Χρηματιστήριο: Στασιμότητα στην κορυφή, «κίνηση» στα μεσαία

Διάχυση ενδιαφέροντος σε μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές. Από τα blue chips ξεχώρισε η Helleniq Energy, ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ.

Δημοσιεύθηκε: 6 Δεκεμβρίου 2023 - 17:35

Τελ. Ενημ.: 6 Δεκεμβρίου 2023 - 20:28

Load more

Συνεχίζεται το απόλυτα επιλεκτικό “stock picking” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους να βγάζουν εικόνα σχετικής κόπωσης, όμως το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, καθώς το συντηρεί η κινητικότητα που συνεχίζεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ικανοποιητικός αριθμός τίτλων, από τα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, συνεχίζει να δείχνει διαθέσεις κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και ιντριγκάροντας τους traders που έχουν την διάθεση να μεταφέρουν την προσοχή τους και έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς οι “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”, σπρώχνουν αξιοπρόσεκτο αριθμό μετοχών προς νέα πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά και δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί, μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με το Χ.Α. να πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό “φίνις συγκινήσεων”, που θα συμπεριλάβει τίτλους από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Εννοείται ότι τα χαρτοφυλάκια που ακολουθούν αυτή την κίνηση, πρέπει να χαρακτηρίζονται από γρήγορα “αντανακλαστικά”, καθώς το κλίμα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αλλάζει γρήγορα και η απόσυρση των αγοραστών είναι αστραπιαία.

Ανεξάρτητα από το πόσοι από τους ενεργούς επενδυτές, θέλουν να “δοκιμάσουν την τύχη τους” και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων αποτιμήσεων δικαιούνταν καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης, λόγω των θεμελιωδών των Εταιρειών που αντιπροσώπευαν και περίμεναν υπομονετικά το πότε οι ενεργοί traders, θα “κοιτάξουν και χαμηλότερα”.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, υπάρχουν 12 τίτλοι του Χ.Α. που καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 100% (επί καθημερινής βάσεων στο σχόλιο αναφέρονται οι μετοχές με τις μεγαλύτερες αποδόσεις).

Για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που παραμένουν στα στενά όρια του FTSE25, η προσοχή μεταφέρεται στα ΕΛΠΕ, καθώς αναμένεται η διάθεση του ποσοστού 10% - 12% από τους βασικούς Μετόχους (Ελληνικό Δημόσιο και Paneuropean Oil). Όλα δείχνουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τελικά την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Group, που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ANEK.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, έκοψε κάπως την φόρα των πρωινών αγοραστών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει το σύνολο των αρχικών κερδών και να γυρίσει σε οριακές απώλειες, ενώ το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, με τελικούς “νικητές” τους “buyers”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 0,02%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% (από το 2,7% που είχε ανακοινωθεί αρχικά για το β' τρίμηνο του χρόνου).

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Γερμανικό DAX να αναρριχάται προς νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι Αγορές τιμολογούν έξι μειώσεις, κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά, στα επιτόκια της ΕΚΤ το 2024, κάτι που θα οδηγήσει το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%, από το ιστορικό υψηλό του 4% που είναι σήμερα”.

Η ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων, συνεχίζεται και σήμερα στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,58% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,16% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,343% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου (στο 3,97% η απόδοση του αντίστοιχου Ιταλικού τίτλου).

Εν τω μεταξύ, στο 3,70% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 375 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην αντίστοιχη δημοπρασία στις αρχές Σεπτεμβρίου η απόδοση ήταν στο 3,81%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1275,82 (+0,43%) και 1268,88 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1273,94 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1273,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος στα 77,9 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 77,9 εκατ., τα 61,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές ενδέχεται να επιδιώξουν να επανατοποθετηθούν, στηριζόμενοι στη μεγαλύτερη πεποίθηση για στροφή της επιτοκιακής πολιτικής τον επόμενο χρόνο”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Θετικό το κλίμα στο εξωτερικό, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης”, σύμφωνα με την Piraeus Sec.

Τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στην Ελλάδα χαρακτήρισε την ημέρα, ενώ η επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό βοήθησε σε μία ανοδική συνεδρίαση με μέτρια κέρδη”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά της Orilina Properties, ο ΟΔΔΗΧ διενέργησε δημοπρασία ετήσιων έντοκων γραμματίων ύψους 375 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε το ΑΕΠ 3ου τριμήνου. Η τεχνική ανάλυση επισημαίνει ότι το κλείσιμο υψηλότερα των 1270 μονάδων του ΓΔ, δίνει το δικαίωμα για εκτροφή αισιόδοξων προσδοκιών”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση και ενδυνάμωσαν το σενάριο για πιθανές μειώσεις επιτοκίων, ενδεχομένως και από το Α΄ εξάμηνο του 2024. Στο ίδιο μοτίβο αναμένουμε να κινηθεί το Χ,Α,, μετά και την ανακοίνωση του ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες Οκτωβρίου στη Γερμανία διαμορφώθηκαν αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σήμερα το πρωί”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει απειληθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έχει στήριξη τη ζώνη των 1235 μονάδων, με πρώτο στόχο τις 1325 μονάδες. Το spread μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών 10ετων ομολόγων, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, στις 105,7 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετους υποχώρησε στο 3,4%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,88%. Τα ‘στοιχήματα’ των επενδυτών πλέον προεξοφλούν μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024 και συνολικές μειώσεις 150 μονάδων εντός του 2024. Το περιβάλλον αυτό είναι υποστηρικτικό της υπάρχουσας τάσης, προς την ολοκλήρωση μιας αποδοτικής χρονιάς”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Πλησιάζοντας προς το τέλος μιας εκπληκτικής χρηματιστηριακής χρονιάς, η Αγορά δείχνει διάθεση να κρατήσει τα κέρδη της, αν όχι να τα αυξήσει και να κλείσει στα υψηλά του εύρους διακύμανσης του 2023, με αισιόδοξη προοπτική για το 2024, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Και μιλάμε για μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 37%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση 55% και ο Τραπεζικός δείκτης 64%.

Η διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι παρότι οδηγός παρέμεινε ο Τραπεζικός κλάδος, η άνοδος διαχύθηκε σε όλο το ταμπλώ.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν αρκετές μετοχές με υπερδιπλασιασμό τιμής μέσα στο 2023 και πάρα πολλές που κλείνουν στο υψηλό έτους.

Στις τελευταίες εξελίξεις, θα ξεχωρίζαμε την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch, που έφερε το δεκαετές ομόλογο της Χώρας σε απόδοση κάτω από 3,5% μειώνοντας ακόμα περισσότερο το “country risk”.

Αυτή η αναβάθμιση της Χώρας δεν πέρασε ακόμα στις μετοχές, αλλά ως γνωστόν παρόμοιες ειδήσεις πρώτα περνάνε στις τιμές των ομολόγων και κατόπιν, με βάση αυτές τις τιμές, περνάνε στις αποτιμήσεις των μετοχών. Τέλος, αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον της Αγοράς αναμένεται να συγκεντρώσει ένα νέο placement, αυτό των ΕΛΠΕ” σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic-American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,1), ΕΤΕ (5,7), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,1), ΠΕΙΡ (3,9), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,6), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+0,38%), δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο αυτός της Eurobank (-1,21%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,79%) και Εθνική (+1,64%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1044,01 (-0,61%) και 1054,23 μονάδων (+0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1052 (+0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1051,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεση στήριξη στις 954 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 934 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,22%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,85%), ΕΛΠΕ (+4,30%) και ΚΟΥΕΣ (+1,23%)

Από τους ημερήσιους κερδισμένους, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +4,30% των ΕΛΠΕ, που σήμερα κινήθηκαν χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, με την Αγορά να εκτιμά ότι το επικείμενο placement μπορεί να γίνει ψηλότερα, από ότι είχε αρχικά υπολογίσει. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,36 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 7,66 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,51 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,97%), καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 25,30 ευρώ (κλείσιμο 28/11). Η επόμενη αντίσταση στα 26,18 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι στηρίξεις στα 25,46 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 23,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+337,04%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+232,7%), ΚΛΜ (+187,11%), ΜΟΝΤΑ (+182,21%), ΕΚΤΕΡ (+166,88%), ΙΝΚΑΤ (+157,53%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+141,52%), ΓΚΜΕΖΖ (+138,73%), CENER (+129,8%), ΑΡΑΙΓ (+119,28%), ΠΕΙΡ (+118,78%), ΑΒΑΞ (+112,89%) και ΑΚΡΙΤ (+103,39%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΚΥΡΙΟ (+4,85%), ΒΟΣΥΣ (+3,42%), ΙΑΤΡ (+2,54%), ΛΟΥΛΗ (+1,12%), ΜΕΒΑ (+2,15%), ΑΤΤΙΚΑ (+1,95%), ΠΛΑΚΡ (+1,91%), ΤΖΚΑ (+1,08%), ΝΑΚΑΣ (+6,08%) και ΒΙΟΤ (+6,67%).

Δέκα οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΤΤ (-1,31% και νέα χαμηλά 12μηνου).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου για Κορδέλλου (+3,58%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+2,78%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από 2,51 ευρώ (κλείσιμο 28/11) η Αλουμύλ (+1,53%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Ιντερτέκ (+1,48%).

Σε υψηλά 66 μηνών η Intralot (+7,29%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/11 για Βιοκαρπέτ (+0,35%).

Σε υψηλά 167 μηνών η Ιντρακόμ (+6,83%), με το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/11.

Σε υψηλά 4μηνου ο Άβακας (+3,06%), σε υψηλά 164 μηνών η ΚΛΜ (+6,52%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+2,62%).

Μετά από πτωτικό τρίο, αντέδρασε η Space (+5,56%).

Όπου θέλουν θα την πάνε την MIG (+3,94%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 22/11 και υψηλά 272 μηνών για ΕΚΤΕΡ (+8,16%).

Και σήμερα δήλωσε παρουσία ο πωλητής στην ΒΙΣ (-9,94%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/11 για ΞΥΛΚ (+8,36%).

Συνέχισε ανοδικά αλλά με μεγαλύτερη προσφορά ο Ακρίτας (+29,73%).

Σε υψηλά 167 μηνών η Ιντρακάτ (+3,16%), ενώ σήμερα με “πακέτα” άλλαξαν χέρια 205000 κομμάτια στα 3,6450 ευρώ και 75000 κομμάτια στα 3,6900 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 603,5 εκατ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1203 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1183 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2925 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2876 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ισχυρές πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς το 1,0788 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει ψηλότερα των $2040 ο Χρυσός, προς τα $24,3 υποχωρεί το Ασήμι

Πάνω από τα $43900 το Bitcoin, προς τα $2270 ανηφορίζει το Ethereum.

Υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες κατά 3,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρή άνοδο 0,2%.

Οι Κατασκευαστικές Εταιρείες στη Βρετανία υπέστησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωση της παραγωγής. Ο δείκτης S&P Global’s construction purchasing managers υποχώρησε στο 45,5 τον περασμένο μήνα, από 45,6 τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια ελαφρά ανάκαμψη στο 46,7.

Τo μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πίτερ Κάζιμιρ, απέρριψε ως ανεδαφικές τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, χαρακτηρίζοντάς το ως “σενάριο επιστημονικής φαντασίας”.

Η παραγωγικότητα της Αμερικανικής Οικονομίας αυξήθηκε το γ' τρίμηνο κατά 5,2%, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η αρχική εκτίμηση του Υπουργείου ήταν για αύξηση 4,7%. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν η αρχική μέτρηση να αναθεωρηθεί στο 4,9%.

Οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 103000 τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξε η έκθεση της ADP για την απασχόληση σε Εθνικό επίπεδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 130000 θέσεις.

“Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και θα προσφέρει μικρότερη ανακούφιση από ό,τι αναμένουν οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές”, σύμφωνα με κορυφαίους ακαδημαϊκούς οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 87,0 δισ. ευρώ.

Βουνό χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, ύψους 657 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο συνολικά αντιπροσωπεύει το 305,8% του ΑΕΠ, υπολογίζει η UBS. Από αυτό το ποσό, το 64% αφορά το Κρατικό χρέος, ήτοι 422 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο είναι το Ιδιωτικό χρέος.

Η Deutsche Bank θέτει χαμηλά τον πήχη για την Ελληνική Οικονομία την επόμενη χρονιά. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα κλείσει τη φετινή χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, την υψηλότερη επίδοση μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, έναντι 0,4% για την Ευρωζώνη. Για το 2024, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 1,2%, έναντι 0,2% για την Ευρωζώνη και την Ισπανία να ακολουθεί με 1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Quest, Autohellas και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.568 συμβόλαια).

Στα 3.275 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.276 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.535 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.644 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 161, 127 για τον Δεκέμβριο και 34 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.077), κινήθηκε μεταξύ 3.069 και 3.086 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.065).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1, 1 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.929,75), κινήθηκε μεταξύ 4.929,75 και 4.929,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (836), Πειραιώς (1.850), Εθνική (2.132), ΔΕΗ (811), Alpha Bank (5.022), Ιντρακόμ (1.088), Αεροπορία Αιγαίου (327), ΕΧΑΕ (662), ΑΔΜΗΕ (401), Τέρνα Ενεργειακή (253), Jumbo (100), ΟΤΕ (121), Ελ. Πετρέλαια (838), Ιντρακάτ (2.252), Viohalco (120), Μυτιληναίο (126), Lamda Development (167).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 180.907, Πειραιώς 68.845, Eurobank 29.240, Εθνική 28.704, ΔΕΗ 24.534, ΑΔΜΗΕ 23.858, Τέρνα Ενεργειακή 14.998.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.513.143 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.740.736 τεμ. (34.740.736), ΟΠΑΠ 1.636.665 τεμ. (1.627.647), Εθνική 18.456.228 τεμ. (18.554.472), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 1.025.852 τεμ. (1.026.351).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                  Name of Issuer                 NSP           Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

 

 
Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων