Με θετικό πρόσημο η εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης, με κέρδη η εβδομάδα. Από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι long είναι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι. Ειδικά στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο τραπεζικός δείκτης κάνει ράλι με κέρδη 4,5% στις 1.068 μονάδες. Οδηγός η μετοχή της Εθνικής. Υψηλό συνεδρίασης στο 6,35 ευρώ (+9,86%) και στη συνέχεια κίνηση πάνω από τα 6 ευρώ, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ στις 13:00.
Αργότερα ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 923 εκατ. ευρώ καθώς πέρασαν τα πακέτα για τη συναλλαγή.
Στο 4,17% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον DAX, με την επαναφορά άνω των 15.000 μονάδων να ενεργοποιεί -εκ νέου- long τάση για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου. Στο 2,11% για τον S&P 500 -μετά και τη λήξη συναγερμού ενδεχόμενης εμπλοκής με το ομοσπονδιακό ταμείο των ΗΠΑ, στο 1,38% για τον FTSE 100.
Mία αίθρια εβδομάδα για τους επενδυτές και στην Αθήνα, με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να λειτουργούν σαν καταλύτης προσέλκυσης κεφαλαίων, διεύρυνσης της μεταβλητότητας και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος από επενδυτές και traders.
Με υπέρβαση των 1.260 μονάδων αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη, πιο πειστική προσπάθεια υπέρβασης της συγκεκριμένης περιοχής-σημείου αναφοράς/συνάντησης long vs short.
Με όχημα τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Εθνική έως το συν 9,86% (προτού περιορίσει τα κέρδη στη ζώνη του 3%), θεαματική εβδομαδιαία μεταβολή και σε υπεραπόδοση έναντι του EuroStoxx Banks, επιβεβαιώνοντας το μεγαλύτερο περιθώριο που έχει το εγχώριο banking. Με 63,66% για το 2023 είναι κλάδος-πρωταθλητής, που εύλογα ελκύει τόσο επενδυτικά όσο και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.
Είναι, κυρίως, η θεαματική ανταπόκριση κατά μείζονα λόγω ξένων αλλά και εγχώριων στο placement του 22% της Εθνικής που δημιουργεί νέα δεδομένα, που προσδίδει ταχύτητα και διαμορφώνει μόχλευση που ξεπερνά τον κλάδο, διαχέεται σε ευρύτερο μέρος της αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο πως από την προσυνεδρίαση φάνηκε η εστίαση των επενδυτών, με αιχμή την Εθνική και στα άλλα τρία τραπεζικά χαρτιά. Δέλεαρ η τιμή αλλά και το bonus κατανομής σε Ελληνες (μικρο)επενδυτές, όπως από νωρίς διευκρίνισε ο Χρήστος Κίτσιος.
«Μονοπωλιακός» τραπεζικός ο τζίρος, με εκτίναξή του πάνω από τα 88 εκατ., παραπέμποντας σε συνεδριάσεις αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, FTSE/Russell κ.λπ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, ενόψει και του road show της Morgan Stanley/EXAE στο Λονδίνο.
Κοινή εκτίμηση χρηματιστών πως αυτή η 2ημερίδα θα είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα των αρκετών τελευταίων ετών, με τον δεικτοβαρή κλάδο στο επίκεντρο. Θυμίζοντας πως λίγες ημέρες αργότερα η Fitch θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία.
Θερμό το κλίμα, τζίρος καλών ημερών και μόχλευση σε υποκείμενη όσο και στην αγορά Παραγώγων. Σήμερα λήγει η σειρά Νοεμβρίου, με τον αριθμό των Συμβολαίων -ειδικά στα τραπεζικά χαρτιά- ικανοποιητικό μετά από καιρό. Και με premium.
Στα 10.700 τα ΣΜΕ της Εθνικής -που μετά από καιρό ξεπερνά της Alpha Βank-, με 10.820 σε premium 2,94% έναντι 9.209 με 3,43%.
Στις 1.068 μονάδες ο ΔΤΡ -στις 1.117 το υψηλό έτους-, στις 3.081 ο FTSE25, καθώς αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί και σε πολλά blue chips. Mytilineos (35,18), ElvalHalcor (1,724), Viohalco (5,33), Jumbo (26,86), Motor Oil (22,46), TITAN (19,30), Sarantis (8,52), με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει «ακτινογραφήσει» τις δύο τελευταίες από νωρίς.
Στις 69/19 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ενδεικτική του κλίματος, όπως και το ότι πάνω από το 60% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στο τραπεζικό «καρέ».