Χρηματιστήριο: Κόκκινο ξανά μετά από αναβάθμιση

Δεν μέτρησε στο ταμπλό η… επί δυο αναβάθμιση της Moody’s. Σε Coca Cola, Jumbo, Hellenic Energy, Τιτάν οι μεγαλύτερες πιέσεις. Θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Alpha, Πειραιώς.

Δημοσιεύθηκε: 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 19:48

Load more

Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, καθώς ξεκίνησε ήπια ανοδικά και μετά τις 14.00 κατέληξε να “παίζεται” το τελικό πρόσημο, με τελική επικράτηση των “profit takers”.

Χωρίς ιδιαίτερες βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όσοι ανέλαβαν βραχυπρόθεσμα στοιχήματα στις συνεδριάσεις Πέμπτης – Παρασκευής, ποντάροντας στην θετική έκπληξη από την Moody's, σήμερα, βλέποντας την αδυναμία της Αγοράς να κινηθεί ψηλότερα, προχώρησαν σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Υπενθυμίζεται ότι αρνητικά κινήθηκε το χρηματιστήριο και μετά την αναβάθμιση από την DBRS.

Να σημειωθεί ότι μέρος από τα στοιχήματα των προηγούμενων ημερών, πόνταραν ότι ο Οίκος αξιολόγησης θα ανεβάσει την Ελληνική Οικονομία κατά τρία σκαλιά, δίνοντας στην Χώρα την επενδυτική βαθμίδα και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι σε διπλή αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου προχώρησε η Moody's την Παρασκευή, στη βαθμίδα “Ba1” με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη, μάλλον αναμενόμενη η στάση που τήρησαν τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους DAX και CAC 40 να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, καθώς η προσοχή των traders παραμένει επικεντρωμένη στις αποφάσεις – ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε, ξεχωρίζει  η απόφαση της Fed στις 20/9 για το βασικό επιτόκιο των Η.Π.Α. Η ομιλία Πάουελ για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις, αποκτά σημαντικό ειδικό βάρος, αφού η Αγορά δεν αποτιμά το ενδεχόμενο άλλων αυξήσεων.

Από την άλλη, “η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαψεύσει τις προσδοκίες των επενδυτών και θα αυξήσει τα επιτόκια από το τρέχον υψηλό των 22 ετών”, σύμφωνα με την πλειοψηφία κορυφαίων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times. Περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ως το 5,5% με 5,75%. Το 35% προβλέπουν αύξηση στο 5,75% με 6%, ενώ το 8% βλέπει αύξηση στο 6% με 6,25%.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,5%.

Την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα γνωστοποιήσει τις κινήσεις της για τη νομισματική πολιτική. Την ίδια μέρα  θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, ενώ στην Ιαπωνία θα συνεδριάσει η BoJ.

Υπό παρακολούθηση και τα νέα υψηλά 10μηνου για το Πετρέλαιο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και του OPEC για "δυνητικό έλλειμμα της Αγοράς".

Στα καθ΄ ημάς, την Τετάρτη, 20/9, ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η CENER, ενώ την Πέμπτη 21/9 ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ, ΛΑΒΙ και ΙΝΤΕΚ.

Απογοητευμένοι από την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς περίμεναν κάτι περισσότερο, στον απόηχο της διπλής αναβάθμισης από την  Moody's, αλλά και μετά τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μείωση στο μισό, του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Από την άλλη, αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, μετά το rebalancing της Παρασκευής, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Εξαιρετικά επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για παρατεταμένη “αδράνεια των δυνάμεων, που δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, τουλάχιστον μέχρι να προκύψει το επόμενο deal.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν εννέα συνεδριάσεις για την λήξη του τρέχοντος μήνα, όπου και εκπνέει και η προθεσμία που έχουν οι Εισηγμένες, για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,06% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,34% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,114% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1267,53 (+0,71%) και 1249,53 μονάδων (-0,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1252,5 (-0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1251,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,55%.

Ο τζίρος στα 106,4 εκατ., από τα οποία τα 40,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΠΣΙΛ, ΑΛΦΑ, CENER, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ και ένα πακέτο 24,675 εκατ. μετοχών της ΕΥΡΩΒ στα 1,4995 ευρώ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ  απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 106,4 εκατ., τα 99,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η νέα αναβάθμιση από τον Οίκο Moody's και η θετική γεύση από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην έκθεση της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να στηρίξουν την Ελληνική Αγορά. Όμως το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει επιφυλακτικό, ενόψει των βασικών αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών”, αναφέρει η Piraeus Securities.

Η ετυμηγορία της Moody’s, σε κάποιο βαθμό ήταν μέσα στις τιμές, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί, ενόψει των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων (Jumbo, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή)”, σημειώνει η Beta Sec.

Η αναβάθμιση της Xώρας κατά 2 βαθμίδες από την Moody’s αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από S&P και την Fitch και προσφέρει άλλη μία καλή αφορμή για αγορές. Θετικά βλέπουμε, επίσης, και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Από την άλλη, η διεθνής Επενδυτική Κοινότητα αναμένει διακαώς την απόφαση της FED την Τετάρτη, με το βασικό σενάριο να μην βλέπει αύξηση επιτοκίων σε αυτήν την συνεδρίαση. Για τον ΓΔΧΑ, στα επίπεδα των 1300 - 1320 μονάδων εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αντιστάσεις”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Η διπλή αναβάθμιση της Moody’s, το βράδυ της Παρασκευής, έφερε τον δύσκολο Οίκο ένα μόλις σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Πλέον ακολουθεί η S&P και η Fitch για να συνεχίσει ο κύκλος και από τους υπόλοιπους Οίκους, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το θέμα είναι ότι πλέον είμαστε ήδη σε επενδυτική βαθμίδα και οι υπόλοιποι απλά θα προσδίδουν ένα θετικό νέο στην Αγορά.

Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα, ότι βραχυπρόθεσμα η Αγορά κερδίζεται δύσκολα, μιας και λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και όχι οδηγούμενη από νέα.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης ήρθε με καθυστέρηση, λόγω των φυσικών καταστροφών. Εκτός από τις αυξήσεις των μισθών και το ξεπάγωμα των τριετιών το 2024, το νέο σημαντικό δεδομένο στα έσοδα ήταν ο φόρος σε Ξενοδοχεία και Airbnb από τον Ιανουάριο, με σκοπό να εισπραχτούν 300 εκατ. ευρώ.

Από την μία το μέτρο ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες και από την άλλη δεν επηρεάζει τον Έλληνα φορολογούμενο.

Άλλο ένα σημαντικό δεδομένο, είναι ότι η Ασφάλεια από φυσικές καταστροφές τόσο σε Ακίνητα, όσο και σε Επιχειρήσεις θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική.

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες δεν το έχουν με την πρόληψη και σαν μέτρο φαίνεται να είναι προς την θετική κατεύθυνση.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση και θα κάνει ότι μπορεί για να μειώσει την φοροδιαφυγή.

Προεξόφλησε νέο ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων στον Τουρισμό για το 2023, σημειώνοντας ότι θα ξεπεραστεί και το 2019 που ήταν το απόλυτο ρεκόρ.

Τεχνικά τώρα, η Αγορά δείχνει ότι μπορεί να έκανε σημαντικό χαμηλό, για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα, αν και θα πρέπει και να πιστοποιηθεί από νέα αγοραστικά σήματα.

Εκτός από τα ημερήσια “stop”, ο ΓΔ πρέπει να κατοχυρώσει το 1305 επίπεδο, αν θέλει να δοκιμάσει τα πρόσφατα, ή και νεότερα υψηλά.

Πάντως πολλοί Ξένοι είναι σε αναζήτηση “πακέτων” και ξέρουν ότι αν δοκιμάσουν να μπουν να αγοράσουν από το ταμπλώ, οι τιμές θα απογειωθούν.

Τα καλά νέα φαίνεται να συνεχίζουν να έρχονται, γεγονός που μπορεί να συντηρήσει και πάλι μία καλή εικόνα στην Αγορά, χωρίς παρόλα αυτά να προσπαθούμε να τα εκμεταλλευτούμε βραχυπρόθεσμα.

Όταν η Αγορά πριν μικρό διάστημα είχε “υπερθερμανθεί” τονίσαμε ότι πάντα δίνει ευκαιρία για κάποιους που έμειναν “εκτός του τρένου” να βρούνε καλύτερες τιμές.

Από τις ανθεκτικές περιπτώσεις στην διόρθωση, αυτή της ΕΝΤΕΡ, έχοντας καταγράψει τον Ιούλιο και νέο ιστορικό υψηλό. Το 6,36 είναι το ‘make or break’, μιας και κατοχύρωση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αισθητά υψηλότερα,  με το 7,60 επόμενο στόχο. Το 5,96 κοντινή στήριξη, με το 5,66 κύρια  και στην παρούσα ημερήσιο ‘stop’ σε κλείσιμο ημέρας

Το επόμενο διάστημα η Αγορά θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και πολλοί Θεσμικοί περιμένουν πως και πως, να βγουν τα Τραπεζικά και όχι μόνο “πακέτα”, για να τοποθετηθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αγορά θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος και περισσότερους συμμετέχοντες με τον πιο κερδισμένο, μεσοπρόθεσμα, να είναι η ίδια η ΕΧΑΕ”, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), Eurobank (5,6), Μυτιληναίο (5,4), Εθνική (5,3), Jumbo (3,7), Πειραιώς (3,7), ΔΕΗ (3,7), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την “περιήγηση” από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+1,92%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-1,09%), Eurobank (-1,48%) και Πειραιώς (+0,95%). Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,459 ευρώ. Η επόμενη, σημαντική, ζώνη στήριξης στα 1,339 – 1,315 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,17 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 5,42 και 5,269 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “short” η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,536 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, η προσοχή στην ζώνη 1,382 – 1,369 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3,19 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, η επόμενη στήριξη στα 2,90 ευρώ.

Μεταξύ 999,64 (+1,67%) και 971,8 μονάδων (-1,16%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 982,97 (-0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 981,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1026 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 930 και 898 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+0,83%), ΔΕΗ (+2,25%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,48%), ΕΥΔΑΠ (+1,50%), ΜΟΗ (+0,50%), ΜΥΤΙΛ (+0,16%), ΟΠΑΠ (+0,62%), ΟΤΕ (+1,29%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΒΙΟ και CENER.

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΔΕΗ ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι “έχει υποβάλει, ως Μέρος Κοινοπρακτικού Σχήματος με την Archirodon Group N.V., προσφορά στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Υδροηλεκτρικού Έργου Cebren ισχύος 333MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον Ποταμό Crna της Γειτονικής Χώρας. Μέχρι σήμερα, το Κοινοπρακτικό Σχήμα ΔΕΗ - Archirodon δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Αναθέτουσα Αρχή, για την οριστική ανάθεση του έργου”.

Μετά τη λήψη της σχετικής επίσημης ενημέρωσης και την υπογραφή σχετικής σύμβασης, η ΔΕΗ θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΔΕΗ (+2,25%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 9,89 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 10,00. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 9,60 και η επόμενη στα 8,90 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΕΕ (-2,96%), κατεβάζοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 25,90 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 25,88 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,48 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 26,99 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+325,93%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+143,23%), CENER (+131,79%), ΑΡΑΙΓ (+130,25%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+126,39%), ΚΛΜ (+124,61%), ΜΑΘΙΟ (+120,63%), ΓΚΜΕΖΖ (+120,46%), ΙΝΚΑΤ (+108,22%) και ΠΕΙΡ (+105,84%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με “καθυστερημένους” αγοραστές, αλλά το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/9 για Moda Bagno (+5,49%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε ΑΒΑΞ (-1,41%) και ACAG (-3,85%)

Με κατεβασμένο όγκο συναλλαγών το σημερινό -1,23% για ΙΚΤΙΝ.

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ευρωσύμβουλοι και ΕΚΤΕΡ (+0,38%).

Επιστροφή αγοραστών σε Interlife (+6,37%) και Πετρόπουλο (+1,58%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΑΘΙΟ (+16,81%), ΝΑΥΠ (+3,64%), ΦΙΕΡ (+5,29%), ΑΣΚΟ (+1,63%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,48%).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου, ενεργοποίησαν επιθετικούς πωλητές σε ΑΛΜΥ (-22,69%, έφθασε έως και το -25,07%).

Αισίως, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΟΛΠ (-0,47%) και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1282 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1220 - 1217, 1180 – 1165 και 1157 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3119 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2805 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Προς νέα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0689 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1950 ο Χρυσός, προς τα $23,35 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $27300 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $1660 το Ethereum.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η μετοχή του Κινεζικού Κατασκευαστικού Κολοσσού Evergrande, μετά τη σύλληψη υπαλλήλων της Μονάδας διαχείρισης πλούτου της Εταιρείας από την Κινεζική Αστυνομία. Η σύλληψη έγινε στα γραφεία της “σκιώδους Τράπεζας” στη Σεντζέν. Σύμφωνα με το Reuters, “η μετοχή της Evergrande βούτηξε έως και 25% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, προτού κλείσει τελικά με απώλειες 3,23%”.

“Η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, μπορεί να ήταν η τελευταία της προς το παρόν, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χρειαστούν μέχρι τον Μάρτιο για να είναι σίγουροι, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Peter Kazimir.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού”, προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

“Η Γερμανική Οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο, καθώς η Βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και η Ιδιωτική κατανάλωση προσθέτει ελάχιστα στην ανάπτυξη”, ανέφερε η Bundesbank σε μηνιαία οικονομική έκθεση.

“H αύξηση των ‘short’ θέσεων στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου στην Αγορά των $25 τρισ. των treasuries, μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις”, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην τριμηνιαία της έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία.

Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. O δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της NAHB υποχώρησε 5 μονάδες, σε σχέση με τον Αύγουστο, στις 45 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 7 μηνών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ, στα 85,1 δισ. ευρώ.

Δεδομένου του πιο δύσκολου αναπτυξιακού σκηνικού, μειώνουμε τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ του 2023 και του 2024 σε 3% και για τα δύο έτη, από 4,1% και 3,2% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας θα πρέπει να οδηγηθεί κυρίως από την κατανάλωση των Νοικοκυριών και τις Επενδύσεις”, εξηγεί η UBS.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και TITC και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με αρνητικό τελικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.139 συμβόλαια).

Στα 2.125 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.877 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.677 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.607 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 183 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.245, 1.063 για τον Οκτώβριο και 182 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.045), κινήθηκε μεταξύ 3.041,25 και 3.099 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.029,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.886,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.577), Eurobank (1.072), Πειραιώς (4.572), Εθνική (1.310), ΔΕΗ (1.389), Ιντρακάτ (271), ΕΧΑΕ (108), ΑΔΜΗΕ (138), Ιντρακόμ (141), Μυτιληναίο (215), Viohalco (232), Cenergy (169), Αεροπορία Αιγαίου (137), ΟΠΑΠ (273).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.919, Πειραιώς 57.883, Eurobank 30.898, Εθνική 13.806, ΔΕΗ 22.172, ΑΔΜΗΕ 18.446, Τέρνα Ενεργειακή 15.978.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.324.125 τεμ., (από 57.340.801 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.127.465), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.560.706), Εθνική 9.291.917 τεμ. (9.223.424), ΟΤΕ 2.190.515 τεμ. (2.185.515), Πειραιώς 2.546.096 τεμ. (1.848.473).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων