Καμπανάκι στο χρηματιστήριο από τη βύθιση του τζίρου

Κάτω από τα 69 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, έριξαν σκιά στην άνοδο του ΓΔ στις 1.280 μονάδες. Πτωτικά ο τραπεζικός κλάδος, αλλά ουσιαστικά κέρδη για σειρά blue chips.

Δημοσιεύθηκε: 1 Δεκεμβρίου 2023 - 17:37

Τελ. Ενημ.: 1 Δεκεμβρίου 2023 - 20:28

Load more

Με την θετική “αύρα” του Νοεμβρίου, ξεκίνησε και ο Δεκέμβριος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να συμπληρώνει τρεις ήπια ανοδικές συνεδριάσεις και να ολοκληρώνει τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά τριών μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/9 (1299,47 μονάδες).

Σε θετικό έδαφος και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που είχε για το τρίτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, ασφαλώς και ο σημερινός τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος του χθεσινού rebalancing (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και μένει να φανεί αν με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, θα επιχειρηθεί η κίνηση προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τόσο για τους βασικούς δείκτες, όσο και για επιμέρους μετοχές από όλο το εύρος του ταμπλώ.

Από την άλλη, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν σήμερα οι μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, με το “rotation” μεταξύ των Δεικτοβαρών μετοχών να συνεχίζεται, ενώ δείχνει να έχει “αποθέματα δυνάμεων” η κινητικότητα σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό, χωρίς αμφιβολία, δίνει νεύρο και αδρεναλίνη στο ταμπλώ.

Σήμερα το βράδυ, η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την “ετυμηγορία” της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της.

Η Εγχώρια Αγορά προεξοφλεί αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον συγκεκριμένο Οίκο.

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει απόψε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και από δεύτερο μεγάλο Οίκο”, υποστηρίζει η Société Générale.

Σταθεροποιητική η εικόνα, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,69% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,33% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,634% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 6 Δεκεμβρίου 2024.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1272,19 (-0,23%) και 1280,48 μονάδων (+0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1280,35 (+0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1280,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 68,8 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΔΜΗΕ, ΙΝΚΑΤ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΠΣΙΛ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 68,8 εκατ., τα 60,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,7%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 0,64%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 37,68% και ο ΔΤΡ κέρδη 66,84%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Για τους έχοντες ρευστότητα που θέλουν κάποια απόδοση από ομόλογα, είναι η κατάλληλη περίοδος. Φαίνεται ότι οι πιθανότητες για κορύφωση των επιτοκίων, ακόμα και να κάτσουν μεγάλο διάστημα στα επίπεδα, δίνει ευκαιρίες για ‘κλείδωμα’ σοβαρών αποδόσεων με μεγάλες πιθανότητες για άνοδο και τιμής, σε περίπτωση που τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται. Το 4-5,5% είναι λίγο έως πολύ δεδομένο, έχοντας την πολυτέλεια να ‘κλειδωθεί’ από 2 - 7 χρόνια. Η Αγορά του Χ.Α. έχει εικόνα από άλλες εποχές, θυμίζοντάς μας περισσότερο την περίοδο του 2005. Η κίνηση συντελείται χωρίς υπερβολές και με εναλλαγές και διορθώσεις ανά μετοχή. Η Entersfot, για πέμπτη φορά από τον Ιούλιο δοκιμάζει την ζώνη των ιστορικών υψηλών της 6,30 – 6,40 ευρώ. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, με το ημερήσιο ‘stop’ πολύ κοντά, στο 6,08, σε κλείσιμο μέρας”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Θετική εικόνα στις Αγορές, λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών για χαλάρωση του πληθωρισμού και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού και για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Παραμένουμε θετικοί στον Τραπεζικό κλάδο και σε επιλεκτικές μη Χρηματοοικονομικές Εταιρείες όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και Motor Oil”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Η συσσώρευση μπορεί να συνεχιστεί, ενόψει της αξιολόγησης της Fitch και του θετικού κλίματος στο εξωτερικό”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Αργά το βράδυ η Fitch ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο, που είναι πιθανό να σημαίνει απόδοση επενδυτικής βαθμίδας. Ελπιδοφόρα η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου”.

“Διατηρήθηκε και χθες η θετική διάθεση στις Διεθνείς Αγορές, με έναν από τους καλύτερους μήνες (Νοέμβριο) για τον MSCI World Index ιστορικά. Στο εσωτερικό, ο τζίρος στο Χ.Α. εκτοξεύτηκε λόγω των μετοχικών αλλαγών, ενώ στα ημερήσια κέρδη πρωταγωνίστησε ο ΟΤΕ. Ο μήνας ξεκινά με την Επενδυτική Κοινότητα να αξιολογεί τα εισερχόμενα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία θα μπορούσαν να ανακόψουν το τελευταίο ανοδικό σερί. Σήμερα δημοσιεύτηκαν οι δείκτες Μεταποίησης PMI για τις μεγάλες Οικονομίες της Ευρωζώνης, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Για τον ΓΔΧΑ, η πλαγιοανοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει απαραίτητα σε βίαιη ανοδική εκτόνωση. Πιθανότατα, μια τέτοια κίνηση να στηριχθεί σε μια αναβάθμιση του rating της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για το μέγεθος της ανοδικής αυτής εκτόνωσης. Το εκτιμώμενο άνω εύρος τιμών βρίσκεται στην περιοχή των 1320 μονάδων ΓΔΧΑ”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

“Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε επισημάνει την πιθανότητα ενός εύθραυστου περιβάλλοντος, σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της στην Οικονομία και τις Διεθνείς Αγορές, αναφέρει η Merit Sec.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε πολύ θετικά νέα, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά με αύξηση και σταθεροποίηση της συναλλακτικής δραστηριότητας πάνω από 100 εκατομμύρια, διάσπαση της αντίστασης των 1260 μονάδων, σημαντική μείωση της απόδοσης του Ελληνικού 10ετους ομολόγου, στο 3,60%, συγκριτικά με το 4,50% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, ενώ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει υψηλή ανάπτυξη, που θα ξεπεράσει το 2,2% την τριετία 2023 - 2025 με καταλύτες τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση, με σταθερή επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Εν αναμονή της αξιολόγησης του Οίκου Fitch για την Ελληνική Οικονομία, η Αγορά ομολόγων αναμένεται να έχει μεγάλη κινητικότητα. Άλλωστε ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει momentum, καθώς η διαδικασία της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν πετυχημένη, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,875%, χαμηλότερα από το αρχικό επιτόκιο που είχε τεθεί στο 7,125%.

Τα πολύ θετικά νέα με την έντονη αποκλιμάκωση πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ελλάδα, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για σταθεροποίηση και μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,4%, υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, καλύτερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών η οποία έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Στην Ελλάδα ισχυρή επιβράδυνση στο 3%, από το 3,8% ετησίως παρουσίασε ο πληθωρισμός.

Στις ΗΠΑ ο ετήσιος δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης επιβράδυνε στο 3% τον Οκτώβριο, από 3,4% τον Σεπτέμβριο, τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2021. Ο δομικός δείκτης, χωρίς δηλαδή την Ενέργεια και τα Τρόφιμα, διαμορφώθηκε στο 3,5%, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Προβληματισμό στα commodities μας προκαλεί η τιμή του Χρυσού, διότι θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων και αντισταθμιστικό εργαλείο για τον πληθωρισμό. Η πορεία του έρχεται σε αντίφαση με τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω.

Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα του χρόνου, παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον δείχνει θετικό και οι γεωπολιτικές ανησυχίες δείχνουν να έχουν μετριαστεί. Σημεία στήριξης είναι οι 1259 και 1220 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1306 και 1346 μονάδες”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023, όχι γιατί έκλεισε με κέρδη 6,9% και είχε την μεγαλύτερη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 94 μηνών, αλλά γιατί δημιούργησε θετικό κλίμα και προϋποθέσεις επιτυχίας για όσα ακολουθούν και τα οποία είναι πολλά, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική, μετά τις τελευταίες επίσημες μετρήσεις του πληθωρισμού, καθώς και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη των Εταιρειών του S&P 500, μετρίασαν τις επιφυλάξεις και στο εξωτερικό, με τις Αγορές να σημειώνουν τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις τους, από το Καλοκαίρι του 2022.

Στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς, θα πραγματοποιηθούν στο Χ.Α. δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων, αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών, που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση, καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπαιρεωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το “κοντέρ” της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς, κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε ένα ακόμα “σκαλοπάτι” συναντώντας ωστόσο την αντίσταση των πωλητών στην προσέγγιση της βασικής αντίστασης των 1300 μονάδων. Η διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υποστήριξαν την μετριοπαθώς ανοδική κίνηση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα χρειαστεί περισσότερη ένταση για την διαφυγή της Αγοράς.

Πρακτικά μιλάμε για μια απόσταση μικρότερη του 6%, που πρέπει να διανηθεί για να προσεγγιστούν τα υψηλά έτους, τα οποία είναι και υψηλά 9 ετών.

Προς το παρόν παρατηρείται μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση, η οποία βαδίζει παράλληλα με την γραμμή τάσης, διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από την θεωρητική στήριξη της Αγοράς.

Οι 1300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης, ενώ οι 1250 μονάδες είναι το επόμενο “πλατύσκαλο” στήριξης.

Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές, ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού, πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών.

Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος σαν το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας, δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου.

Το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων κάθε άλλο παρά προ-εορταστική περίοδο θυμίζει: Την Δευτέρα εκκινεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ η οποία θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης και της Unibios θα διαπραγματεύονται χωρίς τις χρηματικές διανομές των 3 και 1,5 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα.

Την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει εννεάμηνο την Πέμπτη, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Συμμετοχών που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ANEK”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από Eurobank (6,2), Εθνική (5,6), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4,1), Πειραιώς (4), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,6), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Εθνικής (-1,78%) και Πειραιώς (-1,04%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,26%) και Eurobank (-1,69%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1070,87 μονάδες (-1,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1072,78 (-0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1068,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,29%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 951 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 931 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Πλεονέκτημα των τίτλων με θετική μεταβολή, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΛΠΕ (-0,39%), ΟΤΕ (-1,04%), ΜΟΗ (-0,32%) και ΜΥΤΙΛ (-0,38%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές κινήθηκε ο τίτλος της Autohellas (+2,46%). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 12,56 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 12,86 (ημερήσιο “stop short”) και 13,05 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Προσοχή αν χαθεί η στήριξη στα 12,18 ευρώ.

Σε στενό εύρος συνεχίζει να κινείται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+1,90%), που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 2,185 – 2,20 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 2,059 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,044 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Cenergy (+1,72%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά τριμήνου. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,42 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 7,40 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+338,27%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+202,46%), ΜΟΝΤΑ (+159,2%), ΕΚΤΕΡ (+142,86%), ΚΛΜ (+142,19%), ΙΝΚΑΤ (+133,36%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+136,43%), CENER (+135,10%), ΠΕΙΡ (+124,34%), ΓΚΜΕΖΖ (+120,46%) ΑΡΑΙΓ (+118,15%) και ΑΒΑΞ (+109,21%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Lavipharm (-1,66% και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών) ανακοίνωσε πριν το άνοιγμα συμφωνία για την εξαγορά των δύο αναλγητικών φαρμάκων και η ΕΚΤΕΡ (+4,76% και νέα υψηλά 270 μηνών) ανάληψη και νέου έργου.

Η Entersoft (+1,93% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μεριδίων της “INFOPOWER HR SOLUTIONS IKE”. Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 900 χιλ. ευρώ με καταβολή μετρητών.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΝΤΑ (+3,68%), ΟΠΤΡΟΝ (+2,65%), CNLCAP (+1,39%), ΑΣΚΟ (+4,46%), ΕΛΒΕ (+2,89%), ΛΑΝΑΚ (+2,72%), ΤΖΚΑ (+0,81%), ΚΤΗΛΑ (+1,08%), ΔΟΜΙΚ (+0,85%) και ΛΟΓΟΣ (+1,74%).

Η Trade Estates (+0,44%) ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην αγορά του 100% των μετοχών της Εταιρείας “ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε.”, Ιδιοκτήτριας και Διαχειρίστριας του Εμπορικού Πάρκου “SMART PARK” στο Δήμο Σπάτων -Αρτέμιδας. Η συμφωνημένη αξία του “SMART PARK” για την συναλλαγή ανήλθε στα €110 εκατ. H αξία απόκτησης των μετοχών της “ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε.” ανήλθε σε €95,8 εκατ.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΝΕΚ (-2,21%).

Ο τίτλος της Attica Group (0%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές αμετάβλητος με ελάχιστες συναλλαγές, αλλά πρόλαβε να υποχωρήσει μέχρι το -9,85%, καθώς από σήμερα δεν εμφανίστηκε στο ταμπλώ η εντολή αγοράς στα 2,64 ευρώ (δημόσια πρόταση).

Μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης στον Κέκροπα (+6,12%).

Φλερτάρισε με υψηλά 49 μηνών, αναρριχόμενος μέχρι τα 23,35 ευρώ (+0,43%), αλλά η εμφάνιση των πωλητών προς το τέλος, έκλεισαν τον τίτλο του ΟΛΠ (-0,22%) με οριακές απώλειες.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/11 για Βιοκαρπέτ (+2,54%).

Δεν ολοκληρώθηκαν οι εκποιήσεις μετοχών, αλλά η μικρή δραστηριοποίηση των αγοραστών, έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να κινηθεί ψηλότερα η MIG (+2,78%). Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 5,29 ευρώ, για να απαιτήσει κίνηση υψηλότερα των 6,00 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Εβροφάρμα (+5,83%) και υψηλά τετραμήνου. Ο τίτλος μαζεύεται από traders που εκτιμούν ότι τα κέρδη του 2023 θα είναι θετική έκπληξη.

Αύξησε συναλλαγές η Q&R (-0,35%).

Συνεχίζει “βόρεια” ο Άβαξ (+4,06%), με βοήθειες από “δυνατά χέρια”, όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+1,92%).

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+2,52%), Intralot (+2,34%) και ΕΧΑΕ (+1,92%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1201 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1180 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2918 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2869 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3110 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0883 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Δίνει μάχη να υπερκεράσει και τα $2060 ο Χρυσός, προς τα $25,35 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $38800 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $2105 το Ethereum.

Βελτίωση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο Μεταποιητικός τομέας στην Κίνα, σύμφωνα με την Ιδιωτική έρευνα των Caixin/S&P Global. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,7 μονάδες τον προηγούμενου μήνα, από τις 49,5 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη βελτίωση στις 49,8 μονάδες.

Υποχώρηση για έκτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο. Η τελική μέτρηση του δείκτη προμηθειών στη Μεταποίηση υποχώρησε στις 48,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 48,7 μονάδες του Οκτωβρίου, ωστόσο διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τις 48,1 μονάδες, που ήταν η αρχική μέτρηση.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση Nationwide. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη Ζώνη του Ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 44,2 τον Νοέμβριο, από το 43,1 του Οκτωβρίου, υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 43,8.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, καταγράφοντας άνοδο για δέκατο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,6%, στα $2,027 τρισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,4%.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επιβραδύνει την Αμερικανική Οικονομία όπως αναμενόταν. Ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Είμαστε προετοιμασμένοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, αν αυτό γίνει αναγκαίο” τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο στην Ατλάντα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 87,5 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ και με το αρνητικό οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda Development, Autohellas και στο χαμηλό η Eurobank.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.354 συμβόλαια).

Στα 3.373 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.380 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.659 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.659 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 424, 340 για τον Δεκέμβριο και 84 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.113), κινήθηκε μεταξύ 3.100 και 3.119 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.072), κινήθηκε μεταξύ 1.072 και 1.072 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.190,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (109), Πειραιώς (2.346), Εθνική (2.021), ΔΕΗ (525), Alpha Bank (6.784), Ιντρακόμ (302), Αεροπορία Αιγαίου (174), Cenergy (146), ΕΧΑΕ (147), Jumbo (275), Τέρνα Ενεργειακή (351), ΟΠΑΠ (215), ΟΤΕ (238), Ελ. Πετρέλαια (130), Lamda Development (148), Viohalco (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 186.428, Πειραιώς 73.947, Eurobank 31.103, Εθνική 30.410, ΔΕΗ 25.983, ΑΔΜΗΕ 24.188, Τέρνα Ενεργειακή 15.208.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.356 τεμ. (34.122.356), ΟΠΑΠ 1.578.553 τεμ. (1.578.581), Εθνική 16.823.047 τεμ. (17.499.648), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.046.534).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων