Χρηματιστήριο: Πειραιώς, Εθνική και Jumbo σήκωσαν τον ΓΔ

Τράπεζες και επιλεγμένα blue chips στήριξαν την κίνηση στις 1.290 μονάδες. Συναλλαγές στα 73,6 εκατ. ευρώ. Ανοδική κίνηση από Aegean και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κέρδη και για Cenergy.

Δημοσιεύθηκε: 10 Ιουλίου 2023 - 17:35

Τελ. Ενημ.: 10 Ιουλίου 2023 - 18:50

Load more

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 1,65%, όμως σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, εκμεταλλευόμενος και τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, η προσοχή των ενεργών επενδυτών θα είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον Αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, αλλά και στα πρώτα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, για τα μεγάλα Τραπεζικά Ιδρύματα των ΗΠΑ. Ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή 14/7, οι JP Morgan, BlackRock, Citigroup και Wells Fargo. Την Τρίτη 18/7, οι Bank of America και Morgan Stanley και την Τετάρτη 19/7 η Goldman Sachs.

“Οι μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ πρόκειται αυτή την εβδομάδα να αναφέρουν το μεγαλύτερο άλμα στις απώλειες δανείων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν τους δανειολήπτες σε ολόκληρη την Οικονομία”, αναφέρουν οι Financial Times.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά πρέπει να καταχωρηθούν η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, οι επιστροφή των αγοραστών και στις περισσότερες μετοχές του μη Τραπεζικού FTSE25, ο σχετικά χαμηλός τζίρος που για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς πολλοί traders έχουν αρχίσει να κινούνται και στην λογική των “συγκριτικών αποτιμήσεων”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος.

Θετικά στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, επέδρασαν και οι Κυβερνητικές εξαγγελίες. Πιο συγκεκριμένα, την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει τα μέτρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,91% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,05% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,009% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, στις Αγορές με 15ετες ομόλογο βγαίνει η Ελλάδα ενώ παράλληλα κάνει πρόταση για επαναγορά τίτλων που λήγουν το 2024 και το 2025. 

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1293,46 μονάδες (+1,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1288,8 (+0,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1290,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,99%.

Ο τζίρος στα 73,6 εκατ., από τα οποία τα 9,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, CENER, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΡΙΚ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΙΝΚΑΤ (πακέτο για 1,6 εκατομμύρια τεμάχια), ΜΠΕΛΑ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 73,6 εκατ., τα 59,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι Αγορές περιμένουν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Τετάρτη στις ΗΠΑ και της έναρξης των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου διεθνώς”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων, περιμένουμε οι επιλεκτικές κινήσεις να συνεχιστούν”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

“Ήπια αντίδραση σήμερα με επιλεκτικές τοποθετήσεις. Οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, ενόψει των επερχόμενων ανακοινώσεων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Πλησιέστερη στήριξη στις 1240 μονάδες και αντίσταση η τοπική κορυφή των 1340 - 1379 μονάδων. Θετικές εξαγγελίες για την Κεφαλαιαγορά από τον Υπουργό Οικονομικών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Βαρύτητα θα συνεχίσει να προσδίδεται από την Επενδυτική Κοινότητα στα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία και για αυτή την εβδομάδα. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών ενδεχομένως να είναι ο πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ την Τετάρτη, μέτρηση που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στις Αγορές βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, την Παρασκευή θα έχουμε τα πρώτα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα για το 2ο τρίμηνο του 2023 στις ΗΠΑ, με τις μεγάλες Τράπεζες Wells Fargo, BlackRock, Citigroup, JP Morgan να ανακοινώνουν πριν και μετά την συνεδρίαση. Για τον ΓΔΧΑ, κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία πιθανότατα να είναι οι επόμενες ημέρες, με μια διόρθωση έως την περιοχή των 1250 - 1240 να θεωρείται απόλυτα φυσιολογική”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

«H Ελληνική Αγορά κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει οριακά στα ίδια επίπεδα, κόντρα στην σημαντική πίεση στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές και στην αδύναμη εβδομάδα της Αμερικής», όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

«Οι τζίροι αισθητά μειωμένοι και λόγω περιόδου, με το “rotation” στις αποδόσεις να συνεχίζεται. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζει και κερδίζει εντυπώσεις και αποδόσεις, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει την ευκαιρία να “δείξει τα δόντια του” μιας και απλά στέκεται πάνω από το επίπεδο του 1000, που είναι σημαντική στήριξη, ενώ είναι και το “κλειδί” για την συνέχεια.

Τα επιτόκια φαίνεται να έχουν ακόμα μια ανοδική βολή μέσα στον μήνα από την ΕΚΤ και από εκεί και πέρα οι προβλέψεις μιλάνε για στάση αναμονής, μέχρις ότου δούμε τα αποτελέσματα και τα νέα δεδομένα. Φαίνεται ότι οι Οικονομίες είναι αρκετά πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο και αυτό σίγουρα έχει να κάνει ότι επί πολλά χρόνια είχαμε πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η Ελλάδα ειδική περίπτωση, μιας και καταφέρνει να προηγείται αισθητά στο κομμάτι ανάπτυξη, ενώ και με τον πληθωρισμό δεν φαίνεται να προβληματίζεται, στο μέγεθος που άλλες Χώρες βιώνουν. Η Αγορά είναι λογικό να έχει κατεβάσει ταχύτητες στον τζίρο, που το τελευταίο διάστημα έχει πέσει αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ μιας και χωνεύει τα επίπεδα με τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος. Την εβδομάδα που ξεκίνησε έχουμε ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε Ευρώπη και Αμερική για τον Ιούνιο, τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης για τον Μάιο, αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο των Χωρών της ΕΕ. Τεχνικά, η Αγορά δείχνει μία κόπωση στην ζώνη των 1300 μονάδων και όλα δείχνουν ότι χρειάζεται χρόνος και νέα “καύσιμα” για να δοκιμάσουμε να δούμε τα υψηλά του 2014.

Πλέον είμαστε στα μέσα του Καλοκαιριού, με την Αγορά να έχει ενδιαφέρον τέτοια περίοδο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί ο ΓΔ να μην καταφέρνει στην παρούσα να δώσει αποδόσεις, παρόλα αυτά η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει την τιμητική της, μιας και αρκετοί τίτλοι συνεχίζουν την κίνηση με συνεχόμενα νέα υψηλά. Κατασκευές και Πληροφορική φαίνεται να συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι, με την ΕΧΑΕ να είναι “παντός καιρού” και την ΛΑΜΔΑ, μετά από μεγάλο διάστημα, να δείχνει ότι μπορεί να δώσει αποδόσεις. Στην μικρή κεφαλαιοποίηση υπάρχει διάσπαρτη κίνηση και κάθε εβδομάδα βλέπουμε όλο και κάποιον “ξεχασμένο” να μπαίνει σε τάση.

Οι Έλληνες επενδυτές σταθερά αυξάνονται ανοίγοντας νέους κωδικούς, ή ενεργοποιούνται κωδικοί από τα παλιά. Αν δούμε τα εβδομαδιαίο και μηνιαίο γράφημα, είμαστε σε μία φάση υψηλής ανοδικής τάσης που δύσκολα ανατρέπεται, μιας και σε κάθε διόρθωση εμφανίζονται διαθέσιμοι αγοραστές, που απορροφούν την προσφορά”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνω σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (4,4), Πειραιώς (4), ΔΕΗ (3,9), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,6), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,26%) και Eurobank (-0,42%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+2,52%) και Πειραιώς (+2,85%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,554 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,371, 1,344, 1,25, 1,225 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,165 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα αγοράς έδωσε η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,426 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,25 – 5,20 και 4,706 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,25 και 6,50 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,563 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,272 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,225 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα από την ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,642 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,256, 2,50 – 2,40 και 2,156 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων). Η επόμενη αντίσταση στα 3,20 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1045,44 μονάδες (+2,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1036,59 (+1,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1037,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,34%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που αντιστοιχούν ως το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου προτείνει το Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας στους μετόχους της, υπό την αίρεση λήψης εγκρίσεων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και το ΤΧΣ. Τo πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και το προτεινόμενο εύρος τιμών ορίζεται, μεταξύ 1 και 15 ευρώ. Τo συνολικό κόστος του δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “τη δημιουργία μιας Εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) και στην Ελλάδα, στην οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) που έχουν απομείνει στις Ελληνικές Τράπεζες, αναμένεται να προτείνει και για την Ελληνική Αγορά ο Σουηδικός Όμιλος Intrum”.

Σαφές προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι BIO (-0,34%), ΔΕΗ (-0,39%), EΛΧΑ (-0,70%), ΛΑΜΔΑ (-0,35%), ΜΟΗ (-0,36%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,36%)

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι τίτλοι των ΑΡΑΙΓ (+4,13%) και ΜΠΕΛΑ (+2,79%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “δωδεκάμηνο σημαντικών αλλαγών τόσο στον επιχειρησιακό προσανατολισμό του, όσο και σε επίπεδο ηγεσίας ολοκληρώνει ο Όμιλος Σαράντη, εισερχόμενος στο β’ εξάμηνο της χρήσης.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές και ο τίτλος του Σαράντη κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 7,38 ευρώ. Στα 7,24 και 7,13 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) οι επόμενες στηρίξεις, στα 8,00 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Δεν είναι λίγες οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,36%). Στα 21,34 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, με πρώτη αντίσταση στη ζώνη 19,17 – 19,39 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 18,88 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+162,13%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+147,13%), ΓΚΜΕΖΖ (+132,24%), ΞΥΛΠ (+130,77%), ΠΕΙΡ (+120,58%), ΑΡΑΙΓ (+119,28%), ΜΑΘΙΟ (+115,87%), ΑΒΑΞ (+105,0%), CENER (+99,67%) και ΚΛΜ (+91,8%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Medicon (-2,54%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,04 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Austriacard Holdings (0%) χωρίς το ποσό €0,05 ανά μετοχή.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΕΚ (+3,05%), οι τράπεζες απέρριψαν τη νέα πρόταση της Seajets για την εταιρεία. 

Σε υψηλά 159 μηνών η Ιντρακάτ (+1,37%) και προσυμφωνημένη συναλλαγή 1,6 εκατ. μετοχών (το 1% της Εταιρείας) στα 2,4 ευρώ. Πλαγιοκαθοδικά από τα 5,60 ευρώ (κλείσιμο 3/7) τα Πλ. Θράκης (-1,10%).

Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Epsilon Net (+1,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,86%) και ΓΚΜΕΖΖ (+0,18%). Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΧΑΕ (+3,93%) και υψηλά 101 μηνών.

Συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 8,14 ευρώ, θα αλλάξουν τεχνικά επίπεδο στην Space (+6,46%). Παρά τις διαψεύσεις, οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+2,50% και υψηλά 160 μηνών), με τον τίτλο να υποχωρεί από το υψηλό ημέρας των 1,62 ευρώ (+6,58%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Βιοτέρ (+4%) που συνεχίζει να βγάζει “bid”. Στα 112,5 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της ΛΑΒΙ (+3,08%). Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 13 μηνών στην Ελγέκα (0%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΕΠΙΛΚ (+6,67%), ΒΟΣΥΣ (+1,69%), ΦΙΕΡ (+0,23%), ΜΙΝ (+2,94%), ΚΥΡΙΟ (+1,94%), MED (+2,13%), ΟΛΘ (+1,20%), ΙΑΤΡ (+1,93%) και ΛΑΝΑΚ (+0,98%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 και 1066 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1379 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2585 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Ήπια κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street. Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί να πλησιάσει το 1,10 το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.  Κάτω από τα $1930 ο Χρυσός, προς τα $23,2 υποχωρεί το Ασήμι. Σύμφωνα με έρευνα της Invesco “το 68% των Κεντρικών Τραπεζών διατηρούν μέρος των αποθεμάτων Χρυσού στην Εγχώρια Αγορά, έναντι 50% το 2020. Σε πέντε χρόνια, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 74%”. Προς τα $30250 κινείται το Bitcoin, προς τα $1870 το Ethereum.

“Το Βitcoin, θα μπορούσε να φτάσει τις $50000 φέτος και τις $120000 μέχρι το τέλος του 2024”, δήλωσε η Standard Chartered, προβλέποντας ότι το άλμα στην τιμή του θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους miners να μειώσουν την προσφορά.

Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 5,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 0,8% σε σχέση με έναν μήνα πριν. Η ετήσια πτώση του Ιουνίου ήταν η ένατη συνεχόμενη πτώση για την Κίνα και η πιο μεγάλη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, προειδοποίησε ότι “δεν πρέπει να υπάρχει μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής η αίσθηση ότι έχουν πετύχει κάτι σε ότι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού” και προέβλεψε περαιτέρω “sell off” στα ομόλογα. καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην ανάγκη για περισσότερη νομισματική σύσφιξη”.

Η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα βρίσκεται πλέον σε πιο στέρεες βάσεις”, δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ολοκληρώνοντας το τετραήμερο επίσημο ταξίδι της στο Πεκίνο, με σκοπό να κατευναστούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο Μεγαλύτερες Οικονομικές Δυνάμεις του Κόσμου.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στις κεφαλαιακές ρυθμίσεις για τις μεσαίου μεγέθους Τράπεζες, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου ρυθμιστικών αλλαγών που αποσκοπεί να καταστήσει πιο ανθεκτικό το Τραπεζικό Σύστημα, με την επιβολή πιο αυστηρών κανονισμών για Τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των $100 δισ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, “οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις Τράπεζες να συσσωρεύσουν πρόσθετα κεφάλαια για να προετοιμαστούν καλύτερα για έκτακτους κινδύνους και να απορροφήσουν τυχόν ζημίες”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,8 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Με οδηγό την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, η Pantelakis Sec. αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Μυτιληναίος. Η νέα εποχή κερδοφορίας τροφοδοτεί και τη σημαντική αύξηση της τιμής - στόχου. Ο πήχης μπαίνει τώρα στα €41/μετοχή, από τα €28,5 ανά μετοχή προηγουμένως.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Cenergy. Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.976 συμβόλαια).

Στα 4.409 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.360 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.323 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.303 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 328 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 278 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 432, 398 για τον Ιούλιο και 34 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.109), κινήθηκε μεταξύ 3.086 και 3.129,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 40, 40 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.055), κινήθηκε μεταξύ 1.034,75 και 1.055 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 240, 90 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 50 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.901), κινήθηκε μεταξύ 4.897 και 4.901 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος τίτλων (8.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.370), Eurobank (1.563), Πειραιώς (4.365), Εθνική (528), ΔΕΗ (199), ΕΧΑΕ (705), ΟΤΕ (393), Ιντρακάτ (666), Ιντρακόμ (139), Άβαξ (129), Μυτιληναίο (152).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 239.420, Πειραιώς 75.697, Eurobank 35.901, Εθνική 15.856, ΑΔΜΗΕ 14.997, ΔΕΗ 26.926, ΟΤΕ 12.113, ΤΕΝΕΡΓ 11.321, Ιντρακάτ 10.355.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.617.722 τεμ. (1.615.722), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.627.268 τεμ. (1.574.009), Εθνική  9.144.534 τεμ. (10.225.893), ΟΤΕ 1.583.134 τεμ. (1.583.134), Πειραιώς  789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 836.200 τεμ. (836.200).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων