Χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παραμένουν σε αρνητικό βηματισμό και με απώλειες αισθητά μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.
Σε αρνητικό έδαφος και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που έχει μαζέψει μέρος των αρχικών απωλειών, αλλά οι αγοραστές έχουν ακόμα “δουλειά” προκειμένου να επαναφέρουν τον Δείκτη υψηλότερα των 1.300 μονάδων και να διορθώσουν κάπως τα ημερήσια διαγράμματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1281,7 μονάδες (-3,22%), ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Δείκτης έχει αντιδράσει προς τις 1296,48 μονάδες (-2,10%).
Η ”βουτιά” του Δείκτη χαμηλότερα των 1300 μονάδων, επόμενο ήταν να ενεργοποιήσει κινήσεις “stop long” και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στον τζίρο, που διαμορφώνεται στα 71 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ).
Επίσης, η εικόνα “mini sell off” στην “spot” Αγορά, έχει τονώσει τις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα να έχουν διακινηθεί, μέχρι στιγμής, 1218 συμβόλαια του FTSE25, λήξης 18/8 και 51 συμβόλαια του ΔΤΡ, λήξης 15/9. Παραμένει με μηδενικές συναλλαγές το συμβόλαιο του MSCI, λήξης 18/8.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., στο απόλυτο “κόκκινο” παραμένει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Alpha Bank (-3,81%), Eurobank (-3,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,64%), ΔΕΗ (-3,16%), Μυτιληναίος (-3,01%), Cenergy (-3,06%) και Lamda Development (-3,27%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολουθούν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Quest, Autohellas και TITC.
Αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο των συναλλαγών, καθώς νέα υποχώρηση των βασικών δεικτών προς τα πρωινά χαμηλά, δεν αποκλείεται να φέρει και δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων, ιδιαίτερα αν ξεκινήσουν στο “βαθύ κόκκινο” οι συναλλαγές στην Wall Street.