούν οι Διοικήσεις των Εταιρειών”.

Εν τω μεταξύ και με δεδομένο ότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, μάλλον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα που παρουσίασαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Με μικτές διαθέσεις και ελεγχόμενες μεταβολές κινούν οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και λόγω της αργίας στο NYSE καθώς, οι περιορισμένες πλέον πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων Παγκοσμίως σύντομα, κρατούν χαμηλά το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Δεν θα ανακοινωθούν πολλά σημαντικά δεδομένα μέχρι την Πέμπτη, οπότε και αναμένονται οι δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωζώνη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ελληνικό ενδιαφέρον είχε η αναδιάρθρωση του FTSE Russel, καθώς υπήρξαν αναβαθμίσεις αλλά και νέες είσοδοι μετοχών.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της TITC εισήλθε στον Large Cap, από τον δείκτη Mid Cap, ενώ οι μετοχές των Epsilon Net (βρισκόταν στον Small Cap) και Ιντρακάτ εισήλθαν στον δείκτη Mid Cap. Στον δείκτη Small Cap, παρέμειναν οι μετοχές των Ιντεάλ και Ιντρακόμ, ενώ στον Micro Cap προστέθηκαν οι AustriaCard, ΕΚΤΕΡ και ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ (νέες προσθήκες). Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 15 Μαρτίου.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,64% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,365% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1403,23 (-0,15%) και 1420,85 μονάδων (+1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1418,68 (+0,95%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1422,85 (+1,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1422,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,22%.

Ο τζίρος στα 87,1 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΠΕΙΡ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΔΑΑ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,1 εκατ., τα 61,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές εξετάζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για να αξιολογήσουν τις προοπτικές πολιτικής σύσφιξης”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Οι επενδυτές ενδέχεται να αναζητήσουν νέα οικονομικά δεδομένα αυτήν την εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε στάση αναμονής, καθώς τα υψηλά των 13 ετών ενδέχεται να απαιτήσουν μία στάση για αφομοίωση των κερδών”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Για την εβδομάδα που ξεκίνησε, βαρύτητα θα δοθεί στο εσωτερικό στα αποτελέσματα του ΟΤΕ (Πέμπτη π.σ.) και στις ανακοινώσεις της Διοίκησής του Οργανισμού, σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, το μέρισμα και τον ανταγωνισμό. Στο εξωτερικό, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δείκτες Μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, καθώς και ο πληθωρισμός Ιανουαρίου (τελική μέτρηση). Στις ΗΠΑ, αναμένουμε λεπτομέρειες που θα προκύψουν σχετικά με την πορεία των επιτοκίων από τα πρακτικά της FED που δημοσιεύονται την Τέταρτη το βράδυ. Σημειώνουμε ότι την ίδια μέρα μετά το κλείσιμο ανακοινώνει αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου και η Nvidia, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει όλο τον κλάδο της Τεχνολογίας ως πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Την Τετάρτη ξεκινάει η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της Intralot και η Federal ανακοινώνει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, ενώ την Πέμπτη ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά του. Αργία σήμερα στη Wall Street (Ημέρα Προέδρου) προϊδεάζοντας για χαμηλότερες συναλλαγές και στο Χ.Α. Πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη στήριξη στην ζώνη των 1351 - 1340 μονάδων του ΓΔ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά δείχνει ότι χρειάζεται ανάσες διόρθωσης χρόνου, ή και τιμών πριν δούμε και πάλι μία σημαντική ανοδική κίνηση, όπως εντοπίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι τα “stop” πλέον είναι πολύ κοντά, οπότε οι όποιες αποφάσεις είναι αρκετά πιο εύκολες, την ώρα που όλο και κάποιος Δεικτοβαρής τίτλος βοηθάει την συντήρηση του ΓΔ.

O σκληρός πληθωρισμός επηρέασε την Αγορά ομολόγων, με νέα αύξηση των αποδόσεων μιας και ο φόβος για καθυστέρηση της μείωσης επιτοκίων επανήλθε.

Από νέα μπροστά μας έχουμε το αναμενόμενο placement της Πειραιώς, με τις τιμές να συντηρούνται λίγο κάτω από τα 4 ευρώ, ενώ παράλληλα η Intralot επιχειρεί ακόμα μία νέα σημαντική ομολογιακή έκδοση με σκοπό την συγκέντρωση 130 εκατομμυρίων, με πολύ καλό κουπόνι. Η Εταιρεία φαίνεται να είναι ένα δυνατό “turnaround story”, που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Τα αποτελέσματα συντηρούν το καλό κλίμα και δικαιολογούν τις αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις, με την Πειραιώς και την ΕΕΕ να πιστοποιούν την τάση.

Η ρευστότητα στην Αγορά είναι στο ζενίθ της, για αυτό και δύσκολα βγαίνουν σημαντικές διορθώσεις μέχρι στιγμής. Από την άλλη βλέπουμε μέρος της ρευστότητας να μπαίνει σε ΟΤΕ, που ουσιαστικά έχει μείνει σημαντικά πίσω τον τελευταίο χρόνο και που του λείπει και μία κατοχύρωση του 13,50 σε εβδομάδα, για να πάρει σημαντική τάση.

Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει πάρει την σκυτάλη και όλο και κάποιος νέος τίτλος παίρνει σειρά για αποδόσεις. Η κίνηση θυμίζει άλλες εποχές, κάτι που είχαμε εικάσει ότι αργά, ή γρήγορα θα το βλέπαμε στην Αγορά.

Ο ΓΔ συνεχίζει να προσπαθεί να αφήσει πίσω το 1400 κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο άμεσα, ή τουλάχιστον χρειάζεται χρόνος για να το αποδείξει. Θυμίζουμε ότι ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα, παρόλα αυτά δεν χρειάζονται μονοτασικές κινήσεις και είναι σίγουρα καλύτερα οι αργές αναρριχήσεις.

Η Αγορά σίγουρα έχει αλλάξει χαρακτήρα, σε σχέση με το παρελθόν, με το πιο νέο σημαντικό δεδομένο ότι η ρευστότητα σταδιακά έχει πάει σε όλο το ταμπλώ.

Καθημερινά βλέπουμε προσέγγιση νέων επενδυτών τόσο Ξένων, όσο και Ελλήνων μικροεπενδυτών που επαναδραστηριοποιούνται στην Αγορά.

Η επενδυτική κουλτούρα σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από το παρελθόν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον θα δούμε υπερβολές και μεγάλου ρίσκου κινήσεις με αναζήτηση γρήγορου κέρδους.

Είχαμε σχολιάσει ότι είναι δεδομένο ότι μπροστά μας θα δούμε ένα “mini 1999”, κάτι που πλέον φαίνεται στους περισσότερους ότι νομοτελειακά θα συμβεί.

Εκτός από φυσιολογικές διορθώσεις που μπορεί να δούμε στην φετινή πορεία, όλα δείχνουν ότι τα κέρδη των Εταιρειών και φέτος θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την άνοδο που εξελίσσεται.

Να πούμε τέλος ότι υπάρχουν και περίοδοι που συνίσταται να κρατάμε μετρητά, ειδικά αν παίρνουμε σήμα εξόδου, ή δεν αισθανόμαστε άνετα με μία μεγάλη κίνηση. Ακόμα και λάθος να κάνουμε, πολύ πιο εύκολα και με καθαρό μυαλό να επανεξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο. Οι περισσότεροι όταν βγαίνουν από μία επένδυση, ή ένα trade, ψάχνουν το επόμενο δευτερόλεπτο να τοποθετηθούν κάπου αλλού, κάτι που τις περισσότερες φορές προκαλεί μείωση αποδόσεων, ανάληψη ζημιών και τέλος κακή ψυχολογία στην λήψη σωστών αποφάσεων”, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,02%, Εθνική +0,98%, Eurobank +1,05%, Πειραιώς +0,71%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,66 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζεται στα 1,571, 1,528 και στη ζώνη 1,483 – 1,462 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,85 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,966 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,65, 6,22, 6,069 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,963 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,85 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,718, 1,686, 1,599, 1,583 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,571 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,00 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,782 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,76, 3,38, 3,246 3,152, 3,114 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 3,038 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 4,00 ευρώ.

Μεταξύ 1219,25 (-0,56%) και 1235,51 μονάδων (+0,77%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1232,10 (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1240,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,18%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1032 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1016 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι CENER (-0,14%), ΕΥΔΑΠ (-0,34%) και ΣΑΡ (-0,21%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Η Ελλάκτωρ (+3,75%) ανακοίνωσε ότι “δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για την εξαγορά των μετοχών της στην Θυγατρική Εταιρεία, Ηλέκτωρ”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Quest (+1,94%), που ερχόταν από 4 πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε και είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 4μηνου, καθώς ξεκίνησαν τα πονταρίσματα για πιθανές προσθαφαιρέσεις μετοχών στον FTSE25, λόγω και της πιθανής εισόδου του Δ.Α.Α. στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 5,52 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,55 (ημερήσιο “stop short”) και 5,75 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η σημαντική στήριξη στα 4,98 ευρώ.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Cenergy (-0,14%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 6,53 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,42 (ημερήσιο “stop short”) και 6,34 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η σημαντική αντίσταση στη ζώνη 7,44 – 7,65 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+104,03%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+97,8%), ΣΑΤΟΚ (+89,83%), ΒΙΟΤ (+65,83%), ΚΟΥΑΛ (+53,95%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,46%), ΓΚΜΕΖΖ (+51,20%), ΦΡΙΓΟ (+42,86%), ΔΟΜΙΚ (+31,29%), MONTA (+30,89%) και ΜΙΝ (+30,19%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΙΝ (+2,99%), ΦΙΕΡ (+2,56%), ΣΕΝΤΡ (+1,35%), ΝΑΥΠ (+1,74%), ΛΟΥΛΗ (+1,03%), ΕΛΙΝ (+1,72%), ΜΠΤΚ (+9,57%) και ΑΑΑΚ (+3,70%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΔΑΑ (-1,25%), έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από την ώρα που μπήκε στο Χ.Α.

Με το υψηλότερο όγκο του τελευταίου 4μηνου, σε χαμηλά τριμήνου η Ελλάδος (-2,48%).

Σε υψηλά 14,5 ετών η Ιντρακάτ (+1,96%), 16 ετών η Ιντρακόμ (+4,35%), 21,5 ετών η Ιντεάλ (+2,76%), σε νέα ιστορικά υψηλά Κρι Κρι (+3,54%) και Entersoft (+3,68%).

Σε υψηλά 2μηνου, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 2 μηνών η ΚΛΜ (+11,54%).

“Εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Βιοτέρ (+9,94%), με τον τίτλο σε υψηλά 21 μηνών.

Συνεχίζει την κίνηση – ασανσέρ η ΦΡΙΓΟ (+2,70%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Space (+4,04%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Κέκροπα (+6,65%) και ΑΔΜΗΕ (+2,98% και υψηλά 6μηνου) και πέντε ανοδικές για Sato (+6,67% και υψηλά 12μηνου).

Δεν έχει τελειώσει ο πωλητής στην ΕΚΤΕΡ (-0,25%).

Ενδείξεις συναλλακτικής αφύπνισης στην Mevaco (+4,04%), αλλά και “σβήσιμο” στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα την υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 4,18 ευρώ (+7,73%). Έχει κι άλλη είδηση καθ΄ οδόν η Εισηγμένη.

Σημαντική κινητικότητα ανακοινώσεων στην ΒΙΣ (+0,77%) και μπορεί να απαιτήσει αυξημένη προσοχή.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την Α.Μ.Κ. ύψους 2,48 εκατ. ευρώ στην αρχή του 2023 και τη χρονική μετακύλιση ομολογιακού δανείου ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, που είχε μεταφερθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, για το έτος 2027, η νέα κίνηση που ανακοίνωσε η Εισηγμένη ήταν η απόφαση πώλησης του 1,3199% που κατείχε στην Hellenic Quality Foods έναντι 1,64 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα τις υποχρεώσεις της ΒΙΣ προς την HQF.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1383 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1283, 1268 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1247 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3363 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3095, 3082 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3030 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0769 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2030 ο Χρυσός, προς τα $23,00 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $52100 το Bitcoin, προς τα $2920 ανεβαίνει το Ethereum.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για τη μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού 500 δισ. γουάν ενός έτους, όπως αναμενόταν.

“H αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση του πληθωρισμού και να καθυστερήσει την επιστροφή στον στόχο του 2%. Στο περιβάλλον αυτό, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική” δήλωσε η Ίζαμπελ Σνάμπελ σε ομιλία που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία.

“Οι περσινές οικονομικές επιδόσεις της Περιφέρειας της Ευρωζώνης αποτέλεσαν έκπληξη. Το ΑΕΠ της Ισπανίας διευρύνθηκε κατά 2,4%, έναντι του consensus του Bloomberg για μόλις 0,9% στην αρχή του έτους, της Πορτογαλίας κατά 2,2% (έναντι 0,5%), της Ελλάδας κατά 2,1% (0,6%), ακόμη και η Ιταλία κατάφερε να εκπλήξει ανοδικά, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό 0,7% έναντι -0,2%”, σημειώνει η Citigroup.

“Τα κέρδη των πιο μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά πέρυσι, καθώς η αύξηση των επιτοκίων απέφερε στις περισσότερες κέρδη - ρεκόρ. Τα κέρδη των 20 μεγαλύτερων Ηπειρωτικών Ευρωπαϊκών Τραπεζών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ, από 78 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους”, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε από το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS Group, τα κέρδη της οποίας αυξήθηκαν στα $29 δισ. πέρυσι, λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

“Η Γερμανική Οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς”, όπως προβλέπει η Bundesbank.

Η Goldman Sachs βλέπει τώρα τον S&P 500 να ανεβαίνει στις 5200 μονάδες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, αυξάνοντας την πρόβλεψή της από το επίπεδο των 5100 που προέβλεψε στα μέσα Δεκεμβρίου. Τον Νοέμβριο, προέβλεπε ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 4700 μονάδες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 98,9 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan πραγματοποίησε αλλαγές στις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση του επιχειρησιακού σχεδίου και αναβαθμίζει τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για την περίοδο 2024 - 2026 κατά 4%, 4% και 3%, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να αναβαθμίσει και την τιμή - στόχο στα 5,35 ευρώ, από 5 ευρώ πριν, με σύσταση “overweight”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, TITC και με το θετικό οι ΕΛΧΑ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobankl, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Διαφοροποιημένη σε σχέση με την αρχική, η τελική εικόνα με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση που το θετικό πρόσημο κρίθηκε στο τέλος και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.845 συμβόλαια).

Στα 4.543 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.734 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 1.530 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.530 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 202 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 122 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 871, 848 για τον Μάρτιο και 23 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.470), κινήθηκε μεταξύ 3.415 και 3.471 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.229), κινήθηκε μεταξύ 1.229 και 1.229 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.477,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (780), Πειραιώς (4.250), Εθνική (159), ΔΕΗ (550), Alpha Bank (5.972), Ιντρακόμ (1.302), ΑΔΜΗΕ (916), Ελλάκτωρα (336), Ελ. Πετρέλαια (967), Αεροπορία Αιγαίου (182), ΕΛΧΑ (225), Τέρνα Ενεργειακή (519), Viohalco (148), ΟΤΕ (1.198), ΕΧΑΕ (157), Ιντρακάτ (552), Μυτιληναίο (113), Motor Oil (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 173.241, Πειραιώς 80.389, Eurobank 28.511, Εθνική 16.083, ΑΔΜΗΕ 32.385. ΔΕΗ 29.506, Τέρνα Ενεργειακή 19.903, ΕΧΑΕ 10.191, ΓΕΚ 11.552.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.306.428 τεμ., (από 57.415.546 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.972.282 τεμ. (34.972.282), ΟΠΑΠ 1.612.532 τεμ. (1.612.532), Εθνική 14.545.725 τεμ. (14.502.098), ΟΤΕ 1.558.230 τεμ. (1.558.230), Πειραιώς 897.265 τεμ. (897.265), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer                   NSP              Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων