Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Είδε και τα δυο πρόσημα, αλλά διολίσθησε περαιτέρω ο Γενικός Δείκτης. «Μερικώς επιτυχημένη η προσπάθεια τραπεζικής αντίδρασης. Στήριγμα η Coca Cola. Συναλλαγές 106 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε: 12 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:43

Τελ. Ενημ.: 12 Σεπτεμβρίου 2023 - 19:57

Load more

“Η Ευρώπη θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. Θα βρούμε λύσεις, θα είμαστε ευέλικτοι”, δεσμεύτηκε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στις κοινές δηλώσεις της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας ότι “η ενεργοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων από Ταμεία της ΕΕ, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση οικονομική στήριξη ύψους 2,25 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Κομισιόν θα εξετάσει διαδικασία που θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν πόροι έως 400 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα εξεταστεί η χρήση πόρων από το Νext Generation EU”.

Τις παραπάνω δηλώσεις, χρησιμοποίησε σαν εφαλτήριο ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προκειμένου να απομακρυνθεί από τις παρυφές των 1235 μονάδων, τις οποίες είχε δοκιμάσει λίγο πριν, πιεζόμενος από την υπάρχουσα επιφυλακτικότητα και από τις κινήσεις ρευστοποίησης θέσεων που είχαν προηγηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, έφεραν τον ΓΔΧΑ οριακά ψηλότερα των 1257 μονάδων, όμως η συνέχεια, μόνο “Ανοιξιάτικος περίπατος στο πάρκο” δεν αποδείχθηκε για τους αγοραστές, καθώς χάθηκαν όλα τα κέρδη της αντίδρασης, ο Δείκτης επέστρεψε σε εναλλαγές προσήμων και το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παίχτηκε μέχρι τέλους, απόλυτη ένδειξη της υφιστάμενης νευρικότητας που επικρατεί στις τάξεις των συναλλασσόμενων, με τελική επικράτηση των “sellers”.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οκτώ πτωτικές, στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,42%, ενώ το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/6 (1235,27 μονάδες).

Από την τελευταία κορυφή των 1070,3 μονάδων (κλείσιμο 30/8) ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες εννέα, καταγράφει αθροιστικές απώλειες 10,01% και υποχωρεί σε χαμηλά τριμήνου. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 27/6 (961,0 μονάδες).

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν όσοι επαγγελματίες του χώρου ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, τονίζοντας ότι “η Εγχώρια Αγορά παραμένει σε κλίση και δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς νέα χαμηλά, όσο ο Δείκτης δεν επιστρέφει σε κλεισίματα υψηλότερα των 1326 μονάδων”.

Σημαντικό ρόλο, ανεξάρτητα της υφιστάμενης επιφυλακτικότητας στο Χ.Α., θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και κυρίως τα μηνύματα από τις ECB (14/9) και Fed (20/9). Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη και τις τιμές παραγωγού την Πέμπτη.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη παλαιού παράγοντα της Αγοράς, που θεωρεί πως “οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, για την επιτοκιακή τους πολιτική, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις Αγορές να περιμένουν μία ένδειξη ολοκλήρωσης του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων”.

Στα δικά μας, ημερομηνία – κλειδί, για τους traders, θεωρείται η ερχόμενη Παρασκευή, 15 τρέχοντος μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell έφερε την Viohalco στον Large Cap, από την κατηγορία Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και Κρι Κρι.

Το rebalancing στις μετοχές θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15/9 και συμπίπτει χρονικά με το triple witching Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όγκο συναλλαγών και μεταβλητότητα.

H επόμενη ανακοίνωση της προγραμματισμένης αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 17 Νοεμβρίου 2023.
Το βράδυ της Παρασκευής, αναμένεται και η ετυμηγορία της Moody΄ς, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Μεταξύ των αναλυτών, ασφαλώς και υπάρχουν και οι εκφραστές της πιο αισιόδοξης σχολής σκέψης.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “από την περασμένη Παρασκευή, άνοιξε μια σημαντική ευκαιρία για την Οικονομία και φυσικά για το Χρηματιστήριο. Υπό την ομπρέλα της επενδυτικής βαθμίδας, η προσπάθεια αναβάθμισης σε Ανεπτυγμένη Αγορά, φαίνεται εντός των δυνατοτήτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το επόμενο ορόσημο της Λεωφόρου Αθηνών είναι το club των Ανεπτυγμένων Αγορών. Ίσως η παραμονή της Ελληνικής Αγοράς ως Αναδυόμενη, να μην έχει και πολλά να της προσφέρει πλέον”.

Το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της Χώρας ως σημαντικός επενδυτικός προορισμός, έγινε. Ως γνωστόν, ο Οίκος DBRS προέβη σε αναβάθμιση, βάζοντάς μας πλέον στα ‘σαλόνια’ επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), κάτι που θα επαναλάβει με μεγάλη πιθανότητα η Moody’s την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη αφενός είχε προεξοφληθεί πολλούς μήνες πριν, αφετέρου μόνο θετικά μπορεί να αναγνωσθεί, τουλάχιστον σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον στο μέτρο που δεν θα μεταβληθεί κάποιος άλλος βασικός γεωπολιτικός - οικονομικός παράγοντας. Κανένα σοβαρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, δεν έχει λόγο πλέον να αρνηθεί τις ‘φθηνές’, σε χρηματοοικονομικούς όρους, Εισηγμένες μας. Συνυπολογίζουμε σε όλα αυτά και το νομισματικό πλαίσιο, καθώς ομόλογα και μετοχές μας αποτιμώνται σε ευρώ, με τον κίνδυνο συναλλάγματος για τα Αλλοδαπά Θεσμικά να τιμολογείται ούτως, ή άλλως σε μόνιμη βάση και από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε (αρκετές, όχι μια) μετοχές, που έχουν αποδεδειγμένα ισχυρή μετοχική βάση, τουλάχιστον στο άμεσο παρελθόν και που στηρίχτηκαν στο διάστημα της ανόδου. Ειδικότερα και ανάλογα το προφίλ του καθενός, προτιμώνται είτε εκείνες με μεγάλες αποδόσεις και ομαλή (όσο γίνεται) συμπεριφορά, είτε εκείνες που ανθίστανται στα πτωτικά κομμάτια με τον καλύτερο τρόπο, άσχετα με την τελική (εννοείται θετική) απόδοση. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά και ανεξάρτητα κεφαλαιοποίησης, ή κλάδου, μια πολύ αξιόλογη φαρέτρα μετοχών θα μπορούσε να έχει ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, CENER, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΚΑΤ, ΒΙΟ, ΔΕΗ και τα ‘μικρά’ ΙΛΥΔΑ, ΣΙΔΜΑ και ΕΣΥΜΒ. Άξιες λόγου επίσης είναι οι πάντα ενδιαφέρουσες ΕΕΕ, ΤΙΤC, ΟΛΠ, οι μεσαίες ΚΡΙ και ΕΧΑΕ και η ιδιάζουσα ΚΑΡΕΛ. Εξαιρετική συμπεριφορά, τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένου του πολύ επιθετικού χαρακτήρα, τα σχήματα ΜΕΖΖ. Εξαιρούμε το ΚΑΙΡΟ για προφανείς λόγους”, τονίζει ο Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η κρατούσα επιφυλακτικότητα – νευρικότητα, οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων και η σχεδόν απόλυτη απουσία αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “πάρουν κεφάλι και να το διατηρήσουν μέχρι τέλους”.

Με αδύναμες τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, να περιμένουν το επόμενο deal προκειμένου να επανασυγκεντρώσουν τους “θαυμαστές τους”, μοιραία το ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου αναζητούνται οι τίτλοι που θα ηγηθούν της προσπάθειας αντίδρασης και της επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών του Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,99%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Μικτή εικόνα και οριακές μεταβολές, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,99% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,944% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1236,44 (-1,13%) και 1257,09 μονάδων (+0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1249,28 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1246,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος στα 105,4 εκατ., από τα οποία τα 19,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΚΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ACAG, ΑΛΦΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 105,4 εκατ., τα 98,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Παραμένουμε θετικοί για επιλεγμένεςΕεταιρείες του μη Χρηματοοικονομικού Τομέα όπως Jumbo και ΟΠΑΠ, ενώ οι Τράπεζες ενδέχεται να προσπαθήσουν να αντιδράσουν”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να ανακαταλάβει τις 1268 μονάδες, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της πτώσης προς τις 1217 μονάδες”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Υπερίσχυσαν οι πωλητές στο Χ.Α. κατά την χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα με τον Τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί αισθητά περισσότερο. Παρά ταύτα, ο εν λόγω δείκτης παραμένει πάνω από τις κρίσιμες στηρίξεις της περιοχής των 920 - 900 μονάδων. Άλλωστε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος, γι’ αυτό και τα οφέλη εκτιμούμε ότι θα φανούν σε βάθος χρόνου, ειδικότερα αν αναβαθμιστούμε το επόμενο διάστημα και από έναν ακόμη Οίκο αξιολόγησης. Συνεχίζουμε να αναζητούμε σημεία εισόδου, αλλά πάντα κατά περίπτωση και σε πιθανή αδυναμία της Αγοράς. Εννοείται ότι το βλέμμα μας δεν αγνοεί το διεθνές περιβάλλον, το οποίο άλλωστε επιδεινώνεται, όπως αποκαλύπτουν και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είπε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι προβλέψεων 1,1% και 1,6% αντίστοιχα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Μετά από 13 χρόνια, η Ελληνική Οικονομία πήρε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Οι περισσότεροι θα περιμέναν ένα πάρτι στην Αγορά, παρόλα αυτά η εικόνα είναι σαφώς αποκαρδιωτική, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι περισσότεροι θα φανταστούν το πασιφανές, ότι οι ζημιές της φυσικής καταστροφής των προηγούμενων ημερών ήταν ο λόγος και η Χώρα πιθανότατα να χάσει 1, ή και 2 μονάδες στο ΑΕΠ από το μέγεθος των ζημιών.

Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένα νέο μίας ημέρας, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Σαφώς τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην Αγορά θα το πράξουν σταδιακά και όχι σε μία συνεδρίαση.

Άλλωστε πολλά ήταν τα funds και οι επενδυτές που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην Αγορά το προηγούμενο μεγάλο διάστημα, έχοντας σημαντικά κέρδη. Κάποια από αυτά θα θέλουν να τα αποκομίσουν.

Αν τώρα κάποιος σκεφτεί πως λειτουργεί μία “bull market”, θα καταλάβει πως οι άνοδοι είναι αργοί και με μεγάλη διάρκεια. Η Αγορά δεν βιάζεται να καταγράψει υψηλές τιμές, μιας και αναζητάει μετοχές για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση.

Ως γνωστόν η Ελληνική Αγορά είναι από τις πιο “ρηχές”, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται τίτλοι εύκολα σε ποσότητες και αν δοκιμαστεί κάτι τέτοιο η Αγορά θα πρέπει να κάνει σημαντική κίνηση.

Έτσι λοιπόν, τα funds που ξεκινάνε να επενδύουν στην Ελλάδα ψάχνουν “πακέτα” μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή και όχι το ταμπλώ.

Άλλωστε αν αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα η Αγορά χάριζε μεγάλα κέρδη, “οι πωλητές θα πήγαιναν περίπατο και οι αγοραστές θα έψαχναν στον Θεό μετοχές”.

Αν σήμερα το ΤΧΣ αποφάσιζε να μοιράσει “πακέτο” της Εθνική, η “ουρά” της ζήτησης θα ήταν μεγάλη, παρόλα αυτά η μετοχή στο ταμπλώ έχασε χθες σημαντικό ποσοστό.

Να θυμίσουμε ότι η Αγορά για το τρέχον έτος είναι πρωταθλήτρια σε αποδόσεις και είναι λογικό να διορθώνει πλάγια τους τελευταίους 2 μήνες.

Μην ξεχνάμε ότι η κίνηση έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από την ζώνη των 750 μονάδων τον περσινό Σεπτέμβριο και σήμερα, μετά από διόρθωση, καταγράφει 1250.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές και ειδικά σε υπερβολές της Αγοράς, ότι πάντα δίνονται ευκαιρίες τοποθετήσεων, με την διαφορά ότι λίγοι είναι αυτοί που έχουν την σωστή ψυχολογία να τις εκμεταλλευτούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Αν σκεφτεί κάποιος ότι την χάσαμε πριν 13 χρόνια, θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν είναι απλά ένα νέο πυροτέχνημα και της μίας συνεδρίασης, ή μιας εβδομάδας.

O μοναδικός κλαδικός που έχει συντηρήσει το ημερήσιο “long” του είναι αυτός της Πληροφορικής. Το “stop” στο 2940, σε κλείσιμο ημέρας.

Εδώ είμαστε να δούμε την συνέχεια του έργου, με την ίδια την Αγορά να μας δείξει της προθέσεις της το επόμενο διάστημα”, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η DBRS έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία το βράδυ της Παρασκευής, με τη Goldman Sachs να σπεύδει να δημοσιοποιήσει τον θετικό σχολιασμό της. Νωρίτερα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου είχε καταγράψει επίδοση - έκπληξη, στο +2,7% σε ετήσια βάση, υποβοηθούμενο από τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (+7,9%) που αναμένεται να συνεχίσουν αυξανόμενες και το 2ο εξάμηνο. Επιπλέον, η διαγωνιστική διαδικασία για την Αττική Οδό απέδωσε ποσό - ρεκόρ για το ΤΑΙΠΕΔ ύψους 3,27 δισ. ευρώ με την Πλειοδότρια ΓΕΚΤΕΡΝΑ να έχει πλέον κυρίαρχη θέση στις Παραχωρήσεις, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, όλα αυτά δεν άρκεσαν για να διατηρήσουν το θετικό momentum που καταγράφηκε στο φινάλε της συνεδρίασης της Παρασκευής, καθώς η κακοκαιρία “Daniel” που έπληξε τη Θεσσαλία, είχε δραματικές συνέπειες σε μια Περιοχή που συνεισφέρει το 5,5% του ΑΕΠ.

Οι πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα νεκρούς και ανυπολόγιστες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο (πνιγμένα ζώα), παραγωγή αγροτικών προϊόντων, καταστροφή Ιδιωτικών περιουσιών (κατοικιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κυρίως) και μεγάλες ζημιές στις Υποδομές (γέφυρες, οδικό δίκτυο), ενώ ακόμη και οι μεγαλύτερες Επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους, ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για την ομαλή επαναλειτουργία τους.

Η καταμέτρηση των καταστροφών, από κοινού με τις απώλειες του ΑΕΠ είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό να φτάσει το ύψος των 5 δισ. ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, στην Ελληνική Οικονομία επανέρχεται σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας, καθώς θα χρειαστεί να επανασχεδιαστούν οι βασικοί στόχοι της μακροοικονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη: ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενόψει των αυξημένων δαπανών για αποζημιώσεις σε πρώτη φάση και αποκαταστάσεις στη συνέχεια και η εκτίμηση για το ΑΕΠ σε συνέχεια των μεγάλων απωλειών, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Θα χρειαστεί επίσης να τιθασευτεί ο πληθωρισμός των Τροφίμων που αναμένεται να αυξηθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων προϊόντων (γαλακτοκομικών, κρεάτων, φρούτων & λαχανικών κυρίως) ενώ ήδη τον Αύγουστο έτρεχε με +10,7%).

Ενόψει των παραπάνω, το Χρηματιστήριο υποχωρεί, κυρίως με τις Τράπεζες, που οδηγούν τον ΓΔ κάτω από τις 1250 και ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί προς τις 1.217 μονάδες, που αποτελούν το επόμενο σημείο στήριξης.

Το σενάριο της αναβάθμισης των μεγεθών τους, με την πιθανολογούμενη αύξηση των δανείων, μετά τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, είναι πιθανό να αλλάξει, καθώς αρκετοί δανειολήπτες από την πληγείσα Θεσσαλία δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σαν αποτέλεσμα, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων. Επιπλέον, η αναζήτηση κονδυλίων από την Ε.Ε. από τα προβλεπόμενα Ταμεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πιθανό να καθυστερήσει, με την Κυβέρνηση να προβαίνει σε αναμόρφωση μεγάλων κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2ο τρίμηνο (-0,1% σε ετήσια βάση), ενώ η αναρρίχηση του Πετρελαίου πάνω από τα $90 /βαρέλι απειλεί με αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Με τα δεδομένα αυτά, η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται στις 14/9 να αποφασίσει για τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ, γνωρίζοντας ότι η τυχόν νέα αύξησή τους θα συμβάλει στο στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Οικονομία: καθώς ο Ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι “ειδικών συνθηκών” και όχι αυξημένης ζήτησης, απαιτούνται και “ειδικές πολιτικές” από τις Κυβερνήσεις για να ελεγχθεί και όχι η συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, όπως προ μηνών είχε επισημάνει ο Μάριο Ντράγκι.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ευλόγως τηρείται στάση αναμονής στις Αγορές μέχρις ότου βελτιωθεί η ορατότητα”, επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), Eurobank (5,5), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (5), Jumbo (3,7), Πειραιώς (3,6), ΔΕΗ (3,6), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη δυναμικής (Alpha Bank +0,04%, Εθνική +0,14%, Eurobank 0%, Πειραιώς -1,55%).

Μεταξύ 950,0 (-1,58%) και 990,25 μονάδων (+2,58%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 965,86 (+0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 963,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 950, 936 και 895 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Σημαντικό πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,27%), ΕΕΕ (+0,99%), ΕΛΠΕ (+0,53%), ΚΟΥΕΣ (+1,82%), ΜΟΗ (+0,26%), ΜΥΤΙΛ (+1,85%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,68%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “τροποποιείται ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του free float της Helleniq Energy. Η μείωση των μετοχικών ποσοστών Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει σε δόσεις, αντί της αρχικής απόφασης για ένα άπαξ μεγάλο πακέτο μετοχών. Αλλαγή ρότας, επίσης, υπάρχει και σε δύο ακόμη ζητήματα. Δεν θα επιλεγεί το placement, αλλά η απευθείας διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ οι δύο Πλευρές θα εκχωρούν μερίδια όχι ισόποσα (50-50), αλλά το 60% η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το 40% το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ρευστοποιήσεις τίτλων της Helleniq Energy θα γίνουν κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου, με την προσδοκία ότι το μέσο τίμημα που θα καρπωθούν οι δύο βασικότεροι Μέτοχοι της Εισηγμένης, θα είναι υψηλότερο από αυτό που θα εισέπρατταν στην τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (+0,53%) ερχόταν από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και από τα χαμηλά τετραμήνου και σήμερα έδωσε μάχη για να αποφύγει την όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 8,33 ευρώ το ημερήσιο “stop short” ενώ, αν επιστρέψουν οι πιέσεις, μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί η ζώνη στήριξης των 7,72 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 7,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ανάλογα των εκτιμήσεων, ήταν τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Σαράντης, όμως η Διοίκηση αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ), ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για πωλήσεις 480 εκατ. ευρώ. Τώρα περιμένει ΕΒΙΤ 43 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος του ΣΑΡ (-1,88%) διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με πυκνές συναλλαγές στα 8,00 ευρώ, αλλά και με την βοήθεια “πακέτων” (40000 τεμ. στα 8,10 ευρώ και 30000 τεμ. στα 8,00 ευρώ). Το ημερήσιο “stop short” στα 8,16 ευρώ και οι στηρίξεις στα 7,77 και στη ζώνη 7,40 – 7,27 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 10,00 ευρώ (κλείσιμο 6/9) κινείται η μετοχή της ΔΕΗ (-1,05%). Η ιδιαίτερα σημαντική στήριξη στα 8,88 – 8,56 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 10,44 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+272,84%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+142,6%), ΑΡΑΙΓ (+135,54%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+131,24%), CENER (+129,47%), ΚΛΜ (+126,56%), ΓΚΜΕΖΖ (+120,87%), ΞΥΛΠ (+108,21%), ΙΝΚΑΤ (+104,45%) και ΠΕΙΡ (+102,78%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 3,82 ευρώ (κλείσιμο 29/8) η ΑΛΜΥ (-2,33%), από τα 1,30 ευρώ (κλείσιμο 18/8) η ΝΤΟΠΛΕΡ (-9,85%), από τα 3,75 ευρώ (κλείσιμο 22/8) η ΕΛΣΤΡ (-0,67%) και από τα 1,618 ευρώ (κλείσιμο 21/8) η ΑΒΑΞ (-0,46%).

“Τραγική φιγούρα” η ΜΕΡΚΟ (-11,79%), καθώς με συνολικό ημερήσιο όγκο μόλις 99 τεμ., βρέθηκε να υποχωρεί έως και 23,58% (χαμηλά τριμήνου), για να μαζέψει κάπως τις απώλειες στο τέλος.

Μετά από πτωτικό “επταρέ”, προσπάθησε να αντιδράσει η Γενική Εμπορίου (+0,87%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/9 για Epsilon Net (+0,35%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Entersoft (+1,36%).

Προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά, για την Revoil (+1,52%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+5,42%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” αντέδρασε η Δομική Κρήτης (+2,72%), στον απόηχο της είδησης ότι ο Δ. Κούτρας ανέλαβε πρόεδρος της Εισηγμένης.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΑΑΚ (+7,78%), ΣΠΙ (+0,31%), ΒΟΣΥΣ (+3,33%), ΑΒΕ (+3,77%), ΠΑΠ (+0,90%), ΣΕΝΤΡ (+0,27%), ΑΤΤ (+0,17%), ΕΒΡΟΦ (+0,54%), ΧΑΙΔΕ (+3,08%) και ΝΑΥΠ (+1,83%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227 - 1220, 1180 – 1165 και 1154 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2799 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ήπια πτωτικά οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη και νέα υψηλά 10μηνου από το Πετρέλαιο, προς το 1,0730 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1935 βυθίζεται ο Χρυσός, προς τα $23,35 το Ασήμι.

Πάνω από τα $26100 το Bitcoin, πάνω από τα $1600 το Ethereum.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, είπε ότι “οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενδέχεται να έχουν αρκετές μακροοικονομικές πληροφορίες μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καθορίσουν εάν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν”.

Oι Κινεζικές Αρχές υποσχέθηκαν να διορθώσουν τις μονόδρομες κινήσεις και το Reuters ανέφερε ότι “η Κεντρική Τράπεζα έχει εντείνει τον έλεγχο της Αγοράς σε Δολάρια”.

Στο 4,3% έφτασε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί τον Ιούνιο, όπως ενημέρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο. Το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ZEW, ανέφερε άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στις -11,4 μονάδες, από -12,3 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει την ένδειξη -15,0 τον Αύγουστο.

Τα ακυρωθέντα κατασκευαστικά έργα και η οικονομική δυσπραγία που βιώνουν οι ιδιοκτήτες Ακινήτων και οι Κατασκευαστές φέρνουν “μαύρα σύννεφα” πάνω από το Γερμανικό real estate, εντείνοντας την κρίση που διέρχεται ο κλάδος.

Το 20,7% των Κατασκευαστικών Εταιρειών ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάποιο έργο τον Αύγουστο, υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και την πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα σε 500 Επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%. Το ποσοστό των Κατασκευαστικών που ανέφεραν έλλειψη νέων παραγγελιών αυξήθηκε στο 44,2% τον Αύγουστο, από 40,3% τον προηγούμενο μήνα και 13,8% πριν από έναν χρόνο.

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο των $1,4 τρισ. της Νορβηγίας, έχει γίνει ο μεγαλύτερος Μέτοχος της UBS, καθώς η Ελβετική Τράπεζα προσπαθεί να κερδίσει τους Διεθνείς Επενδυτές μετά την εξαγορά της Credit Suisse. Αύξησε το μερίδιό του πάνω από 5% αυτόν τον μήνα, έχοντας διατελέσει Μέτοχος στον Όμιλο για σχεδόν 20 χρόνια.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 84,7 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ από τις Αγορές χρέους το 2024, μέσω εκδόσεων ομολόγων βραχείας και μακράς διάρκειας”, δήλωσαν δύο Κυβερνητικές πηγές στο Reuters, λέγοντας ότι “θα επιτραπεί σε Επενδυτές Λιανικής να συμμετάσχουν σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων”.

Η Fitch Solutions αύξησε την πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 από 0,9%, σε 2,1%, μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα το α’ εξάμηνο, αλλά μείωσε τις προσδοκίες για το 2024 από 2,1%, σε 1,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ και στο υψηλό η Quest.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικούς τίτλους, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και τελικού αρνητικού προσήμου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται, λόγω και του volatility, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (206.376 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.356 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.547 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.020 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.048 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.260, 1.572 για τον Σεπτέμβριο, 1.576 για τον Οκτώβριο και 112 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.012), κινήθηκε μεταξύ 2.990 και 3.053 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 398, 278 για τον Σεπτέμβριο και 120 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 961), κινήθηκε μεταξύ 949 και 989 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4, 2 για τον Σεπτέμβριο και 2 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.815,75), κινήθηκε μεταξύ 4.815,75 και 4.815,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (101.568), Eurobank (20.052), Πειραιώς (22.659), Εθνική (5.447), ΔΕΗ (12.128), Ιντρακάτ (2.861), ΕΧΑΕ (3.150), ΑΔΜΗΕ (14.409), Ιντρακόμ (454), Μυτιληναίο (2.101), Τέρνα Ενεργειακή (5.269), Viohalco (1.437), Cenergy (2.766), Motor Oil (293), ΟΤΕ (3.187), Ελ. Πετρέλαια (571), Αεροπορία Αιγαίου (2.784), ΕΛΧΑ (485), ΓΕΚ (1.069), Lamda Development (258), Άβακα (1.316), ΕΥΔΑΠ (896), ΕΕΕ (126), ΟΠΑΠ (436), Ελλάκτωρα (173), TITC (222).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 184.626, Πειραιώς 65.778, Eurobank 46.431, Εθνική 16.841, ΑΔΜΗΕ 11.173, ΔΕΗ 23.456, ΤΕΝΕΡΓ 12.668.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.327.085 τεμ., (από 57.331.991 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.134.322 τεμ. (34.134.322), ΟΠΑΠ 1.569.214 τεμ. (1.569.214), Εθνική 9.009.441 τεμ. (8.950.551), ΟΤΕ 2.221.795 τεμ. (2.216.796), Πειραιώς 1.849.002 τεμ. (5.457.900).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων