Χρηματιστήριο: Σύνδρομο υψοφοβίας αλλά και λάμψη ΕΤΕ

Υψηλό 117 μηνών για τον ΓΔ που όμως δεν «κράτησε» τις 1.350 μονάδες, περιορίζοντας τα κέρδη στο 0,25%. Μια ανάσα από τα 7 ευρώ πλέον η Εθνική. Ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips.

Δημοσιεύθηκε: 11 Ιανουαρίου 2024 - 17:37

Τελ. Ενημ.: 11 Ιανουαρίου 2024 - 19:33

Load more

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σε νέα πολυετή υψηλά, βοηθούμενοι από το συνεχιζόμενο “rotation”, το οποίο εφαρμόζουν οι αγοραστές, αλλά και την επιμονή των Ξένων χαρτοφυλακίων στον Τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 117 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/4/2014 (1353,01 μονάδες).

Σε υψηλά 109 μηνών ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (3355,4 μονάδες).

Σε υψηλά 92 μηνών ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/5/2016 (1148,20 μονάδες).

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η ανοδική κίνηση έχει πλουραλισμό και εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές και αν ο Γενικός Δείκτης πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1355 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τις 1500 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “την αναρρίχηση των βασικών δεικτών, βοηθά η έλλειψη σημαντικής προσφοράς, με το όποιο ‘profit taking’ να απορροφάται εύκολα από τους αγοραστές, ενώ η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ. Πρώτο ‘crash test’ ρευστότητας θα είναι η διάθεση υφιστάμενων μετοχών του Δ.Α.Α., με το Σχήμα των Αναδόχων να εκτιμά πως, αν δεν κάποια ραγδαία επιδείνωση στις συνθήκες, που επικρατούν στις Διεθνείς Αγορές, η διάθεση θα καλυφθεί άνετα”.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, δημιουργώντας υπόνοιες ότι το Χ.Α. ίσως χρειάζεται και κάποια είδηση, προκειμένου να πετύχει την ουσιαστική ανοδική διαφυγή.

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, έφεραν αμηχανία στις τάξεις των ενεργών επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,4% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 3,1% και 0,1% αντίστοιχα τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο του δείκτη κατά 3,2%. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε 0,3% υψηλότερα.

Οριακά ψηλότερα οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,36% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,03% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,236% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1354,04 μονάδες (+0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1348,74 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1347,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 121,3 εκατ., από τα οποία τα 16,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, CENER, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΚΑΤ, ΟΛΘ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,3 εκατ., τα 107,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ πέρασε, ενδοσυνεδριακά, το υψηλό του 1351 που κατέγραψε πέρσι. Χτες η ζώνη του 1334 - 1337 συντήρησε την επιθετική τάση και πλέον όσο κλείνει πάνω από το εν λόγω επίπεδο η τάση είναι επιθετική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για διόρθωση. Σε περίπτωση τώρα που χαθεί το παραπάνω επίπεδο, τότε θα πρέπει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να δούμε τι είδους διόρθωση θα βγάλει.

Τα ΕΛΠΕ πλέον διαπραγματεύονται με κομμένο, μικτό, μέρισμα 30 λεπτών. Το Ελληνικό Δημόσιο με 31%, αλλά σταθερά με 3 μέλη στο ΔΣ, παρόλα αυτά ο δρόμος για Ιδιωτικοποίηση έχει ανοίξει. Λογικά το 2024 θα μας δώσουν πιο μεγάλα νέα, με το ΤΑΙΠΕΔ να θέλει να διαθέσει και άλλο ποσοστό. Μία αμυντική επιλογή περισσότερο λόγω της συμμετοχής του Δημοσίου και όχι για το πόσο καλή είναι η Εταιρεία. Αυτή την στιγμή σαν δεδομένο έχουμε το placement στα επίπεδα που διαπραγματεύεται, ενώ τεχνικά όσο συντηρεί το 7 ο τίτλος δεν προβληματίζεται και μπορεί να δει κίνηση στην ζώνη του 8+ που είναι και η κύρια αντίστασή του”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού, για το μήνα Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ, θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την πορεία της Αγοράς. Τα υπεραγορασμένα τεχνικά επίπεδα δικαιολογούν και μία αδυναμία, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό”, τονίζει η Beta Sec.

Με τον Γενικό Δείκτη στα πολυετή υψηλά του, είναι δύσκολο, αν όχι γραφικό, να υποστηρίξουμε το ‘σενάριο της αρκούδας’, σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Διεθνώς και ενώ αυτές τις ώρες οι Αγορές αποτιμούν τα σημερινά στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, οι αγοραστές μετοχών διατηρούν τη μακροπρόθεσμη τάση υπέρ τους, τη στιγμή πάντως που τα Κρατικά ομόλογα εμφανίζουν σημάδια “κούρασης” λόγω profit taking.

Ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες φαίνεται να υποκύπτουν στις “πιέσεις” αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέμβασης, η αξία του χρήματος βαίνει μειούμενη, γεγονός που ωθεί πολλούς επενδυτές στη λύση της προστασίας μέσω της διασποράς χαρτοφυλακίου στις μετοχές.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στον Nasdaq, με τις μετοχές Τεχνολογίας να “αφήνουν πίσω” όσους διστάζουν. Όσο το “τρένο” των αποτιμήσεων τρέχει, όλο και περισσότεροι θα σπεύδουν να τοποθετηθούν και θα είναι τότε που η αγοραστική ευφορία θα δημιουργήσει συνθήκες “φούσκας έτοιμης να σκάσει”.

Εν τω μεταξύ βρισκόμαστε ακόμη σε ημερολογιακά θετική περίοδο, με το “φαινόμενο του Ιανουαρίου” να συμβαδίζει με το “bull market”. Πάντως, το “φαινόμενο του Ιανουαρίου”, όπως και κάθε άλλη “ανωμαλία” των Αγορών η οποία γίνεται ευρέως γνωστή στο Επενδυτικό Κοινό, έχει αρχίσει και εξασθενεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια η πράξη θα δείξει αν το φαινόμενο θα έχει ισχύ φέτος, ή αν θα επικρατήσει η θεωρία της “αποτελεσματικής Αγοράς”, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των Περιουσιακών Στοιχειών δεν είναι προβλέψιμες.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη κατά του πληθωρισμού θα έχει ακόμη πολλά “επεισόδια” κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου.

Στα καθ' ημάς, το Χρηματιστήριο υψηλής διακυμανσιμότητας - χαμηλού βάθους, όπως το Ελληνικό, διαθέτει πληθώρα τίτλων οι οποίοι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα γενικότερο εποχιακό, ή κυκλικό ανοδικό “κύμα”, αλλά η επενδυτική διαδικασία πρέπει να συνυπολογίζει μεγάλο αριθμό παραγόντων, με σημαντικότερο στη παρούσα φάση τη βελτίωση της οπτικής για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων.

Τεχνικά, θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ, σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 1350 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το ‘make-or-break’ προς τις 1500, ή τις 1100 για το υπόλοιπο του έτους” σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,4), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Μόνιμα στο “πράσινο”, από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, κινήθηκαν οι Alpha Bank (+0,47%) και Εθνική (+2,57%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank (+0,88%) και Πειραιώς (+1,45%), με την τελική εικόνα να δίνει απόλυτο αβαντάζ στους “buyers”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1146,54 μονάδες (+1,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1145,10 (+1,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1142,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,45%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1150 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 980 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 963 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, “διατέθηκαν δωρεάν, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, προς 56 Δικαιούχους, συνολικά 1890504 ίδιες, κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Εταιρείας. Οι ως άνω μετοχές αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Οι Δικαιούχοι έχουν υποχρέωση διακράτησης των εν λόγω μετοχών έως το Σεπτέμβριο του 2024. Μετά και την προαναφερόμενη διάθεση, η Εταιρεία κατέχει άμεσα συνολικά 3965290 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,169% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,57%), ΚΟΥΕΣ (+1,07%), ΛΑΜΔΑ (+1,20%), ΒΙΟ (-2,80%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,05%), ΕΛΧΑ (-1,35%), ΜΠΕΛΑ (-1,59%) και ΟΤΕ (-1,36%).

Από τις 3/1 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,57%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 6μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 14,62 – 15,00 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 13,10 – 12,80 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Αν και αναρριχήθηκε μέχρι τα 25,02 ευρώ (+1,30%), στη συνέχεια βρέθηκε να παλεύει για το τελικό πρόσημο ο τίτλος της Motor Oil (+0,16%). Η επόμενη αντίσταση στα 25,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 23,14 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΜΟΝΤΑ (+29,84%), ακολουθούμενη από ΜΙΝ (+26,42%) και ΚΟΥΑΛ (+23,36%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Νάκας (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €3,10.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+6,28%), ΜΟΝΤΑ (+1,64%), ΔΡΟΜΕ (+1,09%), ΟΛΘ (+0,45%), MED (+0,44%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+1,36%), ΛΕΒΠ (+6,74%), ΔΟΜΙΚ (+1,52%), ΜΠΤΚ (+2%), ΧΑΙΔΕ (+1,39%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-2,76%) και πέντε για ΕΝΤΕΡ (-1,95%).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 2,12 ευρώ (κλείσιμο 21/12) η ΑΤΤΙΚΑ (-1,78%).

Χθες στο -7,32% η ΜΙΝ και στο -4,28% η ΦΙΕΡ. Σήμερα στο -11,84% η ΜΙΝ και στο -6,17% η ΦΙΕΡ.

Αξιοπρόσεκτη εντολή αγοράς στα 1,35 ευρώ (0%) για Ίλυδα (+1,11%).

Ανοδικό “πενταρέ” για Παϊρη (+0,40%), σήμερα με σχετικά καλύτερο “bid”.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Λάμψα (+1,26%, πάντα με λίγες συναλλαγές).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 3/1 και υψηλά 4μηνου για Βιοκαρπέτ (+1,69%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,91%).

Αύξησε συναλλαγές η Premia (+2,24%).

Σε υψηλά 187 μηνών ο ΟΛΠ (+1,63%).

Σε νέα υψηλά 21 μηνών η Performance (+1,49%). Παραμένει ο στόχος για κεφαλαιοποίηση στα 100 εκατ. ευρώ;

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1229 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1209 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2984 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 29232μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Ο Nikkei στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 1990.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με αρνητικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0945 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $2020 ο Χρυσός, προς τα $23,60 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $46000 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $2600 το Ethereum.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά spot bitcoin ETF (διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν απευθείας στο Bitcoin). Τα 11 ETF που έλαβαν άδεια και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται είναι τα εξής: το ARK 21Shares Bitcoin ETF, το Bitwise Bitcoin ETP Trust, το BlackRock iShares Bitcoin Trust, το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, το Franklin Bitcoin ETF, το Grayscale Bitcoin Trust, το Hashdex Bitcoin ETF, το Invesco Galaxy Bitcoin ETF, το WisdomTree Bitcoin Fund, το Valkyrie Bitcoin Fund και το VanEck Bitcoin Trust.

"Ενώ εγκρίναμε την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ορισμένων Bitcoin ETF, δεν εγκρίναμε το Bitcoin. Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τους μυριάδες κινδύνους που σχετίζονται με το Bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία συνδέεται με τα Κρυπτονομίσματα", δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1000, στις 202000, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 210000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ. ευρώ, στα 91,4 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Jumbo, ΟΤΕ.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.427 συμβόλαια).

Στα 3.720 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.557 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.239 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.237 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.018, 535 για τον Ιανουάριο και 483 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.289), κινήθηκε μεταξύ 3.267 και 3.286 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 16, 16 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.143), κινήθηκε μεταξύ 1.140 και 1.148 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.191).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Ιντρακάτ, 200.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.669), Πειραιώς (5.717), Εθνική (1.099), ΔΕΗ (317), Alpha Bank (7.984), Ιντρακάτ (313), Αεροπορία Αιγαίου (275), Viohalco (452), Ιντρακόμ (134), ΕΛΧΑ (312), ΕΧΑΕ (140), Ελ. Πετρέλαια (426), ΟΤΕ (193), Μυτιληναίο (133), ΓΕΚ (610), Cenergy (336), Τέρνα Ενεργειακή (468), Ελλάκτωρα (127), ΕΥΔΑΠ (192).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.798, Πειραιώς 83.906, Eurobank 27.221, Εθνική 17.065, ΑΔΜΗΕ 23.791. ΔΕΗ 28.466, Τέρνα Ενεργειακή 15.919.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.351.144 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.724.016 τεμ. (1.719.016), Εθνική 16.054.588 τεμ. (16.054.588), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.032.322 τεμ. (1.032.322).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων