Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, διευρύνονται οι απώλειες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο «κόκκινο» παραμένει η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, προβληματισμός στη Φρανκφούρτη από τη χρηματιστηριακή κατάρρευση της Siemens Energy, δεύτερη σερί ημέρα που οι traders περνούν από το «ταμείο» στην Αθήνα.
Σε αναμονή των ανακοινώσεων Λαγκάρντ, εστιάζοντας, πέραν του επιτοκιακού, στην πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στη συνέχεια, όσον αφορά νομισματική σύσφιξη, ενδεχόμενη αλλαγή του ορίου στα κεφάλαια που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες κ.λπ.
Προφανές πως πρωτεύον θέμα είναι η επιβεβαίωση του επικρατέστερου ενδεχομένου, δηλαδή της παύσης στις αυξήσεις των επιτοκίων, όμως δεν είναι το μόνο. Συνδυαστικά, την ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις, αφορούν λ.χ. ο χρόνος που τα κόστη χρήματος θα παραμείνουν ψηλά το 2024.
Βραχυπρόθεσμα, οι πωλητές έχουν το πλεονέκτημα, μάλιστα στη Φρανκφούρτη μετά και τη σημερινή διόρθωση οι απώλειες πλησιάζουν το 2,5% σε διάστημα εβδομάδας. Νωρίτερα σε διόρθωση 1,37% στις 14.688 μονάδες.
Στο ΧΑ, εξαιρώντας τη συνεδρίαση της Τρίτης, η τακτική των επενδυτών είναι κυρίως πωλητική, αποτυπώνεται μάλιστα στο μείον 0,45% (σε εβδομαδιαίο). Η ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha Bank-UniCredit μπορεί να απέφερε το 1,95% στην προχθεσινή συνεδρίαση, πέραν αυτού όμως, ουδέν. Ειδικότερα, αναλυτές παραπέμπουν στα δύο ενδοσυνεδριακά υψηλά Τρίτης-Τετάρτης, με τον ΓΔ να μην υπερβαίνει το όριο των 1.200 μονάδων, τεχνικά ένδειξη για αδυναμία υπέρβασης της συγκεκριμένης περιοχής. Εχοντας ως σημείο αλλαγής τάσης στις 1.220 μονάδες και το γεγονός πως η αξία συναλλαγών μειώθηκε εκ νέου σε λιγότερα των 80 εκατ., εκτιμούν πως η συνέχεια μέχρι και το κλείσιμο Οκτωβρίου θα διαμορφωθεί όχι υψηλότερα των 1.220 μον.
Παρατηρώντας τη διακύμανση και των τριών κύριων δεικτών, η διαγραμματική απεικόνισή τους είναι φθίνουσα, παραπέμποντας σε ενδεχόμενη επάνοδο προς τις στηρίξεις της Δευτέρας. Θυμίζουμε ότι μένουν 3+η σημερινή συνεδρίαση για το «κλείσιμο βιβλίων» 10μήνου.
Μεγαλύτερη σε έκταση η διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, συνέπεια όπως σημειώνουν χρηματιστές της ισχυρής παρουσίας «γρήγορου χρήματος», κλάδος με την επιθετικότερη τάση τόσο στις ανόδους (όπως την Τρίτη) όσο και στις διορθώσεις (όπως σήμερα).
Πάνω από 2% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, καθώς διορθώνει προς τις 940 μονάδες.
Σε αντιδιαστολή η διόρθωση για τον FTSE25 είναι στο μείον 1,15%, στις 2.892 μονάδες. Θυμίζουμε τη σχέση 2/1 ως προς τη μεταβλητότητα ΔΤΡ/FTSE25 αλλά και το ότι η υποχώρηση χαμηλότερα των 2.900 επαναφέρει το short ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα.
Εθνική και Alpha Βank με τις μεγαλύτερες απώλειες, μάλιστα για τη μετοχή της ΕΤΕ απειλείται η σημαντική στήριξη των 5,4 ευρώ.
Ισχυρή διόρθωση με 4,79% και για την Πειραιώς, στο 1,4885 της Eurobank.
Σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό οι ρευστοποιήσεις, με μόλις τρία χαρτιά σε θετικό έδαφος. ΟΤΕ στα 13,02 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 15,42 και στα 7,59 ευρώ ο τίτλος της Sarantis.
Στα 36,2 εκατ. νωρίτερα (14:40) η αξία συναλλαγών.