Αμφίσημη η κατάσταση στις αγορές, τεχνολογική ώθηση στη Wall Street, απώλειες σχεδόν 2% σε Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.
Στις 4.381,89 μονάδες με «γύρισμα»« και συν 0,37% ο S&P500, στο «πράσινο» νωρίτερα τα futures του στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης αλλά και ισχυρή διόρθωση 1,92% για τον Nikkei στις 32.627 μονάδες στο Τόκιο.
Ομοβροντία νέων αυξήσεων στα επιτόκια, από Τράπεζα της Αγγλίας, Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, κατά 50 μ.β. για τις δύο πρώτες, κατά 25 μ.β. για την τρίτη, με τα επίπεδα της Ελβετίας πίσω στο 2002.
Οι δηλώσεις Πάουελ προφανώς και συνέτειναν στην πωλητική στάση των επενδυτών, καθώς ο ορίζοντας (χρονικός, ποσοτικός) όσον αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων, τη νομισματική/ποσοτική σύσφιξη παραμένει εντελώς ασαφής.
Κατά προσέγγιση εκτιμούν οι αναλυτές για πόσο (χρόνο) και μέχρι πού (ύψος) θα συνεχίσουν την τακτική τους, κυρίως Fed και ΕΚΤ. Αβεβαιότητα που ενισχύθηκε μετά τις χθεσινές αυξήσεις στην Ευρώπη, μεγαλύτερες των εκτιμήσεων των ειδικών της αγοράς.
Αυτό είναι το περιβάλλον διεθνώς, αβεβαιότητα, ρίσκο, αλλά και ευκαιρίες σε αυτή τη συγκυρία που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές διαφοροποιούνται μεν, πλην όμως αρκετοί «κλειδώνουν» μέρος των σημαντικών αποδόσεών τους. Και ενόψει των εκλογών της Κυριακής αλλά και των πονταρισμάτων για το σκηνικό που θα διαμορφώνεται από Δευτέρα για οικονομία, επιχειρήσεις, επενδύσεις, το προσεκτικό, ελεγχόμενο profit taking.
Κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά, λόγω της μέχρι τώρα σημαντικής υπεραπόδοσής τους αλλά και στην πλειονότητα των blue chips, με τη ροή των εντολών να ακολουθεί μία κυκλικότητα. Συνδυαστικό profit taking με rotation σχεδόν μία εβδομάδα τώρα, με συνέπεια ο δεικτοβαρής ΔΤΡ να διορθώνει από τις 1.038,96 στις 977,76 μονάδες εχθές, και ζητούμενη τη μη απώλεια των 980 μον. για τους long. Μικρότερες οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, με 1% στα 5,742 ευρώ, θα μπορούσε να βγάλει αντίδραση, θα φανεί στο ημίωρο της συνεδρίασης.
Στις 3.051,43 σε διόρθωση περίπου 65 μονάδων από την τελευταία «τοπική κορυφή» με θετικές εξαιρέσεις των Coca Cola HBC, Mytilineos, Sarantis και δευτερευόντως Motor Oil, TITAN στη χθεσινή συνεδρίαση.
Παράμετρος που χρήζει προσοχής οι πολλές αποκοπές μερίσματος blue chips από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Συγκεκριμένα Motor Oil, Helleniq Energy, Mytilineos, TITAN και στις 5 Ιουλίου ΟΤΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη -βραχυπρόθεσμη- διαμόρφωση των δεικτών.
Σηματωρός για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Ideal Holdings, με αφορμή τη σημαντική συμφωνία εξαγοράς των Attica Stores, ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών πως επιμέρους επιχειρηματικές εξελίξεις έχουν (και) επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα. Ενδεικτικό το χθεσινό 6,34% για τη μετοχή στα νέα υψηλά των 5,20 (έως 5,34 ενδοσυνεδριακά).
Από τις παθογένειες ενός «ρηχού» χρηματιστηρίου το γεγονός της υπερσυγκέντρωσης, καθώς από τα συνολικά 106 εκατ. αξίας συναλλαγών, τα σχεδόν 50 πραγματοποιήθηκαν σε μόλις τρεις τίτλους, των Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.
Κανόνας πλέον, που προφανώς και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό αγοράς με προοπτική επανόδου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.