Απορρόφησε τις κινήσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση για τον ΓΔ σε συνεδρίαση με υψηλό τζίρο. Πωλήσεις στις τράπεζες -πλην Εθνικής- και σε Helleniq Energy, Aegean. Αγοραστές σε Viohalco, Elvalhalcor, ΟΤΕ.

Δημοσιεύθηκε: 20 Νοεμβρίου 2023 - 17:39

Τελ. Ενημ.: 20 Νοεμβρίου 2023 - 19:52

Load more

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να κερδίζουν τις αρχικές εντυπώσεις, εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό momentum των προηγούμενων πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, όμως μετά την καταγραφή των υψηλών ημέρας, στις 1260 μονάδες, οι “profit takers” πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο την σταδιακή υποχώρηση του Δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά και το γύρισμά του σε αρνητικό πρόσημο, κίνηση που εξέθεσε, εν μέρει, τους πρωινούς αγοραστές.

Άσχετα με το τελικό πρόσημο του Δείκτη και τις βραχύβιες “αναταράξεις” που μπορεί να φέρει η αυριανή είσοδος των νέων μετοχών της Εθνικής και η σημερινή εικόνα της Αγοράς έδειξε ότι η ψυχολογία των traders είναι βελτιωμένη και αν δεν υπάρξει ξαφνική επιδείνωση στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα τιμών βραχυπρόθεσμα, έστω και με βραχύβια διαλείμματα διόρθωσης.

Την βελτίωση της ψυχολογίας στο Χ.Α., επιβεβαίωσε και η αυξημένη κινητικότητα σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κίνηση που αύξησε το ενδιαφέρον και έξω από τα στενά όρια του 25αρη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell δεν υπήρξε κάποια προσθήκη, ή διαγραφή στους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν οι Ελληνικές μετοχές. Η μετοχή της Εθνικής διατηρείται στον δείκτη FTSE All World, αλλά λόγω του placement του ΤΧΣ ο Οίκος αυξάνει, από 22 Νοεμβρίου, τη βαρύτητα στη μετοχή από 59,61%, στο 81,61%.

Από την άλλη, όλα τα παραπάνω αυξάνουν το ενδιαφέρον, αλλά και την σπουδαιότητα των προγραμματισμένων roadshows. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το προγραμματισμένο roadshow των Morgan Stanley – EXAE στο Λονδίνο που είναι προγραμματισμένο για τις 27 – 28/11, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερες από 30 Ελληνικές Εισηγμένες, ενώ έχει κληθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 11 Δεκεμβρίου 21 Εισηγμένες θα παρευρεθούν στο 25ο ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece στη Νέα Υόρκη ενώ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον CEO του Χ.Α., κ. Γιάννο Κοντόπουλο, το Χ.Α. θα διοργανώσει, με την JP Morgan, επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη, στις 25 Ιανουαρίου του 2024.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή του κίνησή του το Χ.Α., δεν πήρε βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς στις τελευταίες επικράτησαν οι μικτές διαθέσεις και οι ήπιες μεταβολές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “δεδομένου ότι είναι εβδομάδα Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και η Αγορά εκεί θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη, ενώ θα κλείσει νωρίτερα την Παρασκευή, σαν πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει οι Διεθνείς Αγορές να κινούνται εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών και χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις”.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “μπορεί οι μετοχές να έχουν ανακτήσει το χαμένο έδαφος και η Wall Street να δείχνει προς νέα ιστορικά υψηλά, καθώς φαίνεται πλέον λιγότερο πιθανό να συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια, όμως η Αμερικανική Οικονομία δεν παρουσιάζει ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία και αυτό θέλει προσοχή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και η Berkshire Hathaway του του Warren Buffett, ανακοίνωσε ότι μείωσε τις θέσεις της σε αρκετές Αμερικανικές Εταιρείες - blue chips το τρίτο τρίμηνο, ρευστοποιώντας δισεκατομμύρια δολάρια από το χαρτοφυλάκιο μετοχών του Ομίλου”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός από τις Τραπεζικές εξελίξεις, ασφαλώς και τα αποτελέσματα των Εισηγμένων έχουν την τιμητική τους. Σύμφωνα με την Beta Sec., “αύριο είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Fourlis, E-Net (21/11), στις 22/11 η Lamda Development, (Aegean τηλεδιάσκεψη), Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (23/11) και Intralot (24/11)”.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν γεμάτη Εθνική, καθώς ο τίτλος της ΕΤΕ απασχόλησε το 42,4% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μετά την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, σήμερα δείχνουν να επιστρέφουν οι ανοδικές διαθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,90% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,47% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,819% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1260,00 (+0,76%) και 1245,38 μονάδων (-0,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1247,49 (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1248,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος στα 138,1 εκατ., από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 138,1 εκατ., τα 127,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να είναι στο επίκεντρο, λόγω δημοσιευμάτων για πώληση της Θυγατρικής στη Ρουμανία”, αναφέρει η Optima Bank.

Το Χ.Α αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα, με τις επερχόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το επενδυτικό ενδιαφέρον και με την αισιοδοξία στις Ξένες Αγορές, επίσης να βοηθά σε μία μέτρια ανάκαμψη”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Αποτελέσματα 9μηνου για πλειάδα Εταιρειών ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες και η εισαγωγή των νέων μετοχών της Εθνικής την Τρίτη. Το ανοδικό momentum διαμορφώνει προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης του ΓΔ. H πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 1264 -1270 μονάδες”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο εξωτερικό οι Αγορές ενδεχομένως να κινηθούν εντός εύρους τιμών, δεδομένου ότι είναι εβδομάδα Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και η Αγορά εκεί θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη, ενώ θα κλείσει νωρίτερα την Παρασκευή. Ο ΓΔΧΑ πιθανότατα να συνεχίσει την πλαγιοανοδική κίνηση, αν και εκτιμούμε ότι είναι δύσκολη η διαφυγή πάνω από τις 1280 - 1290 μονάδες εντός εβδομάδας”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Είχαμε πολλές φορές σχολιάσει, πως η Αγορά είχε αυτή την επιφυλακτική εικόνα, μόνο και μόνο για να μπορέσουν τα ‘πακέτα’ να γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, η υπερκάλυψη της Εθνικής θεαματική, κάτι που προδικάζει ότι σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο “πακέτο” μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Μία Αγορά που με το ζόρι, στην πρόσφατη πτωτική περίοδο, κατάγραφε τζίρο 70 εκατ., ξαφνικά βρέθηκε με 1 δισ. placement και μάλιστα σε ένα μόνο τίτλο.

Αυτό από μόνο του μας δείχνει ότι οι Θεσμικοί Ξένοι επενδυτές είναι εδώ και έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελληνική Αγορά μέσο-μακροπρόθεσμα.

Οι περισσότεροι Έλληνες “πιάστηκαν στον ύπνο” με μετρητά, με την εικόνα της Αγοράς την τελευταία περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εισέλθουν αργά, ή γρήγορα.

Οι Ξένοι βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση και της Ελληνικής Αγοράς, μετά τις εικασίες ότι κάπου εδώ τα επιτόκια θα σταματήσουν την άνοδο.

Είχαμε σχολιάσει επίσης ότι τα κλεισίματα βιβλίων του Νοεμβρίου θα παίξουν τον ρόλο τους, με την άνοδο να ξεδιπλώνεται επιθετικά μετά τα μέσα του μήνα.

Τα Ελληνικά κλεισίματα έρχονται τέλος έτους και συνήθως και το ξεκίνημα του επόμενου έτους είναι θετικό.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχολογία να μας επηρεάζει, μιας και τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Η τεχνική ανάλυση είναι ο βοηθός για να αποφύγουμε λάθος εκτιμήσεις, μιας και ακόμα με τα όποια λάθη, μπορεί να μας δώσει σημαντικές αποδόσεις σε δύσκολες περιόδους.

Τεχνικά τώρα, βραχυπρόθεσμα, πιάσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει στην ζώνη του 1265 στον ΓΔ, με το επίπεδο να χρειάζεται προσοχή στην παρούσα, μιας και δεν ξέρουμε αν μπορεί να καταφέρει ανοδική διαφυγή με την πρώτη δοκιμή.

Από την άλλη, κοιτώντας τα εβδομαδιαία διαγράμματα, έχουμε τους ταλαντωτές μας σε πολύ καλό επίπεδο για το επόμενο διάστημα, αν η Αγορά συνεχίσει, με τον Τραπεζικό να έχει δώσει σήματα σε εβδομάδα τόσο σε τιμές, όσο και σε ταλάντωση.

Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία μεγάλων στόχων μεσοπρόθεσμα, μιας και θα ακολουθήσουμε μέρα με την μέρα τις εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι ο Όμιλος Viohalco “γεννάει” κέρδη αυτή την περίοδο, μιας και Μητρική οι Θυγατρικές κάνουν συνήθως “end year rally”.

Η αύξηση του τζίρου μπορεί να δώσει σημαντική ορμή και στον τίτλο της ΕΧΑΕ, που σίγουρα θα αυξήσει σημαντικά τζίρο και κέρδη τα επόμενα τρίμηνα.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει κερδίσει το χαμένο έδαφος και μετά τον Τραπεζικό υπεραποδίδει έναντι των άλλων.

Η Τρίτη είναι σημαντική συνεδρίαση, μιας και θα εισαχθούν οι νέοι τίτλοι της Εθνικής και υπάρχει περίπτωση πίεσης στον τίτλο.

Η αισιοδοξία επανέρχεται σταδιακά στο σύνολο των επενδυτών και πλέον η Αγορά φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον τζίρο της.

Η Κυβέρνηση, μετά από πολλά χρόνια, προσέχει την Χρηματαγορά, μιας και οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην Ελληνική Οικονομία. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι μπροστά της έχει την Ιδιωτικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος, με το στοίχημα της επιτυχίας να είναι μεγάλο.

Σε εκδήλωση που βρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε πως “το Χρηματιστήριο και η ανάπτυξή του είναι σημαντική για την Οικονομία και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το βοηθήσει”.

Καλώς, η κακώς, την τελευταία 20ετια, οι περισσότερες Κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακουμπήσουν το θέμα Χρηματιστήριο, μετά τα σκάνδαλα στην αρχή του αιώνα. Πλέον καταλαβαίνουν, ότι με σωστές κινήσεις μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να δώσει στην Οικονομία και την μεγέθυνσή της. Πλέον όλο και περισσότεροι αρχίζουν να κινούνται. Ακόμα και η Περιφέρεια σε αρκετές περιπτώσεις έχει την τιμητική της. Οι ΜΕΖΖεδες φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον και πάνε για μία έξαρση τιμών. Η ερώτηση είναι αν η CENERGY προχωρήσει με placement, ή με Α.Μ.Κ.. Η λογική λέει Α.Μ.Κ., αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τον Στασινόπουλο. Περιμένουμε αποτελέσματα και από την αδικημένη ΕΛΧΑ που έχει προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις και συνεχίζει. Έτσι όπως πάει η κατάσταση στον Όμιλο, σε λίγο τα Οινόφυτα θα ονομάζονται Viohalco. Τα telecoms Παγκοσμίως βρίσκονται σε αδράνεια χρηματιστηριακά και ελπίζουμε αυτός να είναι ο μόνος λόγος που ο ΟΤΕ έχει αυτή την εικόνα. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η DEUTCHE έχει σκοπό την έξοδο”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,9), ακολουθούμενη από Eurobank (6,1), Εθνική (5,7), ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,6), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,5) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι σαφώς πιο αδύναμη της αρχικής (Alpha Bank -0,07%, Εθνική +1,96%, Eurobank -1,20%, Πειραιώς -2,99%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,366 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,375 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,345 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,319 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,55 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,262 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 5,495 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 5,345 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,30 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,47 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στην ζώνη 1,461 – 1,43 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,682 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 2,717 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 2,68 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

Μεταξύ 1069,68 (+0,93%) και 1045,84 μονάδων (-1,32%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1047,79 (-1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1055,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 940 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 918 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, με μια ευχή που παραπέμπει σε υπόσχεση έκλεισε την ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της σημερινής συνεδρίασης του Χ.Α. ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, δηλώνοντας, με αφορμή το πετυχημένο placement, “ελπίζω σύντομα να είμαστε πάλι εδώ”.

Αναφερόμενος στον επόμενο σταθμό της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ, δηλαδή στη διάθεση έως του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, αφού υπενθύμισε τον σχεδιασμό που προβλέπει διάθεση τον Μάρτιο του 2024, διευκρίνισε ότι το Ταμείο θα έχει την εισήγηση του Συμβούλου για το ύψος και το timing της διάθεσης στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στις Αγορές, να λάβει τις αποφάσεις του.

Αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη due diligence σε Attica Bank και Παγκρήτια, βάσει του οποίου θα προκύψουν οι όροι συγχώνευσης και η σχέση ανταλλαγής.

Από την άλλη, η Eurobank έδωσε mandate σε Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Société Générale για διοργάνωση τηλεδιασκέψεων με αναλυτές σήμερα, ως κοινοί Ανάδοχοι επικείμενης ομολογιακής έκδοσης. Πρόκειται για εξαετή τίτλο senior preferred, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5). Η έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις Αγορές.

Αν και στα πρωινά υψηλά, στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη υπήρχε συντριπτική υπεροχή του “πράσινου”, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική μεταβολή τους ΒΙΟ (+3,11%), ΕΛΧΑ (+2,12%), ΜΟΗ (+0,90%), ΜΥΤΙΛ (+1,86%), ΟΤΕ (+1,50%), CENER (+0,88%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,45%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ.

Επέστρεψαν οι φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και θέλουν τον ΟΤΕ να προχωρά την πώληση της Telekom Romania Mobile (TRM) στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αυτές, ο Οργανισμός βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Ρουμανική Εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης CΜN (Clever Media Network). Από την πλευρά του ΟΤΕ, αναφέρεται ότι “o Οργανισμός εξετάζει κάθε δυνατή αξιοποίηση του Περιουσιακού του Στοιχείου στη Ρουμανία”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ (+1,50%), εν μέσω των παραπάνω σεναρίων, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως αν συνυπολογιστεί και η πίεση που είχε προηγηθεί στην μετοχή, η σημερινή αντίδραση μόνο δυναμικό χαρακτήρα δεν είχε. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 13,08 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 13,98 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 14,04 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή, αν χαθεί η στήριξη στα 12,60 ευρώ. Σήμερα ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου, με την βοήθεια και των “πακέτων”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+1,45%), με σχετικά αυξημένες συναλλαγές (βοήθεια και από “πακέτο” 31177 τεμ. στα 15,35 ευρώ). Για τον τίτλο, το ημερήσιο “stop long” είναι στα 14,52 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 16,94 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+309,88%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+205,61%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+148,9%), ΙΝΚΑΤ (+138,36%), ΜΟΝΤΑ (+137,73%), ΓΚΜΕΖΖ (+137,11%), CENER (+127,15%), ΚΛΜ (+124,61%), ΑΡΑΙΓ (+122,68%), ΕΚΤΕΡ (+112,99%), ΠΕΙΡ (+111,82%) και ΚΕΚΡ (+105,26%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+12,75%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+6,94%), ΜΕΒΑ (+3,76%), ΣΠΙ (+2,60%), ΜΙΝ (+1,92%), ΚΑΡΕΛ (+2,65%), ΜΕΡΚΟ (+3%), ΙΝΤΕΤ (+1,50%) και ΕΠΙΛΚ (+9,35%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,20%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε το ΦΒΜΕΖΖ (+3,80%).

Επιστροφή αγοραστών σε Performance (+3,25%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,26%).

Αύξησαν συναλλαγές ΓΚΜΕΖΖ (+2,28%), ΕΥΑΘ (+2,95% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) και ΑΔΜΗΕ (+2,44% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Βγήκε μικρό “bid” στην ΑΤΤ (+3,65%).

Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 22,50 ευρώ, “αλλάζει πίστα” ο ΟΛΠ (+4,22%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τεχν. Ολυμπιακή (+4,07%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Ελλάδος (+6,67%, εν μέσω σεναρίων ότι μπορεί να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά την διανομή μερίσματος).

Σε υψηλά τριμήνου η Foodlink (+3,59%), σε υψηλά 18 μηνών ο Κέκροπας (+12,39%), σε υψηλά 190 μηνών η Moda Bagno (+6,90%).

Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για την επικείμενη κίνηση στην MIG (+16,59%), δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκποιήσεις μετοχών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1192 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1172 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2896 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2849 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3050 και 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διεθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0944 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει να παρατείνει τη μείωση της παραγωγής Αργού Πετρελαίου και την επόμενη χρονιά καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περαιτέρω περικοπές, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως την Άνοιξη καθώς οι τιμές υποχωρούν”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές των Financial Times, εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, στη Βιέννη στις 26 Νοεμβρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1975 ο Χρυσός, προς τα $23,5 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $37300 το Bitcoin, προς τα $2020 ανηφορίζει το Ethereum.

Μετά τη BlackRock, η Fidelity Investments, κατέθεσε αίτηση για τη δημιουργία ενός ETF του Ethereum που να βασίζεται στην spot αγορά.

Η έγκριση ενός τέτοιου τύπου ETF, εξαρτάται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να αποφασίσει για τις 12 αιτήσεις όπου έχουν κατατεθεί για αντίστοιχου τύπου ETF, που αφορούν το Bitcoin.

Η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, η κατασκευαστική παραγωγή της Ζώνης του Ευρώ μειώθηκε κατά 0,3% και αυτή της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,1%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού, εάν τα στοιχήματα των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση υπονομεύουν τη στάση πολιτικής της”, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Pierre Wunsch.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 85,5 δισ. ευρώ.

Η Deutsche Bank αυξάνει τις τιμές - στόχους της για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς θεωρεί ότι τo placement στην Εθνική Τράπεζα είναι “game changer”, όπως και η πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank, στη UniCredit Bank.

Διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη Eurobank με νέα τιμή - στόχο στα 2,40 ευρώ, από 2,05 ευρώ και για την Alpha Βank στα 2,15 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση “hold” για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 3,95 ευρώ, από 3,30 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζεται με σύσταση “buy”, από “hold” και με νέα τιμή - στόχο στα 8,30, από 7,10 ευρώ προηγουμένως. Αποτελεί κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Viohalco και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, Lamda Development, Jumbo, ΟΠΑΠ.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 59 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.155 συμβόλαια).

Στα 3.498 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.821 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.916 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.844 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 23 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 928, 882 για τον Δεκέμβριο και 46 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.028), κινήθηκε μεταξύ 3.021 και 3.066,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 52, 52 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.053), κινήθηκε μεταξύ 1.050 και 1.067 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.075).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.938 Eurobank, 972.469 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.579), Πειραιώς (7.332), Εθνική (13.017), ΔΕΗ (506), Alpha Bank (7.347), Αεροπορία Αιγαίου (205), Ιντρακόμ (819), Ιντρακάτ (162), Viohalco (384), Lamda Development (189), ΑΔΜΗΕ (766), ΕΧΑΕ (131), ΕΛΧΑ (158), ΟΠΑΠ (166), ΟΤΕ (476), TITC (158), Μυτιληναίο (198), Τέρνα Ενεργειακή (202).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.394, Πειραιώς 70.485, Eurobank 31.503, Εθνική 28.569, ΔΕΗ 24.810, ΑΔΜΗΕ 24.739, Τέρνα Ενεργειακή 15.335.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.577.740 τεμ. (1.589.791), Εθνική 18.456.322 τεμ. (24.576.828), ΟΤΕ 1.496.182 τεμ. (1.496.162), Πειραιώς 1.221.893 τεμ. (1.234.962).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων