Προσγείωση σε χαμηλό τριμήνου για το χρηματιστήριο

Κόκκινες οι τελευταίες εννέα από τις 11 συνεδριάσεις. Με απώλειες σήμερα το σύνολο των τίτλων του FTSE 25. Κοντά σε κρίσιμο τεχνικά επίπεδο προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης.

Δημοσιεύθηκε: 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:39

Τελ. Ενημ.: 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 20:14

Load more

Από επιστημονικής άποψης, ο Σεπτέμβριος έχει ταυτιστεί με την λεγόμενη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή SAD (Seasonal Affective Disorder). Μια μορφή κατάθλιψης, με στοιχεία που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει και ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την επενδυτική ψυχολογία.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, από το 1945 ο S&P 500, κατά κανόνα, υποχωρεί τον Σεπτέμβριο, με την αρχή του Φθινοπώρου να αποτελεί την χειρότερη περίοδο για τις μετοχικές Αγορές, από οποιονδήποτε άλλο μήνα.

Τα δικά του “Autumn Blues” φαίνεται να βιώνει εδώ και μέρες το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αποκομμένο από την όποια προσπάθεια ισορρόπησης των Διεθνών Αγορών και την πρόσφατη ετυμηγορία της DBRS, με αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, με αποτέλεσμα η επιφυλακτικότητα και οι κινήσεις “profit taking” να κυριαρχούν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ και η τεχνική εικόνα σε βασικούς δείκτες και επιμέρους, Δεικτοβαρείς, μετοχές, να δείχνει ότι γέρνει επικίνδυνα.

Την ίδια ώρα, στα χρηματιστηριακά γραφεία, κυριαρχούν οι συζητήσεις για τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών, την εικόνα του Κρατικού μηχανισμού, αλλά και τα “απόνερα” του ανυπολόγιστου κόστους των ζημιών. Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εννέα πτωτικές, στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,06%, ενώ το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/6 (1217,86 μονάδες).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα, καταγράφει αθροιστικές απώλειες 12,32% και υποχωρεί σε χαμηλά τετραμήνου. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 19/5 (881,51 μονάδες).

Με σαφώς πιο ελεγχόμενες απώλειες τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς τα νέα υψηλά δέκα μηνών του Πετρελαίου, συνεχίζουν να αποτελούν εστία προβληματισμού για τους κεντρικούς τραπεζίτες, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και ενώ αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκιά της.

Την ίδια ώρα ανεβαίνουν τα στοιχήματα που θέλουν την ΕΚΤ να προχωρά σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Περιοχή αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι Αγορές χρήματος δείχνουν τώρα 70% πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, σε σύγκριση με την πιθανότητα 20% που έβλεπαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα”.

Από την άλλη, οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού Αυγούστου, που ανακοινώθηκαν για τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,6% αντίστοιχα. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν όσοι επαγγελματίες του Χ.Α. ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, τονίζοντας ότι “η Εγχώρια Αγορά παραμένει σε κλίση και δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς νέα χαμηλά, όσο ο Δείκτης δεν επιστρέφει σε κλεισίματα υψηλότερα των 1326 μονάδων. Σημαντικό ρόλο, ανεξάρτητα της υφιστάμενης επιφυλακτικότητας στο Χ.Α., θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και κυρίως τα μηνύματα από τις ECB (14/9) και Fed (20/9)”.

Στα δικά μας, ημερομηνία – κλειδί, για τους traders, θεωρείται η ερχόμενη Παρασκευή, 15 τρέχοντος μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell έφερε την Viohalco στον Large Cap, από την κατηγορία Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και Κρι Κρι.

Το rebalancing στις μετοχές θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15/9 και συμπίπτει χρονικά με το triple witching Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όγκο συναλλαγών και μεταβλητότητα.

H επόμενη ανακοίνωση της προγραμματισμένης αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 17 Νοεμβρίου 2023.
Το βράδυ της Παρασκευής, αναμένεται και η ετυμηγορία της Moody's, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα ο Δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά, γρήγορα γύρισε σε σημαντικές απώλειες, ενώ στα χαμηλά ημέρας που η υποχώρηση ξεπερνούσε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος και οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

Περισσότερο από εμφατική, αλλά απόλυτα αναμενόμενη λόγω των “ιδιαιτεροτήτων” που παρουσιάζει η Εγχώρια Αγορά, η απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ μαζί με τους αγοραστές φαίνεται να αποσύρονται και οι περισσότερες φήμες για πιθανά επικείμενα deals.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα του Χ.Α., με τον οποίο επικοινώνησε η στήλη, “η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, απλά επιβεβαιώνει την βραχυθεσμοπάθεια που χαρακτηρίζει τους περισσότερους, από τους ενεργούς traders. Τα όσα έγιναν χθες στο Στρασβούργο επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από την Ε.Ε., αλλά κονδύλια τα οποία ούτως, ή άλλως δικαιούτο. Η ευελιξία θα φορά την επιλεξιμότητα δαπανών. Δηλαδή χρήματα τα οποία θα έπαιρνε για άλλο σκοπό, κυρίως ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, τώρα θα τα ανακατευθύνει για την αναστήλωση των κατεστραμμένων Υποδομών. Στο τέλος της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, η Διοίκηση της Eurobank θα υποβάλει προς το ΤΧΣ το αίτημα για την επαναγορά του 1,4%”.

Για όσους επιμένουν να κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι 1220 – 1217 μονάδες, του Γενικού Δείκτη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα αυξηθούν σημαντικότατα οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ανοίγοντας την “καταπακτή” για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Με αυξητική διάθεση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,01% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,05% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1248,9 (+0,16%) και 1219,34 μονάδων (-2,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1226,77 (-1,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1225,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,73%.

Ο τζίρος στα 100,4 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΝΤΕΡ, ΕΤΕ, ΕΠΣΙΛ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 100,4 εκατ., τα 93,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε η μεταβλητότητα να συνεχιστεί, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Οι διευκρινίσεις σχετικά με την έκταση των ζημιών και τη χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε., δεν αποκλιμάκωσαν τις πιέσεις”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο, ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ο ΔΤΚ του Αυγούστου. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση του ΓΔ, με τις 1250 μονάδες το εγγύτερο όριο αντίστασης και τις 1217 μονάδες πλησιέστερη ισχυρή στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά στοιχεία, εν αναμονή και της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Υπενθυμίζουμε ότι την επόμενη Τετάρτη συνεδριάζει και η FED. Στο εσωτερικό, συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μια επιθετική αναβάθμιση από τον Οίκο Moody’s, ενδεχομένως να ενεργοποιήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΓΔΧΑ”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

O μοναδικός κλαδικός δείκτης που έχει συντηρήσει το ημερήσιο ‘long’ του, είναι αυτός της Πληροφορικής. Το ‘stop’ στο 2940 σε κλείσιμο ημέρας”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Υψηλή είναι η μεταβλητότητα πολλών μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες. Η βραχυπρόθεσμη πορεία έχει γυρίσει, μετά το ψηλό στις 1351 μονάδες τον Ιούλιο του 2023, σε πλάγιο - καθοδική, αφού είναι λογικό κάποιοι που πόνταραν στην εκλογή μιας σταθερής Κυβέρνησης και στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σύμφωνα με την Solidus.

Τα Χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Έτσι η προσδοκία είναι που ανεβάζει και ρίχνει τις Αγορές.

Από την άλλη, η στατιστική λέει ότι οι επενδυτές το Φθινόπωρο κάνουν ενδοσκόπηση και σχεδιάζουν τις νέες τους τοποθετήσεις προς το Δεκέμβριο, για να επωφεληθούν από τις Αλκυονίδες ημέρες του Ιανουαρίου.

Οι δύο μεγαλύτερες προσδοκίες που θα αρχίσουν να προεξοφλούνται μετά από αυτό, θα είναι η, νομοτελειακά, έναρξη μείωσης επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προς το τέλος του 2024 (εφόσον ο πληθωρισμός εκλογικευτεί, οι αυξήσεις μάλλον ολοκληρωθούν) και η είσοδος του Χ.Α. στις Ανεπτυγμένες Αγορές (τα παθητικά funds επενδύουν περίπου 88% στις Ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις Αναπτυσσόμενες).

Από τεχνικής οπτικής, η Αγορά βρίσκεται σε ‘sell status’ και αναμένεται να δούμε πως θα αντιδράσει από το σημαντικό στήριγμα της περιοχής του 1210. Απώλειά της θα μπορούσε να την οδηγήσει προς την επόμενη στις 1130 μονάδες. Αλλαγή της κατάστασης αυτής, θα μπορούσε να συμβεί με την κατοχύρωση της περιοχής του 1310”, σύμφωνα με την άποψη του τμήματος ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την διορθωτική κίνηση, από το υψηλό οκταετίας και τις 1350 μονάδες. H επιβεβαίωση ήρθε με την πτωτική διάσπαση των 1260 μονάδων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιώργου Πήττα.

Σε αυτή τη φάση, η Αγορά επιχειρεί κυρίως να αποτιμήσει της επιπτώσεις, από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Σίγουρα, αυτό θα στοιχήσει ένα ποσοστό από την ανάπτυξη της Χώρας, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα κατανεμηθεί οριζόντια σε όλες τις Εισηγμένες.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων προήλθε από την κακή εικόνα που έδωσε η Χώρα στο εξωτερικό, αυξάνοντας έστω και έμμεσα το “country risk”.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο “έκαψε” την είδηση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας και απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Δεν θα ήταν ορθό πάντως, να αποδώσουμε την διόρθωση του Χ.Α, αποκλειστικά στις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η πτωτική κίνηση είχε ξεκινήσει πριν συμβούν όλα αυτά, ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των τελευταίων μηνών και της εκτόξευσης των αποτιμήσεων σε ένα ομολογουμένως πολύ βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον”, τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,6), Eurobank (5,3), Εθνική (5,1), Μυτιληναίο (5), Jumbo (3,7), Πειραιώς (3,5), ΔΕΗ (3,5), Alpha Bank (3,1), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -1,58%, Εθνική -2,95%, Eurobank -2,04%, Πειραιώς -4,32%).

Μεταξύ 967,2 (+0,42%) και 930,85 μονάδων (-3,35%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 940,72 (-2,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 938,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,57%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 930 και 896 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Δεν είναι καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου δεν υπάρχει τίτλος που να απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,019 ανά μετοχή).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της ΕΛΧΑ (-3,22%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά τριμήνου. Δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,21 ευρώ (κλείσιμο 30/8). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με “stop” τα 2,23 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,88 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,84 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Εισηγμένη σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, αύριο στις 15.00 η τηλεδιάσκεψη.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η μετοχή της Autohellas (-2,19%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 12,98 (ημερήσιο “stop long”) και στη ζώνη 12,43 – 12,37 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 14,00 ευρώ.

Σε χαμηλά τετραμήνου, ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές ο τίτλος της Lamda Development (-1,70%), ενώ σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,985 ευρώ (-3,16%), από όπου και ξεκίνησε η προσπάθεια αντίδρασης. Μάλιστα ήταν ο πρώτος τίτλος του FTSE25 που δοκίμασε το θετικό πρόσημο, μετά τα χαμηλά ημέρας, αλλά τελικά υπέκυψε στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα.

Οι επόμενες αντιστάσεις στα 6,23 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,39 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,95 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), αν επιβεβαιωθεί η προσπάθεια ανάδυσης. Η επόμενη στήριξη στα 5,50 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+265,43%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+136,29%), ΚΛΜ (+125,59%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+125,51%), ΑΡΑΙΓ (+123,44%), CENER (+121,85%), ΓΚΜΕΖΖ (+116,81%), ΞΥΛΠ (+109,23%) και ΜΑΘΙΟ (+100,0%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €1,00 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ποσού €0,10 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 2,6500.

Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΑΥΠ (+9,01%), MED (+4,21%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,88%), ΑΤΤ (+2,49%), ΞΥΛΠ (+0,49%), ΜΕΡΚΟ (+2,97%), ΜΟΥΖΚ (+0,77%), ΚΕΚΡ (+0,45%), ΣΕΝΤΡ (+0,27%), ΜΑΘΙΟ (+2,44%) και ΛΑΝΑΚ (+1,52%).

Βγάζει “bid” στα τρέχοντα επίπεδα η ΑΝΕΚ (+3,17%).

Αδύναμη επιστροφή αγοραστών στον Άβακα (+0,15%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (+3,56%).

Ανοδικό “πενταρέ” για Epsilon Net (+0,17%), που ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 12,00 ευρώ (+4,53%), διεκδικώντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1220 - 1217, 1180 – 1165 και 1155 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ήπια ανοδικά οι δείκτες στην Wall Street.

Προς νέα υψηλά 10μηνου το Πετρέλαιο, προς το 1,0743 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Στα $1935 προσπαθεί να κρατηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,20 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $26250 το Bitcoin, στα $1610 το Ethereum.

H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε, μέσω της διαδικασίας reverse repos, οικονομική ρευστότητα 209 δισεκατομμυρίων γιουάν (21,61 δισεκατομμύρια ευρώ) στο Διατραπεζικό Σύστημα, με περίοδο ωρίμανσης επτά ημερών και επιτόκιο 1,8%. “Η κίνηση αυτή στοχεύει στη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας στο Τραπεζικό Σύστημα σε ικανοποιητικό επίπεδο”, όπως ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Η αξία των καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 28,8%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στις 16,9 δισ. Στερλίνες, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Συρρικνώθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Ιούλιο. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση φέτος. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε προβλέψει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% μηνιαίως.

Αυξάνεται ο αριθμός των πτωχεύσεων Εταιρειών στη Γερμανία. Το 1ο εξάμηνο του 2023, τα Γερμανικά Περιφερειακά Δικαστήρια ανέφεραν 8571 πτωχεύσεις Επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Πρόκειται για 20,5% περισσότερες αιτήσεις εταιρικών πτωχεύσεων, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κατά 1,1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, κατηφόρισε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,4% στην ΕΕ.

Η Κομισιόν άντλησε €5 δισ. με νέο 7ετες ομόλογο. Υποβλήθηκαν προσφορές που ανήλθαν σε πάνω από 46 δισ. ευρώ, με ποσοστό υπερκάλυψης άνω του 900%. Πρόκειται για την 9η έκδοση φέτος, για στήριξη τόσο του NextGenerationEU όσο και του προγράμματος συνδρομής για την Ουκρανία.

O CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε ότι “η Αμερικανική Οικονομία πιθανότατα θα αποφύγει μια σοβαρή ύφεση, αλλά ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από ότι αναμένει η Αγορά”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ. ευρώ, στα 83,3 δισ. ευρώ. Από τις 29/8, που ξεκίνησε η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση και σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Trust, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετράει απώλειες 5,9 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικούς τίτλους, έναντι 100 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (224.299 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.735 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.356 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.040 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.020 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 181 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.677, 1.239 για τον Σεπτέμβριο, 1.367 για τον Οκτώβριο και 71 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.965), κινήθηκε μεταξύ 2.946,5 και 3.015 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1.721, 956 για τον Σεπτέμβριο και 765 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 948,5), κινήθηκε μεταξύ 932,75 και 960 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.796,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.114 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (66.211), Eurobank (25.063), Πειραιώς (54.531), Εθνική (8.275), ΔΕΗ (11.645), Ιντρακάτ (5.402), ΕΧΑΕ (5.264), ΑΔΜΗΕ (3.597), Ιντρακόμ (3.103), Μυτιληναίο (2.088), Τέρνα Ενεργειακή (7.608), Viohalco (3.555), Cenergy (2.901), Motor Oil (486), ΟΤΕ (5.586), Ελ. Πετρέλαια (440), Αεροπορία Αιγαίου (4.580), ΕΛΧΑ (710), ΓΕΚ (4.503), Lamda Development (1.689), Άβακα (308), ΕΥΔΑΠ (818), ΕΕΕ (375), ΟΠΑΠ (4.338), Ελλάκτωρα (530), TITC (274), Fourli (112), Quest (116), ΟΛΠ (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 138.896, Πειραιώς 59.381, Eurobank 36.015, Εθνική 16.346, ΔΕΗ 16.999.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.320.928 τεμ., (από 57.327.085 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.134.322 τεμ. (34.134.322), ΟΠΑΠ 1.564.960 τεμ. (1.569.214), Εθνική 9.040.114 τεμ. (9.009.441), ΟΤΕ 2.207.948 τεμ. (2.221.795), Πειραιώς 1.849.202 τεμ. (1.849.002).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων