Εβδομάδα κρίσεων αυτή που ξεκινά αύριο, μεστή εξελίξεων που θα επηρεάσουν τη στάση traders και επενδυτών στη συνέχεια.
Δεδομένη η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, καθώς λίγο πριν τις συνεδριάσεις των ΕΚΤ, Fed τα μηνύματα για το πως θα ενεργήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν αμφίσημα. Εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο ενός στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, ύφεσης για οικονομίες χωρών της ευρωζώνης και επιφυλάξεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας.
Δεν είναι και το πιο σταθερό διεθνές περιβάλλον αντιθέτως, για αυτό και στην αγορά αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε παραμέτρους που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά για την ελληνική οικονομία, συνακόλουθα την επενδυτική κοινότητα.
Η αξιολόγηση από την DBRS είναι μία από αυτές- πολύ σημαντική αλλά όχι η σημαντικότερη- σε κάθε περίπτωση θα διαμορφώσει τάση στις αγορές μετοχών, κρατικών ομολόγων. Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου είναι άλλη μία, όπως και οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε θέματα διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών, στην εκκίνηση της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Από τις 1.299,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακές απώλειες στην εβδομάδα, από τις 3.152,47 ο FTSE25 με οριακά κέρδη, από τις 1.039,82 ο Δείκτης Τραπεζών με τη μεγαλύτερη διόρθωση και από τις 2.147,97 ο FTMidCap.
Στα 158,8 εκατ. ο μέσος όρος αξίας συναλλαγών (συνυπολογίζοντας όμως τα 454 εκατ. του rebalancing της 31/8) όσον αφορά στον «καθαρό» τζίρο αισθητά χαμηλότερο. Ο τζίρος είναι ένα από τα «κλειδιά» για την διαμόρφωση τάσης από αύριο, θεωρώντας ενδεικτικά τα σχεδόν 80 εκατ. της Παρασκευής- με κατανομή κυρίως πωλητών στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά.
Το γεγονός πως 56 εκατ. «άλλαξαν χέρια» σε μετοχές που διόρθωσαν, με πιεστικότερες ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική, Eurobank παραμένει ζητούμενο πως θα εξελιχθεί, δηλαδή εάν θα υπάρξει συνέχεια στις πωλήσεις ή θα ενεργοποιηθούν αγορές από χαμηλότερα επίπεδα. Για τον ΔΤΡ η ευρύτερη περιοχή από τις 1.020 μονάδες και κάτω θέλει προσοχή.
Το 2,05% στα 15,90 ευρώ της μετοχής του ΟΠΑΠ (με αυξημένες συναλλαγές 226 χιλ. τμχ) ενισχύει όσους θεωρούν πως τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και προεξοφλούνται ανοδικά και μετά την ανακοίνωσή τους "μετρούν" για τους επενδυτές. Ενδεικτική η περίπτωση της Motor Oil, στα 23,14 με απώλειες 1,53% (επίσης με αυξημένες συναλλαγές 117 χιλ. τμχ) με εμφανή την προσπάθεια εξισορρόπησης άνω των 23 ευρώ. Επίσης το μείον 0,64% στα 37,20 ευρώ της Mytilineos ενισχύει την στάση όσων τοποθετούνται στις διορθώσεις μετοχών που οι ξένοι οίκοι στοχοθετούν αρκετά υψηλότερα, συγκεκριμένα στα 45 ευρώ από την Citi.
Στα τέσσερα στοιχήματα για το ΧΑ, αναφερόταν από εχθές πρωϊ ο Γιώργος Α. Σαββάκης, θα εστιάσω στην προοπτική των επόμενων αλλαγών στους δείκτες MSCI, θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο την αύξηση του αριθμού των 10 (του MSCI Standard Greece) σε περισσότερες συμμετοχές εισηγμένων. Οπως και στην ενίσχυση της βαρύτητας στάθμισης του τραπεζικού κλάδου, ενισχυμένου πλέον και με την Πειραιώς.
Προφανώς τα 178 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη δεν αφορούσαν όλα σε "γρήγορο χρήμα" και προεξόφληση τουναντίον η πρότερη διορθωτική πορεία της μετοχής μάλλον παραπέμπει σε κεφάλαια που επενδύθηκαν για να μείνουν.
Συγκριτικό πλεονέκτημα για τις εισηγμένες, κατ' αρχήν η αποτίμηση που συνολικά δεν ξεπερνά καν τα 90 δισ. (ακριβώς στα 88 δισ.) πολύ χαμηλότερα ως σχέση/ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η οικονομική ανθεκτικότητα πολλών εισηγμένων, που επιβεβαιώνεται και από τα μεγέθη δεύτερου 3μηνου, με τον Μάνο Χατζηδάκη να σημειώνει πως, μέχρι στιγμής στις 25 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη μόλις μία εμφανίζει ζημιές ενώ η περίοδος εμφανίζει επιβράδυνση στα λειτουργικά (-16%) και καθαρά κέρδη (-19%).
Το σύνολο έχει επηρεαστεί από τις επιδόσεις της διύλησης η οποία ακολούθως επηρεάστηκε από ένα τρίμηνο χαμηλών περιθωρίων και παύση εργασιών λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων. Εξαιρουμένων των δύο διυλιστηρίων η αύξηση στον τζίρο των εισηγμένων είναι 4,6% στα λειτουργικά κέρδη 22,5% και στα καθαρά κέρδη 129,1%.
Την Δευτέρα είναι η σειρά του ΟΠΑΠ- με την JPMC να ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 19,5 (από τα 17 ευρώ) αναβαθμίζοντας την σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς από ουδέτερη. Ακολουθούν Fourlis (4,63), Quest (6,38), AEGEAN (13,20) κ.α. δίνοντας την δυνατότητα επιλογής σε πωλητές-αγοραστές.
Το πως θα ενεργήσουν οι επενδυτές, σε ορίζοντα Σεπτεμβρίου εξαρτάται και από τις εξελίξεις σε σημαντικά διαγωνιστικά μέτωπα (για Αττική Οδό, ΒΟΑΚ), διάθεση μετοχικών ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ (Helleniq Energy, πιθανόν ΔΕΠΑ Εμπορίας), κυοφορούμενων placements (Cenergy Holdings), σχεδιαζόμενων αυξήσεων (Intralot) και άλλων επί μέρους που εξελίσσονται στα mid caps.
Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για το τρίτο 3μηνο σε κλάδους με «βαρύτητα» όπως λ.χ. ο τραπεζικός, η διύλιση μπορεί να επηρεάσουν δυνητικούς αγοραστές, Τα μεν έσοδα των τραπεζών (από τα δυσθεώρητα spreads) αναμένονται ισχυρά, των δε Motor Oil, Helleniq Energy εάν ακολουθήσουν την αντιστροφή της (πτωτικής) τάσης στις διεθνείς αγορές εκτιμάται πως θα είναι αισθητά βελτιωμένα (σε σχέση με το δεύτερο 3μηνο).
Ενα τρίτο 3μηνο καθοριστικό-κυρίως λόγω τουρισμού- σηματωρός με την κοινότητα να περιμένει με την ανακοίνωση των μεγεθών της AEGEAN (6μηνου) και κάποια πιθανή εκτίμηση για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Μήνας που παραδοσιακά ευνοεί εταιρείες όπως η Jumbo, ο Σεπτέμβριος έχει την σημασία του, καθώς η συγκεκριμένη και βαρύτητα στάθμισης στον FTSE25 έχει και στον MSCI Standard Greece συμπεριλαμβάνεται.
Είναι και οι εισηγμένες... joker, σημειώνουν χρηματιστές αναφέρονται δε κυρίως στον ΟΤΕ -λόγω της μέχρι τώρα αρνητικής χρηματιστηριακής πορείας της μετοχής- παραπέμποντας στην επαναφορά πάνω από τα 14 ευρώ, την Παρασκευή.
Σε αυτή την συγκυρία, παρά το αβέβαιο κλίμα εκτός-εντός αναδεικνύονται περιπτώσεις mid & small caps με δυναμική που εδράζεται άλλοτε σε πραγματικά δεδομένα, άλλοτε σε προσδοκίες και σενάρια. Περιπτώσεις είτε των Intracom Holdings (Intralot, ΚΛΜ), είτε των Δομική Κρήτης-ΕΚΤΕΡ είναι ενδεικτικές σε αυτές τις κατηγορίες.
Τεχνικά, μετά από μία μάλλον σταθεροποιητική εβδομάδα (για τον ΓΔ) δεν έχουν αλλάξει και πολλά για τους traders, με το εύρος των 1.280-1.320 μονάδων να αποτελεί σημείο αναφοράς και αναδιάταξης θέσεων.