Χρηματιστήριο: Πού εστίασε το profit taking

Μικρή η πτώση για τον ΓΔ χάρις στην άμυνα της Coca Cola. Μαζεύτηκαν και οι αρχικά μεγαλύτερες πιέσεις στις συστημικές τράπεζες. Πακέτα άνω των 20 εκατ. ευρώ στη Jumbo.

Δημοσιεύθηκε: 13 Ιουλίου 2023 - 17:40

Load more

Μόλις χθες ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατέκτησε νέα υψηλά 111 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/4/2014 (1353,01 μονάδες), ερχόμενος από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,54%.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, πριν τη σημερινή συνεδρίαση, είχε συμπληρώσει “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 6,98% κατακτώντας τα υψηλά 71 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/8/2017 (1095,61 μονάδες).

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο ΓΔΧΑ αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, καθώς οι αγοραστές βρήκαν απέναντί τους “profit takers” που έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη, βγάζοντας τα έξοδα των Καλοκαιρινών διακοπών και όχι μόνο.

Θετική η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι εκεί επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα προετοιμάζονται για το μπαράζ αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, που θα ξεκινήσουν από αύριο τα μεγάλα Αμερικανικά Τραπεζικά Ιδρύματα (ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή 14/7, οι JP Morgan, BlackRock, Citigroup και Wells Fargo. Την Τρίτη 18/7, οι Bank of America και Morgan Stanley και την Τετάρτη 19/7 η Goldman Sachs).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η εικόνα κόπωσης για τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, ένα ακόμα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη μετοχή της Jumbo (+0,36%) και της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,34%), ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι “κωδικοί λιανικής” συνεχίζουν την αναζήτηση των τίτλων που “έχουν μείνει πίσω”.

Σε αυτή την περίπτωση, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι φήμες που διακινούνται στην Αγορά και οι οποίες βγάζουν από τον συναλλακτικό λήθαργο σημαντικό αριθμό μετοχών, στις οποίες οι αγοραστές θα εξαφανιστούν στην πρώτη σημαντική διόρθωση, εγκλωβίζοντας τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Προσοχή χρειάζεται και η στρατηγική των “συγκριτικών αποτιμήσεων”, καθώς μπορεί αρκετές Εισηγμένες να ανήκουν στον ίδιο κλάδο, όμως δεν διαθέτουν τα ίδια θεμελιώδη, αλλά ούτε και τις ίδιες προοπτικές.

Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις παλαιού παράγοντα της Αγοράς, που επισημαίνει πως “αν η εβδομάδα ολοκληρωθεί χωρίς την έκπληξη – ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν αποκλείεται, από το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας, οι ‘γρήγοροι’ να προχωρήσουν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Σε αυτή την περίπτωση το Χ.Α. θα υποβληθεί σε ένα ‘τεστ κοπώσεως’, όπου μεγάλη σημασία στις επόμενες αποδόσεις θα έχει η σωστή επιλογή τίτλων, αλλά και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να πιέζουν και σήμερα τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,66% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,81% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,856% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1327,26 (+0,28%) και 1316,92 μονάδων (-0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1320,96 (-0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1321,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 99,3 εκατ., από τα οποία τα 21,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (στη ΜΠΕΛΑ συνολικά 20,45 εκατ., και τα υπόλοιπα σε ΟΤΕ, DIMAND), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 99,3 εκατ., τα 90,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό», σύμφωνα με την Eurobank Equities.

«Περιμένουμε πως η συνεχιζόμενη θετική ψυχολογία στις Ξένες Αγορές, θα οδηγήσει την Αγορά υψηλότερα», αναφέρει η Piraeus Sec.

«Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται μετά το πρόσφατο ράλι», είναι η άποψη της Optima Bank.

«Περιμένουμε η ψυχολογία των επενδυτών για τις Ελληνικές μετοχές να παραμείνει ενισχυμένη», αναφέρει η Euroxx Sec.

«Αναμένουμε πως η βραχυπρόθεσμη πίεση από τα σημαντικά κέρδη της εβδομάδας ίσως απορροφηθεί και ο Δείκτης παραμείνει ανοδικός”, σημειώνει η Beta Sec.

«Ο ΓΔ μπορεί να συνέχισε χθες ανοδικά, αλλά με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, μετά την ξέφρενη πορεία των τελευταίων ημερών. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1300 μονάδων. Σε κλίμα αισιοδοξίας η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους προϊδεάζει για ‘ήρεμα νερά’ στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις», σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

«Ο χαμηλότερος των εκτιμήσεων πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ, αφαίρεσε από τους επενδυτές την δικαιολογία των πωλήσεων και οδήγησε σε κέρδη τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ομοίως, με κέρδη έκλεισε χθες και ο ΓΔΧΑ, με τον Τραπεζικό δείκτη να πρωταγωνιστεί. Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών σε αυτή την τροχιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πλησιάζουμε προς το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι διαφαίνεται η υποχώρηση αυτών στο κοντινό μέλλον. Αντίστοιχα για την Ευρωζώνη, η πορεία των επιτοκίων ενδέχεται να είναι ελαφρώς διαφορετική και αντίστοιχη φυσικά με τα Ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα. Άλλωστε σήμερα το πρωί, ο πληθωρισμός Ιουνίου (τελική μέτρηση) στη Γαλλία κινήθηκε ακριβώς πάνω στις εκτιμήσεις. Στο εσωτερικό, πίεση δέχονται οι επενδυτές που έμειναν εκτός Αγοράς, ή εξήλθαν Αυτής αρκετά νωρίς και ενδεχομένως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που το Ελληνικό ράλι τιμών ανατροφοδοτείται. Εκτιμούμε ότι πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε πολύ επιλεκτικές αγορές και όχι σε συνολική αύξηση των θέσεών μας στα τρέχοντα επίπεδα. Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθούν υπό αξιολόγηση και τα εταιρικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην καθοδήγηση των Διοικήσεων, τουλάχιστον για το υπόλοιπο τους έτους, καθώς το βάρος των επιτοκίων θα λειτουργήσει αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα το Β΄ εξάμηνο», τονίζει η Depolas Investment Services.

«Ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός της δυνατής παραβολικής τάσης που τον έχει φέρει από τις 800 μονάδες του Φθινοπώρου, στην τρέχουσα περιοχή των 1300», όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

«Σεβόμαστε ασφαλώς την τάση, αλλά αποφεύγουμε τους "διθυράμβους" που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τους επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται με χρονοκαθυστέρηση. Στα Χρηματιστήρια δεν μπορεί να αναζητά κάποιος πάντα τη λογική στις ακραίες κινήσεις, δηλαδή στις επιθετικές επανεκτιμήσεις της "δίκαιης" τιμής. Τονίζουμε όμως ότι η "ανάβαση" του Γενικού Δείκτη εμπεριέχει ρίσκα τόσο για "εγκλωβισμούς", όσο και για άκαιρα "σορταρίσματα". Παραμένουμε σε επιφυλακή, ώστε να μην είμαστε εκείνοι που θα μείνουν "με τον μουτζούρη στο χέρι" όποτε, για οποιοδήποτε λόγο και από οποιαδήποτε αφετηρία σημειωθεί μία βαθύτερης φύσεως διόρθωση. Τμήματα της Ελληνικής Αγοράς που έχουν μείνει πίσω, συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες, οπότε συνεχίζουμε να βλέπουμε το ταμπλώ ως ευκαιρία για “stock picking”.

Διεθνώς, οι χθεσινές μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ξεσήκωσαν “κύμα ενθουσιασμού” και έφεραν στο επίκεντρο των αναλυτών τις ελπίδες ότι αρχίζει η αποπληθωριστική φάση της ευρύτερης Παγκόσμιας Οικονομίας και άρα ο κύκλος σύσφιξης των επιτοκίων βαίνει προς το τέλος του.

Καθώς οι αποτιμήσεις και οι επενδυτές των ομολόγων απεχθάνονται τον πληθωρισμό, μαζί με ολόκληρο το φάσμα ‘σταθερού εισοδήματος’, ενισχύθηκε χθες και η τιμή του Ελληνικού Κρατικού, ενώ η υποχώρηση των αποδόσεων θα κάνει ‘φθηνότερο’ τον μελλοντικό δημόσιο και εταιρικό δανεισμό στις πρωτογενείς Αγορές», όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), Eurobank (6), ΟΠΑΠ (6), Εθνική (5,7), Μυτιληναίο (4,6), Πειραιώς (4,2), ΔΕΗ (4), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,7), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της ΠΕΙΡ (-0,18%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,25%), ΕΤΕ (-1,04%) και ΕΥΡΩΒ (-0,88%), με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “sellers”.

Μεταξύ 1097,14 (+0,60%) και 1072,07 μονάδων (-1,70%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1085,29 (-0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1085,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1004 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114, 1137, 1180 και 1191 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την επιβράβευση των στελεχών και του προσωπικού τους προωθούν, μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών (buy back), οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν το στελεχιακό δυναμικό, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να δώσουν bonus με τη μορφή μετρητών, όσο συνδέονται μετοχικά με το ΤΧΣ”.

Καλύτερη των Τραπεζών, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,34%), ΒΙΟ (+0,51%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,42%), ΔΕΗ (+0,10%), ΕΕΕ (+1,57%), ΕΛΠΕ (+0,89%), ΚΟΥΕΣ (+0,76%), ΜΟΗ (+0,84%), ΜΠΕΛΑ (+0,36%) και ΟΠΑΠ (+0,12%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΧΑ και CENER.

Προσπάθησε για την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η μετοχή της Cenergy (0%), που αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,17 ευρώ, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητη. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,20 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 6,34. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, η πρώτη στήριξη στα 5,90 ευρώ.

Όταν η συνεδρίαση βγάζει ενδείξεις κόπωσης, συνήθως “επιστρατεύεται” η μετοχή της ΕΕΕ (+1,57%), κάτι που συνέβη και σήμερα. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 26,62 ευρώ, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 28,50 ευρώ, μπορεί να δώσουν “overshooting” προς τα 29,90 – 30,00 ευρώ.

Με τα συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά, τα 3,7 δισ. κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε η μετοχή της Jumbo (+0,36%) και συνεχίζει.

Σήμερα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς με “πακέτα” από 27,42 έως 28,12 ευρώ, άλλαξαν χέρια 735761 κομμάτια, με αξία συναλλαγών 20,45 εκατ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+165,28%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+148,46%), ΓΚΜΕΖΖ (+144,82%), ΠΕΙΡ (+135,05%), ΑΡΑΙΓ (+124,95%), ΜΑΘΙΟ (+117,46%), ΑΒΑΞ (+114,47%), CENER (+102,65%) και ΚΛΜ (+93,36%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δομικής Κρήτης, “μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, μεταβιβάστηκαν 4.654.906 μετοχές της Εταιρείας (που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 29,31% των δικαιωμάτων ψήφου) από τον Γ. Συνατσάκη, στην Εταιρεία ADAMAS GROUP LTD, της οποίας οι μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου ανήκουν εξ ολοκλήρου στον κ. Δημήτριο Κούτρα”.

Η επιτομή της προεξόφλησης θετικών εξελίξεων στην μετοχή της ΔΟΜΙΚ (+13,92%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 149 μηνών (!)

Με σφιχτή προσφορά και χαμηλές συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Λάμψα (+6,06%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 598,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε κάνει τον γύρο της Αγοράς μπαράζ φημών, που ήθελε Αραβικά κεφάλαια διατεθειμένα να πληρώσουν 700 εκατ. ευρώ για την “Μεγάλη Βρετανία”, ενώ είχε ακολουθήσει άμεση και κατηγορηματική αντίδραση της Εισηγμένης που ανέφερε πως “δεν υπάρχει σκέψη, σχεδιασμός, ή προγραμματισμός για πώληση του Ξενοδοχείου ‘Μεγάλη Βρετανία’ ούτε εν συνόλω, ούτε εν μέρει” (η αναφορά γίνεται απλά για υπενθύμιση του ποσού που είχε ακουστεί).

Στην “ομπρέλα” του Ομίλου τα: HOTEL GRANDE BRETAGNE ATHENS, KING GEORGE ATHENS, ATHENS CAPITAL HOTEL, HYATT REGENCY BELGRADE, MERCURE BELGRADE EXCELSIOR.

Η Εισηγμένη προχωρά και στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση του Elatos Resort and Health Club στον Παρνασσό και την ανάπτυξη του νέου boutique Ξενοδοχείου με σουίτες στην Οδό Ζαλοκώστα.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τον καθαρό δανεισμό, στις 31/12/2022, στα 91,661 εκατ., μάλλον δεν δείχνει απαιτητική η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (!)

Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 13 μηνών για Premia (+4,26%), 14 μηνών για Χαϊδεμένο (+2,54%), 15 μηνών για Entersoft (+3%), 181 μηνών για Αλουμύλ (+4,14%) και 190 μηνών για Γενική Εμπορίου (+3,61%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+4,84%) και πέντε για Space (+0,66%, αλλά και μεγάλη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 10,00 ευρώ, +9,41%).

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+1,43%), Άβαξ (+1,87%) και Βιοκαρπέτ (+4,92%).

Βγήκε αξιοσημείωτο “bid” σε Δρομέα (+5,82%) και ΑΣΤΑΚ (+2,48%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΟΥΝΤΛ (+4,67%), ΜΙΝ (+4,42%), ΛΑΝΑΚ (+4,07%), ΜΕΒΑ (+0,49%), ΜΟΝΤΑ (+0,70%), ΚΥΡΙΟ (+2,29%), ΦΙΕΡ (+4,44%), ΤΖΚΑ (+0,49%) και ΛΕΒΚ (+9,80%).

Τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 12 μηνών διακίνησε ο Βογιατζόγλου (+11,29%). Σε νέα ιστορικά υψηλά η Profile (+0,21%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1273 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1078 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1333, 1361, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3065 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2613 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3227 - 3233 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street. Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το Πετρέλαιο, προς το 1,12 κινείται το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου. Πάνω από τα $1965 ο Χρυσός, προς τα $25 αντιδρά το Ασήμι. Στα $30850 το Bitcoin, προς τα $1925 κινείται το Ethereum.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μήνυσε την χρεοκοπημένη Εταιρεία δανεισμού Κρυπτονομισμάτων, Celsius και τον ιδρυτή της, Άλεξ Μασίνσκι, με την κατηγορία της άντλησης δισεκατομμυρίων δολαρίων από μη καταχωρημένες και παράνομες πωλήσεις Κρυπτονομισμάτων. Όπως ανέφεραν Ομοσπονδιακοί Εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ο Μασίνσκι είναι υπό κράτηση.

Περισσότερο από το αναμενόμενο συρρικνώθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 12,4% ετησίως σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ οι εισαγωγές κατά 6,8%.

Η Βρετανική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters περίμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά 0,3%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,2% στη Ζώνη του Ευρώ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 237.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου, από 249000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 250000.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν μικρότερη άνοδο από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,1% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 89,4 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan επισκέφτηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με Aegean Airlines, Alpha Βank, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΧΣ, HELLENiQ ENERGY, Intrum Hellas, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον Οίκο, “οι συστάσεις για τις Τραπεζικές μετοχές είναι ‘overweight’, αλλά προτιμάει τις Alpha Βank και Πειραιώς. Οι τιμές - στόχοι είναι 2 ευρώ για την Alpha Bank, 3,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,90 ευρώ για τη Eurobank και 7,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα”.

Κάλυψη της μετοχής της Aegean ξεκινά η Abrosia Capital, δίνοντας τιμή - στόχο για τον τίτλο τα 15,9 ευρώ και σύσταση “buy”

Ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι ένα ελκυστικός τρόπος να επενδύσει κάποιος στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023”, επισημαίνει η Piraeus Sec. σε ανάλυσή της για τον τίτλο, με την οποία ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 20,7 ευρώ.

“Η αρνητική επίδραση σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων θα αμβλυνθεί εν μέρει, όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, η οποία ενώ αντανακλάται ήδη στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί όσον αφορά τις ροές άμεσων Ξένων Επενδύσεων”, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Econostream”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

...ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.671 συμβόλαια).

Στα 4.542 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.587 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.402 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.454 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 177 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 227 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 375, 335 για τον Ιούλιο και 40 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.209), κινήθηκε μεταξύ 3.195 και 3.223 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 100, 100 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.095), κινήθηκε μεταξύ 1.090 και 1.100 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 400, 100 για τον Ιούλιο, 200 για τον Αύγουστο και 100 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.989,25), κινήθηκε μεταξύ 4.989,25 και 4.989,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.824), Eurobank (1.830), Πειραιώς (4.776), Εθνική (801), ΔΕΗ (287), ΕΧΑΕ (160), ΟΤΕ (364), Ιντρακάτ (443), Μυτιληναίο (106), ΑΔΜΗΕ (169), Αεροπορία Αιγαίου (106), Viohalco (124), ΟΠΑΠ (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 257.001, Πειραιώς 74.681, Eurobank 36.733, Εθνική 16.020, ΑΔΜΗΕ 15.301, ΔΕΗ 28.079, ΟΤΕ 12.294, ΤΕΝΕΡΓ 11.448, Ιντρακάτ 10.438.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.568.717 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.645.442 τεμ. (1.645.442), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.591.654 τεμ. (1.591.654), Εθνική 9.149.567 τεμ. (9.154.583), ΟΤΕ 1.630.167 τεμ. (1.628.577), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 834.688 τεμ. (834.489).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων