Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ήπια ανοδικά τις συναλλαγές, στον απόηχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch, όμως γρήγορα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς σημαντικός αριθμός από τους ενεργούς traders που “είχαν αγοράσει την προσδοκία, πούλησαν την είδηση”.
Πιο συγκεκριμένα, η Fitch αναβάθμισε το βράδι της Παρασκευής το Ελληνικό αξιόχρεο σε “ΒΒΒ-”, από “ΒΒ+”, θέτοντας σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση. Είναι ο δεύτερος μεγάλος Οίκος που αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, μετά την Standard and Poor’s τον Οκτώβριο (σε “ΒΒΒ-”, από “ΒΒ+”) κάτι που ανοίγει το δρόμο στη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων σε δείκτες που παρακολουθούν χαρτοφυλάκια μεγάλων Ξένων θεσμικών.
Πριν από τους Standard and Poor’s και Fitch, η Χώρα είχε πάρει επενδυτική βαθμίδα από DBRS, Scope Ratings και R&I.
Σύμφωνα με αναλυτές, “η επενδυτική βαθμίδα από την Fitch, ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση του status της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς σε ‘under review for possible upgrade’, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024”.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, η σημερινή συμπεριφορά της Αγοράς, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστήριζαν ότι η “ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Fitch, είχε προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό από της τρέχουσες αποτιμήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω ανοδικά περιθώρια, για επιμέρους μετοχές”.
Σύμφωνα με τους ίδιους, “αν εξαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές και το αναμενόμενο placement των Ελ. Πετρελαίων, οι Αγορές εισέρχονται σε εορταστικούς ρυθμούς, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να φανεί σε ποιους επιμέρους τίτλους, θα επιχειρηθεί επιπλέον “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων.
Αξίζει υποσημείωσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LTD, επέστρεψε με αρνητική καθαρή θέση 0,56% στον τίτλο της ΕΤΕ.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Beta Sec., “αν και απομένουν 17 συνεδριάσεις ως το τέλος της χρονιάς, θα πραγματοποιηθούν στο Χ.Α. δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων, αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών, που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση, καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπαιρεωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το “κοντέρ” της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς, κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους”.
Η προσοχή και στους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που επιχειρούν ανοδική κίνηση, με σχετικά πειστικές συναλλαγές, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν “ενδιαφερόμενα χέρια” που θα επιδιώξουν υψηλότερες αποτιμήσεις, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Εν τω μεταξύ, μετά το Λονδίνο και το Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley, σειρά παίρνει το 25ο ετήσιο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου και όπου είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν 21 Εισηγμένες ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τον CEO του Χ.Α., κ. Γιάννο Κοντόπουλο, το Χ.Α. θα διοργανώσει, με την JP Morgan, επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη, στις 25 Ιανουαρίου του 2024.
Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, και με τους περισσότερους αναλυτές να επισημαίνουν πως “τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το επιτόκιο πολιτικής της Fed τιμολογούνται με πιθανότητα 66% περίπου, για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, με το επιτόκιο αναφοράς να εικάζεται ότι θα κινείται στο ανώτερο άκρο του εύρους 3,75% - 4,0% έως τον Δεκέμβριο του 2024. Η Fed έχει σταθεροποιήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος του 5,25% - 5,50% από τον Ιούλιο και αναμένεται να το διατηρήσει εκεί στις συνεδριάσεις της αυτόν και τον επόμενο μήνα”.
Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,61% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,25% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,516% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να εστιάζει στην πορεία των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων και στους όγκους συναλλαγών που θα διακινούνται, καθώς είναι τα πρώτα που θα επηρεαστούν από την νέα ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1284,54 (+0,35%) και 1273,87 μονάδων (-0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,57 (-0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1275,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.
Ο τζίρος στα 82,9 εκατ., από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΕΤΕ, ΕΠΣΙΛ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 82,9 εκατ., τα 72,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Οι Αγορές θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να μην αυξηθούν τα επιτόκια της Fed στις 13 Δεκεμβρίου, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο S&P 500 είδε υψηλά 52 εβδομάδων την Παρασκευή, ο Dow το ίδιο λίγες ημέρες νωρίτερα. Οι αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ σε νέα χαμηλά περιόδου, με ισχυρούς όγκους αγορών αυτήν την εβδομάδα. Επομένως, προεξοφλείται άμβλυνση των επενδυτικών κινδύνων, με τα μακροοικονομικά των τελευταίων εβδομάδων να δικαιολογούν τέτοιο θετικό κλίμα. Περιμένουμε την Παρασκευή την Αγορά εργασίας, τα κρίσιμα NFPs και το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ. Η εικόνα και στο 10ετες αναφοράς της Ελλάδας δείχνει την αγοραστική διάθεση, με την απόδοση να διολισθαίνει συνεχώς, ήδη 1% χαμηλότερα από τις αρχές Οκτωβρίου. Το spread συνεχίζει πτωτικά, επιδεικνύοντας την άμβλυνση των κινδύνων σε χαμηλά διετίας και κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα μια φορά που μία αναβάθμιση δεν έπαιξε ρόλο βραχυπρόθεσμα στην κίνηση του Χ.Α. Η Αγορά ξέρει ότι όλα κυλάνε ‘by the book’ και δεν βιάζεται να τραβήξει τιμές, κάτι το οποίο είναι θετικό”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch σε επενδυτική βαθμίδα, αν και αναμενόταν, αναμένεται να στηρίξει την Αγορά”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Η επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch θα διατηρήσει την αισιοδοξία στην Αγορά και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα υποστηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, όπως εκτιμά η Beta Sec.
“Την επενδυτική βαθμίδα απέδωσε στην Ελληνική Οικονομία ο Οίκος Fitch, μετά τους DBRS, Scope Ratings και S&P αξιολογώντας επιπλέον ως θετικές τις προοπτικές της, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει την Τετάρτη το ΑΕΠ 3ου τριμήνου. Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια εγγραφή της Orilina Properties. Πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση του ΓΔ οι 1299 μονάδες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η εβδομάδα ξεκίνησε με θετικές προϋποθέσεις για το Χ.Α. μετά την αναβάθμιση της Χώρας και από τον Οίκο Fitch, αν και εκτιμούμε ότι μερικώς αυτό έχει προεξοφληθεί ήδη από τον ΓΔ. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει σταθερά υποστηρικτικό, με τις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων να συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ και ο Δεκέμβριος είναι καλός μήνας στατιστικά για τις Αμερικανικές μετοχές. Επιπλέον, ο ΓΔΧΑ δεν είχε κανέναν αρνητικό Δεκέμβριο από το 2019 και εκτός απροόπτου, δεν βρίσκουμε λόγο ο φετινός Δεκέμβριος να κλείσει με απώλειες για τον ΓΔΧΑ. Η εβδομαδιαία ατζέντα είναι αρκετά πλούσια με σημαντικά στοιχεία από την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη), ΑΕΠ Ευρωζώνης (Πέμπτη). Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή της Orilina Properties, η οποία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ΑΕΕΑΠ που συνδυάζει ικανοποιητική απόδοση, σχεδόν μηδενική μόχλευση, αλλά και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών μέχρι και το τέλος του έτους τοποθετείται μεταξύ 1220 και 1350 μονάδων, για τον ΓΔΧΑ”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.
“Πλέον μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου, με μία χρονιά που έχει μοιράσει σημαντικά κέρδη στους συμμετέχοντες, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η Fitch ήρθε να ακολουθήσει την S&P και να δώσει το “ΒΒΒ-” γεγονός που οδηγεί στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Οικονομία.
Θυμίζουμε ότι πλέον έχουμε 2 από τους μεγάλους Οίκους που μας έχουν εντάξει στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ οι μικρότεροι οίκοι DBRS, Scope Ratings και R&I μας είχαν εντάξει νωρίτερα.
Πλέον και με την βούλα τα Ελληνικά ομόλογα είναι στο στόχαστρο των επενδυτών. Ήδη οι τιμές έχουν προεξοφλήσει το γεγονός, παρόλα αυτά πλέον οι αγοραστές αυξάνονται σε κάθε περίπτωση, έχοντας μάλιστα διάρκεια στον χρόνο, χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Ουσιαστικά η Χώρα έχει την μεγαλύτερη μείωση του χρέους, μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού της, ενώ παράλληλα υπέρ αποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες της υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης.
Ο Τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος, ενώ η αξιοπιστία της Χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Το Χρηματιστήριο ακολουθεί με αργά και σταθερά βήματα, με τα placements των Τραπεζών να παίζουν τον ρόλο τους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μία ακόμα πετυχημένη χρηματιστηριακή χρονιά μιας και όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα μας λείπουν τα καλά νέα και οι αναβαθμίσεις. Σίγουρα οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προβληματίσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει να φοβηθεί κάτι, με τόσο θετικά δεδομένα.
Το road show του Λονδίνου ήταν πετυχημένο, μιας και συζητήθηκε ακόμα περισσότερο μετά από αυτό που συνέβη με τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας.
Μόνο αρνητικό δεδομένο είναι η πτώση του τζίρου. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με την μικρή κίνηση των μετοχών, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις.
Μία ανοδική έξαρση, ή και μία διόρθωση που δύσκολα έρχεται, θα αυξήσει σίγουρα τζίρο και ενδιαφέρον, παρόλα αυτά στις Αγορές, οι αργές κινήσεις είναι και πιο συμπαγείς και με “bull” χαρακτήρα.
Στο άμεσο μέλλον έχουμε να περιμένουμε το placement σε ΕΛΠΕ και αργότερα σε Πειραιώς, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε “πακέτα” σε αρκετούς τίτλους.
Από την άλλη μην ξεχνάμε την πολυπόθητη είσοδο του “Ελ. Βενιζέλος” στην Αγορά.
Τεχνικά τώρα, η τάση παραμένει κραταιά, με την ζώνη του 1300 σε πρώτη και του 1350 σε δεύτερη, να είναι τα κοντινά μας επίπεδα.
Η “μεγάλη εικόνα” πάντως δείχνει, ότι το 2024 θα μπορούσε να στοχεύσει στην ζώνη των 1600 μονάδων, ενώ το 1255 επίπεδο έχει γίνει βραχυπρόθεσμη στήριξη στην παρούσα.
Μένει ο Δεκέμβριος για να καταγραφεί το ακριβές “σκορ” για τον ΓΔ, με την Αγορά μας να καταγράφει, μετά από πολλά χρόνια, ρεκόρ απόδοσης στις Αγορές με σταθερό νόμισμα.
Δεν βλέπουμε κάποιο λόγο να ανακοπεί η καλή εικόνα της Χρηματιστηριακής Αγοράς, αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Έλληνες και Ξένους επενδυτές.
Οι περισσότερες Εταιρείες ‘έχουν στο συρτάρι τους’ projects ανάπτυξης, ενώ η πραγματική Οικονομία θυμίζει άλλες εποχές και μάλιστα ακόμα χωρίς σοβαρούς δανεισμούς”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από Eurobank (6,1), ΟΤΕ (5,6), Εθνική (5,5), ΟΠΑΠ (5,5), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4,1), Πειραιώς (4,1), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,8), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,6), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους “sellers” (Alpha Bank -0,96%, Εθνική -1,78%, Eurobank -1,26%, Πειραιώς +0,43%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,366 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,388 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,364 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,319 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,99 ευρώ, με επόμενη στήριξη στη ζώνη 5,572 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 5,425 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,30 ευρώ.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,47 ευρώ. Η ενδιάμεση στήριξη στα 1,477 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 1,452 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,772 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,727 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.
Μεταξύ 1077,19 (+0,80%) και 1056,7 μονάδων (-1,12%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1059,18 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1056,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,10%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 952 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 932 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.
Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+0,12%), ΕΥΔΑΠ (+1,50%), ΜΟΗ (+0,49%), ΣΑΡ (+0,37%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,06%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΥΤΙΛ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,50%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά δυόμιση μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,71 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 6,33 – 6,42 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+337,04%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+208,76%), ΜΟΝΤΑ (+171,47%), ΚΛΜ (+168,55%), ΕΚΤΕΡ (+145,45%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+139,82%), ΙΝΚΑΤ (+139,38%), CENER (+131,79%), ΠΕΙΡ (+125,31%), ΓΚΜΕΖΖ (+123,71%) ΑΡΑΙΓ (+114,74%) και ΑΒΑΞ (+106,58%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα, οι μετοχές της Παπουτσάνης (+3,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0301844354 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0286752136 ανά μετοχή).
Από σήμερα και μετά τη μείωση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Unibios (+0,90%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,012 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 1,1100
“Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με Φορέα υλοποίησης τη νεοσυσταθείσα Εταιρεία ειδικού σκοπού, Θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, υπό την επωνυμία ‘Great Sea Interconnector”. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περίπτερο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην COP 28 που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+1,64%) και με αυξημένες συναλλαγές συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σε υψηλά τριμήνου. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 2,03 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 2,061 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,044 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,20, 2,39 και 2,45 ευρώ.
Από αύριο παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΛΓΕΚ (+0,36%), ενώ οι μετοχές της ΑΚΡΙΤ (0%) μεταφέρονται από την κατηγορία “επιτήρησης”, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+28,57%), ΜΟΝΤΑ (+4,73%), ΞΥΛΚ (+0,59%), ΔΡΟΜΕ (+2,10%), ΕΛΣΤΡ (+2,42%), ΣΠΙ (+1,33%), ΜΟΥΖΚ (+4,20%), ΜΑΘΙΟ (+1,72%).
Σε υψηλά 4μηνου η ΕΧΑΕ (+2,26%).
Οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλά 12μηνου για ΑΤΤ (-2,33%).
Αύξησαν συναλλαγές ACAG (+1,64%), Κορδέλλου (+2,94%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-1,96%).
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Αλουμύλ (+0,38%).
Κατέβασε συναλλαγές η Centric (+0,82%).
Νέα υψηλά 164 μηνών για ΚΛΜ (+10,89%), 171 μηνών για Ιντρακόμ (+5,36%), 270 μηνών για ΕΚΤΕΡ (+1,07%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+2,21%).
Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην ΦΡΙΓΟ (-8,11%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Premia (+1,18%).
Δεύτερη μέρα αυξημένων συναλλαγών για Κτ. Λαζαρίδη (+1,06%).
Σε υψηλά 49 μηνών ο ΟΛΠ (+1,51%). Αν πετύχει κλείσιμο πάνω από τα 23,85 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 25,08 ευρώ.
Ξεκίνησε ο κρίσιμος μήνας, αν θέλει να κινηθεί ψηλότερα η MIG (+2,08%). Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκποιήσεις μετοχών.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1202 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1181 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2921 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2872 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με διαθέσεις ήπιας διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street.
Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, προς το 1,0820 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Αν και βρέθηκε να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των $2150 ο Χρυσός, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υφίσταται επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αγωνίζεται να κρατηθεί πάνω από τα $2040. Σύμφωνα με αναλυτές, “το Πολύτιμο Μέταλλο θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων από τη Fed. Όσο κλείνει πάνω από τα $2030 η τάση είναι επιθετική”. Προς τα $24,8 υποχωρεί το Ασήμι.
Στα $41350 αναρριχάται το Bitcoin (υψηλά 20 μηνών), στα $2220 το Ethereum.
Σήμερα είναι προγραμματισμένο, ο Κινεζικός Όμιλος Evergrande να παραστεί σε ακρόαση Δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ, σχετικά με αίτημα Πιστωτή του για την εκκαθάριση της Εταιρείας. Η Εταιρεία θα πρέπει να πείσει το Δικαστήριο ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλιώς δεν αποκλείεται να αποφασιστεί εκκαθάριση της Εταιρείας και ρευστοποίηση των Περιουσιακών Στοιχείων της, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Κινεζική Αγορά Ακινήτων, αν η απόφαση εκκαθάρισης από δικαστή του Χονγκ Κονγκ, θα αναγνωριστεί και θα εκτελεστεί στην Ηπειρωτική Χώρα.
Στα 17,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis. Ένα μήνα πριν, ήταν στα 16,5 δισ. ευρώ.
Κατά 1,8 μονάδες αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στις -16,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, όπως ανέφερε ο Ερευνητικός Οργανισμός Sentix. Οι οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν, για τρίτη διαδοχική φορά, κατά 0,2 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις -9,8 μονάδες. Ο δείκτης της τρέχουσας κατάστασης βελτιώθηκε κατά 3,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στο -23,5.
Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε Εργοστάσια στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν βουτιά 3,6% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 3,5%.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 87,1 δισ. ευρώ.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola HBC δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της. Η νέα τιμή - στόχος είναι στις 2.950 πέννες, από 3.110 πέννες.
“Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους, θα πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη Ελληνικού χρέους σε πτωτική τάση, για αρκετά ακόμη χρόνια”, εκτιμά η Capital Economics.
“Η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch σε ‘BBB-’ από ‘BB+’ ανοίγει το δρόμο για την είσοΔο των Ελληνικών ομολόγων στους δείκτες iBoxx Euro Sovereign και Bloomberg Barclays Euro Sovereign το 2024”, έγραψε η Commerzbank.
“Σύμφωνα με όσα έχω ενημερωθεί από διάφορους συμμετέχοντες στην Αγορά, φαίνεται ότι οι παθητικοί επενδυτές θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. - €10 δισ., μετά την αναβάθμιση της Fitch και την επακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες. Αλλά μένει να φανεί”, δήλωσε ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί ελαφρά τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις 106,2 μονάδες, από 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Lamda Development, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια.
Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να κινούνται χαμηλότερα στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.595 συμβόλαια).
Στα 3.273 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.373 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.658 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.659 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 347, 286 για τον Δεκέμβριο και 61 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.091), κινήθηκε μεταξύ 3.091 και 3.117 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 14, 14 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.061,5), κινήθηκε μεταξύ 1.061,5 και 1.069 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.173,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (612), Πειραιώς (3.786), Εθνική (2.383), ΔΕΗ (917), Alpha Bank (7.317), Ιντρακόμ (539), Αεροπορία Αιγαίου (181), Cenergy (109), ΕΧΑΕ (916), ΑΔΜΗΕ (234), Τέρνα Ενεργειακή (146), ΟΠΑΠ (101), ΟΤΕ (124), Ελ. Πετρέλαια (214), Motor Oil (161), Viohalco (336), Μυτιληναίο (108).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 186.109, Πειραιώς 73.863, Eurobank 31.083, Εθνική 30.153, ΔΕΗ 26.041, ΑΔΜΗΕ 24.207, Τέρνα Ενεργειακή 15.282.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.121.022 τεμ. (34.122.356), ΟΠΑΠ 1.621.957 τεμ. (1.578.553), Εθνική 16.823.047 τεμ. (16.823.047), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,56% | 2023-11-30 |
|
|
|
|
NSP: Net Short Position