Με απώλειες στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου οι επενδυτές στα διεθνή και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μήνας που «πλήγωσε» τους long από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη παρασύροντας και την Αθήνα στο μεγαλύτερη κύκλο διόρθωσης για το 2023.
Χαμηλότερα 2,65% για τον S&P 500 στις 4.320,06 μονάδες, στο μείον 1,09% ο DAX στις 15.557,29 και κατά 5,87% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.217,75 μονάδες. H εβδομάδα που ξεκινά αύριο δείχνει πιο ήσυχη για τις διεθνείς αγορές -την Πέμπτη η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το ΑΕΠ 3μηνου στις ΗΠΑ και πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην Γερμανία- και πιθανόν οι επενδυτές να επιδιώξουν να «κλείσουν» θέσεις 9μηνου σε εύλογες τιμές, εν όψει Οκτωβρίου.
Εάν επιβεβαιωθεί το διαφαινόμενο σταθεροποιητικό κλίμα εκτός, τότε εντός συνόρων οι long θα μπορούσε να αξιοποιήσουν τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που διαμορφώθηκαν την Παρασκευή και να επιδιώξουν ένα καλύτερο τελείωμα μηνός/9μηνου.
«Καρέ» διορθωτικών εβδομάδων, με συνέπεια την προσαρμογή τραπεζικών και blue chips-εισηγμένων μετοχών-σηματωρών σε αποτιμήσεις που για ορισμένους αρχίζουν να ξανά γίνονται ελκυστικές. Μέχρι τώρα, οι πωλητές υπερισχύουν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, διόρθωση που έχει αρκετούς λόγους όσες κι αφορμές, όμως -πλέον- traders, επενδυτές έχουν λόγο να προσβλέπουν σε αναστροφή.
Για πολλούς ημερομηνία ορόσημο τον Οκτώβριο η βαθμολόγηση της χώρας από την Standard & Poor's (20/10) δευτερευόντως η συνεδρίαση (στην Αθήνα) της ΕΚΤ (26/10). Πυκνό το διάστημα, μέχρι τότε, βραχυπρόθεσμα η προσοχή στο «κλείσιμο» Σεπτεμβρίου.
Πόσο θόλωσε το μακροπρόθεσμο story η «βουτιά» από την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου, όπως «μετρά» ο Στέφανος Κοτζαμάνης, μία εμπεριστατωμένη προσέγγιση, με την επενδυτική κοινότητα να μπαίνει, για τα καλά, στον «αστερισμό των τραπεζών».
Στις 946,29 μονάδες ο ΔΤΡ, σε μηνιαία διόρθωση 11,25% (αλλά με θετική μεταβολή 47,73% για το 2023) με εξελίξεις σε διπλό «μέτωπο», αφ' ενός την -και τύποις- ενεργοποίηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ- ολοκληρωτικά από την Eurobank (1,52 ευρώ) αφ' ετέρου τις εγγραφές (27-29/9) για την εισαγωγή της Optima Bank στο ΧΑ.
Το Ταμείο φεύγει από τις συστημικές τράπεζες -μία νέα τράπεζα έρχεται, μετά από 17 χρόνια- στο χρηματιστήριο. Και μόνο σημειολογικά οι εξελίξεις έχουν την βαρύτητα τους, αργά ή γρήγορα θα έχουν και επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα. Αυτό είναι το -σχεδόν- σίγουρο, ο χρονισμός είναι άγνωστος εξαρτάται δε και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Στα κομβικά τεχνικά σημεία, για ΓΔ και ΔΤΡ αναφερόταν ο Γιώργος Α. Σαββάκης (22/9), στις λεπτομέρειες της επικείμενης δημόσιας προσφοράς της Optima Bank ο Χρήστος Κίτσιος.
Συνεκτιμώντας, το 3,30% του ΔΤΡ την Παρασκευή, τα 35 (από τα 83 εκατ.) που «άλλαξαν χέρια» σε μόλις 3 χαρτιά του κλάδου (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική) αναλυτές περιμένουν πως η εβδομάδα θα είναι «τραπεζοκεντρική». Μένει να επιβεβαιωθεί η σταδιακή επιστροφή αγοραστών στον κλάδο, όπως και σε blue chips που με την τελευταία διόρθωση θεωρούνται πιο ελκυστικά για επαν-είσοδο επενδυτών.
Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 6μηνου αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας, όπως οι διεργασίες στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (25/9), ΚΡΙ-ΚΡΙ (26/9), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/9), ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ (28/9) έχουν σειρά αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη είναι η παρουσίαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ενωση Θεσμικών, την επομένη η επενδυτική ημερίδα της ΤΙΤΑΝ. Επίσης την Τετάρτη νέα έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ -με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών- εντόκων 6μηνης διάρκειας (στο 3,83% της προηγούμενης).
Το deal EpsiloNet- Space Hellas με διπλό όφελος όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιβεβαιώνει την κινητικότητα διαρκείας σε έναν από τους κλάδους αιχμής, με ισχυρό θετικό αποτέλεσμα από την Covid-19 εποχή και μετά.
Συμφωνία ενδεικτική των όσων κυοφορούνται στο παρασκήνιο σε ένα ευρύτατο μέρος της επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, ο Οκτώβριος θα είναι ο πρώτος μήνας-σειράς που θα ακολουθήσουν- με εξελίξεις που θα αποτυπωθούν και χρηματιστηριακά. Για να δούμε.
Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) «... τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς. Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου. Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1.267 μονάδες....».