Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, που έφερε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερες των 1276 μονάδων, πολύ γρήγορα οι “profit takers” ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.
Με την καθαρή αξία συναλλαγών να παραμένει στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, την συντριπτική πλειονότητα των Ξένων Διαχειριστών να έχει κλείσει τα βιβλία της και αρκετούς από τους εγχώριους traders να “αποσύρουν μάρκες από το τραπέζι”, προχωρώντας σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, ασφαλώς και το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι αν το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς και αν ένα “year end rally”, είναι μέσα στα πιθανότερα σενάρια.
Δεν είναι λίγες οι Εισηγμένες, που θα έβλεπαν με θετικό μάτι ένα “καλλωπισμό” της αποτίμησής τους, στην δύση της χρηματιστηριακής χρονιάς, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρξουν και “ενδιαφερόμενες δυνάμεις” που θα επιχειρήσουν την περαιτέρω αναρρίχηση και αυτό το τελευταίο παραμένει ζητούμενο.
Από την άλλη, τα διαγράμματα των βασικών δεικτών, αλλά και των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών, δείχνουν “κάτι κουρασμένα παλληκάρια”, ενώ σαφώς υποδεέστερη, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν πως δεν υπάρχουν σημαντικές, εγχώριες, ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά και έτσι αναμένουν την βραχυπρόθεσμη τάση να την διαμορφώσουν οι Διεθνείς Αγορές, χωρίς να αποκλείουν περαιτέρω διορθωτική κίνηση.
Σημαντικό ρόλο για τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, θα παίξουν τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, αναδιάρθρωση δεικτών STOXX είχε η χθεσινή μέρα, με τις μετοχές των Optima Bank και Epsilon Net να εντάσσονται σε δείκτες του Οίκου. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η κινητοποίηση λίγων αγοραστών, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 1260 μονάδων, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, δεν αποκλείεται να αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ενώ η ολοκλήρωση των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη και οριακά υψηλότερα των 1270 μονάδων.
Ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων, παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,62% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,454% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου (στο 4,04% η απόδοση του αντίστοιχου Ιταλικού τίτλου).
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1276,64 (+0,10%) και 1258,03 μονάδων (-1,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1269,28 (-0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1270,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.
Ο τζίρος στα 99,2 εκατ., από τα οποία τα 19,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 99,2 εκατ., τα 89,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Κουρασμένο το γράφημα του ΓΔ, δοκίμασε και πάλι την κοντινή στήριξη του 1267 - 1266 που μέχρι τώρα συντηρεί την επιθετική τάση. Μία κατοχύρωση και μόνο μπορεί άμεσα να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση, θυμίζοντας ότι το 1242 είναι κύρια στήριξη, αλλά και ‘stop’ στο intraday σε κλείσιμο ώρας. Το 1282 κοντινή αντίσταση, με το 1296 επόμενη. Ο Τραπεζικός ουσιαστικά ωθεί στην διόρθωση, μιας και δίνει intraday έξοδο μετά από καιρό. Το 1032 στήριξη, με το 1061 να χρειάζεται ανακατάληψη, αν θέλει να δοκιμάσει το 1083. Ουσιαστική στήριξη του Τραπεζικού σε ημερήσιο είναι το 1017. Το επίπεδο 1000 γενικά έχει δοκιμαστεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, οπότε πιθανότατα να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να το κάνει βάση. Μην ξεχνάμε ο Τραπεζικός έχει πολλά κέρδη μέσα του για το 2023. Το placement της Εθνικής για παράδειγμα έγινε στο 5,30 και μάλιστα πολύ πρόσφατα, για να μην βγάλει προσφορά με τόσα κέρδη που έχει. Ο τίτλος της ΔΕΗ έχει βγει εκτός, από τα μάτια των μικρών Trader και το παιχνίδι είναι σε μεγάλο βαθμό από τους Θεσμικούς. Πολύ καλή η πορεία της, έχοντας μπροστά να μας δείξει αρκετά νέα οικονομικά δεδομένα, με τον τίτλο να έχει πλησιάσει το υψηλό έτους, στο 11,20, χωρίς να το πληρώσει. Το ανοδικό κανάλι συντηρείται όσο δίνει κλεισίματα πάνω από την ζώνη του 10,54 με τα 11,00 – 11,20 ευρώ να είναι αντίσταση Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να δώσει το 10,28 – 10,20 στο κάτω, ή συνέχιση στο πάνω. Η ΜΙΓ, όπως εικάσαμε, πιθανότατα να θέλει να πάει μέχρι τέλος έτους στην τιμή της τελευταίας δημόσιας πρότασης, από την Τράπεζα Πειραιώς”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου εξασθενεί, ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, τα οποία θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής που θα ακολουθηθεί από την Fed”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Ο Οίκος Fitch εκπλήρωσε τις προσδοκίες αποδίδοντας την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία, μετά την S&P, την DBRS και τη Scope Ratings που είχαν προηγηθεί, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των ομολόγων ήταν άμεσος, καθώς εκείνες των 10ετων διαμορφώνονται ήδη στις παρυφές του 3,5%. Ο χαμηλότερος δανεισμός επομένως για το Κράτος, τις Επιχειρήσεις και τους Ιδιώτες διαγράφεται ως ορατή προοπτική και διευκολύνεται από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που στην Ευρωζώνη υποχωρεί στο 2,4% το Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα στο 3%, από 3,8% προηγουμένως.
Με το Ελληνικό αφήγημα να παρουσιάζει ευοίωνες προοπτικές και μετά το 2023, καθώς υιοθετείται το σενάριο της αύξησης του ΑΕΠ στο 2,4% για την διετία 2024 - 2025 και την υποχώρηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ από το 160,3% το 2023, στο 141,2% το 2027.
Την ίδια ώρα, η προοπτική της αναβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες Αγορές, εντός των επόμενων 18 μηνών, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να εξετασθεί το σενάριο για Ελληνικές τοποθετήσεις από Επενδυτικούς Φορείς, τα passive index funds που προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους με τους βασικούς δείκτες, που εκπροσωπούν $60 τρισ. !
Όμως, οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν οδήγησαν στην αναμενόμενη ανοδική κίνηση του ΓΔ, που αρνήθηκε να αναμετρηθεί με τις 1300 μονάδες στην παρούσα φάση. Αντιθέτως, οι ρευστοποιήσεις Τραπεζών και Δεικτοβαρών τίτλων έβαλαν σε δοκιμασία τη στήριξη των 1270 - 1260 μονάδων, με την κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάζει τη συνήθη ασύμμετρη συμπεριφορά, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, προσπερνώντας την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών των σημαντικότερων Εισηγμένων Εταιρειών για το 2024.
Ωστόσο, υπάρχει και άλλη εξήγηση. Οι θετικές εξελίξεις σε σχέση με την Ελληνική αναβάθμιση είχαν προεξοφληθεί, ενώ δεν συνεπάγονται την αυτόματη αύξηση νέων κεφαλαιακών ροών από επενδυτές μακράς πνοής, που ωστόσο έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας.
Πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης της στάσης αυξημένης αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο από την Επενδυτική Κοινότητα, σε συνέχεια της επανέναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ανακτηθούν Περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι, με τις Δυτικές χώρες (ΗΠΑ και Ε.Ε.) να προβληματίζονται για τη συνέχιση παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Διαγράφεται επομένως, η επιδείνωση των γεωπολιτικών δεδομένων και η επάνοδος του χαμηλού βαθμού ορατότητας, σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες για το 2024.
Είναι επομένως εύλογη η διαμόρφωση νέων χαμηλότερων προβλέψεων από την ΤτΕ για το ΑΕΠ του 2024, από το 3% στο 2,5% με τον προϋπολογισμό του 2024 να διατηρεί την παραδοχή 2,9%.
Έτσι, δεν είναι παράδοξο ότι η ανάδυση των φοβικών συνδρόμων για το 2024 οδηγούν τη J.P. Morgan στην εκτίμηση για ενδεχόμενη υποχώρηση του S&P στο -8% ! Την ίδια ώρα, η τιμή του παραδοσιακού ασφαλούς καταφυγίου, του Χρυσού, αναρριχάται στα $2100 /ουγκιά καθώς το 24% των Κεντρικών Τραπεζών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους στους επόμενους 12 μήνες, επαναφέροντας τη σκέψη για τοποθετήσεις σε μια επενδυτική επιλογή που ποτέ δεν μπορεί να αποφέρει μέρισμα σε όσους την επιλέγουν”, όπως σημειώνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,1), ΟΤΕ (5,6), ΕΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,1), ΠΕΙΡ (3,9), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,5), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,3) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους “sellers” (Alpha Bank -2,01%, Εθνική +0,66%, Eurobank +0,52%, Πειραιώς -3,27%).
Μεταξύ 1060,66 (+0,35%) και 1030,98 μονάδων (-2,46%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1046,38 (-1%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1050,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,61%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεση στήριξη στις 953 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.
Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,88%), ΕΥΔΑΠ (+1,48%), ΚΟΥΕΣ (+1,43%), ΛΑΜΔΑ (+1,91%), ΟΠΑΠ (+1,42%) και ΟΤΟΕΛ (+0,48%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και TITC.
Με στόχευση για ένα discount της τάξης του 5% με 10% αναμένεται να τρέξει η διαδικασία για το placement 10% συν 2% των μετοχών της Helleniq Energy, η οποία πιθανά θα εκκινήσει την Πέμπτη. Παρά το γεγονός ότι στο Σχήμα των Συνδιοργανωτών της διάθεσης συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες καθώς και οι Euroxx, Pantelakis και Axia, αρχική πρόθεση ήταν να μη δοθεί δυνατότητα εγγραφών σε εγχώριους Ιδιώτες επενδυτές, με εξαίρεση όσους συγκαταλέγονται στους Ειδικούς επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ είναι ο μοναδικός, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο οποίος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,36 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 7,51 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,66 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Εντός του τρέχοντος μήνα προγραμματίζεται η έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας και ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ από την TITC, σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Οι οριστικές αποφάσεις, όμως, για το timing της έκδοσης, το επιθυμητό επιτόκιο και το αν οι ομολογίες θα είναι διαπραγματεύσιμες, δεν έχουν ληφθεί.
Ο τίτλος της TITC (0%) πρόσφατα βρέθηκε σε υψηλά 62 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 18,60 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 19,98 – 20,00 ευρώ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “προσφυγή στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού της νέας παραχώρησης για την Αττική Οδό κατέθεσε η επιλαχούσα Κοινοπραξία Vinci - Mytilineos, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί, κατά τεκμήριο, καθυστέρηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, ο οποίος, παρά το ότι διεξήχθη ταχύτατα, βρίσκεται πλέον υπό την κρίση της Δικαιοσύνης”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+338,27%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+220,10%), ΜΟΝΤΑ (+179,14%), ΚΛΜ (+169,53%), ΙΝΚΑΤ (+149,66%), ΕΚΤΕΡ (+146,75%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+144,34%), ΓΚΜΕΖΖ (+132,64%), CENER (+129,14%), ΠΕΙΡ (+117,94%), ΑΡΑΙΓ (+116,64%) και ΑΒΑΞ (+106,58%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στο Χ.Α.
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 117.500 νέες (KΟ) μετοχές της CPI (-1,32%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 14 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 10.482.600.
Από σήμερα, οι μετοχές της Ακρίτας (+29,37%) διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
Από σήμερα, οι μετοχές της Attica Group (+1,58%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Οι σχέσεις ανταλλαγής είναι οι εξής: (i) Κάθε μέτοχος της ΑΝΕΚ ανταλλάσσει κάθε 1 παλαιά κοινή (ΚΟ), ή προνομιούχο (ΠΟ' 90, ΠΟ'96) ονομαστική μετοχή που κατέχει με 0,1217 νέα (ΚΟ) μετοχή της Attica Group. Οι μέτοχοι της τελευταίας διατηρούν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν. Τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση ορίστηκαν ως εξής: +10% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (04/12/2023): €2,5700 και -10% στην προσαρμοσμένη τιμή που προκύπτει λόγω της αύξησης: €2,5300.
Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΝΕΚ.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+9,49%), ΜΟΝΤΑ (+2,82%), ΑΤΤΙΚΑ (+1,58%), ΜΕΡΚΟ (+0,86%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+0,33%), ΙΛΥΔΑ (+1,92%), ΣΠΥΡ (+10%) και ΜΕΝΤΙ (+1,52%).
Σε νέα υψηλά 49 μηνών ο ΟΛΠ (+1,06%), 164 μηνών η ΚΛΜ (+0,36%), 167 μηνών η Ιντρακάτ (+4,29%, μετά τις δηλώσεις Εξάρχου) και 270 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+0,53%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+0,31%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/11 για Εβροφάρμα (+1,82%), αλλά σήμερα ο χαμηλότερος όγκος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων.
Εμφάνιση σημαντικού πωλητή στην ΒΙΣ (0%).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+3,99%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,89%) και τρεις για ACAG (+3,23%).
“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΠΡΟΦ (-0,23%).
Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η Foodlink (+3,09%).
Επέστρεψε στην Κύρια Αγορά ο Ακρίτας (+29,37%), αλλά μένει να φανεί η δυναμική των σημερινών αγοραστών.
Σε νέα χαμηλά 12μηνου η ΑΤΤ (-1,65%).
Η ανοδική κίνηση της MIG (+3,67%) απαιτεί στενότερη παρακολούθηση, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκαν και οι εκποιήσεις μετοχών. Ο τίτλος έχει εντοπιστεί έγκαιρα από την στήλη, ενώ δεν αποκλείεται ο Δεκέμβριος να αποδειχθεί “ο μήνας της”.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1203 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1182 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2923 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2874 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ήπιας διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0792 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να κρατηθεί ψηλότερα των $2030 ο Χρυσός, προς τα $24,4 υποχωρεί το Ασήμι
Πάνω από τα $42300 το Bitcoin, προς τα $2230 ανηφορίζει το Ethereum.
Η Moody's μείωσε τις προοπτικές για τα Κινεζικά Κρατικά ομόλογα σε “αρνητικές”, από “σταθερές”, υπογραμμίζοντας τις εντεινόμενες Παγκόσμιες ανησυχίες για το επίπεδο του Κινεζικού χρέους και την βαθύτερη κρίση στην Αγορά Ακινήτων της Κίνας, ενώ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “Α1” στα Κρατικά ομόλογα της Χώρας.
“Μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα συμβεί υπό το φως των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας”, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.
Οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης σημείωσαν αύξηση, όπως αναμενόταν, τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Eurostat οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων στις 20 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ήταν 0,2% υψηλότερα σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αλλά μειώθηκε κατά 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 8,7 εκατ., χαμηλότερα από τα 9,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ανοικτές θέσεις θα διαμορφωθούν στα 9,4 εκατ.
Ο τομέας των Υπηρεσιών ανέκαμψε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο από τα χαμηλά πέντε μηνών στα οποία είχε βρεθεί τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες, από 51,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.
“Η Fed έχει χάσει τον έλεγχο της επικοινωνίας με τις Αγορές. Θα πρέπει να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό, αντί να βυθίσει την Αμερικανική Οικονομία σε ύφεση, για να επιτύχει τον στόχο του 2% Οι Αγορές κάνουν λάθος να αναμένουν άμεσα περικοπές επιτοκίων”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 86,8 δισ. ευρώ.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% για ολόκληρο το 2023 και ότι θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο το 2024 και θα διατηρήσει ανάπτυξη 2,4% το 2025. Οι επενδύσεις αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2024 και το 2025, λόγω των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και με το αρνητικό η ΕΛΠΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Autohellas και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.
Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.505 συμβόλαια).
Στα 3.276 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.273 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.644 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.658 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 890, 636 για τον Δεκέμβριο και 254 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.073,75), κινήθηκε μεταξύ 3.042,25 και 3.086,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 110, 110 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.047,75), κινήθηκε μεταξύ 1.035,5 και 1.050,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.131).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (120.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.534), Πειραιώς (11.001), Εθνική (2.569), ΔΕΗ (1.460), Alpha Bank (12.983), Ιντρακόμ (426), Αεροπορία Αιγαίου (465), Cenergy (142), ΕΧΑΕ (489), ΑΔΜΗΕ (351), Τέρνα Ενεργειακή (514), ΟΠΑΠ (401), ΟΤΕ (263), Ελ. Πετρέλαια (188), Ιντρακάτ (1.209), Viohalco (313), Μυτιληναίο (354), Lamda Development (342).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 183.321, Πειραιώς 72.754, Eurobank 30.622, Εθνική 30.319, ΔΕΗ 25.466, ΑΔΜΗΕ 24.161, Τέρνα Ενεργειακή 15.344.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.513.143 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.740.736 τεμ. (34.121.022), ΟΠΑΠ 1.627.647 τεμ. (1.621.957), Εθνική 18.554.472 τεμ. (16.823.047), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,56% | 2023-11-30 |