Με ενθαρρυντικές προϋποθέσεις για τους long ξεκινά η εβδομάδα.
Με τον DJIA από τις 36.245 μονάδες -υψηλό σχεδόν 2ετίας-, με τον δείκτη CBOE/VIX κοντά στα χαμηλά έτους, αλλά με το οριακό μείον στα futures του S&P500 νωρίτερα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας βραχυπρόθεσμης στάσης πριν την επόμενη προσπάθεια των αγοραστών προς τις 4.600 μονάδες.
Από τις 16.397 μετά από αντίδραση 1,12% για τον DAX, την Παρασκευή και μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, περιβάλλον που για το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του εγχειρήματος προσέγγισης των 1.300 μονάδων.
Από τις 1.280,11 μονάδες ο ΓΔ, με θετικό πρόσημο 1,70% την τελευταία εβδομάδα, από τις 3.114,37 με 1,46% ο FTSE25, από τις 1.068,69 με 0,64% ο ΔΤΡ και από τις 2.134,44 με 1,90% ο FTMidCap. Συγκριτικά με μειονέκτημα η εκκίνηση για τον τραπεζικό κλάδο, μετά το μείον 1,29% της Παρασκευής -απόρροια μερικής κατοχύρωσης θέσεων, με οριακό πλεονέκτημα για τα blue chips και μεγαλύτερο περιθώριο για συγκεκριμένα mid caps.
Η σύνθεση πωλήσεων - αγορών την Παρασκευή παραπέμπει σε αναδιάταξη θέσεων «ισχυρών χεριών», μία μέρα μετά το rebalancing των δεικτών MSCI και την ημέρα της επιβεβαίωσης της αξιολόγησης από τη Fitch.
Προεξοφλημένη μεν η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο, καταλύτης όμως για τη σταδιακή προσέλκυση περισσότερο μακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Εξέλιξη που ενδεχομένως δεν θα έχει άμεσα θεαματικό αντίκτυπο, θα συμβάλει όμως στη σταδιακή διεύρυνση της επενδυτικής βάσης. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μετοχές, συμβόλαια, ομόλογα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
Η συγκυρία της αναβάθμισης ενισχύει την ελληνική πλευρά σε μία καμπή που πανευρωπαϊκά νέα γερμανική νάρκη δυναμιτίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, η πολιτική κρίση στο Βερολίνο -μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου- θολώνει το τοπίο.
Σε αυτόν τον χρονισμό -που όπως εύγλωττα προειδοποιεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για το βαρύ κόστος της ευρωπαϊκής μακαριότητας-, όσα περισσότερα αμυντικά εφόδια διαθέτει η Αθήνα επ' ωφελεία της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας είναι.
Είναι το -συγκριτικά πάντα- φθηνότερο κόστος χρήματος που επιτρέπει στις συστημικές να βγαίνουν στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια -τουλάχιστον καλύτερα απ' ό,τι στην αρχή του 2023-, στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώνουν τις υποχρεώσεις τους, να συμφωνούν γραμμές χρηματοδότησης, ικανά όλα αυτά να (υπο)στηρίξουν ένα θετικό τέταρτο 3μηνο. Συνολικότερα ένα καλό 2023, όπως αυτό προεξοφλείται ότι θα αποτυπωθεί και στην αυξημένη διανομή εσόδων-μερισμάτων. Πρακτικά από τα 2,4 δισ. του 2022 οι προβλέψεις αναφέρονται σε διανομές 3 δισ. αθροιστικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.
Και μπορεί το 80% των διανομών να αφορά μόλις 7 εισηγμένες (ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola HBC, OTE,
Mytilineos, Helleniq Energy, Motor Oil), ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι η τελευταία χρήση χωρίς διανομή από τράπεζες και ακόμη 2-3 μεγάλους ομίλους. Ρεκόρ 15ετίας λοιπόν όσον αφορά στις διανομές για το 2023, που προφανώς και επενεργεί ενισχυτικά της αγοράς. Ισχυρό δέλεαρ
για τοποθετήσεις τόσο βραχυπρόθεσμα με την προοπτική ενός ενδεχόμενου year end rally όσο και πιο μεσομακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα 3μήνου του 2024 και βλέπουμε.
Προς την εμβάθυνση της αγοράς οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την είσοδο προς διαπραγμάτευση του 20% των μετοχών του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος (ένα 10% θα παραχωρηθεί στην AviAlliance με εύλογο premium) αλλά και επιμέρους. Ενδεικτικά η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή στο ΧΑ της Orilina Properties, ακόμη μίας ΑΕΕΑΠ -μετά την Trade Estates-, με τη σχετική διαδικασία να ξεκινά σήμερα και να ολοκληρώνεται την Τετάρτη.
Ημέρα -μεθαύριο- που ο ΟΔΔΗΧ ξαναβγαίνει με «λαϊκό» έντοκο -12μηνης διάρκειας- για την άντληση 375 εκατ. ευρώ.