Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε επίπεδο δεικτών, τραπεζών και κρίσιμων blue chips. Ο όγκος συναλλαγών και οι κινήσεις σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 6 Ιουλίου 2023 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 6 Ιουλίου 2023 - 19:52

Load more

Καθαρά πτωτική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και να σημειώνουν σχετική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ένδειξη ότι οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών είναι παρόντες και δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις τους.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι “sellers” στο Χ.Α. έκαναν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους στέλνοντας, για δεύτερη φορά μέσα στην μέρα, τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 1280 μονάδων και σε αυτά τα επίπεδα τιμών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι σημερινές πιέσεις ήταν “εισαγόμενες”, με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται στο “κόκκινο” και με τις απώλειες να ακουμπάνε, ή και να ξεπερνούν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δείχνουν αποφασισμένοι να υιοθετήσουν μία πιο συντηρητική στάση, παρακολουθώντας τα μάκρο που ανακοινώνονται στις μεγαλύτερες Οικονομίες του Πλανήτη και τα οποία φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια για επερχόμενη κόπωση – ύφεση, στην Παγκόσμια Οικονομία.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι Διαχειριστές δηλώνουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι “οι πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθούν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης για τον έλεγχο του πληθωρισμού, με τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες να ετοιμάζονται και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους”.

“Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Ιουνίου συμφώνησαν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά κάποιοι τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης”, αποκάλυψαν τα πρακτικά της Fed, όμως όλο και περισσότεροι traders δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους.

Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις δείχνουν να ξεφεύγουν προς τα πάνω και αυτό δεν μπορεί να τιμολογηθεί θετικά από τις μετοχικές Αγορές (λεπτομέρειες στη συνέχεια του σχολίου).

“Οι Αγορές συνεχίζουν να υποτιμούν την επίδραση των επιτοκίων στην πραγματική Οικονομία”, τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Εκτός από το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, σήμερα το Χ.Α. κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τις κινήσεις των “profit takers”, καθώς μόνο λίγα δεν ήταν τα κέρδη που είχαν προηγηθεί και τα οποία βάζουν σε δέλεαρ, όσους σκέφτονται να “περάσουν από το ταμείο”, παίρνοντας τα έξοδα των Καλοκαιρινών τους διακοπών.

Όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξαν τίτλοι που συνέχισαν ανοδικά, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, όμως οι περισσότεροι από αυτούς ήταν έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συμπερασματικά, αν και οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι μεσομακροπρόθεσμα οι τιμές των μετοχών μπορεί να βρίσκονται σε ψηλότερα επίπεδα, κανείς δεν αποκλείει μια ενδιάμεση σταθεροποίηση, ή και διόρθωση, καθώς υπάρχει πάντοτε η πρόκληση για κατοχύρωση κερδών, ενώ παράλληλα οι αβεβαιότητες δεν έχουν εκλείψει.

Δεν αποκλείεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υποβληθεί σε ένα “τεστ κοπώσεως”, όπου μεγάλη σημασία στις επόμενες αποδόσεις θα έχει η σωστή επιλογή τίτλων, αλλά και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όπου δείχνουν να επανασυγκεντρώνονται τα νέφη των ανησυχιών.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, το γεγονός ότι και σήμερα ο τζίρος παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ (για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση), η αντίδραση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και η συνέχιση της “ανηφορικής κίνησης” από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που πρωταγωνίστησαν και στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Συνεχίζονται πιο επιθετικά οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,07% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,04% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (στις 100+ μονάδες βάσης η διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων), ενώ στο 3,905% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Προσοχή, αν η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου παραμείνει πάνω από το 5%, είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη η Wall Street (!)

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1274,23 μονάδες (-1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1277,87 (-1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1279,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,23%.

Ο τζίρος στα 80,1 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΚΡΙ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 80,1 εκατ., τα 69 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τη νομισματική πολιτική, τα σενάρια αύξησης των επιτοκίων και τις επιπτώσεις τους στις γενικές μακροοικονομικές προοπτικές”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη και Κίνα, έγιναν η αφορμή για διόρθωση στις περισσότερες Αγορές του Πλανήτη. Ο ΓΔ, αφού πρώτα πραγματοποίησε μια ‘αναγνωριστική πτήση’ πάνω από τις 1300 μονάδες, στην συνέχεια κινήθηκε πτωτικά. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1280 - 1277 μονάδων. Ακολουθεί η ισχυρότερη και κρισιμότερη των 1268 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η διορθωτική κίνηση ήρθε λόγω απουσίας αγοραστών, παρά εξαιτίας της παρουσίας των λίγων πωλητών. Εξάλλου και η κορύφωση των βασικών δεικτών δικαιολογεί μια γρήγορη ‘εξαέρωση’, που θα δώσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων. Η πρώτη στήριξη του Γενικού φαίνεται στις 1266, με κυρία τις 1235. Πολύ θετικό το ‘rotation’ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη μικρομεσαία, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει υγιείς τάσεις”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Με το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 109 μηνών, η ανοδική τάση της Λεωφόρου Αθηνών είναι ‘υπεράνω υποψίας’, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Παρ' όλα αυτά ο τζίρος, που βρίσκεται σταθεροποιητικά στις παρυφές των 100 εκατ., δείχνει ότι ούτε οι εν δυνάμει αγοραστές “κάνουν ουρές για να μπουν”, ούτε οι πωλητές “καίγονται” να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους για να περάσουν από το “ταμείο”.

Δεδομένου του πολύμηνου προηγηθέντος ράλι και ατενίζοντας τα “σύννεφα” στην Παγκόσμια Οικονομία, εκτιμούμε ότι, η “ώρα της αλήθειας πλησιάζει”.

Δεν αγνοούμε τα σενάρια περί του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον, αλλά η ωμή πραγματικότητα είναι η εμμονή του πληθωρισμού πάνω από τους επίσημους στόχους του 2%.

Παρά την αισιοδοξία πολλών αναλυτών και ΜΜΕ για τερματισμό στην άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης, οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες εφιστούν την προσοχή των Κεφαλαιαγορών, στο ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, προκειμένου ο τιμάριθμος να πάρει την “κάτω βόλτα”.

Η Αμερικανική Αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, κάτι που ευνοεί σαφώς τα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις, από την άλλη όμως δικαιολογεί τα “γεράκια” της Federal Reserve και τους “πληθωριστές” των Εμπορευμάτων.

Όσο οι Ξένοι επενδυτές θα αναρωτιούνται αν οι multi-billion Εισηγμένες μετοχές της Νέας Υόρκης έχουν φτιάξει μια μεγαλοπρεπή “φούσκα” ή όχι, στα καθ' ημάς οι επενδυτές εκτιμούμε ότι θα είναι συνετό να αρχίσουν την αναζήτηση των τίτλων που θα πρωταγωνιστήσουν στον νέο, “μετεκλογικό κύκλο” του Χ.Α.

Θεωρούμε ότι το “εύκολο χρήμα” βγήκε και ότι οι γνωστοί “αστέρες” του ταμπλώ θα πρέπει να δώσουν αργά, ή γρήγορα την πρωτοκαθεδρία σε θεμελιωδώς sound “χαρτιά” τα οποία έχουν “ξεχαστεί στον πάγκο”.

Η διάχυση του ράλι σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα του Χ.Α., χωρίς πανικόβλητο “rotation” και χωρίς ακραίες “νότιες” κινήσεις, θα είναι το ευχής έργον εν μέσω παραδοσιακής Καλοκαιρινής “ραστώνης” και ενόψει ενός χρηματιστηριακού Φθινοπώρου που αναμένεται με ενδιαφέρον, με την ενσωμάτωση και της επενδυτικής βαθμίδας στα “μπλοκάκια” των Ξένων.

Εν μέσω Θέρους επαναλαμβάνουμε: προσοχή στους “εγκλωβισμούς”, οι οποίοι συχνά οφείλονται στην άπληστη και άκαιρη άνοδο σε “τρένο που έχει τρέξει με τα χίλια”.

Τα μέτωπα της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, με τις καμπύλες αποδόσεων να δείχνουν ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ τα ίδια τα data την έχουν επιβεβαιώσει στην Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα λαμβάνει ιστορικού μεγέθους διαστάσεις, με παράδειγμα τον Ιαπωνικό Nikkei τον οποίον “ξαναθυμηθήκαμε” λόγω της καταγραφής ρεκόρ τριάκοντα ετών και σε επίπεδα που μας γύρισαν στα “χρόνια της αθωότητας”, στη συμπαθέστατη Χώρα - πρώην Παγκόσμιο πιονιέρο της Τεχνολογίας και σταθερό “ασθενή” της Αγοράς Συναλλάγματος λόγω του παραπαίοντος Γεν”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,8), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,5), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,40%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,483 ευρώ (-1,59%), της Εθνικής (-1,52%) μέχρι τα 5,874 ευρώ (-2,75%), της Eurobank (+0,29%) μέχρι τα 1,511 ευρώ (-2,33%) και της Πειραιώς (-0,72%) μέχρι τα 3,008 ευρώ (-1,70%).

Μεταξύ 1004,69 (-1,98%) και 1025,98 μονάδων (+0,10%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1016,11 (-0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1019,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1039, 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25% από 7,375% που ήταν το αρχικό. Αν και αρχικά ο στόχος είχε τεθεί στην άντληση 400 εκατ. ευρώ, τελικά η Τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,05%), ΕΛΠΕ (+0,52%) και ΚΟΥΕΣ (+1,27%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

Κατά τη διάρκεια της γ.σ., η Διοίκηση του Ομίλου Jumbo ενημέρωσε ότι από την Δευτέρα 3 Ιουλίου ξεκίνησε η λειτουργεία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία. Μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να λειτουργήσουν, ένα μισθωμένο υπερκατάστημα στο Κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία) και ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην Πόλη Iasi (Ρουμανία).

Κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 14% περίπου. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 20% περίπου.

Για το 2023, η Διοίκηση επανέλαβε την εκτίμησή της για αύξηση των πωλήσεων κατά 15% περίπου και αύξηση κατά 10% περίπου στα κέρδη του Ομίλου.

Αποπληθωρισμό τιμών για το 2023 και το 2024 διαβλέπει, τουλάχιστον για τον Όμιλο ο πρόεδρος της Εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης. Σε ότι αφορά την πορεία της Εταιρείας για το 2023 εκτίμησε ότι θα υπάρξει πίεση περιθωρίων κέρδους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία ενδέχεται να επιταχυνθεί το 2024.

Από 23/8/2023, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα καταβολής καθαρού μερίσματος €0,3059/μετοχή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Jumbo (-1,44%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη διορθωτική συνεδρίαση. Στα 26,66 η τελευταία, απόλυτα θεωρητική αντίσταση, στα 23,10 το ημερήσιο “stop long”.

Απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της TITC (0%), καθώς με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 16,46 ευρώ, ενώ για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, ο τίτλος πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 17,70 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+158,35%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+141,84%), ΓΚΜΕΖΖ (+125,33%), ΑΡΑΙΓ (+113,99%), ΠΕΙΡ (+111,27%), ΜΑΘΙΟ (+103,17%), ΑΒΑΞ (+99,74%), CENER (+98,34%), ΞΥΛΠ (+95,9%), ΚΛΜ (+92,58%) ΝΤΟΠΛΕΡ (+83,19%) και ΕΧΑΕ (+80%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 17747 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου “ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ” της Εταιρείας “ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.”, τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. στο Χ.Α. ανέρχεται σε 924675 μερίδια.

Η Παϊρης (-1,85%), κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό, ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μεταβίβαση της 100% Θυγατρικής της, με την επωνυμία “EPSH ΕΛΛΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ”, διαψεύδοντας τις φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,12%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η ΕΚΤΕΡ (+0,85%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Βιοτέρ (+2,68%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΑΘΙΟ (+13,27%), ΜΕΝΤΙ (+2,58%), ΛΕΒΚ (+7,46%), ΝΑΥΠ (+2,75%), ΚΕΚΡ (+3,42%), ΜΙΝ (+2,94%), ΕΒΡΟΦ (+2,06%), ΣΠΙ (+1,91%), ΜΟΝΤΑ (+0,72%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,83%), ΜΕΒΑ (+0,50%), ΛΟΓΟΣ (+4,46%) και ΚΑΜΠ (+2,59%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιατρικό (+1,47% και υψηλά 281 μηνών), Άβακα (+5,71% και υψηλά 159 μηνών) και Realcons (+5,33% και υψηλά 13 μηνών).

Πέρασε τα 110 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της Lavipharm (+1,86%).

Σε νέα υψηλά 247 μηνών η Ιντεάλ (+1,47%), σε υψηλά 148 μηνών η Δομική Κρήτης (+4,58%), σε υψηλά 51 μηνών η Τεχν. Ολυμπιακή (+1,50%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 και 1066 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1379 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2585 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Επέστρεψαν οι πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Προς τα $1915 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $22,9 το Ασήμι.

Προς τα $30300 κινείται το Bitcoin, προς τα $1880 υποχωρεί το Ethereum.

Οι παραγγελίες Μεταποίησης στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,4% μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της Destatis. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε αύξηση 1,2%. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο.

Σταθερό το Λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λιανικό Εμπόριο υποχώρησε κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,9% στην Ευρωζώνη και κατά 3% στην ΕΕ τον Μάιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε τους προτεινόμενους νέους κανόνες της ΕΕ, για το κλείσιμο μικρότερων Τραπεζών όταν πτωχεύουν, αλλά είπε ότι “θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι και να εφαρμόζονται σε ολόκληρο το Μπλοκ”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας, κινήθηκε υψηλότερα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 248000, από 236000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 245000.

Άνοδο κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 497000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 278000 τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πτώση στις 225000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Ιούνιο. Ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 53,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 50,3 τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 51 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 1 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η TITC και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Προβληματίζει η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Διόρθωσης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.365 συμβόλαια).

Στα 4.597 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.502 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.303 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.303 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 281 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 183 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.382, 1.290 για τον Ιούλιο και 92 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.082), κινήθηκε μεταξύ 3.067 και 3.112 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.031,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5, 3 για τον Ιούλιο, 2 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.889), κινήθηκε μεταξύ 4.880,25 και 4.889 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος τίτλων (93.649 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.429), Eurobank (3.142), Πειραιώς (3.080), Εθνική (656), ΔΕΗ (633), ΕΧΑΕ (662), ΟΤΕ (550), ΑΔΜΗΕ (171), Ιντρακάτ (1.099), Αεροπορία Αιγαίου (144), Lamda Development (202), Άβαξ (269), Cenergy (174), ΓΕΚ (170), ΟΠΑΠ (148), ΤΕΝΕΡΓ (157), Μυτιληναίο (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 236.485, Πειραιώς 71.165, Eurobank 36.721, Εθνική 15.615, ΑΔΜΗΕ 15.020, ΔΕΗ 26.836, ΟΤΕ 11.876, ΤΕΝΕΡΓ 11.177.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.615.722 τεμ. (1.615.722), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.574.009 τεμ. (1.575.792), Εθνική 10.225.893 τεμ. (10.225.893), ΟΤΕ 1.579.908 τεμ. (1.580.013), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 836.200 τεμ. (836.200).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων