Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ έστειλε σήμα ότι θα προχωρήσει σε μικρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024. Έγινε λόγος για σταδιακή μείωση εντός του 2024 έως και 0,75%, με τρεις μειώσεις από 0,25% εκάστη.
O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι “οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να συζητούν για το πότε θα είναι κατάλληλο να γίνει μείωση επιτοκίων. Ωστόσο, ενώ μια αύξηση επιτοκίων δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, όπως ήταν πριν από 60 ή 90 ημέρες, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να βγάλουν τελείως από το τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης, επαναλαμβάνοντας ότι το outlook είναι αβέβαιο”.
Ανοδική και με αξιοσημείωτα κέρδη, ήταν η αντίδραση της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Το θετικό κλίμα μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί και στην Ευρώπη, με τους DAX και CAC 40 να διεκδικούν κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά με τον Γερμανικό δείκτη, αφού αναρριχήθηκε μέχρι τις 17003 μονάδες, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να έχει χάσει τα αρχικά κέρδη και να έχει γυρίσει σε οριακές απώλειες.
Από την άλλη, το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, με την Τράπεζα να εκτιμά ότι “ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου έτους και στη συνέχεια να προσεγγίσει τον στόχο του ΔΣ για πληθωρισμό 2% το 2025”. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2024, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως, κατά μέσο όρο, ενώ θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις αγοράς στοιχείων ενεργητικού, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, στο τέλος του 2024.
“Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τελευταία, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί προσωρινά κατά το επόμενο διάστημα”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι “οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ρίσκο για τον πληθωρισμό και η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση”.
Με τα παραπάνω δεδομένα, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παίρνει “flying start”, αναρριχόμενος μέχρι τις παρυφές των 1305 μονάδων, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές.
Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης ότι ο Δείκτης συμπλήρωσε πέντε, ήπια, ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 1,73%.
Στο Χ.Α. και ενώ απομένουν μόλις 9 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, μένει να φανεί αν οι βασικοί δείκτες θα διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές, ή το όποιο ενδιαφέρον θα συνεχίσει να περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Εισηγμένες που θα ήθελαν μία περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησής τους.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, τις σημαντικές βοήθειες ο Δείκτης τις πήρε από τα μη Τραπεζικά blue chips, που ήλθαν να επιβεβαιώσουν την συνέχιση του “rotation” στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αν ληφθεί υπ΄ όψιν η κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, μάλλον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου, ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα, περίμεναν αρκετοί αναλυτές και από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές.
Αυξημένη κινητικότητα στα χρηματιστηριακά γραφεία, όπου τα τμήματα ανάλυσης προσπαθούν να συμπληρώσουν τις λίστες, με τα “top picks” του 2024, με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι “πρώτο τραπέζι πίστα”, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για χρηματικές διανομές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “θετικά αντιμετωπίζει πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) το ενδεχόμενο να μοιράσουν οι Ελληνικές Τράπεζες μέρισμα από τα κέρδη του 2023”.
Από την άλλη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως αν το κλίμα στο Χ.Α. παραμείνει θετικό, οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις είναι αυτές που θα δώσουν τις σημαντικότερες αποδόσεις, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το “triple witching” Δεκεμβρίου, ενώ στις τελικές δημοπρασίες αναμένονται τα rebalancing των δεικτών FTSE Russell (αύξηση της στάθμισης για τα ΕΛΠΕ στο 30,05%, από 19,053% στον FTSE All World) και Stoxx (στους δείκτες του Οίκου εισάγονται οι μετοχές των Optima Bank και Epsilon Net), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συναλλακτική δραστηριότητα.
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,36% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,96% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,285% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1304,74 μονάδες (+0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1294,20 (+0,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1295,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 113,1 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, TITC, ΕΛΠΕ, ΦΡΛΚ, ΛΑΒΙ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΚΥΡΙΟ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΕΛΠΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 113,1 εκατ., τα 101,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Στιβαρή, χωρίς βιασύνη η κίνηση στην ΜΟΤΟ. Πλέον το 3,18 είναι κύρια στήριξη, με το 3,50 και 3,77 κοντινές αντιστάσεις. Το ‘stop’ στην παρούσα στο 2,75. Ο τζίρος στο Χ.Α. είναι καλός μόνο και μόνο για τα ‘roll over’. Γενικά ο Δεκέμβριος έχει κατεβάσει ταχύτητες, όπως είναι λογικό”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η ήπια στροφή της FED έχει δώσει στις Αγορές έναν ζωηρό τόνο”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Θα περιμέναμε ότι η Αγορά θα διατηρήσει τη θετική δυναμική, μετά τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος στο σήμα της FED για μείωση επιτοκίων το 2024, ενώ οι επενδυτές θα τιμολογήσουν και τις αποφάσεις της ΕΚΤ”, εκτιμά η Piraeus Sec.
“Το κλίμα παραμένει θετικό, με τους εγχώριους επενδυτές να κυριαρχούν στην Αγορά, μιας και τα περισσότερα Ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός, λόγω των εορτών. Συνδυαστικά ενισχύονται οι θέσεις ‘long’ στα συμβόλαια και των 4 Τραπεζών στα Παράγωγα, με κατ' αρχάς ορόσημο την τριπλή λήξη αύριο Παρασκευή”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Πιθανολογούμε ότι τουλάχιστον 2 με 3 μειώσεις επιτοκίων, εντός του 2024, έχουν προεξοφληθεί από τις Αγορές το προηγούμενο διάστημα”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Η χθεσινή ομιλία Πάουελ ‘άνοιξε τα πανιά’ των Διεθνών Αγορών, με ακραία κέρδη στα ομολογιακά benchmarks, άνοδο των μετοχικών δεικτών σε νέα υψηλά και ξεπούλημα του Δολαρίου, καθώς οι traders προεξοφλούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα ξεκινήσουν τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Οι αποφασίζοντες τη νομισματική πολιτική "ικανοποίησαν" έτσι τις επενδυτικές προσδοκίες και ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του “Santa Claus”, με τα χαρτοφυλάκια να αποτιμώνται υψηλότερα ενόψει κλεισίματος έτους.
Έτσι επιβεβαιώθηκε το χρηματιστηριακό ρητό "μην αντιμάχεσαι τη Fed", αλλά και η εκτίμηση ότι ούτε η Fed θέλει να "στενοχωρεί" τους μεγάλους επενδυτές.
Με αυτά, η απόδοση (yield) του δεκαετούς χρέους ΗΠΑ υποχώρησε από το "τρομακτικό” 5%, στο τρέχον 4% μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Σε ιστορικά πλαίσια, οι ξένοι μετοχικοί δείκτες δεν θεωρούνται πλέον θεμελιωδώς "φθηνοί", ενώ εντυπωσιακή είναι η διάχυση των κερδών ακόμη και στον Γερμανικό DAX, πάρα τις αδυναμίες στην μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Οικονομία.
Σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το "βόρειο" κλείσιμο του τρέχοντος έτους δημιουργεί άριστες βάσεις για follow - through στο ξεκίνημα του 2024.
Στην περίπτωση της Λεωφόρου Αθηνών θα αναζητηθούν οι ‘πρωταγωνιστές’ μιας νέας, πολυαναμενόμενης, κίνησης προς τα υπερδεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη, καθώς, ελλείψει ‘ατυχημάτων’, εγχώριων και διεθνών, φαίνεται να παγιώνεται η άποψη ότι η Ελληνική Οικονομία έχει αλλάξει σελίδα”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, IFTA).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΕΤΕ (5,7), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,2), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,3) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+1,27%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-0,29%), Eurobank (-2,11%) και Πειραιώς (-0,06%).
Μεταξύ 1076,55 (+0,91%) και 1060,24 μονάδων (-0,62%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1065,02 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1062,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 958 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 941 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στις Τράπεζες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών κερδοφορίας εντός και εκτός συνόρων, η αύξηση των χορηγήσεων στο retail, η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023 και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση (σ.σ. η οποία όμως αποτελεί απόφαση του ΤΧΣ) αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία βήματα της εξυγίανσης του ισολογισμού από τα εναπομείναντα NPE, η Διοίκηση της ΕΤΕ αναμένεται να αιτηθεί την ένταξη του νέου πακέτου ‘Frontier III’, ύψους 600 εκατ. ευρώ, στον Ηρακλή ΙΙΙ”.
Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,89%), ΜΟΗ (-0,64%), ΕΛΧΑ (-1,25%), ΒΙΟ (-0,36%), ΜΥΤΙΛ (-1,34%), ΑΡΑΙΓ (-0,34%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΟΕΛ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,83%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 11,22 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στην ζώνη 9,48 – 9,40 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (-0,64%), “από την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του καθαρού προσωρινού μερίσματος, χρήσης 2023, ύψους 0,388680391 ανά μετοχή”.
Στον τίτλο σήμερα σημειώθηκαν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς χθες έκλεισε σε υψηλά 9μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 25,70 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 23,07 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Η γενική συνέλευση της Αεροπορίας Αιγαίου, με απαρτία 76,35%, ενέκρινε την εξαγορά των δικαιωμάτων του Δημοσίου και έτσι η Εταιρεία παραμένει αμιγώς Ιδιωτική. Στο πλαίσιο αυτό, η Εισηγμένη, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, θα προχωρήσει στην εξαγορά των warrants έναντι 85.389.669,82 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 11,90 ευρώ (+2,23%), όμως ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 11,60 ευρώ (-0,34%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων. Η επόμενη αντίσταση στα 13,80 ευρώ και οι στηρίξεις στα 10,35 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 10,24 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+338,27%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+208,76%), ΜΟΝΤΑ (+188,34%), ΚΛΜ (+169,53%), ΙΝΚΑΤ (+163,7%), ΕΚΤΕΡ (+152,6%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+135,29%), CENER (+131,79%), ΠΕΙΡ (+123,09%), ΑΒΑΞ (+121,58%), ΑΡΑΙΓ (+119,28%), ΛΑΒΙ (114,06%) και ΑΚΡΙΤ (+111,86%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βιοκαρπέτ (-1,38%), “ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις Ασφαλιστικές Εταιρείες για την ζημιά που υπέστη το εργοστάσιο της Θυγατρικής Εταιρείας ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε., στο Κουλούρι Λάρισας, από την κακοκαιρία ‘Daniel’ και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται σε 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ δεν προκύπτει επιπλέον ζημιά από το γεγονός, που να έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης αναμένεται να έχει εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του έτους”.
Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΓΚΜΕΖΖ (+1,20%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,1636 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,1064 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,4585.
Σε εξαγορά του 56% της Εταιρείας “Ενεργειακός Κόμβος”, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται η 5άστερη Ξενοδοχειακή Μονάδα 100 δωματίων “Summer Senses”, στην Πούντα της Πάρου, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ, προχώρησε η ΕΚΤΕΡ (+1,83%). Η “Ενεργειακός Κόμβος” ανήκει σε μετόχους της ΕΚΤΕΡ και στο πλαίσιο της συναλλαγής η Εισηγμένη θα αποκτήσει το 44% από τον Κωνσταντίνο Στούµπο και το 12% από τον Κωνσταντίνο Σίψα-Μπούζα. Το σύνολο των μετοχών της “Ενεργειακός Κόμβος” είναι ενεχυριασµένο υπέρ της Τρ. Πειραιώς για εξασφάλιση δανείων και σύμφωνα µε την έκθεση αποτίμησης που διενεργήθηκε, θα παραμείνουν ως ενέχυρο στην Τράπεζα. Με την εξαγορά αυτή, η Εταιρεία θα αποκτήσει άμεσα έναν δομημένο Ξενοδοχειακό βραχίονα, για τη στρατηγική τοποθέτησης της στον Ξενοδοχειακό κλάδο.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΣΚΟ (+2,10%), ΜΟΥΖΚ (+7,14%), ΣΠΙ (+2,20%), ΙΑΤΡ (+4,58%), ΒΟΣΥΣ (+1,67%), ΛΑΝΑΚ (+2,88%), ΜΟΝΤΑ (+1,08%), ΚΑΜΠ (+5,13%), ΚΥΡΙΟ (+2,88%), ΕΥΑΠΣ (+1,80%) και ΝΑΥΠ (+5,50%).
Σε υψηλά 5μηνου ο Άβακας (+1,45%), σε υψηλά τριμήνου η Αλουμύλ (+5,84%), σε υψηλά 16 μηνών η Lavipharm (+5,66%).
Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων στην Frigoglass (+2,19%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Πετρόπουλος (+2,30%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+1,68%).
Σε υψηλά 4μηνου η Μοτοδυναμική (+1,21%), εν μέσω εντεινόμενων φημών και με σταθερούς αγοραστές.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Καρέλια (+3,70%). Από την ώρα που ανακοίνωσε αγορές ο βασικός μέτοχος, η μετοχή βγάζει μικρό “bid”.
Επιστροφή αγοραστών σε Εβροφάρμα (+1,74%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,21%) και Κέκροπα (+2,65%).
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+1,74%), που προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 12μηνου.
Συνεχίζει την αντίδραση η Attica Group (+1,50%), αλλά η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι.
Στα 1,07 ευρώ άλλαξαν χέρια 99150 τεμ. στην MED (+7,04%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1208 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1189 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2936 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2889 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3150 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικά οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0998 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Τιμές υψηλότερα των $2050 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $24,5 αναρριχάται το Ασήμι.
“Ο συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων και συνεχιζόμενων αγορών από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα πρέπει να δει τη ζήτηση να παραμένει ανθεκτική το επόμενο έτος, σε μια χρονιά εκλογών - κλειδί για πολλές μεγάλες Οικονομίες”, σύμφωνα με το World Gold Council.
Οι Κεντρικές Τράπεζες αποτέλεσαν σημαντική πηγή ζήτησης στην Παγκόσμια Αγορά Χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει έτος ρεκόρ. Το WGC αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2024.
Στα $42550 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $2285 το Ethereum.
Αμετάβλητο στο 1,75% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το επιτόκιό της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,50%, σε μια αιφνιδιαστική απόφαση, για τους αναλυτές, καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό. Δήλωσε ότι πιθανότατα θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε, με 6 – 3, υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο υψηλό 15ετίας στο 5,25%, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η BoE εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα συνεχίσει να είναι πιο επίμονος από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωζώνη.
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας τα δυο επόμενα έτη, προχώρησαν το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου. Το DIW προβλέπει τώρα ανάπτυξη 0,6% για το 2024 και 1,0% για το 2025, έναντι 1,2% που προέβλεπε και για τα δύο έτη στην προηγούμενη εκτίμησή του, τον Σεπτέμβριο. Το Ifo, από την πλευρά του, προβλέπει ότι το 2024 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,9%, ενώ πριν από λίγους μήνες εκτιμούσε ότι θα έφθανε στο 1,4%.
Οι δαπάνες στα καταστήματα Λιανικής ανέκαμψαν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,2%, σύμφωνα με τη FactSet.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αύξησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,1 δισ. ευρώ, στα 88,3 δισ. ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 20, από 18,5 ευρώ δίνει η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy".
Σε θετικό αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών η Fitch. Ειδικότερα, ο Οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Eurobank, της Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, διατηρώντας την αξιολόγηση της Eurobank σε “ΒΒ”, της Alpha Bank σε “ΒΒ-”, της Πειραιώς σε “ΒΒ-” και της Εθνικής Τράπεζας σε “ΒΒ”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, CENER, TITC, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Quest και στο χαμηλό οι Eurobank, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ.
Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 78 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (243.761 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 1.982 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.476 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 837 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.117 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 101 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 101 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.360, 1.515 για τον Δεκέμβριο, 1.775 για τον Ιανουάριο και 70 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.135), κινήθηκε μεταξύ 3.133 και 3.165 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 780, 370 για τον Δεκέμβριο και 410 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.082,75), κινήθηκε μεταξύ 1.082,75 και 1.082,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 161, 81 για τον Δεκέμβριο και 80 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.003,25), κινήθηκε μεταξύ 4.979,75 και 5.003,25 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (34.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.284), Πειραιώς (36.584), Εθνική (16.369), ΔΕΗ (13.387), Alpha Bank (86.120), Ιντρακόμ (1.546), Αεροπορία Αιγαίου (1.855), ΕΧΑΕ (3.569), ΑΔΜΗΕ (19.022), Τέρνα Ενεργειακή (14.070), Jumbo (224), ΟΤΕ (3.853), Ελ. Πετρέλαια (1.092), Ιντρακάτ (2.912), Viohalco (2.601), Μυτιληναίο (600), Άβακα (162), Ελλάκτωρα (187), ΕΛΧΑ (337), ΓΕΚ (3.452), Cenergy (4.596), Lamda Development (6.404), Autohellas (365), TITC (170), Fourli (437), ΟΠΑΠ (993), ΕΕΕ (130).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 112.348, Πειραιώς 36.641, Eurobank 22.433, Εθνική 19.567, ΑΔΜΗΕ 14.874.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.796 τεμ. (34.122.796), ΟΠΑΠ 1.789.598 τεμ. (1.727.006), Εθνική 16.835.224 τεμ. (17.087.082), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.018.786 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 847.296 τεμ. (1.412.448).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
H Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την τροποποίηση των αποφάσεων 10, 12, 38 και 39 κατ' εφαρμογή του κανονισμού Χ.Α., αναφορικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνει ο αλγόριθμος υπολογισμού της ημερήσιας τιμής εκκαθάρισης στα ΣΜΕ σε δείκτες και μετοχές. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται αντικατάσταση του σταθμισμένου μέσου όρου των συναλλαγών που διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα του τελευταίου δεκαλέπτου πριν το πέρας της τελευταίας περιόδου διαπραγμάτευσης με μέθοδο 1 στην Αγορά Αξιών, ήτοι από 16.50 έως 17.00, το οποίο αντιστοιχεί στο διάστημα που λαμβάνει ο αλγόριθμος υπολογισμού της ημερήσιας τιμής εκκαθάρισης στα εν λόγω προϊόντα, με τον σταθμισμένο μέσο όρο του χρονικού διαστήματος από την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου πριν το πέρας της τελευταίας περιόδου διαπραγμάτευσης με μέθοδο 1 στην Αγορά Αξιών και μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης της Αγοράς Παραγώγων, το οποίο αφορά συνολικό χρονικό διάστημα 30 λεπτών, ήτοι από 16.50 έως 17.20.
Ως ημερομηνία ισχύος της τροποποίησης των Αποφάσεων 10, 12, 38 και 39 κατ' εφαρμογή του Κανονισμού ΧΑ αναφορικά με τη Μέθοδο Υπολογισμού της Ημερήσιας Τιμής Εκκαθάρισης ορίζεται η Δευτέρα 18/12/2023.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,56% | 2023-11-30 |