Όταν από τα υψηλά Ιουλίου, ξεκίνησε η αργή διολίσθηση των αποτιμήσεων στο Χ.Α., το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου μιλούσε για καλοδεχούμενη, ελεγχόμενη και απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση, που θα αποφόρτιζε τις τιμές και θα έδινε ευκαιρίες εισόδου στα χαρτοφυλάκια που παρέμεναν διστακτικά και εκτός Αγοράς.
Όμως στην πορεία και με την “βοήθεια” του επιφυλακτικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, η διόρθωση στο Χ.Α. πήρε επιταχυνόμενο χαρακτήρα, τις θέσεις των funds που αποχωρούν υποχρεωτικά, μετά την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, δεν έσπευσαν να καλύψουν άλλα funds που επενδύουν σε Αγορές Χωρών που έχουν “investment grade”, ακόμα αναζητούνται οι λεπτομέρειες από την αναμενόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές Τράπεζες και όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της στήλης, που είχε προβλέψει την “πτώση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε επενδυτικό κενό”.
Έτσι από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, που έχει σημειωθεί στις 25/7 (1345,95 μονάδες) μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 13,19%, έχοντας ξεφύγει από την ελεγχόμενη διόρθωση και τώρα οι αναλυτές αναφέρονται σε “μη αναμενόμενη πτώση, που δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα της Οικονομίας”.
Ακόμα χειρότερες είναι οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, καθώς από το υψηλότερο κλείσιμο της 27/7 (1109,87 μονάδες), μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, οι απώλειες φθάνουν στο 20,56% (!)
Τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν ότι το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παραμένει πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων, με επιφυλακτικό ξεκίνημα και ήπια κέρδη, με τους εν δυνάμει πωλητές να κινούνται επιθετικότερα και επιβεβαιώνοντας ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Όλα τα παραπάνω για μία Αγορά που περνάει “ντούκου”, ή αντιμετωπίζει απόλυτα επιφυλακτικά, τις θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εισηγμένων, ενώ την ίδια ώρα οι πωλητές αναλαμβάνουν ιδιαίτερα επιθετικές πρωτοβουλίες σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν συνάδουν με τις προσδοκίες της Αγοράς.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να αναφερθεί η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), ενώ στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου τετραπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε μέχρι τέλους.
Ελάχιστοι οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που προσπάθησαν να κινηθούν “contrarian” στο επιφυλακτικό κλίμα, με επικεφαλής την μετοχή της ΕΚΤΕΡ (+26,61%), που με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε θα έπρεπε να έχει “ουρά” αγοραστών, τουλάχιστον για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αν εκτός από τα καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τα 5 εκατ., συνυπολογιστούν το κραυγαλέα μονοψήφιο p/e, ακόμα και μόνο με τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και το καθαρό ταμείο που ξεπερνά τα 10,8 εκατ. Μία σύγκριση με τις υπόλοιπες “μικρομεσαίες” Εισηγμένες του κλάδου, είναι τουλάχιστον καταλυτική (!)
“Red alert” από την τεχνική εικόνα της Αγοράς, μετά και τη σημερινή υποχώρηση, καθώς συνεχόμενα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από την ζώνη 1162 – 1152 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) θα φέρει νέα “νηοπομπή” πωλήσεων από τους τελευταίους “long”, αλλά και από τα όποια χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.
Τον “ουρανοξύστη των ανησυχιών” συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,12% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,74% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,38% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Να σημειωθεί ότι τόσο η απόδοση του 2ετους, όσο και αυτή του 10ετους Αμερικανικού τίτλου, είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του S&P 500 και αυτό μόνο θετικό δεν είναι για τις Αγορές μετοχών.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1195,78 (+0,34%) και 1166,89 μονάδων (-2,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1170,36 (-1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1168,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,96%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά πενταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/5 (1132,34 μονάδες).
Ο τζίρος στα 82,2 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 82,2 εκατ., τα 76,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Νέο χαμηλό κίνησης για τον ΓΔ, τουλάχιστον ενδοσυνεδριακά. Όσο η Αγορά κλείνει κάτω από το 1193, η τάση είναι επιθετική. Το ‘stop’ στο ‘intraday’ κατέβηκε ακόμα πιο χαμηλά, στο 1217 σε κλείσιμο ώρας. Ο χαμηλός τζίρος το μόνο θετικό σημάδι, παρόλα αυτά οι τιμές είναι τιμές. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και αυτός που κάνει την διαφορά στην πίεση, με την Αγορά να περιμένει τα περιβόητα ‘πακέτα’ του ΤΧΣ. Ο ΟΤΕ πάντα κινείται διαφορετικά από την Αγορά, μιας και μας έχει συνηθίσει να κορυφώνει και να πατώνει πρώτος. Από τους ελάχιστους τίτλους που είναι κάτω από τον 200αρη ΚΜΟ, που πλέον είναι στην ζώνη του 14,24. Το 13,62 κοντινή στήριξη, με το ‘stop short’ στο 13,96 επίπεδο που είναι και το ‘στοπ’ σε ημερήσιο. Τα κακά της Περιφέρειας. Παράδειγμα η ΕΛΤΟΝ χρειάστηκε 1 σχεδόν χρόνο από την διάσπαση του 1,89 για να φτάσει στο 2,92 και 1 μήνα και κάτι για να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε, με τον βασικό μέτοχο να μαζεύει την προσφορά, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων που δεν άρεσαν”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Μία ακόμη υποτονική μέρα, μετά τα χθεσινά νέα ‘γερακίσια’ σχόλια των αξιωματούχων της FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο. Η Aegean Airlines θα είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank.
“Το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με τις Ξένες Αγορές. Σε αυτό το περιβάλλον προτιμούμε Εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και υψηλή μερισματική απόδοση όπως ΟΠΑΠ και Jumbo”, σημειώνει η Piraeus Sec.
“Μία ακόμα συνεδρίαση μεταβλητότητας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αντίδραση, λόγω των τεχνικά υπεπουλημένων επιπέδων, καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία δεν είναι υποστηρικτική”, όπως αναφέρει η Beta Sec.
“Στις ΗΠΑ, η ψήφιση της αναπροσαρμογής του ορίου δανεισμού για περίοδο 45 ημερών, δεν μετέβαλε τη δυσμενή επενδυτική ψυχολογία, καθώς ο Jamie Dimon επαναφέρει το σενάριο της αναρρίχησης των επιτοκίων της Federal στο 7%. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η αποχή των αγοραστών επαναφέρει τα πτωτικά σενάρια κίνησης του ΓΔ, προς την περιοχή των 1182 - 1175 μονάδων”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Για το Χ.Α., οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν σημαίνουν απαραίτητα ανοδικό γύρισμα της Αγοράς, αν και τα τρέχοντα επίπεδα είναι κρίσιμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΔΤΡ βρίσκεται πλέον στο ΚΜΟ 200 ημερών. Από την άλλη, το διεθνές περιβάλλον φαίνεται εύθραυστο, με τους βασικούς διεθνείς δείκτες να προσεγγίζουν σταδιακά, επίσης κρίσιμες ζώνες τιμών. Συστήνουμε προσοχή, ενώ πιθανή ενίσχυση θέσεων πρέπει να γίνεται επιλεκτικά και όχι με μοναδικό στόχο την ανοδική αντίδραση”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Αν κάποιος θέλει να βιαστεί να (επανα)τοποθετηθεί, καλό θα ήταν να το κάνει σταδιακά, όπως σταδιακά θα έπρεπε τόσες συνεδριάσεις να απεμπλέκεται, όποιος θέλει να ‘ξεφορτώσει’ αγοραστικές θέσεις, όπως σημειώβει ο Συμεών Μαυρουδής.
Επίσης, θα πρέπει να ακολουθήσει (αυστηρότερα, αυτήν την περίοδο) ικανοποιητική διασπορά σε τίτλους, κλάδους, κεφαλαιοποίηση.
Με άλλα λόγια, μην αγοράσει μόνο έναν τίτλο και φυσικά δεν υφίσταται διασπορά αν αγοράσει και τις τέσσερις Τραπεζικές μετοχές.
Αλλά και να μπει αργότερα, έστω και πιο ψηλά, με την Αγορά να έχει βελτιωθεί, δεν βλάπτει.
Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι η επιλογή τίτλων συνήθως γίνεται βάσει χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρείας, ανάλογα με τον επενδυτικό ορίζοντα, βάσει πρότερης συμπεριφοράς της μετοχής, κ.α.
Προτιμώνται μετοχές που ήδη ‘έτρεξαν’ στα ανοδικά σκέλη ή/και ανθίστανται στα πτωτικά και η ιστορική - τεκμαρτή μεταβλητότητά τους προσιδιάζει εκείνη που ανέχεται ο επενδυτής. Βεβαίως, πρώτα και πάντα, σε σχέση με τις επενδυτικές ανάγκες του καθενός”, όπως τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Ο πληθωρισμός στις Χώρες της Ευρωζώνης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 4,3%, κατά τι περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Αύγουστο, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ήδη το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης έχει διαμορφωθεί στο 4,5% στις 14/9, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ το Κογκρέσο αναπροσάρμοσε για πολλοστή φορά το όριο του Αμερικανικού χρέους, περικόπτοντας ακόμη και τις στρατιωτικές δαπάνες προς την Ουκρανία, ουδείς όμως πιστεύει ότι θα είναι η τελευταία: σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αναρριχηθεί στο 4,68%, καθώς οι Αγορές συμφωνούν με τον Jamie Dimon ότι “η Federal είναι πιθανό να οδηγήσει τα επιτόκια στο 7%, για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα του προϋπολογισμού”.
Έτσι, η άποψη των οικονομολόγων, από την έρευνα των F.T. που εκτιμούν ότι “βρισκόμαστε στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων” είναι πιθανόν να διαψευστεί και το σενάριο της ύφεσης στην Οικονομία να πραγματοποιηθεί!
Με αυτά τα δεδομένα και επιπλέον την τιμή του Πετρελαίου να απειλεί να αναρριχηθεί προς τα $100 /βαρέλι, αλλά και να καταρρεύσει αν επέλθει η ύφεση, οι Αγορές κινούνται σε σκηνικό χαμηλής ορατότητας, με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής και τους δείκτες να κινούνται πλαγιοκαθοδικά.
Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ολοκλήρωσε 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες εντός του Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να “δει” και μία ακόμη!
Με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 1200 μονάδες, καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες για κίνηση προς τις 1240 μονάδες δεν τελεσφόρησαν.
Είναι φανερό ότι παρά την αισθητή συρρίκνωση των συναλλαγών, η διάθεση αποεπένδυσης είναι κυρίαρχη, καθώς οι επενδυτές που συνέβαλλαν στο προηγούμενο διάστημα, ώστε το Ελληνικό Χρηματιστήριο να κατατάσσεται στην 1η θέση Παγκοσμίως από πλευράς αποδόσεων, ακόμη και στο 9μηνο, προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις με στόχο να “κλειδώσουν” τα κέρδη τους.
Με τον ΓΔ να αναμετράται ήδη με τις 1170 μονάδες, που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει ως κρίσιμο σημείο στήριξης.
Την ίδια ώρα, η υποχώρηση της κερδοφορίας 126 μη Τραπεζικών Εισηγμένων Εταιρειών κατά 14,8%, συνιστά ισχυρή ένδειξη της ανθεκτικότητας των μεγεθών, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η περσινή κερδοφορία είχε επηρεαστεί δραστικά από τις υψηλές τιμές του Πετρελαίου και των Μετάλλων.
Παράλληλα, η βελτίωση για τους Μυτιληναίο, ΕΕΕ, Jumbo, Cenergy, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντη, Φουρλή, Καρέλια, Κατασκευαστικές & Εταιρείες Πληροφορικής, Aegean, Attica, Autohellas, ΟΛΠ και αρκετών Εταιρειών μεσαίας & μικρής κεφαλαιοποίησης, δεν έχει οδηγήσει σε ανάλογη ανατιμολόγηση, ενώ ανάλογη διαπίστωση ισχύει και για τις Τράπεζες που αναμένεται να συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες, παρά τη διακοπή της πιστωτικής επέκτασης που σημειώθηκε το Καλοκαίρι.
Παράλληλα, οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2024 αναφέρονται σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 3,1% και σχέση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 152,2%, επιδόσεις που θα οδηγήσουν σε απόφαση για επενδυτική βαθμίδα από την S&P 20/10 και τη Fitch στις 1/12.
Τελικά, ίσως είναι η έλευση ενός ισχυρού καταλύτη, αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που σε αυτή τη φάση συγχρονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές, καθώς ακόμη και η κατά 5,1 φορές υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς της Optima Bank προσπεράστηκε.
Με τους χειρισμούς για αποεπένδυση των ποσοστών των Τραπεζών από το ΤΧΣ να είναι πιθανό να έχουν συμβάλει στη στάση αναμονής των Διεθνών κεφαλαίων, που είναι και οι επίδοξοι νέοι επενδυτές.
Την Παρασκευή πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μεταβίβαση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας και αναμένεται να δοθούν απαντήσεις αναφορικά με τις προθέσεις των Φορέων, καθώς θα γνωστοποιηθεί το επιθυμητό από μέρους τους τίμημα”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,3), Μυτιληναίο (4,7), Εθνική (4,6), ΔΕΗ (3,4), Jumbo (3,4), Πειραιώς (3,2), Alpha Bank (2,9), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (-4,44%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,28%), Εθνική (-3,76%) και Eurobank (-0,59%).
Μεταξύ 902,47 (+0,44%) και 876,58 μονάδων (-2,45%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 882,45 (-1,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 881,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,87%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα χαμηλά 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/5/2023 (881,51 μονάδες).
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 850 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 894 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 901 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 999, 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.
Οριακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκε η ΑΡΑΙΓ (+0,77%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.
Τη στρατηγική ανάπτυξης του Δικτύου της Αεροπορίας Αιγαίου, η οποία εδράζεται σε 5 βασικούς άξονες, με αιχμή την άμβλυνση της εποχικότητας του Ελληνικού Τουρισμού, ανέπτυξε η Διοίκηση στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου χειμερινού προγράμματος της Εταιρείας, το οποίο αναμένεται να είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία της. Στην κατεύθυνση αυτή, η στρατηγική επέκτασης του Δικτύου περιλαμβάνει επένδυση στον κύριο κόμβο της Αθήνας, αλλά και σε εκείνον της Θεσσαλονίκης, αύξηση των συχνοτήτων και της χωρητικότητας σε προορισμούς όπου διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση, διεύρυνση της παρουσίας της Εταιρείας στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, μείωση της εποχικότητας με αύξηση διαθέσιμων θέσεων και συχνοτήτων στην αρχή και στο τέλος της Θερινής περιόδου, καθώς και ενίσχυση των διαθέσιμων θέσεων σε Προορισμούς του εξωτερικού.
Οι παραπάνω δηλώσεις – εκτιμήσεις, επανέφεραν τους αγοραστές στον τίτλο της ΑΡΑΙΓ (+0,77%), αλλά πρέπει να σημειωθεί η αισθητή υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 10,78 ευρώ (+4,05%). Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “το 10,80 είναι το πρώτο τεστ αντίστασης και κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δοκιμάσει το 11,55 που είναι και το ημερήσιο ‘stop’ σε κλείσιμο μέρας στο ‘short”.
Παραμένουν σαν πρώτη, σημαντική στήριξη στα 10,00 ευρώ. Η αμέσως επόμενη στα 9,68 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μετά από τρεις συνεδριάσεις αντίδρασης, οι εν δυνάμει πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-3,73%) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Ο τίτλος “φλερτάρει” με νέα χαμηλά 19 μηνών. Η πρώτη αντίσταση στα 15,63 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στήριξη στα 13,50 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+293,83%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+142,28%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+114,92%), CENER (+110,26%), ΚΛΜ (+108,98%), ΓΚΜΕΖΖ (+108,69%) και ΙΝΚΑΤ (+103,42%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
H Intralot (-3,88%) ανακοίνωσε Α.Μ.Κ. με στόχο να αντλήσει 135 εκατ. ευρώ μέσα από μια διαδικασία που θα φέρει μετοχικές αλλαγές στην Εταιρεία καθώς ο Σ. Κόκκαλης και ο Soohyung Kim θα μειώσουν το ποσοστό τους, ενώ μέσω της αγοράς δικαιωμάτων στην Ιntralot θα μπουν η Intracom Συμμετοχές και ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας.
Μετά την πλήρη κάλυψη της Α.Μ.Κ., ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ελέγχει το 20,5% (αντί 32,42%), ενώ θα μετέχει στην αύξηση με ποσό 2 εκατ. Από τα δικαιώματα προτίμησης του επιχειρηματία θα μπει στην Α.Μ.Κ. η Intracom με ποσό 25 εκατ. ευρώ και ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας με ποσό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ. Ο Soohyung Kim δήλωσε επίσης ότι δεν θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης και το ποσοστό του αναμένεται να περιοριστεί από το 32,9%, στο 26,86%. Η τιμή διάθεσης των τίτλων ορίστηκε στα 0,58 ευρώ ανά μετοχή. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν 0,626812359123923 νέες μετοχές, για κάθε μία παλιά μετοχή της Εταιρείας. Σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, θα υπάρξει δυνατότητα μερικής κάλυψης. Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινάει η διαδικασία, με την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση.
Ως θετική εξέλιξη καταγράφουν πηγές κοντά στη Διοίκηση του Ομίλου Αλουμύλ, τη μεταβίβαση δανείων από servicer στην Παγκρήτια Τράπεζα. Αναφέρουν ότι “η εκχώρηση από τις Τράπεζες μέρος των ομολογιών σε Διαχειριστές δανείων (servicers) δημιούργησε μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Εταιρεία. Προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικές χρηματοδοτικές πήγες, όπως Ευρωπαϊκά προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, ή ακόμη και Τραπεζικό δανεισμό, έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των Διαχειριστών των δανείων (servicers). Μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε συντονισμό και συμφωνία από πολλά Μέρη”.
Η είδηση επανέφερε τους αγοραστές στην μετοχή της ΑΛΜΥ (+7,39%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΤΤ (+1,53%), ΦΙΕΡ (+4,88%), ΠΑΙΡ (+1,02%) και ΕΛΣΤΡ (+1,29%).
Αντέδρασε από τα χαμηλά 13 μηνών ο Ικτίνος (+4,82%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+1,90%).
Αποφασισμένοι πωλητές σε ΣΑΤΟΚ (-9,30%), ΧΑΙΔΕ (-6,56%), ΜΟΤΟ (-9%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,81%) και ΚΕΚΡ (-5,38%).
Από το -13,98% αντέδρασε η Q&R (+0,36%).
Κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν σε ΙΝΤΕΤ (-5,99%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΝΑΥΠ και πέντε για ΜΑΘΙΟ (-4,04%).
Οι συγκριτικές αποτιμήσεις δεν είναι υπέρ της ΔΟΜΙΚ (-2,74%).
Με διάθεση διόρθωσης ΜΕΒΑ (-3,70%) και ΙΝΤΕΚ (-2,71%).
Αξιοσημείωτες εντολές αγορών στα 21,00 (-2,33%) και 21,50 ευρώ (0%) για τον ΟΛΠ (+0,23%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1165 και 1162 - 1152 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2819 - 2795 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 2960, 3043, 3050, 3088, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ν. Κορέα.
Στο “κόκκινο” η Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, από τα χαμηλά τριών εβδομάδων, προς το 1,0453 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.
Κάτω από τα $1840 προσγειώνεται ο Χρυσός (νέα χαμηλά 7 μηνών), προς τα $21,35 υποχωρεί το Ασήμι.
Στα $27300 υποχωρεί το Bitcoin, στα $1645 διολισθαίνει το Ethereum.
“H μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Fed, είναι το για πόσο καιρό θα κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει”, τόνισε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Μάικλ Μπαρ.
Υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 9,6 εκατ., από 8,9 εκατ. τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων εργασίας στα 8,81 εκατ.
“Η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Ράφαελ Μπόστιτς.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ., στα 79,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε έντονα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -45,0 μονάδες, από -28,6 μονάδες τον Ιούλιο, τροφοδοτώντας και την πτώση του οικονομικού κλίματος στις 108,0 μονάδες, από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕ, ΕΛΧΑ, ΟΤΟΕΛ, CENER, TITC και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και TITC.
Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 95 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---ΧΠΑ
Επικράτηση των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να επιδεικνύουν αυξητικές τάσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.723 συμβόλαια).
Στα 2.075 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.025 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 1.338 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.338 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.963, 1.807 για τον Οκτώβριο και 156 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.816), κινήθηκε μεταξύ 2.816 και 2.893,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 893), κινήθηκε μεταξύ 893 και 893 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.585,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.507), Eurobank (6.324), Πειραιώς (5.848), Εθνική (2.924), ΔΕΗ (1.816), Αεροπορία Αιγαίου (171), Μυτιληναίο (627), ΑΔΜΗΕ (402), Cenergy (176), ΟΤΕ (209), ΕΧΑΕ (217), Ιντρακόμ (187), Ιντρακάτ (185), ΟΠΑΠ (213), Τέρνα Ενεργειακή (220), Lamda Development (115), Viohalco (199).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.318, Πειραιώς 59.097, Eurobank 34.456, Εθνική 17.282, ΔΕΗ 20.844, ΑΔΜΗΕ 19.059, Τέρνα Ενεργειακή 15.224.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.275.611 τεμ., (από 60.645.816 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.561.030 τεμ. (1.561.030), Εθνική 10.328.517 τεμ. (10.315.585), ΟΤΕ 1.800.617 τεμ. (1.803.393), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.